Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam 18"

Featured Replies

Napisano

Może ktoś polecić 18" przetestowane w zimowych warunkach i deszczowych? Skłaniam się do Vredestein Quatrac Pro+ ale trochę na jutubie widziałem filmiki jak nie dają rady na śniego co mnie trochę dziwi. GY Vector 4season Gen3 będą ok? 

Napisano
W dniu 29.07.2025 o 08:55, lucash napisał(a):

Może ktoś polecić 18" przetestowane w zimowych warunkach i deszczowych? Skłaniam się do Vredestein Quatrac Pro+ ale trochę na jutubie widziałem filmiki jak nie dają rady na śniego co mnie trochę dziwi. GY Vector 4season Gen3 będą ok? 

Od lat na kolejnych modelach GY i Vredestein (nie nie tylko). Wniosek jeden - GY, te są najlepiej zbalansowane i pewne na mokrym i w warunkach zimowych. Vredesteiny zawsze były inaczej sprofilowane i nie były mistrzami, jeżeli chodzi o warunki zimowe. Dają radę, ale zdecydowanie GY sprawuje się w tych warunkach lepiej. Nie traktuj tego jako polecenia (ja nie polecam z zasady), natomiast raportuję swoje doświadczenia - testy to potwierdzają. Vredesteiny są tańsze. 

Napisano
W dniu 29.07.2025 o 08:55, lucash napisał(a):

Vredestein padaka zimą, to jest bardziej dobra letnie, aniżeli zimowa. Niska trwałość również nie pomaga.

Mowa o drugim sezonie, bo w pierwszym to wszystkie są dobre. 

Napisano
  • Autor

Vredestein ale inny model bo Quatrac w rozmiarze 15" mam w kanciaku. Jakoś daje radę ale kkm nie trzepię w zimę. Jak było mga ślisko to była tragedia bo nie mogłem nawet pod lekką górę ruszyć wyjeżdząjąc z MOL. Kupiłem ostatecznie Continental Alseason Contact 2. Dam znać jak się spisują po zimie a przekonałi mnie w jutubie pod względem właściwości w deszczu. Zima ponoć ok. 

Napisano
19 minut temu, lucash napisał(a):

Vredestein ale inny model bo Quatrac w rozmiarze 15" mam w kanciaku. Jakoś daje radę ale kkm nie trzepię w zimę. Jak było mga ślisko to była tragedia bo nie mogłem nawet pod lekką górę ruszyć wyjeżdząjąc z MOL. Kupiłem ostatecznie Continental Alseason Contact 2. Dam znać jak się spisują po zimie a przekonałi mnie w jutubie pod względem właściwości w deszczu. Zima ponoć ok. 

Gdybyś o nie zapytał na początku, to też bym wskazał na GY. Założyłem po GY 4S Gen-3 i po ponad 1,5 roku mówię nie. Znaczy już pierwsza zima (zakładałem w listopadzie 2023) pokazała, że GY 4S Gen-3 były bardziej komfortowe (ogólnie) i dużo bardziej przewidywalne zimową porą (śnieg, oblodzone nawierzchnie.zakręty). Nie wiem czy dożyją kolejnego sezonu zimowego (i bardzo dobrze), ale więcej nie kupię. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam w Legacy 225/45R18 Barum Quartaris 5 i na prawdę świetna opona do normalnej jazdy. Skuteczna zimą i nie znika w oczach jak porzednie Firestone Multiseason Gen2, które były spoko, ale jak dla mnie zbyt miękka mieszanka. W warunkach letnich się dość kładła i szybko zużywała. Co ciekawe Barum nie mają tej tendencji, a grip na śniegu bardzo fajny.