Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żyrandol 3 żarówki

Featured Replies

Napisano

Witam, może ktoś doradzi. W starym domu była potrzeba wymienić żyrandol na nowy.

Stary miał 3 żarówki i nowy też. W starym zapalało się 1 żarówkę, 2 lub 3. W nowej nie idzie tego połączyć. Świecą wszystkie 3 żarówki, albo jedna albo 2 zależy jak się połączy. Różne kombinacje robiłem. Z sufitu wystają 2 kable po 2 żyły. Przy włączniku to samo. Z sufitu na jednym kablu dwu żyłowym jest faza. Na obu żyłach. Przy włączniku nie ma prądu dopiero się pojawia po połączeniu z żyrandolem. 2 żyły przy suficie były z mostkowane jak podłączałem stary żyrandol. Da radę jakoś to ogarnąć? W pokoju obok jest podobna instalacja i tam jakoś to działa,też niby kombinowałem ale się udało a tu nie idzie. Ogólnie to z puszki powinna faza iść do włącznika a potem dopiero do oprawy, czy się mylę? Instalacja w domu jest bez uziemienia. Planuję się dostać do puszki. Tylko czemu na starej lampie działa na nowej nie? Czy trzeba pokombinować z przewodami w kostce od lampy?

Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeżeli przy wyłączniku nie ma napięcia a jest przy lampie (L i N) to znaczy, że zasilanie dochodzi górą przez lampę. Z lampy musisz zasilić włącznik (zmostkować L) i z włącznika  sterować normalnie obwodami do żyrandola.  

Napisano
  • Autor
Jeżeli przy wyłączniku nie ma napięcia a jest przy lampie (L i N) to znaczy, że zasilanie dochodzi górą przez lampę. Z lampy musisz zasilić włącznik (zmostkować L) i z włącznika  sterować normalnie obwodami do żyrandola.  
A możesz rozrysować co mam zmostkowac? Poważnie jakoś nic nie mogę skumać, brakuje mi kabla jednego [emoji23]e96255951e2711c17057377b932332f6.jpg90986bb7df91fbbc37d3979e356a6651.jpg

Jak mostkuje jak w instrukcji to swiacą wszystkie żarówki. Podsumuje jeszcze raz, z sufitu wychodzą 2 fazy, w jednym kablu. Drugi kabel idzie do włącznika ( 2 żyły). Przy włączniku są jeszcze 2 żyły.
Napisano

w wyłączniku masz 3 złącza:

1 wejście przewód fazowy

i dwa wyjścia

z jednego idzie do lampy np. L1 (włącza 1 żarówkę)

z drugiego idzie do lampy tu L2 (włącza pozostałe 2 żarówki)

Przewód neutralny zasilania idzie bezpośrednio do N w kostce ja jak widać 3 kablami do 3 żarówek.

W czym problem?

Napisano

Mostkowanie jak na rysunku tylko jw przypadku pojedynczego włącznika, żeby wszystkie świeciły

Napisano
  • Autor

No dobra ale który to N? Przy suficie w jednym kablu 2 zylowym jest prąd. Drugi kabel przy suficie bezpośrednio idzie do włącznika. A przy włącznikiu jeden kabel 2 zyłowy idzie chyba do puszki. Narysowałem jak to wygląda. Jak zdemontowałem stara lampę to przy suficie były 2 żyły zmostkowane ale teraz już nie wiem które. 0fce267ca9194d4ee8c6ffde25cd5594.jpg

Napisano

W tym kablu w którym jest faza (tj, prąd) będzie też raczej neutralny N. Sprawdzić to możesz żarówką jeżeli będzie L i N to będzie świecić. Ten przewód fazowy L (z prądem) mostkujesz z kablem który idzie do włącznika (tylko L) a drugi to N do kostki lampy

Napisano

A nie było tam przypadkiem jakiejś instalacji krzyżowej ?

To stara instalacja i możliwe, że w tym kablu "wejściowym" na suficie faktycznie obie żyły to "L". Wtedy pewnie przy wyłączniku obie wchodzące żyły to "N"... to do sprawdzenia skoro nie ma tam żadnego "L". Pozostaje pytanie czy oba "L" i oba "N" to to samo (czy to ten sam obwód) i drugie pytanie- jak był podłączony wyłącznik? Bo zwykle dwuobwodowe wyłączniki mają 3 zaciski, coś tam było zmostkowane czy wyłącznik ma 4 zaciski?

Do weryfikacji, sprawdź na początek te obie "L" żarówką jak kolega radzi. Ale niezależnie od tego czy na suficie masz jedno czy dwa "L", to jeżeli faktycznie przy wyłączniku masz dostępny tylko "N", to musiałbyś to podłączyć nie sugerując się opisami przy lampie, inaczej to nie zadziała jak powinno.

