Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta na holenderskich blachach

Featured Replies

Napisano

Cześć, mam możliwość kupna auta z Holandii, którym właściciel -Polak przyjedzie do kraju. Mam blade pojęcie jakie formalności muszę dopełnić. Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem auta w momencie zakupu? Czy jakieś holenderskie obowiązuje, czy trzeba od razu coś wykupić w Polsce? Czy auto trzeba jakoś wyrejestrować w Holandii? Jakie dokumenty powinienem otrzymać od sprzedającego? Wiem o konieczności opłacenia akcyzy, PCC, tłumaczenia dokumentów. Coś jeszcze? Dzięki za pomoc.

Napisano
Godzinę temu, aviator napisał(a):

Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem auta w momencie zakupu?

Ja ubezpieczyłem (OC i AC) swojego strucla zaraz po zakupie (był na francuskich blachach jeszcze). Potem tylko aneks po zarejestrowaniu. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

kiedyś do czasu zarejestrowania auta w Polsce miałem wykupione ubezpieczenie na podstawie numery VIN

Napisano
44 minuty temu, Waldek40 napisał(a):

kiedyś do czasu zarejestrowania auta w Polsce miałem wykupione ubezpieczenie na podstawie numery VIN

Ale mało kto wie że jeśli samochód będzie wyrejestrowany, to takie oc i tak nie zadziała 

Napisano
2 godziny temu, aviator napisał(a):

Wiem o konieczności opłacenia akcyzy, PCC, tłumaczenia dokumentów. Coś jeszcze? Dzięki za pomoc.

Dokumentów już nie tłumaczysz.

Holenderski dowód rej i umowa może być polska. Spytaj właściciela czy on w NL musi wyrejestrować lub zgłosić sprzedaż, czy blachy zabiera do NL.

Można to załatwiać 1 dnia.

Umowa, akcyza, SKP, WK i polskie ubezpieczenie.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
13 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Holenderski dowód rej i umowa może być polska. Spytaj właściciela czy on w NL musi wyrejestrować lub zgłosić sprzedaż, czy blachy zabiera do NL.

Dodam tylko, że jeśli umowa będzie spisana w Polsce to sprzedający musi napisać oświadczenie kiedy sprowadził auto do Polski i jeśli sprzedaż bez tablic to to również będzie musiało być na oświadczeniu.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, dobromir napisał(a):

Dodam tylko, że jeśli umowa będzie spisana w Polsce to sprzedający musi napisać oświadczenie kiedy sprowadził auto do Polski i jeśli sprzedaż bez tablic to to również będzie musiało być na oświadczeniu.

A dla kogo to oświadczenie kiedy sprowadził auto? Do akcyzy?

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Rozmawiałem z potencjalnymi sprzedającym i on to widzi tak:

Jak zdecyduję się na kupno, to wpłacam zaliczkę, a on odsyła do Holandii blachy i dowód rejestracyjny i wyrejestrowuje auto. Czyli wychodzi, że dopóki nie dostanie z powrotem, jak to określił przeciętego dowodu rejestracyjnego, auto stoi u niego. Auto będzie bez blach, więc jak załatwi swoje formalności to laweta. Ubezpieczyć auto mogę mając VIN, a potem aneks dodający nr rejestracyjny. W międzyczasie opłacenie akcyzy i z potwierdzeniem wpłaty, umową, dowodem rejestracyjnym do UK... Tak to ma wyglądać?

Napisano

Sytuacja jest dość nietypowa, więc może nie byłoby głupim pomysłem zapytać o szczegóły w Wydziale Komunikacji urzędu, w którym będziesz rejestrował auto. 

Dodam, że właściwym urzędem będzie ten, na którego obszarze mieszkasz (nie mylić z meldunkiem). 

Napisano
9 godzin temu, aviator napisał(a):

A dla kogo to oświadczenie kiedy sprowadził auto? Do akcyzy?

Dla wydziału komunikacji

Napisano
9 godzin temu, aviator napisał(a):

Jak zdecyduję się na kupno, to wpłacam zaliczkę, a on odsyła do Holandii blachy i dowód rejestracyjny i wyrejestrowuje auto. Czyli wychodzi, że dopóki nie dostanie z powrotem, jak to określił przeciętego dowodu rejestracyjnego, auto stoi u niego. Auto będzie bez blach, więc jak załatwi swoje formalności to laweta. Ubezpieczyć auto mogę mając VIN, a potem aneks dodający nr rejestracyjny. W międzyczasie opłacenie akcyzy i z potwierdzeniem wpłaty, umową, dowodem rejestracyjnym do UK... Tak to ma wyglądać?

Do rejestracji będziesz potrzebował: dr oryginalny oczywiście,umowa rozumiem że będzie po polsku+oświadczenie o dacie sprowadzenia auta do miejsca przeznaczenia i jeśli bez tablic to to również musi tam być napisane(oświadczenie pisze sprzedający z umowy w Polsce), badania techniczne w Polsce, zarejestrować możesz bez potwierdzenia zgłoszenia akcyzy ale wtedy będziesz musiał ją donieść przy odbiorze stałego dr. to chyba tyle tak na szybko😁

Napisano
11 godzin temu, aviator napisał(a):

W WK możesz najpierw wykupić blachy tymczasowe z czerwonymi literami na dojazd do SKP i od razu kupić OC.

