Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SZlifierka mimośrodowa (obrotowa)

Featured Replies

Napisano

Wydaje mi się, że będzie mi niedługo potrzebna. Mam oscylacyjną, ale ona jest wybitnie słaba. Co byście polecili?

Przejrzałem Amazon i widzę takie:

https://amzn.eu/d/asXIpZm

https://amzn.eu/d/8tf8Yhu (mój faworyt chyba)

https://amzn.eu/d/4vqB2OW (tanizna, ale może stygnie)

zależy mi, żeby ją móc podłączyć pod odkurzacz warsztatowy, bo to na pewno będzie przydatne.

Napisano

Nr 1 z uwagi na ergonomiczny uchwyt.

Edytowane przez Cinek

Napisano

W tej kategorii cenowej Dewalt 6423.

Pół roku temu miałem podobny dylemat, sporo poczytałem, poogladałem i wychodzi na to, że król jest jeden.

Kupiłem na black friday, przeszlifowałem kilka płyt osb, jest ok.

Nie idź w tanie szlifierki mimośrodowe, bo odczujesz to boleśnie na własnych rękach.

No chyba, że masz jednorazowo 5, góra 10 minut szlifowania.

Ale i tak nie polecam.

Edytowane przez apb77

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, apb77 napisał(a):

W tej kategorii cenowej Dewalt 6423.

Pół roku temu miałem podobny dylemat, sporo poczytałem, poogladałem i wychodzi na to, że król jest jeden.

Kupiłem na black friday, przeszlifowałem kilka płyt osb, jest ok.

Nie idź w tanie szlifierki mimośrodowe, bo odczujesz to boleśnie na własnych rękach.

No chyba, że masz jednorazowo 5, góra 10 minut szlifowania.

Ale i tak nie polecam.

czyli polecasz, czy nie polecasz? Masz na myśli taką: https://www.castorama.pl/szlifierka-mimosrodowa-dewalt-280-w-125-mm/5035048553954_CAPL.prd?gad_source=1&gbraid=0AAAAADv7hGg62FLTWfBLu1LYR1d48EUYj&gclid=Cj0KCQiA8q--BhDiARIsAP9tKI3NzBJ5OSfleLLfuhNvoRhXgHR3M7dDwvGZcOiRZXec0rG9lvz-cigaAsJ-EALw_wcB&utm_campaign=[SEARCH_SHOPPING_PMax]+NextGen+-+Kategorie%3A+Narzedzia+i+sprzet+-+PM+-+LIA&utm_content=&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_term=

Edytowane przez bergerac

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

czyli polecasz, czy mnie polecasz

Ja polecam Ciebie :oki:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, format napisał(a):

Ja polecam Ciebie :oki:

dzięki, poprawiłem

Napisano
Napisano
  • Autor
2 godziny temu, apb77 napisał(a):

Polecam tego DeWalta, tylko 2 dni temu widziałem za 319.

Nie polecam tanich rozwiązań, bo wibracje powodują, że długo tym nie popracujesz.

dzięki, podjadę do Castoramy i obejrzę na żywo.

Napisano

Ja od kilku ładnych lat użytkuję takie coś:
https://allegro.pl/listing?string=metabo sxe 3125

Niezbyt intensywnie, ale są sytuacje, kiedy zasuwa cały dzień bez zająknięcia.

Z podanych przez Ciebie brałbym niebieskiego boscha, ale to dlatego, że wszedłem w ten system i mam już sporo tych gratów 😄 Generalnie niebieski Bosch trzyma przyzwoity poziom i "będzie Pan zadowolony". Z dełolta zapewne też, ma nieco wyższą moc niż bosch.

Do dłuższej pracy warto użyć rękawic antywibracyjnych, bo "mrówki biegają po rękach" :] 

Wszystkie te "woreczki" i "mikrofiltracje" to pic na wodę fotomontaż. Tylko odkurzacz pozwala na w miarę czystą pracę, a z tego co widzimy, wszystkie te modele na to pozwalają. Kwestia adaptera do rury.

Napisano
20 minut temu, s_krzychu napisał(a):

Tylko odkurzacz pozwala na w miarę czystą pracę, a z tego co widzimy, wszystkie te modele na to pozwalają. Kwestia adaptera do rury

Jeszcze trzeba mieć odpowiedni odkurzacz.

Ja kupiłem WUBERa. Do moich prac przy domu sprawdza się.

Szukam takiej szlifierki ale bez oscylacji i nigdzie nie mogę znaleźć.

Napisano
Godzinę temu, s_krzychu napisał(a):

Wszystkie te "woreczki" i "mikrofiltracje" to pic na wodę fotomontaż. Tylko odkurzacz pozwala na w miarę czystą pracę, a z tego co widzimy, wszystkie te modele na to pozwalają. Kwestia adaptera do rury.

