Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerwany kabel od automatycznej kosiarki

Featured Replies

Napisano

W automatycznych kosiarkach instaluje się po obrzezu kabel, w którym płynie prąd, dający kosiarce znać gdzie jest strefa koszenia.

Po zimie stacja bazowa zgłasza problem, kabel pewnie gdzieś został przecięty przy wertykulacji czy tak jakoś.

Mam dwie opcje - wymiana na nowy - z czy, wiąże się dzień roboty żeby to prowadzić lub jakoś znaleźć miejsce w którym obecny jest przecięty.

Tak wiec, ktoś, ma pomysł jak się za to zabrać?

Napisano

Są indukcyjne wykrywacze. Odpinasz kabel od źródła, podłączasz generator, a sondą macasz kabel. Niestety najczęściej trzeba się do niego dostać, bo to działa raczej z przyłożenia. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, volf6 napisał(a):

NIby fajnie, ale takie urządzenia laboratoryjne kosztują pewnie milion monet...

Napisano
5 minut temu, Kiwal napisał(a):

NIby fajnie, ale takie urządzenia laboratoryjne kosztują pewnie milion monet...

Ile masz metrów tego przewodu i jakie wymiary działki? Nie dałoby rady zwykłym multimetrem sprawdzić ciągłości obwodu? 

Napisano
7 godzin temu, Kiwal napisał(a):

ktoś, ma pomysł jak się za to zabrać?

Pierwsze to bym wziął Fazer 777 i sprawdził, czy ten kabel nie wysyła jakiegoś sygnału.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Pierwsze to bym wziął Fazer 777 i sprawdził, czy ten kabel nie wysyła jakiegoś sygnału.

Sprawdzę po południu! Dzięki.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, janusz napisał(a):

Ile masz metrów tego przewodu i jakie wymiary działki? Nie dałoby rady zwykłym multimetrem sprawdzić ciągłości obwodu? 

Jakies 150-180m, czyli niewiele.

Napisano
16 godzin temu, janusz napisał(a):

ten drut pewnie jest w izolacji więc musiał by ją ciąć/nakłuwać co raczej nie jest wskazane jeśli ma być z powrotem zakopany.

Napisano
20 godzin temu, Kiwal napisał(a):

W automatycznych kosiarkach instaluje się po obrzezu kabel, w którym płynie prąd, dający kosiarce znać gdzie jest strefa koszenia.

Po zimie stacja bazowa zgłasza problem, kabel pewnie gdzieś został przecięty przy wertykulacji czy tak jakoś.

Mam dwie opcje - wymiana na nowy - z czy, wiąże się dzień roboty żeby to prowadzić lub jakoś znaleźć miejsce w którym obecny jest przecięty.

Tak wiec, ktoś, ma pomysł jak się za to zabrać?

Moim zdaniem masz pozamiatane i kładzenie nowego kabla.

Jeśli się mylę, to chętnie poznam rozwiązanie ;]

U mnie gość od Husqvarny położył kabel, kosiarka sobie chodziła.

Przyszła ekipa do dołożenia kostki i im się wzięło i ucięło.

Kabel połączyli, moim zdaniem bardzo dobrze, nawet zrobili nową taką osłonkę termozgrzewalną, ale kosiarka nadal raportowała, że przerwana pętla jest.

Przyjechał typ z serwisu Husqvarny i spytał się gdzie robili Ci od kostki. Wyciągnął cały kabel i znalazł jeszcze jedną nawet nie przerwę, ale delikatne nacięcie na izolacji.

U mnie było ze 200m kabla i jakbym nie znał dokładnego miejsca +/-2m, to by było niezbyt dobrze ;]

Kabelek cieniuteńki, zakopany z 10cm pod podłożem, prąd maluteńki tam płynie. No powodzenia z wykrywaczem ;)

Ten typ serwisant nie miał wykrywacza.

Napisano

Paten, który przerabiałem, a pozwala ograniczyć zakres prac przy wymianie kabla. Wypinasz przewód z bazy z jednej strony, wpinasz długi kawałek nowego kabla i co kilkanaście metrów odkopujesz kabelek, ściągasz izolację i przykładasz ten nowy kabel podpięty do bazy. Jak zapali się kontrolka, że jest obwód to idziesz dalej i powtarzasz czynność. Jak trafisz na miejsce, że nie będzie zamkniętego obwodu to wymieniasz to pomiędzy sprawdzonymi odcinkami. 

Napisano
9 godzin temu, spad napisał(a):

Paten, który przerabiałem, a pozwala ograniczyć zakres prac przy wymianie kabla. Wypinasz przewód z bazy z jednej strony, wpinasz długi kawałek nowego kabla i co kilkanaście metrów odkopujesz kabelek, ściągasz izolację i przykładasz ten nowy kabel podpięty do bazy. Jak zapali się kontrolka, że jest obwód to idziesz dalej i powtarzasz czynność. Jak trafisz na miejsce, że nie będzie zamkniętego obwodu to wymieniasz to pomiędzy sprawdzonymi odcinkami. 

Jak chce się "bawić" w niszczenie izolacji, to lepiej to zrobić dzieląc obwód na pół, następnie z tego uszkodzonego znowu na pół (czyli ćwiartkę) itd. tak będzie najszybciej. 

Napisano
5 godzin temu, janusz napisał(a):

Jak chce się "bawić" w niszczenie izolacji, to lepiej to zrobić dzieląc obwód na pół, następnie z tego uszkodzonego znowu na pół (czyli ćwiartkę) itd. tak będzie najszybciej. 

Można i tak, technika dowolna. Tej izolacji trzeba zdjąć tyle co nic. Potem raz owinie taśmą izolacyjną i gotowe.

Napisano
11 godzin temu, spad napisał(a):

Potem raz owinie taśmą izolacyjną i gotowe

Przy kablu zakopanym w ziemi to może i gotowe ale o poprawnym działaniu raczej zapomnij:old:

Napisano
13 godzin temu, volf6 napisał(a):

Przy kablu zakopanym w ziemi to może i gotowe ale o poprawnym działaniu raczej zapomnij:old:

Miałem w zeszłym roku kabel przerwany kilkanaście razy przez szczeniaka, łączyłem to w pewnym momencie na różne złączki i tylko raz owijałem taśmą. Działał cały czas, przecież tam nie ma żadnej filozofii. W tym roku zdecydowałem się na wymianę całego po tym jak jesienią pies przy budzie miał kilka kilkumetrowych odcinków i już nie było sensu tego sklejać.