Lub dogadać się że sprzedającym, że pojedziecie na SKP na NL blachach a później auto na kołki do czasu rejestracji.

Dużo taniej wyjdzie ten model niż auta z PL?

Napisano
9 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

W WK możesz najpierw wykupić blachy tymczasowe z czerwonymi literami na dojazd do SKP i od razu kupić OC.

Lub dogadać się że sprzedającym, że pojedziecie na SKP na NL blachach a później auto na kołki do czasu rejestracji.

Tylko do czerwonych blach będzie musiał mieć potwierdzenie akcyzy (nie mylić z potwierdzeniem zapłaty akcyzy)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

Dużo nie 😁 Zaczynam się zastanawiać, czy gra jest warta zachodu...

Napisano

A może jakieś wyjątkowe bądź unikalne ,w innym przypadku  czy gra warta świeczki.

Napisano
W dniu 21.06.2025 o 18:24, swienty napisał(a):

Ale mało kto wie że jeśli samochód będzie wyrejestrowany, to takie oc i tak nie zadziała 

Nieprawda. OC nie zadziała tylko w przypadkach wymienionych w ustawie - tzn. w skrócie jak się jeździ po alkoholu, dragach albo ucieknie... 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, damianX napisał(a):

A może jakieś wyjątkowe bądź unikalne ,w innym przypadku  czy gra warta świeczki.

Nie spodziewałem się takich komplikacji... W każdym razie Panowie dzięki za rady.

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

Nieprawda. OC nie zadziała tylko w przypadkach wymienionych w ustawie - tzn. w skrócie jak się jeździ po alkoholu, dragach albo ucieknie... 

Jeśli samochód nie będzie zarejestrowany, to żadne OC nie pomoże. :oki:

Często wykupuje się oc na samochody już wyrejestrowane za granicą z odpowiednią adnotacją w dowodzie rejestracyjnym, które mają dokupione tablice na allegro ;] 

Napisano
2 minuty temu, swienty napisał(a):

Jeśli samochód nie będzie zarejestrowany, to żadne OC nie pomoże. :oki:

Często wykupuje się oc na samochody już wyrejestrowane za granicą z odpowiednią adnotacją w dowodzie rejestracyjnym, które mają dokupione tablice na allegro ;] 

Pomoże. Mandat za jazdę niezarejestrowanym pojazdem będzie - ale OC obowiązuje. Oczywiście TU będzie się próbowało wyślizgać od odpowiedzialności (a polisę sprzedają bez mrugnięcia okiem)... 

Edytowane przez grogi

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

Pomoże. Mandat za jazdę niezarejestrowanym pojazdem będzie - ale OC obowiązuje. Oczywiście TU będzie się próbowało wyślizgać od odpowiedzialności (a polisę sprzedają bez mrugnięcia okiem)... 

To już raczej sprawa na długi spór sądowy - ubezpieczenie OC jest obowiązkowe na zarejestrowany samochód, a na niezarejestrowany już nie.

Zarejestrowany jeszcze za granicą, ale jeszcze nie w Polsce - ok. Ale jeśli za granicą jest już wyrejestrowany a w Polsce niezarejestrowany, to jest to samochód widmo i nie spełnia warunków obowiązkowego ubezpieczenia - przy większej szkodzie ubezpieczyciel się wypnie.

Napisano
W dniu 23.06.2025 o 20:44, grogi napisał(a):

Nie ma możliwości się wyślizgać...

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20031241152/T/D20031152L.pdf

"...

Art. 23.
1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiąz-
kowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody po-
wstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem me-
chanicznym, przed jego rejestracją, jak również do posiadacza lub kierującego
pojazdem zarejestrowanym za granicą, niedopuszczonym do ruchu na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem histo-
rycznym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu.

...

"

Polecam również lekturę Art. 29.

Napisano
22 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Nie ma możliwości się wyślizgać...

Co nie znaczy, że nie będzie próbować 😄

Napisano
13 minut temu, grogi napisał(a):

Co nie znaczy, że nie będzie próbować 😄

Poczytaj ustawę...

Napisano
32 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Poczytaj ustawę...

Nikt mojego dekretu nie czytał, że nie wolno kraść?!

Napisano
7 minut temu, grogi napisał(a):

Nikt mojego dekretu nie czytał, że nie wolno kraść?!

Na tej zasadzie możesz uznać, że każdy będzie chciał Cię oszukać, okraść itp. Należy założyć, że TU nie ma w takim przypadku podstaw do odmowy wypłaty świadczenia poszkodowanemu. Jeżeli nie ono to UFG. Wypłata odszkodowania dotyczy nie tego co polisę zawarł a tego, który szkody doznał. Jeśli TU nie zaspokoi roszczeń poszkodowanego to ten i tak może przyjść bezpośrednio do Ciebie. :)

Napisano
  • Autor
W dniu 22.06.2025 o 11:22, ochkarol napisał(a):

Sytuacja jest dość nietypowa, więc może nie byłoby głupim pomysłem zapytać o szczegóły w Wydziale Komunikacji urzędu, w którym będziesz rejestrował auto. 

Z informacji jakie uzyskałem w Urzędzie Komunikacji: 

Tak jak to sprzedający przedstawił, wysyła blachy i dowód do wyrejestrowania do Holandii. Jak dowód wróci to mogę rejestrować auto mając jego oświadczenie na umowie kupna, że samochód nie ma tablic...