Kopia2.jpg

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor

Ale niezależnie od tego czy na suficie masz jedno czy dwa "L", to jeżeli faktycznie przy wyłączniku masz dostępny tylko "N", to musiałbyś to podłączyć nie sugerując się opisami przy lampie, inaczej to nie zadziała jak powinno.

Kopia2.jpg.c75f597f296b44b84d8181fbc48ae211.jpg

Na to wygląda że tak jest. Fazę trzeba pewnie pociągnąć do N w kostce. Jutro będę się bawił. Włącznik jest na 2 przyciski,ma 3 dziurki.

Napisano

Wg mnie powinieneś rozpiąć te niebieskie kabelki na 2+1 tak samo jak te brązowe. Nie pomylić się, ten pojedyńczy niebieski ma iść do tej samej żarówki co pojedyńczy brązowy. Fazy z sufitu do brązowych, a te bez fazy do niebieskich.

Napisano
7 godzin temu, kamileeek napisał(a):

A możesz rozrysować co mam zmostkowac? Poważnie jakoś nic nie mogę skumać, brakuje mi kabla jednego emoji23.pnge96255951e2711c17057377b932332f6.jpg90986bb7df91fbbc37d3979e356a6651.jpg

Jak mostkuje jak w instrukcji to swiacą wszystkie żarówki. Podsumuje jeszcze raz, z sufitu wychodzą 2 fazy, w jednym kablu. Drugi kabel idzie do włącznika ( 2 żyły). Przy włączniku są jeszcze 2 żyły.

Ta lampa nie wyglada na taka, ktora ma mozliwosc wlaczania czesci zarowek. Albo wszystko, albo nic.

Napisano
12 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Ta lampa nie wyglada na taka, ktora ma mozliwosc wlaczania czesci zarowek. Albo wszystko, albo nic.

Jak to niema. Zacisk z L1 jeden przewód do jednej żarówki, zacisk z L2 dwa przewody do dwóch żarówek. Zacisk N 3 przewody do 3 żarówek. 

Napisano
  • Autor

Kopia2.jpg.c75f597f296b44b84d8181fbc48ae211.jpg

Wszystko działa, tak jak na zdjęciu trzeba było fazę ciągnąć do N w kostce. Dzięki za pomoc [emoji482]

Napisano
7 godzin temu, waldi_wl napisał(a):

Jak to niema. Zacisk z L1 jeden przewód do jednej żarówki, zacisk z L2 dwa przewody do dwóch żarówek. Zacisk N 3 przewody do 3 żarówek. 

Ale L1 i L2 sa zmostkowane, z tego co widac, a do zarowek ida tylko dwa przewody.

Napisano
  • Autor
Ale L1 i L2 sa zmostkowane, z tego co widac, a do zarowek ida tylko dwa przewody.
Ten obrazek z instrukcji to jakiś dziwny, jakby pomyłka.

Napisano
17 minut temu, kamileeek napisał(a):

Ten obrazek z instrukcji to jakiś dziwny, jakby pomyłka.

No to musisz wziac lampe i sprawdzic jak to faktycznie jest.

Popatrzec ile przewodow idzie w strone zarowek.

Napisano
2 godziny temu, komandos80 napisał(a):

patrz na zdjęcie, jasno widać, jak idą przewody. Jakby się uprzeć to każdą żarówkę można oddzielnie wysterować.

Napisano
  • Autor

Panowie już działa. Świeci na 1,2 albo wszystkie 3. Problem był z tym żeby faze do neutralna w kostce pociągnąć,

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

patrz na zdjęcie, jasno widać, jak idą przewody. Jakby się uprzeć to każdą żarówkę można oddzielnie wysterować.

Ja tam nie widze co sie dzieje pod izolacja. 😛

Rownie dobrze przewod z L1 mogl robic petelke i wracac do L2, tak jak narysowali w instrukcji :)

ale wazne, ze autorowi watku w koncu sie udalo. :)

Napisano
10 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Panowie, litości... patrząc na rysunek listwy nie sugerujcie się zdjęciem. Ten rysunek listwy z instrukcji, na którym L1 i L2 są zmostkowane nie pokazuje od góry listwy przewodów żyrandola, tylko przewody zasilające instalacji domowej. Pokazuje co zrobić, gdy na suficie mamy tylko instalację jednoobwodową. I wtedy trzeba faktycznie zrobić tą zworkę żeby wszystkie żarówki swieciły. 😋

Edytowane przez Wasylek

Napisano

A rozwiązanie było bardzo proste. Ktoś zrobił tak, że faza idzie bezpośrednio do żyrandola a zero (N) idzie do włącznika a z tego 2 przewodami na 2 grupy żarówek. Oczywiście powinno być odwrotnie: faza do włącznika (i tu rozdział na 2 obwody) a N do żyrandola. Czyli w naszym przypadku fazę przy żyrandolu podłącza się do przewodu wspólnego dla 2 obwodów a 2 przewody idące od włącznika do przewodów oddzielnych obwodów. :)