Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5eTSI VW opinie :)

Featured Replies

Napisano
10 godzin temu, klo napisał(a):

Bardzo ciekawa informacja. Generalnie wszyscy czekają na aktualizację która rozwiąże ten problem w 100%, bo niektórzy nie wiedzą nawet że on występuje ;)  . Trzeba zamknąć auto na krótką chwilę i spróbować otworzyć i odpalić ponownie, normalne zamknięcie i powrót do auta za kilka godzin nie powoduje problemu z odpaleniem silnika.

Na grupie Skody jest sporo ludzi którzy mieli już ten problem kilkukrotnie.

Mam też znajomego który ma Octavię Sportline mHEV po FL i u niego też wystąpił raz problem z niemożliwością uruchomienia silnika 😵‍💫

Piszesz o znajomych, grupach i tak dalej. Ja nie potwierdzam, ani żaden kolega co ma też Paska 😜 

Napisano
8 godzin temu, pr0mil napisał(a):

Mogę porównać 1.5 tsi 150 z mHEV. S/s w mHEV już nie jest tak wkurzający. Spalanie wstępnie mniejsze o ok 0,5l. 
Odnośnie startu to zdążyło mi się kilka razy brak reakcji na włączenie zapłonu, ale jak wkładałem kluczyk w „korytko” wg. instrukcji - zapalał bez problemu. Co ciekawe taki sam problem miałem w zwykłym TSI, jak bateria w pilocie była na wykończeniu. IMO pierdoła, fajny silnik, oszczędny i dość zrywny.

Widzisz w Toyocie mam tak, że jak otworzę auto telefonem (idę z zakupami wcześniej) to uruchomię auto dopiero jak przyłożę kluczyć do przycisku uruchamiania - takie zabezpieczenie.

Napisano
8 godzin temu, pr0mil napisał(a):

Mogę porównać 1.5 tsi 150 z mHEV. S/s w mHEV już nie jest tak wkurzający. Spalanie wstępnie mniejsze o ok 0,5l. 
Odnośnie startu to zdążyło mi się kilka razy brak reakcji na włączenie zapłonu, ale jak wkładałem kluczyk w „korytko” wg. instrukcji - zapalał bez problemu. Co ciekawe taki sam problem miałem w zwykłym TSI, jak bateria w pilocie była na wykończeniu. IMO pierdoła, fajny silnik, oszczędny i dość zrywny.

Podobnie mam w GLC. Gdy bateria w kluczyku słaba, trzeba go położyć w przeznczonym do tego miejscu. Po wymianie baterii, komunikuje się z kluczykiem w kieszeni.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Camel napisał(a):

Piszesz o znajomych, grupach i tak dalej. Ja nie potwierdzam, ani żaden kolega co ma też Paska 😜 

Te problemy dotyczą tylko aut po FL z silnikiem 1.5mHEV 150KM ( Formentory, Leony, Octavie, Superby, Golfy, Tiguany, Passaty itd. ). Przed liftem Octavie i Golfy nie miały tego problemu. Kierownik serwisu w którym serwisuje inne auto z koncernu VAG odpowiedział mi wczoraj że cytuje "aktualnie dostępne aktualizacje POPRAWIAJĄ te zakłócenia. ;) 

Napisano
6 godzin temu, klo napisał(a):

Te problemy dotyczą tylko aut po FL z silnikiem 1.5mHEV 150KM ( Formentory, Leony, Octavie, Superby, Golfy, Tiguany, Passaty itd. ). Przed liftem Octavie i Golfy nie miały tego problemu. Kierownik serwisu w którym serwisuje inne auto z koncernu VAG odpowiedział mi wczoraj że cytuje "aktualnie dostępne aktualizacje POPRAWIAJĄ te zakłócenia. ;) 

Widzisz, moje grono nie potwierdza 🤣 Mam paska odebranego w zeszłe wakacje a koledzy po mnie 😜

I o dziwo wszystko działa.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Camel napisał(a):

Widzisz, moje grono nie potwierdza 🤣 Mam paska odebranego w zeszłe wakacje a koledzy po mnie 😜

I o dziwo wszystko działa.

