Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tymi tarczami widiowymi do drewna w szlifierkach kątowych (BHP) ?

Featured Replies

Napisano

Popracowałem sobie niedawno w gałęziach "małym" zestawem (tarcza 115, 3 zęby) i spodobało mi się, tylko głębokość cięcia mogłaby być trochę większa.  Jako że posiadam także większą szlifierkę to zacząłem się rozglądać za tarczami fi 230 konkretnie do szlifierek a nie do pilarek stołowych i tutaj pierwsze ostrzeżenie bo jak zapytałem w lokalnym sklepie z narzędziami to pan odpowiedział mniej więcej że takich nie mają bo to niebezpieczne jest.

W necie oczywiście są oferty, w legalnie działających sklepach, nawet wprost zaznaczone że dana tarcza pasuje do szlifierek kątowych ale od razu notka, przykładowo:

Cytat

Zgodnie z normą PN-EN 60745-2-3:2011 TARCZ Z WĘGLIKIEM SPIEKANYM oraz TARCZ STALOWYCH do cięcia nie można używać w
ręcznych szlifierkach kątowych (bez względu na rozmiar i otwór mocujący)!

Ktoś się orientuje o co konkretnie chodzi z tą normą i w  rzeczywistym użytkowaniu?   Co się może stać i co można stracić ?

Napisano

Pytasz co fizycznie tarcza da radę Ci odciąć czy coś innego masz na myśli pisząc "stracić"?

Napisano

125 jeszcze ok i sam tak robię, ale 230 to bym się nie odważył. sila z jaką może ci to odbić jest nie do ogarnięcia w razie czego.

Napisano

Zainwestuj w piłę szablastą z akumulatorem i żadna gałąź nie będzie przeszkodą. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Szlifierka przy takich pracach, to proszenie się o kalectwo.  Takie jest moje zdanie, ale zrobisz jak Ci pasuje.

Napisano

Myślę że odpowiednio zadając pytanie w google da się uzyskać szerokie spektrum tego co się może stać przy nieprawidłowym używaniu pił tarczowych i szlifierek kątowych. Przykładów nie podam bo potrafię sobie to wyobrazić i zdecydowanie nie mam ochoty patrzeć na takie obrazki.

Napisano

Koledze prawie kciuka z częścią dłoni odciął taki zestaw. A tylko małą kantówkę na magazynie chciał sobie uciąć.

Napisano
Teraz, Harp napisał(a):

Koledze prawie kciuka z częścią dłoni odciął taki zestaw. A tylko małą kantówkę na magazynie chciał sobie uciąć.

Tarcza nie wytrzymała czy maszyna się wyrwała spod kontroli?

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał(a):

Tarcza nie wytrzymała czy maszyna się wyrwała spod kontroli?

Maszyna wyrwała się z ręki i użarła rękę która ją trzymała. Trzymanie w jednym ręku za korpus szlifierki.

Napisano
1 minutę temu, Harp napisał(a):

Maszyna wyrwała się z ręki i użarła rękę która ją trzymała. Trzymanie w jednym ręku za korpus szlifierki.

Jedną ręką to nawet przy zwykłych tarczach jest niebezpiecznie:czacha:

Napisano

teraz są fajne małe piły łańcuchowe na aku. Napewno przyjemniej się tym pracuje i są bezpieczniejsze. Trafisz na coś i zrobisz sobie krzywdę ta szlifierką. Są w sprzedaży tarcze do drewna na to ale mało kto to kupuje, jedynie awaryjnie do czegoś