Napisano 12 Lipca12 Lipiec 38 minut temu, kravitz napisał:Może znajdę kiedyś powód na inne auto niż Tesla, ale teraz go nie widzęPewnie nie.Z Tesli bardzo trudno się przesiąść, jeśli już, to na inną Teslę.
Napisano 12 Lipca12 Lipiec Podsumowujac, psioczyles wielokrotnie na auto, przy czym jak przyjdzie do zmiany, to najprawdopodobniej bedzie to znowu..... Tesla.Pokażcie mi inna markę, gdzie ludzie narzekają a potem kupują następcę. To tylko potwierdza fakt, ze Muskowi zwyczajnie wyszlo to auto Ps - nie mam i nigdy nie mialem Tesli
Napisano 2 godziny temu2 godziny W dniu 8.07.2026 o 22:20, kravitz napisał:Dobra, napiszę Y po dwóch latach, ale dwa lata miną za jakieś dwa tygodnie.Tylko nie wiem czy będę miał czas wtedy coś napisać Przebieg prawie 51kkm, zużycie 15.8kWh/100kmNa dniach wrzucam dash za kierownicę od tych co robią S3XY commander.Nie przyzwyczaiłem się do zerkania w bok i zwyczajnie mnie to denerwuje.Navi Tesli jest jednak nieco ułomna jeśli chodzi o aktualizacje stanu dróg, więc też wolę google maps z Apple Car Play, a to załatwi mi ten dash.Niedawno byłem na serwisie, bo coś tam piszczało w zawieszeniu. Zrobili za free. Szczerze to nie wiem co robili. Gość z serwisu coś tam mówił o znanym problemie z jakimś "czymś", chyba coś z jakąś płytą. Na pewno nie to co ktoś wstawiał na filmiku, że się smaruje jakieś coś pod gumą, jakieś sworznie. To nie było to.Tak czy siak, naprawili, pomogło, jest cicho.W tym roku to na pewno koniec letnich opon. Zimowe jeszcze są ok.Pomimo tych mankamentów i tak dalej i tak dalej... chyba mogę napisać że to był jednak świetny wybór i jeśli kolejne auto nie będzie jakąś wydumką zabawką, to nie widzę powodu aby nie wyklikać na ślepo jakiejś kolejnej Tesli. Ale problem jest taki, że mi się nie chce nawet kolejnego auta kupować. Brak potrzeby. A darmowe leasingi się skończyły.Mam przyznam trochę jak kiedyś z Alfą. Zwyczajnie nie interesują mnie inne auta na drodze, bo to jest totalnie wystarczająco dobre.Brzmi wszystko ładnie, a adac nie za bardzo wspiera tesle🏆 TOP 15: Najmniej awaryjne auta 3-letnie (Najlepsze wyniki)Te modele uzyskały najwyższe noty za niezawodność i charakteryzują się minimalnym ryzykiem wystąpienia usterek: []Mazda 2 – 2,9%Mercedes-Benz Klasy B – 3,0%Volkswagen T-Roc – 3,0%Toyota Yaris Cross – 3,2%BMW serii 1 & serii 2 – 3,3%Mini Cooper SE (Elektryczny) – 3,5%Audi Q4 e-tron (Elektryczny) – 3,7%Fiat 500e (Elektryczny) – 3,9%Audi Q2 – 4,1%Volkswagen ID.3 (Elektryczny) – 4,2%Toyota Yaris – 4,3%Volkswagen ID.4 / ID.5 – 4,5%Honda Jazz e:HEV – 4,6%Mitsubishi Space Star – 4,7%Suzuki Vitara – 4,9% [1, 2, 3, 5]⚠️ FLOP 15: Najbardziej awaryjne auta 3-letnie (Najgorsze wyniki)Te samochody zajęły najniższe pozycje w rankingu z powodu powtarzających się problemów z zawieszeniem, hamulcami lub oświetleniem. Zestawienie zamyka absolutny antybohater tego roku – Tesla Model Y: [1, 2, 3]Dacia Duster – 9,8%Hyundai Ioniq 5 – 10,2%Toyota C-HR – 10,5% (głównie problemy z akumulatorem rozruchowym 12V)Citroën C3 – 10,9%Skoda Enyaq – 11,2%Kia Ceed – 11,4%Opel Astra – 11,5%Renault Clio – 11,7%Ford S-Max – 11,8%Renault Mégane – 11,8%Opel Crossland – 12,1%Dacia Spring – 13,0%Tesla Model 3 – 13,1%Ford Mondeo – 14,3%Tesla Model Y – 17,3% (Najgorszy wynik w klasie od 10 lat)
Napisano 2 godziny temu2 godziny Autor 5 minut temu, bielaPL napisał:Brzmi wszystko ładnie, a adac nie za bardzo wspiera tesle🏆 TOP 15: Najmniej awaryjne auta 3-letnie (Najlepsze wyniki)Te modele uzyskały najwyższe noty za niezawodność i charakteryzują się minimalnym ryzykiem wystąpienia usterek: []Mazda 2 – 2,9%Mercedes-Benz Klasy B – 3,0%Volkswagen T-Roc – 3,0%Toyota Yaris Cross – 3,2%BMW serii 1 & serii 2 – 3,3%Mini Cooper SE (Elektryczny) – 3,5%Audi Q4 e-tron (Elektryczny) – 3,7%Fiat 500e (Elektryczny) – 3,9%Audi Q2 – 4,1%Volkswagen ID.3 (Elektryczny) – 4,2%Toyota Yaris – 4,3%Volkswagen ID.4 / ID.5 – 4,5%Honda Jazz e:HEV – 4,6%Mitsubishi Space Star – 4,7%Suzuki Vitara – 4,9% [1, 2, 3, 5]⚠️ FLOP 15: Najbardziej awaryjne auta 3-letnie (Najgorsze wyniki)Te samochody zajęły najniższe pozycje w rankingu z powodu powtarzających się problemów z zawieszeniem, hamulcami lub oświetleniem. Zestawienie zamyka absolutny antybohater tego roku – Tesla Model Y: [1, 2, 3]Dacia Duster – 9,8%Hyundai Ioniq 5 – 10,2%Toyota C-HR – 10,5% (głównie problemy z akumulatorem rozruchowym 12V)Citroën C3 – 10,9%Skoda Enyaq – 11,2%Kia Ceed – 11,4%Opel Astra – 11,5%Renault Clio – 11,7%Ford S-Max – 11,8%Renault Mégane – 11,8%Opel Crossland – 12,1%Dacia Spring – 13,0%Tesla Model 3 – 13,1%Ford Mondeo – 14,3%Tesla Model Y – 17,3% (Najgorszy wynik w klasie od 10 lat)Zaklinał rzeczywistości nie będę.Skoro takie są statystyki, znaczy że ADAC faktycznie najczęściej jeździ do Tesli z lawetami.Zdaje się, że to firma która właśnie tak buduje swoje wyniki? Taka jakby pomoc drogowa?Nie wiem czy to wynika z faktu, że w Tesli odpadło koło, czy może zwyczajnie jadą dostarczyć prądu komuś komu zabrakło.W swojej karierze jeździłem sporo Fiatami i wydaje mi się że wiem co oznacza posiadać auto w którym jest "tylko eksploatacja".
