Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłoże pod basen stelażowy

Featured Replies

Napisano

Był stary wątek o basenach, ale to na HP, więc tam nic się nie dowiem 😄 a młoda w tym roku już mi nie daruje...

Jak macie przygotowane podłoże pod basen stelażowy? Szukam sposobu budżetowego i mało czasochłonnego, bez układania kostki, betonu itp.

Na działce mam lekki spadek

Widzę to w teorii tak:

Zdzierak darń, podkopuje żeby wyrównać poziom, sypie piachu parę cm (zagęszczarka potrzebna?), na to jakiś xps i sztuczną trawa. Dobrze kombinuję? 

Napisano
11 minut temu, riot napisał(a):

Był stary wątek o basenach, ale to na HP, więc tam nic się nie dowiem 😄 a młoda w tym roku już mi nie daruje...

Jak macie przygotowane podłoże pod basen stelażowy? Szukam sposobu budżetowego i mało czasochłonnego, bez układania kostki, betonu itp.

Widzę to w teorii tak:

Zdzierak darń, podkopuje żeby wyrównać poziom, sypie piachu parę cm (zagęszczarka potrzebna?), na to jakiś xps i sztuczną trawa. Dobrze kombinuję? 

bardzo dobrze, ale po co sztuczna trawa?

Napisano
14 minut temu, riot napisał(a):

Widzę to w teorii tak:

Dokładnie tak zrobiłem, tylko na styrodur dałem zielona geowłókninę. 

20200704_194745.jpg

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, zinger napisał(a):

Dokładnie tak zrobiłem, tylko na styrodur dałem zielona geowłókninę. 

20200704_194745.jpg

Zagęszczałeś jakoś podłoże z piasku pod styrodurem? Jaki to wymiar basenu?

@bergerac w sumie nie wiem, żeby zakryć ten styrodur 

Edytowane przez riot

Napisano
2 godziny temu, riot napisał(a):

Zagęszczałeś jakoś podłoże z piasku pod styrodurem? Jaki to wymiar basenu?

@bergerac w sumie nie wiem, żeby zakryć ten styrodur 

5x1.2 chyba

Po prostu nasypałem trochę żeby wyrównać, nie używałem żadnych ciężkich sprzętów, możliwe że ubiłem walcem do trawy bo mam, ale nie pamiętam.

Napisano
11 godzin temu, riot napisał(a):

Musisz pod basen zrobić poziomy kawałek terenu bo inaczej to ebnie.

Zrób sobie eksperyment i nalej do worka foliowego wody ,zawiąż go i połóż na skośnym podłożu.

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, POKS napisał(a):

Musisz pod basen zrobić poziomy kawałek terenu bo inaczej to ebnie.

Zrób sobie eksperyment i nalej do worka foliowego wody ,zawiąż go i połóż na skośnym podłożu.

Tak, wiem, stąd pytanie i pomysł na wyrównanie. Jedyna obawa, że ten piasek bez zagęszczenia jakoś krzywo siądzie pod ciężarem wody, ale dam na górę ten xps więc powinno być ok

Napisano
54 minuty temu, riot napisał(a):

Tak, wiem, stąd pytanie i pomysł na wyrównanie. Jedyna obawa, że ten piasek bez zagęszczenia jakoś krzywo siądzie pod ciężarem wody, ale dam na górę ten xps więc powinno być ok

U mnie był min spadek więc nie musiałem jakoś specjalnie ubijać, przy większym pewnie warto bo taki basen to jednak kilka ton będzie.

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

U mnie był min spadek więc nie musiałem jakoś specjalnie ubijać, przy większym pewnie warto bo taki basen to jednak kilka ton będzie.

U mnie to 18t, ale specjalnie nie ubijałem. Przed następnym sezonem musiałem trochę poprawić poziom.  Podłoże to piasek , na to cienki 2cm styropian i plandeka z dużego baneru. Działa już parę lat.

Napisano
Był stary wątek o basenach, ale to na HP, więc tam nic się nie dowiem [emoji1] a młoda w tym roku już mi nie daruje...

Widzę to w teorii tak:

Wybrałem na działce teren taki bez spadku. Kupiłem sztuczna trawę 4x4m. Rozłożyłem i na to postawiłem basen. Słupki oparłem o drewniane wycinki z desek. I tyle. Ugniatanie, styropiany itd to już profi :)

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
14 minut temu, bielaPL napisał(a):

Wybrałem na działce teren taki bez spadku. Kupiłem sztuczna trawę 4x4m. Rozłożyłem i na to postawiłem basen. Słupki oparłem o drewniane wycinki z desek. I tyle. Ugniatanie, styropiany itd to już profi :)

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Też bym tak zrobił, ale mam spadek terenu na działce. Jak naleje wody to połamie ten stelaż. Jak zacznę wyrównywać ziemię i postawie na to basen na żywca to zrobi się syf + woda do wymiany po tygodniu. 