Co nie zmienia faktu, że według różnych youtuberów(ja nie mam porównania), to właśnie dewalt zbiera najwięcej do woreczka, czyli mniej wyrzuca na zewnątrz.

Ale wiadomo, że z odkurzaczem będzie czyściej.

Napisano
2 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Też od jakiegoś czasu szukam takiej szlifierki i zastanawiam się nad taką:

https://allegro.pl/oferta/bosch-professional-system-12v-akumulatorowa-17020104065

Używał ktoś taką z powodzeniem i może polecić? 

Nie używałem, ale 12V bateria do szlifierki 125mm to nie będzie raczej ani  zbyt silne ani długo działające.

Nawet te na 18V należy stosować jako doraźne rozwiązanie, do drobniejszych/szybkich prac, o ile nie masz całej szuflady baterii 4Ah lub większych.

Napisano

Poza tym porównywałem ostatnio pracę multi Einhella na 2.5Ah 18V z multi chyba Dedry na 230V, to to pierwsze męczyło się jakby się miało zatrzymać za chwilę. Także na baterie nie wszystko ma taką moc jakbyśmy potrzebowali. A szlifierka oscylacyjna czasem tak jak moja przechodzi katusze, ale się nie zająknie, kosztowała chyba 120zł

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Poza tym porównywałem ostatnio pracę multi Einhella na 2.5Ah 18V z multi chyba Dedry na 230V, to to pierwsze męczyło się jakby się miało zatrzymać za chwilę.

Nie wiem, jak jest w Einhella, ale Boschu bateria 2.5Ah nie nadaje się do takich rzeczy, jak szlifierki.

Nie chodzi tu o samą pojemność, tylko o prąd jakim można obciążyć pojedyncze ogniwo w baterii.

Te większe baterie mają prąd rozładowania 20A lub więcej, te słabsze np. 10A.

Mam baterię Boscha 2.5Ah i ona szybko zdycha na szlifierce, a mam też taką 3Ah, którą samodzielnie zregenerowałem na ogniwach z prądem rozładowania 20A i działa kilkukrotnie dłużej od tej 2.5Ah, pomimo, że sama pojemność na to nie wskazuje.

Napisano

Nie wiem, jak jest w Einhella, ale Boschu bateria 2.5Ah nie nadaje się do takich rzeczy, jak szlifierki.
Nie chodzi tu o samą pojemność, tylko o prąd jakim można obciążyć pojedyncze ogniwo w baterii.
Te większe baterie mają prąd rozładowania 20A lub więcej, te słabsze np. 10A.
Mam baterię Boscha 2.5Ah i ona szybko zdycha na szlifierce, a mam też taką 3Ah, którą samodzielnie zregenerowałem na ogniwach z prądem rozładowania 20A i działa kilkukrotnie dłużej od tej 2.5Ah, pomimo, że sama pojemność na to nie wskazuje.

Zgadza się, prąd rozładowania jest bardzo istotny przy rozruchu i chwilowym obciążeniu. W epapierosie mam w tej chwili 2×2.8Ah i 35A rozładowania, wystarcza mi to na dobę na pufaniu ~35W, ale jakby przyszło zapiąć 150W to też najmniejszego problemu by nie było. Wczoraj po 10ciu latach odmówiły współpracy Sony 2.5Ah 35A. Za te pierwsze płaciłem 31zł za sztukę i jakby takie akumulatory były montowane, to trochę inaczej by to wyglądało. Jedynie chyba przy wkrętarce nie jest to jakoś bardzo istotne, bo jest tam duże przełożenie i nie ma jakiegoś chwilowego dużego obciążenia. Ta z Einhela narazie daję radę, nie miałem jakoś dużo wkrętarek ale ta przy dużym obciążeniu potrafi wyrwać się z dłoni, także trzeba uważać. Ale jaki jest prąd rozładowania to nie ma opcji chyba znaleźć.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 9.03.2025 o 19:43, bergerac napisał(a):

dzięki, podjadę do Castoramy i obejrzę na żywo.

Za 338,99 masz ją na Amazonie. :ok:

https://www.amazon.pl/DEWALT-Szlifierka-mimośrodowa-125mm-DWE6423/dp/B01EYESJUA/?_encoding=UTF8&content-id=amzn1.sym.95cd8fec-dc93-41fc-b894-87beacfef97f%3Aamzn1.symc.fc11ad14-99c1-406b-aa77-051d0ba1aade&ref_=pd_hp_d_atf_ci_mcx_mr_ca_hp_atf_d

Ludzie chwalą ogólnie.

Edytowane przez analyzer64

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
W dniu 12.03.2025 o 11:52, analyzer64 napisał(a):

kupiłem na Amazonie. Wszystko ok, już dostała ostro w kość, działa nieźle.