Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poddasze - wykończenie

Featured Replies

Napisano

Poddasze, w domku w Gnieżdżewie. Czas pomyśleć przyszłościowo i zebrać informacje jak się zabrać za wykończenie. W tej chwili wygląda tak (zdjęcie jest jeszcze w trakcie wykańczania domu, oczywiście teraz nie ma żadnych prześwitów między dachem a ścianami, jest tam uszczelnienie i podbitka):

D4003.jpg.8779df3f713014383ea8da33784e1b35.jpg

Powierzchnia całości 9m x 12m. Na dzień dzisiejszy leży tam na stropie warstwa wełny mineralnej o grubości 20 cm, rozłożona na całej powierzchni stropu.

Co tam będzie? Nic - znaczy żadnych wydzielonych pomieszczeń, tylko jedna wielka "sala tańca". Będą pewnie dodane ze 2 okna dachowe, takie niezbyt duże. Na podłodze chcemy zwykłe panele, pod nimi ogrzewanie podłogowe (żeby w stopy było ciepło) - wyprowadzenie rurek od pieca już jest - widać na zdjęciu koło komina.

Jak się za to zabrać? Co najpierw, co potem - ściany czy podłoga? Leżącą wełnę da się wykorzystać na ocieplenie dachu? U sąsiada chyba tak zrobili. Ja nie wiem, ja się nie znam. Zanim zacznę czytać i oglądać filmiki na YT, to może tu jakieś fachowe porady? Z tym że nie ukrywam, wolałbym jedno rozwiązanie a nie 10 różnych i samemu wybierać... :)

Napisano

Ten strop to wylewka betonowa ? :hmm:

Jeżeli chcesz wstawiać okna dachowe to jest to pierwsza rzecz do zrobienia.

Ocieplanie robiłbym w kolejności - skosy i później podłoga.

Potem standardowo - wełna (tu wykorzystasz tą 20 cm), na to paroizolacja, na to płyta gipsowa.

Jeśli krokwie 14 cm to jest ruszt pod gips, który pozwoli na odsunięcie się i danie tych 25 cm wełny (druga warstwa wełny).

I teraz pytanie o przeznaczenie tego pomieszczenia - bo jeżeli ma być ono użytkowe i z ogrzewaniem to nie ma sensu ocieplać podłogi.

Izolować należy ostatnią przegrodę - w tym przypadku dach, a na podłogę zwykła izolacja ok. 5 cm (styropian lub podobne) - na to rurki od podłogówki i wylewka i na koniec panele.

Edytowane przez Tomo

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Tomo napisał(a):

Ten strop to wylewka betonowa ? :hmm:

Strop jest po prostu wylany z betonu i już.

Jeżeli chcesz wstawiać okna dachowe to jest to pierwsza rzecz do zrobienia.

Tak myślałem, że okna najpierw, potem ocieplenie dachu.

Potem standardowo - wełna (tu wykorzystasz tą 20 cm), na to paroizolacja, na to płyta gipsowa.

Jeśli krokwie 14 cm to jest ruszt pod gips, który pozwoli na odsunięcie się i danie tych 25 cm wełny (druga warstwa wełny).

Nie pamiętam ile mają te krokwie, a teraz tam nie wejdę bo wejście jest zablokowane. Wiem tylko tyle, że sąsiad w takim samym domku też miał taką wełnę nejpierw rozłożoną na stropie a potem ekipa wykorzystała tą wełnę na ocieplenie dachu. Z tego co mówił zrozumiałem, że położyli tą warstwę 20 cm i mówili że styknie. Ale może się do niego wybiorę i zobaczę jak tam ma to urządzone.

I teraz pytanie o przeznaczenie tego pomieszczenia - bo jeżeli ma być ono użytkowe i z ogrzewaniem to nie ma sensu ocieplać podłogi.

Izolować należy ostatnią przegrodę - w tym przypadku dach, a na podłogę zwykła izolacja ok. 5 cm (styropian lub podobne) - na to rurki od podłogówki i wylewka i na koniec panele.

Ma być użytkowe - ma być tam wkoło moja makieta. :) Też tak myślałem, żeby dać cienką warstwę styropianu, rurki ogrzewania i wylewka. Tylko jaka grubość tej wylewki? A na to panele. :)

Napisano

U siebie na strychu miałem ocieplony strop wybity płytą OSB, więźba dachowa była bez ocieplenia.

Fachowcy najpierw wstawili okno dachowe, ale takie prawdziwe, nie zwykły wyłaz. Otwierane na bok, by jednak można było wyjść na dach.

Następnie dali wełnę między krokwie i całość obili płytami OSB.

Z tym, że u mnie to nadal jest strych, czyli graciarnia.

Jeśli miałoby to być pomieszczenie użytkowe i ogrzewane, to trzeba by to zrobić porządniej.

Najpierw okna, i rozłożyć ogrzewanie. Potem pewnie wylewka i porządne ocieplenie dachu.

Napisano

Min 5cm styropianu podłogowego, folia, rurki PEX lub blue i 5-6 cm wylewki. Przy takim metrażu to chyba z mixokreta.