Napisano

U nas basen jakieś 30t (7,3 x 3,7m) i od 10 lat stoi na jakiejś niebieskiej płacicie plastikowej sprzed dekady. Nawet terenu nigdy nie wyrównuję, a co sezon stoi w różnych miejscach. Teren nie jest poziomy. Trzeba wycelować tak, żeby stał prosto.

Screenshot_20250221-220444.png.9aea0563607d46a65f912111efb93058.png

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 22:08, OPAL napisał(a):

U nas basen jakieś 30t (7,3 x 3,7m) i od 10 lat stoi na jakiejś niebieskiej płacicie plastikowej sprzed dekady. Nawet terenu nigdy nie wyrównuję, a co sezon stoi w różnych miejscach. Teren nie jest poziomy. Trzeba wycelować tak, żeby stał prosto.

Screenshot_20250221-220444.png.9aea0563607d46a65f912111efb93058.png

Jak mialbys tam spadek to uwierz mi ze widziałbyś to na lustrze wody na tych 7m.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 15.02.2025 o 22:30, riot napisał(a):

Widzę to w teorii tak:

Ja mam trochę większy spadek i też w tym roku chcę basen.

Miałem kiedyś taki pompowany 3x2 i podkopywałem teren żeby było równo - wody nie oszukasz.

Teraz chcę basen jak ten ze zdjęcia i mocno myślę czy nie zrobić pod niego podestu z palet i bloczków betonowych.

Koszt minimalny

Na palety są pod wymiar nakładki ze sklejki - można kupić na skupie palet razem z paletami.

Bloczkami sobie to wypoziomuję na zero a po sezonie rozbiorę, postawię w jednym miejscu, przykryję od deszczu i będzie czekać na kolejny sezon.

A jak rozkopiesz teren to będziesz miał różnicę poziomów przez cały rok

Napisano
  • Autor
W dniu 15.04.2025 o 07:45, Marko33 napisał(a):

Ja mam trochę większy spadek i też w tym roku chcę basen.

Miałem kiedyś taki pompowany 3x2 i podkopywałem teren żeby było równo - wody nie oszukasz.

Teraz chcę basen jak ten ze zdjęcia i mocno myślę czy nie zrobić pod niego podestu z palet i bloczków betonowych.

Koszt minimalny

Na palety są pod wymiar nakładki ze sklejki - można kupić na skupie palet razem z paletami.

Bloczkami sobie to wypoziomuję na zero a po sezonie rozbiorę, postawię w jednym miejscu, przykryję od deszczu i będzie czekać na kolejny sezon.

A jak rozkopiesz teren to będziesz miał różnicę poziomów przez cały rok

Tylko że taki jakbym chciał, to razem z wodą będzie miał koło 10 ton. Niby do góry nie poleci, ale wolałbym nie stawiać tego na konstrukcji :)

Napisano

Widzę to w teorii tak:

ja tak prawie zrobilem

nie chciało mi się wykopywać to po prostu nasypalem ziemi żeby wypoziomować ile się da, 

potem xps na to  ta ich plandeka z zestawu.  na razie styknie może potem dookoła coś pójdzie ładniejszego.   

ps nieprawda sporo mi tam pomogli w tamtym wątku ;]

Ale z drugiej strony sam dziś pytam pod kątem nowej pompy ;]

Napisano

Widzę to w teorii tak:

Ja wyłożyłem w końcu kostkę, ale wcześniej, jak kostki nie było, kupiłem styropianu, takiego cienkiego, chyba 5cm, położyłem pod basenem i tyle.

Musiałem w miarę delikatnie rozkładać na tym basen, aby się te kawałki styropianu nie rozeszły.

Efekt był super, bo dno wydawało się takie jakby miękkawe, przyjemne ;)

U mnie jest w miarę równo, więc nic nie zdzierałem. Trawa oczywiście zgnita w tym miejscu, to chyba oczywiste ;]

Napisano
33 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ja wyłożyłem w końcu kostkę, ale wcześniej, jak kostki nie było, kupiłem styropianu, takiego cienkiego, chyba 5cm, położyłem pod basenem i tyle.

Musiałem w miarę delikatnie rozkładać na tym basen, aby się te kawałki styropianu nie rozeszły.

Efekt był super, bo dno wydawało się takie jakby miękkawe, przyjemne ;)

U mnie jest w miarę równo, więc nic nie zdzierałem. Trawa oczywiście zgnita w tym miejscu, to chyba oczywiste ;]

Czemu w końcu kostkę dałeś?

PS Panowie - jak macie rozwiązane wszelkie sprzęty basenowe? Jakieś daszki/szafki na pompy itp?

pochwalcie się :) 

Napisano
31 minut temu, KotLarry napisał(a):

Czemu w końcu kostkę dałeś?

Żeby estetyczniej wyglądało.

Po basenie był wielki plac zgnitej trawy.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Żeby estetyczniej wyglądało.

Po basenie był wielki plac zgnitej trawy.

Aha. 
ja nie chowałem basenu w tym roku ale to jeszcze muszę przemyśleć bo duuuuzo sprzątania mnie czeka 🤦🤣