Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Glosne opony - przyczyny

Featured Replies

Napisano

Hej,

Taka sytuacja. Mialem now, letnie opony i nie byly glosne. Przejezdzilem na nich niewiele wiecej niz 500km i zmienilem na zimowki.
Opony (zdjete z felg) wrzucilem go garazu i trzymalem je w pionie, a co jakis czas obracalem.
Niedawno kupilem nowe felgi, zalozylem je i wrzucilem na samochod. Opony zalozone na te same miejsca, z ktorych byly zdjete, tzn. lewy przod jest wciaz lewym przodem, itd.
No i po tej zmianie opony wydaja mi sie glosne. Juz przy ok 60km/h slychac wyrazny szum.
Zdecydowanie jest to szum od opon, bo zmienia sie w zaleznosci od tego po jakim asfalcie jade.

Moje pytanie w zwiazku z tym jest takie: co moglo spowodowac, ze opony, ktore wczesniej byly ciche teraz sa glosne?
- zle przechowywanie?
- zle sie ulozyly na felgach?
- zle wywazenie?
- jakies inne pomysly?

Napisano
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Hej,

- jakies inne pomysly?

Kierunkowe? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Kierunkowe? 

nie
jesli dobrze kojarze to asymetryczne (takie, ktore maja outside i inside na bokach)
ale zalozone poprawnie, tzn. we wszystkich outside jest na zewnatrz :)

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

nie
jesli dobrze kojarze to asymetryczne (takie, ktore maja outside i inside na bokach)
ale zalozone poprawnie, tzn. we wszystkich outside jest na zewnatrz :)

Przerzuć koła żeby kręciły się w przeciwnym kierunku, przejedź jakieś 2tys. km i sprawdź.

Napisano
W dniu 11.04.2025 o 08:16, komandos80 napisał(a):

Hej,

Taka sytuacja. Mialem now, letnie opony i nie byly glosne. Przejezdzilem na nich niewiele wiecej niz 500km i zmienilem na zimowki.
Opony (zdjete z felg) wrzucilem go garazu i trzymalem je w pionie, a co jakis czas obracalem.
Niedawno kupilem nowe felgi, zalozylem je i wrzucilem na samochod. Opony zalozone na te same miejsca, z ktorych byly zdjete, tzn. lewy przod jest wciaz lewym przodem, itd.
No i po tej zmianie opony wydaja mi sie glosne. Juz przy ok 60km/h slychac wyrazny szum.
Zdecydowanie jest to szum od opon, bo zmienia sie w zaleznosci od tego po jakim asfalcie jade.

Moje pytanie w zwiazku z tym jest takie: co moglo spowodowac, ze opony, ktore wczesniej byly ciche teraz sa glosne?
- zle przechowywanie?
- zle sie ulozyly na felgach?
- zle wywazenie?
- jakies inne pomysly?

Zimowe były cichsze.

Napisano
W dniu 11.04.2025 o 08:16, komandos80 napisał(a):

A dopuszczasz taką możliwość, że coś ostatnio może czytałeś o oponach i się zafiksowałeś na punktcie ich głośności?
Serio pytam, bo być może one zawsze tak hałasowały, a teraz jakoś zacząłeś zwracać na to uwagę?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, sdss napisał(a):

Zimowe były cichsze.

Chcesz mi zasugerowac, ze te letnie przed zmiana tez takie byly?

Jesli tak, to jest to opcja, ktora chodzi mi po glowie, ale wolalbym nie, bo to by znaczylo, ze one takie juz sa i nic nie zdzialam. W reklamacje takiej usterki tez jakos nie wierze.

2 godziny temu, kmwtw napisał(a):

A dopuszczasz taką możliwość, że coś ostatnio może czytałeś o oponach i się zafiksowałeś na punktcie ich głośności?
Serio pytam, bo być może one zawsze tak hałasowały, a teraz jakoś zacząłeś zwracać na to uwagę?

Dopuszczam, na poczatku oskarzylem felgi, bo akurat  je zmienialem. Myslalem, ze moze one halasuja, ale wykluczylem, bo to ewidentnie opony. W kazdym razie moje zimowki wedlug danych katalogowych sa dosc glosne, wiec raczej spodziewalem sie, ze letnie beda cichsze. W ogole mam przeswiadczenie, ze letnie sa generalnie cichsze niz zimowe, wiec na te opcje sie raczej nie zafiksowalem.

Napisano
W dniu 11.04.2025 o 10:19, Ryb napisał(a):

Przerzuć koła żeby kręciły się w przeciwnym kierunku, przejedź jakieś 2tys. km i sprawdź.

Po 500km zrobionych od nowości? 

Napisano
9 godzin temu, sdss napisał(a):

Zimowe były cichsze.

Wcale by nie było dziwne. Trenowane parę razy. Nawet teraz - mam w jednym na sezon zimowo-jesienny Micheli CC+ (jeszcze), a na letni Hankook Ventus Prime 3 (jeszcze). Chyba 2 lata temu jak wrzuciłem letnie i syn pojechał, to później wrócił i mówił, że chyba coś sie w samochodzie zepsuło, bo głośno. Przejechałem się - synu, to opony, one są takie głośne w porównaniu do tych jesienno-zimowych. Nokian WRD4 też były cichsze od letnich (nie pamiętam których). 

Napisano
12 minut temu, komandos80 napisał(a):

Chcesz mi zasugerowac, ze te letnie przed zmiana tez takie byly?

Jesli tak, to jest to opcja, ktora chodzi mi po glowie, ale wolalbym nie, bo to by znaczylo, ze one takie juz sa i nic nie zdzialam. W reklamacje takiej usterki tez jakos nie wierze.

Często gęsto to nowe jest cichsze szybsze , potem człowiek się przyzwyczaja i jest głośniej czy tam wolniej wolniej .

mam zimówki z wkładką ograniczając hałas i są cichsza niż letnie.

Jak masz czas chęci to wycisz nadkola, o tak :

Edytowane przez sdss