Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warzywnik

Featured Replies

Napisano

Mam ja sobie warzywnik ogrodowy, zrobiony u stolarza z heblowanych, grubszych desek. Niestety po 8latach wygląda tak:

20250810_175152.jpg.53abc127d04f8c0ca1923cc8544276fa.jpg

Najbardziej dostało się krawędziakom, ale i tak wszystko muszę wymienić.

Wielkość 100x500cm, wysokość ok 60cm. 

Z czego można zrobić, żeby było bardziej trwałe ?

Kombinowałem, żeby zrobić z deski kompozytowej, ale przy 5m odcinku trzeba je dobrze powzmacniać bo się wygną. Poza tym nawet te najtańsze 5m, 10szt to spory wydatek i nie wiadomo jak to się sprawdzi.

Wymyśliłem sobie jeszcze beton, jak np to:

https://pebid.eu/warzywniki-betonowe?newsfeed_4584_page=4

Deski betonowe, barwione w masie, 100x25cm łączone płaskownikami i kątownikami, wg instrukcji:

https://pebid.eu/instrukcje

Można, więc zrobić 5x1m.

Ma szansę to postać min 10lat ?

Edytowane przez sherif

Napisano

Osiem lat dobry wynik. Ja pierwsze skrzynie robiłem z deski calówki, szalunkowej. Wytrzymało mi trzy lata teraz zrobiłem z deski heblowanej 32mm plus od wewnątrz wyłożyłem folia kubełkowa. Chciałem z płyt betonowych jak robią ogrodzenia ale mojej żonie się to nie podoba. 

Jeśli wytrzyma mi osiem lat to mogę zrobiłbym jeszcze raz z tego samego. Wymiana jedna sobota

Napisano

Betonu bym nie robił, bo się strasznie nagrzewa i będzie wypalał rosliny przy brzegu. 

Ja swoje robiłem z kantówki 6x6. Siedzi 6 lat i jest całkiem OK.

Na zdjeciu jedna juz pomalowana, druga do pomalowania.

Screenshot 2025-08-27 at 9.41.45.png

Napisano
16 godzin temu, sherif napisał(a):

Ma być trwałe czy jak najbardziej naturalne? ;) 

Ja u siebie będę robił zwykłe dechy przypalane. Żadnych, lakierów, farb, foli do środka itd. Jak ma być trwalsze zrób grubsze.

Napisano
17 godzin temu, sherif napisał(a):

Mam ja sobie warzywnik ogrodowy, zrobiony u stolarza z heblowanych, grubszych desek. Niestety po 8latach wygląda tak:

Najbardziej dostało się krawędziakom, ale i tak wszystko muszę wymienić.

Wielkość 100x500cm, wysokość ok 60cm. 

Kombinowałem, żeby zrobić z deski kompozytowej, ale przy 5m odcinku trzeba je dobrze powzmacniać bo się wygną. Poza tym nawet te najtańsze 5m, 10szt to spory wydatek i nie wiadomo jak to się sprawdzi.

Wymyśliłem sobie jeszcze beton, jak np to:

https://pebid.eu/warzywniki-betonowe?newsfeed_4584_page=4

Deski betonowe, barwione w masie, 100x25cm łączone płaskownikami i kątownikami, wg instrukcji:

https://pebid.eu/instrukcje

Można, więc zrobić 5x1m.

Ma szansę to postać min 10lat ?

Zrobiłbym z tego samego - z drewna

Nowe krawędziaki, nowe deski. Z tych długich desek można zrobić krótsze i zakupić tylko długie. 

Ja mam dwie skrzynie o 250x110 zrobione z pozostałych po budowie desek szalunkowych i kantówek 4x5. Pomalowane, wewnątrz folia na bokach i szósty rok się trzyma, nawet wygląda, ale ostatnio coś już tam dokręcałem i patrząc na to z bliska, to jeszcze rok dwa i się rozpadnie.

Napisano

Ja też bym poszedł w drewno lub kompozytowe. Betonu w ogrodzie raczej unikam.

Jak się rozmyślisz to potem takie dechy potniesz i spalisz (ok - impregnowane, raczej słabo, kompozyt też nie).

A z betonem co - będzie leżeć gdzieś w kącie? Ciężkie toto...

Na wiosnę robiłem z deski tarasowej takie wyniesione grządki, ale w szklarni. No ale to było 3m długie. Kompozyt z promki w obi.

Napisano
  • Autor
W dniu 27.08.2025 o 09:42, Kiwal napisał(a):

Betonu bym nie robił, bo się strasznie nagrzewa i będzie wypalał rosliny przy brzegu. 

Ja swoje robiłem z kantówki 6x6. Siedzi 6 lat i jest całkiem OK.

