Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Załatwiłem pompę paliwa :( (klasyka - LPG i rezerwa)

Featured Replies

Napisano

Stało się. Nie spodziewałem się że jest to takie proste. Wystarczyło ok 500km (trasa/Wawa/korki) na rezerwie w te upały i dziś pompa paliwa odmówiła posłuszeństwa...

Chyba pompa, bo bezpiecznik "FA" był spalony. Po wymianie na nowy i przekręceniu kilka razy rozrusznikiem bezpiecznik jeszcze był dobry, ale po przejechaniu ok 4 km też się spalił. Pracy pompy nie słychać.

Na szczęście mam LPG i kilka tygodni temu aktywowałem sobie w Bingo opcję "awaryjne uruchamianie na gazie". Dlatego tragedii nie było, tylko chwila strachu dlaczego nie chce odpalić. Nawet nie myślę co by było gdybym nie właczył wtedy tej opcji - akurat byłem "w terenie" - polecam wszystkim którzy mają wyłączone. Wadą jest to że trzeba poświęcić ok 20 sekund przed odpaleniem na przełączenie.

Napisano

> klasyka

> niektórzy montują odciecie zasilania pompy na gazie ...

Tylko, ze i to rozwiazanie podobno idealne nie jest - np. szybszy pad wtryskow

Napisano

> Tylko, ze i to rozwiazanie podobno idealne nie jest - np. szybszy pad

> wtryskow

najlepszym rozwiązaniem jest miec 10l noPB zawsze w baku i problemów nie będzie.

Napisano
  • Autor

> najlepszym rozwiązaniem jest miec 10l noPB zawsze w baku i problemów

> nie będzie.

Ja jeździłem na granicy rezerwy - to chyba jest ok 7 litrów. Jak widać może to byc za mało. 10l powinno już byc ok, ale ja, nauczony doświadczeniem, nie będę teraz schodził poniżej kreski 1/4 (~13 litrów).

Napisano

> wtryskow

A co ma piernik do wiatraka skoro jedziesz na LPG ? Wtryski sa chlodzone benzyna caly czas ?

Napisano

> wtryskow

Też do końca nie wiem jak to jest. Wtryski ogólnie są chłodzone paliwem, ale przecież czy jest odcięcie pompy czy nie ma, to paliwo i tak do wtrysków nie idzie. hmm.gif

>>> Kliknij tutaj <<<

Napisano

Kiedyś znalazłem tutaj wzmiankę o rzekomej słabej jakości pomp oferowanych na allegro. Jak to jest ? Szukałem w szukajce, ale nie znalazłem. Jak to jest z nimi ? Macie jakieś doświadczenia ?

Napisano

Jeżdżę ciągle na pograniczu rezerwy tzn. lampka rezerwy czasami się świeci, wcześniej jeździłem na rezerwie i nie miałem nigdy problemów. W instrukcji do instalacji gazowej jest napisane żeby nie jeździć na pustym baku.

Jak można uwalić pompę mając choćby 5L paliwa w baku?

Napisano

> Jeżdżę ciągle na pograniczu rezerwy tzn. lampka rezerwy czasami się

> świeci, wcześniej jeździłem na rezerwie i nie miałem nigdy

> problemów. W instrukcji do instalacji gazowej jest napisane żeby

> nie jeździć na pustym baku.

> Jak można uwalić pompę mając choćby 5L paliwa w baku?

W instrukcji mojej instalacji jest napisane, że w baku nie powinno być mniej niż 1/4 baku benzyny. A słyszałem nawet o połowie baku. spineyes.gif

Każdy pisze jak chce.

Napisano

Z rozmowy z mechanikiem wywnioskowałem że w baku powinno być paliwo żeby pompa miała co pompować, ale przecież jaka jest różnica czy mam 5,10,15L ?

Napisano

> Z rozmowy z mechanikiem wywnioskowałem że w baku powinno być paliwo

> żeby pompa miała co pompować, ale przecież jaka jest różnica czy

> mam 5,10,15L ?

Przy 5l nie wiele tego jest na dnie i może zaciągnąć zawsze powietrza. A wiadomo jak sucho to źle.

Napisano

> Przy 5l nie wiele tego jest na dnie i może zaciągnąć zawsze

> powietrza. A wiadomo jak sucho to źle.

przy 5 faktycznie może się zdarzyć ale lać więcej niż 15L jeżdżąc tylko na gazie też nie ma większego sensu

Napisano

> przy 5 faktycznie może się zdarzyć ale lać więcej niż 15L jeżdżąc

> tylko na gazie też nie ma większego sensu

W zasadzie fakt

Napisano

> Kiedyś znalazłem tutaj wzmiankę o rzekomej słabej jakości pomp

> oferowanych na allegro. Jak to jest ? Szukałem w szukajce, ale

> nie znalazłem. Jak to jest z nimi ? Macie jakieś doświadczenia ?

Witam.Niedawno, tydzień temu wymieniałem pompe u siebie. Stara była orginalnie Bosha.Rozebrałem ja aby zobaczyć co się stało,okazało sie że wytarł się komutator shocked.gif nie szczotki tylko komutator!! Rów był taki że jush nie było wycinków miedzi tylko izolacja. Firma bosh! Benzynke zawsze mam około 10 L. Zamówiłem drugą na alegro u tego sprzedawcy:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=114028319

i jak na razie lata bez problemu. Bosha miałem i sie skończył. Zobaczymy co ta będzie warta wink.gif Na razie jest Git. 270635636-JUMP2.gif Za to dzisiaj poszła mi linka sprzęgła. angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.