Napisano 2 godziny temu2 godziny W dniu 12.07.2026 o 13:15, zinger napisał:Podsumowujac, psioczyles wielokrotnie na auto, przy czym jak przyjdzie do zmiany, to najprawdopodobniej bedzie to znowu..... Tesla.Pokażcie mi inna markę, gdzie ludzie narzekają a potem kupują następcę. To tylko potwierdza fakt, ze Muskowi zwyczajnie wyszlo to auto Ps - nie mam i nigdy nie mialem Tesli No, w innych markach ludzie zwykle kupują następcę po tym jak NIE narzekają.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 14 minut temu, kravitz napisał:Zaklinał rzeczywistości nie będę.Skoro takie są statystyki, znaczy że ADAC faktycznie najczęściej jeździ do Tesli z lawetami.To wynika z tego że Tesla nie specjalnie się przejmuje QC na wyjściu auta z fabryki, szczególnie w USA. Tak więc przez pierwsze miesiące co chwilę wzywasz mobilniaków żeby poprawiali po fabryce to co normalnie byś zgłaszał podczas przeglądu w innych markach. Różnica jest taka że jak już te wszystkie pierdolety teslowy mobilniak ogarnie to o utrzymaniu samochodu przypominasz sobie przy wymianie opon. W efekcie w Maździe mam zero "awarii", bo wszystkie błędy/problemy/usterki zgłoszone były podczas przeglądów. Oczywiście Mazda niczego naprawić nie potrafi i co przegląd zgłaszam jedno i to samo, ale to już inna historia. A w Plaidzie mam sześć serwisów z usterkami typu, popraw klamkę, dokręć fotel, nasmaruj zawias tylnej kanaly.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 1 godzinę temu, Ryb napisał:No, w innych markach ludzie zwykle kupują następcę po tym jak NIE narzekają.Właśnie o tym pisalem. Czyli znowu kupi Tesle, chociaz na nią narzeka, bo wie, ze i tak nic lepszego nie znajdzie ;)
Napisano 41 minut temu41 min Autor 12 minut temu, zinger napisał:Właśnie o tym pisalem. Czyli znowu kupi Tesle, chociaz na nią narzeka, bo wie, ze i tak nic lepszego nie znajdzie ;)Wstawiłem filmik, który idealnie tłumaczy moje odczucia.Nie czuję aby było inne auto na rynku, które da mi coś więcej.A nawet jak takie znajdę, to będzie miało szereg wad które będą codziennie mówiły "mogliśmy to auto zrobić lepiej, ale postanowiliśmy pokazać że mamy w dupie klienta"Byliśmy ostatnio z synem w salonie pewnej dosyć szacownej marki. Nie będę pisał jakiej, bo będą śmieszki, że kravitz uważa że Tesla lepsza od XYZ.Te auta prezentowały sobą oszczędności i brak pomyślunku.Były tak skonstruowane, abyś na pewno nie chciał brać podstawowej wersji, tylko dopłacił z 200-300tys i wtedy będzie już ok.Tesla robi to inaczej. Kupujesz wersję droższą lub topkę "bo możesz", a nie dlatego że wsiadasz do tańszej i widzisz braki i oszczędności.I ja nie czuję też takiej sytuacji, że np "kupuję Teslę, bo na Audi mnie nie stać". Nie. Kupuję Teslę, bo nic lepszego nie znalazłem.I co do serwisów.Dlaczego taki mBank odniósł sukces w czasach "marmurbanków"?Bo ktoś odkrył, że klient niekoniecznie chce oglądac marmury. Chce, aby coś działało i tyle.I brak serwisów w Tesli to nie są tylko oszczędności, ale ja widzę jako rozpoznanie potrzeb klientów. Nawet jakby tam robili loda, to ja zwyczajnie nie mam na to czasu. I rozwiązanie d2d gdzie przyjeżdża laweta z zastępczakiem i zabiera mój na serwis nie jest odpowiedzią na moje potrzeby, bo muszę pod takie coś ustalac grafik, a mam mocno napięty, bo może będę potrzebował graty które akurat mam w aucie (np wejściówka do biura). No zmusza mnie to do dodatkowego myślenia. Brak serwisów jest najlepszym rozwiązaniem z mojego punktu widzenia.