Czyli najpierw robisz roboty brudne, okna dachowe i wylewki a później ocieplenie

Napisano
  • Autor

No właśnie tu jest problem, bo trudno będzie tą wełnę rozłożoną wynieść z tego poddasza żeby robić wylewkę podłogową. Skłaniam się ku temu aby tą wełnę jednak dać między krokwie i tak uzyskać dostęp do podłoża.

Napisano
1 godzinę temu, ArekMiz napisał(a):

Strop jest po prostu wylany z betonu i już.

No to prosta sprawa - układasz styropian, na tym rurki podłogówki i wylewka.

A jakie masz tam schody ? 

Drabina czy normalne schody betonowe ?

Tak myślałem, że okna najpierw, potem ocieplenie dachu.

Taka kolejność :ok:

Nie pamiętam ile mają te krokwie, a teraz tam nie wejdę bo wejście jest zablokowane. Wiem tylko tyle, że sąsiad w takim samym domku też miał taką wełnę nejpierw rozłożoną na stropie a potem ekipa wykorzystała tą wełnę na ocieplenie dachu. Z tego co mówił zrozumiałem, że położyli tą warstwę 20 cm i mówili że styknie. Ale może się do niego wybiorę i zobaczę jak tam ma to urządzone.

Wiesz - im więcej tym lepiej, ale nie można też popadać w szaleństwo.

20 cm to obecnie minimum (tyle kładłem w 1999 roku) 

Obecnie dałbym min. 25 - więc możesz wykorzystać tą posiadaną 20cm i dołożyłbym drugą warstwę.

Na YT znajdziesz mnóstwo filmów jak to zrobić.

Na gotowo to różnicy nie zobaczysz - tylko w glifie okna dachowego będzie widać.

I ważne - ocieplenie to zasadniczo izolacja - czyli zimą (czy raczej obecnie raczej w chłodniejszej porze roku) zatrzymuje ciepło przed ucieczką na dwór.

Ale w ciepłym sezonie (a początkowo zamierzasz tak tam mieszkać) izoluje od ciepła z dachu (co masz na dachu ? Blacha ?)

Ma być użytkowe - ma być tam wkoło moja makieta. :) Też tak myślałem, żeby dać cienką warstwę styropianu, rurki ogrzewania i wylewka. Tylko jaka grubość tej wylewki? A na to panele. :)

Wylewka 5-6 cm na 3-4 cm styropianie.

Tylko skoro to ma być na hobby to może nie ma sensu inwestować w podłogówkę i po prostu dać jeden grzejnik stojący obok komina ?

Jakie masz źródło ogrzewania i jaka temperatura idzie na wyjście ?

Pamiętaj, że strop będzie brał ciepło z dolnych pomieszczeń - nie tyle, żeby chodzić tam boso, ale nie będzie to totalnie wyziębione pomieszczenie.

Napisano

Czemu chcecie dawać styropian na strop?

Ja bym układał podłogowkę bezpośrednio na stropie i na to wylewka cementowa albo anhydryt.

Napisano
4 godziny temu, ccLot napisał(a):

Czemu chcecie dawać styropian na strop?

Ja bym układał podłogowkę bezpośrednio na stropie i na to wylewka cementowa albo anhydryt.

Wycisza :ok:

Delikatnie izoluje cieplnie (bo grubość niewielka).

Przy podłogówce ciepło niepotrzebnie grzałoby strop (rurki na stropie) zamiast wyłącznie płytę podłogową (rurki na styropianie) 

Napisano
15 godzin temu, ArekMiz napisał(a):

No właśnie tu jest problem, bo trudno będzie tą wełnę rozłożoną wynieść z tego poddasza żeby robić wylewkę podłogową. Skłaniam się ku temu aby tą wełnę jednak dać między krokwie i tak uzyskać dostęp do podłoża.

No tak, ale co z wilgocią, która będzie przy wylewaniu posadzki? Ona wlezie do wełny chyba.

Ewentualnie musiałbyś zamknąć to poddasze całkiem (dach w sensie), czyli również paroizolacja. Wówczas raczej będzie bezpiecznie dla wełny.

Albo chociaż samą paroizolację położyć, bez zabudowy kg.

Napisano
  • Autor

Tak też chyba zrobię - żeby wełnę przełożyć pod blachę (tak - pokrycie dachu to blacha), potem podłogówka na cienkim styropianie i wylewka na to a na końcu zabudowa GK skosów, sufitu i bocznych niskich ścianek.

Apropos schodów to na razie jest sama konstrukcja, może pod koniec roku zamówię stopnie drewniane. :)

D6054.jpg.16e87cf6cb6792f1b2bb46eaeeb7b2a9.jpg

Napisano
8 godzin temu, Tomo napisał(a):

Przy podłogówce ciepło niepotrzebnie grzałoby strop

Tak, ale ciepło i tak zostanie w domu, zwiększy się jedynie bezwładność temperaturowa.

Napisano
10 godzin temu, ArekMiz napisał(a):

Apropos schodów to na razie jest sama konstrukcja, może pod koniec roku zamówię stopnie drewniane. :)

D6054.jpg.16e87cf6cb6792f1b2bb46eaeeb7b2a9.jpg

Schody sam spawałeś? Z jakiego profila. Czeka mnie taka robota.

Napisano
  • Autor

Nie, robił rzemieślnik spod Białegostoku. Koszt 8 kpln z przywozem i montażem.