Masz 1.5 mHEV z DSG ? Jeżeli tak tzn. że w VW już aktualizacją systemu poprawili ten błąd :) 

Napisano
3 minuty temu, klo napisał(a):

Masz 1.5 mHEV z DSG ? Jeżeli tak tzn. że w VW już aktualizacją systemu poprawili ten błąd :) 

TAK (passaty nie mają manuali).

Napisano
W dniu 27.02.2025 o 08:51, maro_t napisał(a):

kolejny test na YT gdzie 1.5 eTsi nie odpalił:

Niepojęte co ta marka robi. Wypuścili Passata i Tiguana z mnóstwem błędów, tłukącym się zawieszeniem, Golfa, który odpala jak ma ochotę, a jak nie to nie, ale za to jest świecący znaczek VW na masce. Naprawdę dobrze im zrobi trochę prawdziwej konkurencji z Chińczykami

Chiny są jeszcze gorsze, bo przecież nic nie potrafią, tylko nieudolnie kopiować wspaniałą europejską myśl techniczną, no nie? 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Chiny są jeszcze gorsze, bo przecież nic nie potrafią, tylko nieudolnie kopiować wspaniałą europejską myśl techniczną, no nie? 

To już stary test i trochę czasu upłynęło od wyprodukowania tego auta, to jakiś globalny problem z tym oprogramowaniem w mHEV 1.5 eTSI VAGa więc raczej sobie z tym poradzą i wprowadzą poprawione oprogramowanie. Pytanie tylko kiedy ;) 

Napisano
Godzinę temu, klo napisał(a):

To już stary test i trochę czasu upłynęło od wyprodukowania tego auta, to jakiś globalny problem z tym oprogramowaniem w mHEV 1.5 eTSI VAGa więc raczej sobie z tym poradzą i wprowadzą poprawione oprogramowanie. Pytanie tylko kiedy ;) 

Po dieselgate montowali jakąś rurę od kibla w dolocie czy jakoś tak i już auta spełniały normy ;]

Napisano
  • Autor
21 minut temu, wladmar napisał(a):

Po dieselgate montowali jakąś rurę od kibla w dolocie czy jakoś tak i już auta spełniały normy ;]

Jak rura od kibla miała by pomóc z problemem z odpalaniem mHEVa, to czemu nie 🤣

Napisano
12 godzin temu, wladmar napisał(a):

mam pomysł. Niech skopiują 1.2 Puretech. Biorąc po uwagę że Chińczyków są miliardy, a ten silnik to taka kupa, że po ostatnich zmianach na łańcuch rozrządu, nic nie zanieczyszcza oleju, za to jest ryzyko pożaru ( https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-240-tys-nowych-aut-do-serwisu-ryzyko-pozaru-w-silnikach-1-2,nId,22165770 ), to niech go kopiują, a potem wielbiciele europejskiej myśli technicznej będą z dumą patrzeć jak auta w Chinach wybuchają. 

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

mam pomysł. Niech skopiują 1.2 Puretech. Biorąc po uwagę że Chińczyków są miliardy, a ten silnik to taka kupa, że po ostatnich zmianach na łańcuch rozrządu, nic nie zanieczyszcza oleju, za to jest ryzyko pożaru ( https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-240-tys-nowych-aut-do-serwisu-ryzyko-pozaru-w-silnikach-1-2,nId,22165770 ), to niech go kopiują, a potem wielbiciele europejskiej myśli technicznej będą z dumą patrzeć jak auta w Chinach wybuchają. 

teraz to chyba najpewniejsze stare rozwiązania to tylko bryki z ameryki typowe pod ich rynek

Napisano
W dniu 18.07.2025 o 08:46, bielaPL napisał(a):

teraz to chyba najpewniejsze stare rozwiązania to tylko bryki z ameryki typowe pod ich rynek

Masowo teraz ciągna z USiA, dolar tani ;).

Taki np Durango z HEMI +lpg to nie głupia opcja.