Napisano 26 minut temu26 min 38 minut temu, zinger napisał:Właśnie o tym pisalem. Czyli znowu kupi Tesle, chociaz na nią narzeka, bo wie, ze i tak nic lepszego nie znajdzie ;)Ja raczej zakładam, że zmęczyło go wynajdywanie nowych rzeczy do narzekania (a dużo tego jest) więc kolejna Tesla oszczędzi mu wysiłku - będzie dalej narzekał na to samo.
Napisano 22 minuty temu22 min 15 minut temu, kravitz napisał:Wstawiłem filmik, który idealnie tłumaczy moje odczucia.Nie czuję aby było inne auto na rynku, które da mi coś więcej.A nawet jak takie znajdę, to będzie miało szereg wad które będą codziennie mówiły "mogliśmy to auto zrobić lepiej, ale postanowiliśmy pokazać że mamy w dupie klienta"Byliśmy ostatnio z synem w salonie pewnej dosyć szacownej marki. Nie będę pisał jakiej, bo będą śmieszki, że kravitz uważa że Tesla lepsza od XYZ.Te auta prezentowały sobą oszczędności i brak pomyślunku.Były tak skonstruowane, abyś na pewno nie chciał brać podstawowej wersji, tylko dopłacił z 200-300tys i wtedy będzie już ok.Tesla robi to inaczej. Kupujesz wersję droższą lub topkę "bo możesz", a nie dlatego że wsiadasz do tańszej i widzisz braki i oszczędności.I ja nie czuję też takiej sytuacji, że np "kupuję Teslę, bo na Audi mnie nie stać". Nie. Kupuję Teslę, bo nic lepszego nie znalazłem.I co do serwisów.Dlaczego taki mBank odniósł sukces w czasach "marmurbanków"?Bo ktoś odkrył, że klient niekoniecznie chce oglądac marmury. Chce, aby coś działało i tyle.I brak serwisów w Tesli to nie są tylko oszczędności, ale ja widzę jako rozpoznanie potrzeb klientów. Nawet jakby tam robili loda, to ja zwyczajnie nie mam na to czasu. I rozwiązanie d2d gdzie przyjeżdża laweta z zastępczakiem i zabiera mój na serwis nie jest odpowiedzią na moje potrzeby, bo muszę pod takie coś ustalac grafik, a mam mocno napięty, bo może będę potrzebował graty które akurat mam w aucie (np wejściówka do biura). No zmusza mnie to do dodatkowego myślenia. Brak serwisów jest najlepszym rozwiązaniem z mojego punktu widzenia.W skrócie: wszystko działa doskonale (tylko trzeba dokupić akcesoria w miejsce rzeczy, których nie dał producent), wszystko jest dostępne w podstawowej wersji i nie ma żadnych braków (no, może oprócz tych rzeczy, które należy sobie dokupić na Temu), wszystko jest doskonale przemyślane i nikt nie ma w dupie klienta (zaraz po dokupieniu akcesoriów pozwalających jakkolwiek wygodnie skorzystać z takich niepotrzebnych na co dzień rzeczy jak prędkościomierz i nawigacja), a w ogóle to jest TANIO.No i z tym ostatnim to ja się w szczególności zgadzam.BTW, ważne też, że auto nie potrzebuje serwisu. Nic to, że w ciągu tych 50kkm byłeś nim w serwisie dokładnie tyle samo razy co ja, moim autem wymagającym serwisu. Edytowane 18 minut temu18 min przez Ryb
Napisano 7 minut temu7 min 13 minut temu, Ryb napisał:BTW, ważne też, że auto nie potrzebuje serwisu. Nic to, że w ciągu tych 50kkm byłeś nim w serwisie dokładnie tyle samo razy co ja, moim autem wymagającym serwisu.Mój Plaid ma na 30kkm aż OSIEM zleceń serwisowych. Tyle że na Roździeńskiego był cały jeden raz, na zleceniu włożenia Track Package