Na zdjeciu jedna juz pomalowana, druga do pomalowania.

Donica jest poczęści zacieniona, więc nagrzewanie to nie problem. Poza tym przy tym wymiarze i pojemności ziemi nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ.

W dniu 27.08.2025 o 10:35, bielaPL napisał(a):

Ma być trwałe czy jak najbardziej naturalne? ;) 

Ja u siebie będę robił zwykłe dechy przypalane. Żadnych, lakierów, farb, foli do środka itd. Jak ma być trwalsze zrób grubsze.

Ma być trwałe.

W dniu 27.08.2025 o 11:46, Majkiel napisał(a):

Zrobiłbym z tego samego - z drewna

Nowe krawędziaki, nowe deski. Z tych długich desek można zrobić krótsze i zakupić tylko długie. 

Ja mam dwie skrzynie o 250x110 zrobione z pozostałych po budowie desek szalunkowych i kantówek 4x5. Pomalowane, wewnątrz folia na bokach i szósty rok się trzyma, nawet wygląda, ale ostatnio coś już tam dokręcałem i patrząc na to z bliska, to jeszcze rok dwa i się rozpadnie.

Z drewna nie chce. Ostatnio robiłem mniejsze skrzynki z drewna po paletach. Ze 3 popołudnia straciłem, wliczając malowanie. Tam cienkie deseczki, więc pewnie z 4lata postoją.

Jak do większej skrzyni mam zamówić materiał to pewnie wyjdzie tyle samo co z betonu.

2 godziny temu, exor napisał(a):

Ja też bym poszedł w drewno lub kompozytowe. Betonu w ogrodzie raczej unikam.

Jak się rozmyślisz to potem takie dechy potniesz i spalisz (ok - impregnowane, raczej słabo, kompozyt też nie).

A z betonem co - będzie leżeć gdzieś w kącie? Ciężkie toto...

Na wiosnę robiłem z deski tarasowej takie wyniesione grządki, ale w szklarni. No ale to było 3m długie. Kompozyt z promki w obi.

Dech lakierowanych nie spalę. Też jest problem bo trzeba je popiłować i wyrzucić.

Sam beton wg producenta w tym wymiarze to 600kg.

Kompozytu się właśnie boje że się powygina albo pęknie.

Napisano
Dech lakierowanych nie spalę. Też jest problem bo trzeba je popiłować i wyrzucić.
Sam beton wg producenta w tym wymiarze to 600kg.
Kompozytu się właśnie boje że się powygina albo pęknie.
Bierz w takim razie beton. Chyba bym nawet wolał bardziej niż kompozyt.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Adam___ napisał(a):

U siebie planuję płyty betonowe na ogrodzenia

Też o tym myślałem, bo akurat donica stoi przy ogrodzeniu, gdzie mam wykorzystane takie płyty. Na pewno wyjdzie to taniej, bo taki panel kosztuje tyle samo ale jest x2 dłuższy i wyższy. Niestety nie wygląda jak te dedykowane. Plusem jest też, że u tego producenta co podałem mają obsadzone podczas produkcji gniazda mocujące, więc wystarczy to połapać kątownikami lub płaskownikami. W tych panelach trzeba kombinować. U mnie tez nie podchodzi wymiar, a obcięty brzydko wygląda.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra, donica ogarnięta. 

Było tak:

20250810_175152.jpg

Jest taK:

20250926_145538.jpg.3925833ffc2c331cae44c06882f4dfca.jpg

Pomijając wygniecioną trawę i kostkę wypartą przez poprzednią donicę wyszło całkiem ok. Do złudzenia, nawet z bliska przypomina cięte bale drewniane.

Montaż lux, jak meble z ikei. Zabawa jedynie była z przygotowaniem fundamentu. 4 bloczki fundamentowe i 6 kostek brukowych dałem na łączeniach + podsypałem trochę cementem. Oczywiście wybrać ziemię i znów w sypać .. 2 dni.

Płyty są dość dobrze wykonane, ale trochę cienkie (4.5cm) trzeba uważać. W jedną stuknąłem młotkiem gumowym to pękł róg. W każdym rogu ma zatopione po 2 kołki montażowe, mocuje się płaskownikami i kątownikami na wkręty. Dodatkowo w środku są płaskownik do zamontowania w poprzek. Wszystko było załączone wraz z instrukcją.

Niezłą gafę popełniłem bo byłem przekonany, że mam 5mx1m .. a miałem 4mx1m, więc 4 płyty zostały :).

Jakby ktoś był zainteresowany to na ich stronie oraz w opiniach w Google mają masę zdjęć różnych kształtów i kolorów.