Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, sowik85 napisał:

Patrząc z perspektywy 6 m-cy jazdy Skodą Elroq w najmie, to po jego zakończeniu będę chciał go przedłużyć. I liczę właśnie na to, że elektryki po najmach wejdą masowo na rynek i bardziej się będzie opłacało VW przedłużyć umowę najmu niż bujać się ze sprzedażą takiego auta.

No ale zobaczymy, zostało mi jeszcze 1.5 roku.

Mialem do tej pory Hyundaia i BMW w wynajmie za każdym razym oferta była z kosmosu. Bardziej się opłacało wziąć kolejne nowe. Tutaj pewnie będzie podobnie na początku będą łowić jeleni a później jak im to wszystko zostanie na placu to będą promocje phi

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, akisel napisał:

To dla Ciebie 190k

Prawdopodobnie ju na etapie podpisania umowy przed Ciebie oni (firma leasingowa /volvo Global / volvo polska / salon gdzie podpisywałeś) mieli jakas umowe, która promowała zakup takiego samochodu.

Tak ze nie martw sie o nich, dadzą sobie rady ;)

Edit

Ja, żony XC40 nie wykupiłem z leasingu (bliżej to bylo wynajmu niz leasingu) cena wykupu bardzo blisko, lub nawet powyżej rynkowej

Świetnie niech sobie radzą i napędzają ekonomie ja tylko chciałem zauważyć, ze Szukaja jelenia. I znacznie lepiej wypada koszt wzięcia nowego niż kontynuacja obecnej umowy.

Napisano
  • Autor

O z nodow wpisalem moje Volvo na otomoto. Roczne ponad 400KM Trzebaby dokładnie porównać wyposażenie ale ten stoi juz dobre 3 miesiące i chętnych brak.

otomoto.pl
No image preview

Używany Volvo EX30 2025 - 151 900 PLN, 10 800 km - Otomot...

Interesuje Cię Volvo EX30? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

W tej samej cenie słabsza nówka. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volvo-ex30-ID6HVUnS.html

Nie ma opcji żeby te wynajmy jeszcze cen nie obniżyły.

Widziałem tez sporo nowych Renault 4-5. Myślę, ze realnie za 120k do wzięcia.

Edytowane przez wujek

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał:

O z nodow wpisalem moje Volvo na otomoto. Roczne ponad 400KM Trzebaby dokładnie porównać wyposażenie ale ten stoi juz dobre 3 miesiące i chętnych brak.

otomoto.pl
No image preview

Używany Volvo EX30 2025 - 151 900 PLN, 10 800 km - Otomot...

Interesuje Cię Volvo EX30? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

W tej samej cenie słabsza nówka. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volvo-ex30-ID6HVUnS.html

Nie ma opcji żeby te wynajmy jeszcze cen nie obniżyły.

Widziałem tez sporo nowych Renault 4-5. Myślę, ze realnie za 120k do wzięcia.

Dzisiaj rozmawiałem ze sprzedawcą stellantisa. On też twierdzi że będzie rzeźnia na rynku używek - właśnie przez najmy. A właściwie już się zaczęła. O ile rynek poleasingowe wciągał jeszcze w miarę sprawnie to spodziewa się dużego nadmiaru używanych 2-4 latków. Place już wypełniają się od wracających z wynajmu aut. W związku z dużą podażą rozjadą się ceny rynkowe z cenami wykupu i wszyscy będą je masowo zwracać. Czyli najem będzie musiał podrożeć żeby pokryć spadek wartości. A wtedy może stać się bez sensu.

Napisano
3 godziny temu, Jaruga napisał:

rozjadą się ceny rynkowe z cenami wykupu

To się już stało i to było 100% pewne już na etapie tworzenia tych umów najmu po 400zl/mc.

Przecież ta cena najmu wynikała na wprost z tego, że oni przyjęli spadek wartości auta w czasie 2 lat na poziomie dopłaty, czyli 15 tysięcy rocznie dla takiej mokki, która cennikowo była warta 150k. To przecież na pierwszy rzut oka była kreatywna księgowość. W tej chwili ceny aut nowych już spadły poniżej wycen ich 2latków z umów hehe.

Najlepiej to widać na tych grande pandach i eC3, ale i corse i 208 też teraz już sprzedają w okolicach 100k, a niedawno cenili ponad 130k.

Mokka z 2004 w ogłoszeniach jest za okolice 90k i to raczej cena mocno życzeniowa, corsy to w ogóle niesprzedawalne powyżej 60k.

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał:

To się już stało i to było 100% pewne już na etapie tworzenia tych umów najmu po 400zl/mc.

Przecież ta cena najmu wynikała na wprost z tego, że oni przyjęli spadek wartości auta w czasie 2 lat na poziomie dopłaty, czyli 15 tysięcy rocznie dla takiej mokki, która cennikowo była warta 150k. To przecież na pierwszy rzut oka była kreatywna księgowość. W tej chwili ceny aut nowych już spadły poniżej wycen ich 2latków z umów hehe.

Najlepiej to widać na tych grande pandach i eC3, ale i corse i 208 też teraz już sprzedają w okolicach 100k, a niedawno cenili ponad 130k.

Mokka z 2004 w ogłoszeniach jest za okolice 90k i to raczej cena mocno życzeniowa, corsy to w ogóle niesprzedawalne powyżej 60k.

On mówił akurat o hybrydach i spalinowych a w elektrykach jeszcze większa patologia się zrobiła właśnie przez dopłaty. A te najmy to bokiem wyjdą dealerom czy firmom leasingowym? Kto jest właścicielem tych pomników?

Napisano
42 minuty temu, Jaruga napisał:

Kto jest właścicielem tych pomników?

Chyba firmy leasingowe pod szyldem producenta, bo tylko one oferowały najmy na takich warunkach (czyli producent dokładał, żeby to się spinało finansowo).

Napisano
13 godzin temu, Jaruga napisał:

Dzisiaj rozmawiałem ze sprzedawcą stellantisa. On też twierdzi że będzie rzeźnia na rynku używek - właśnie przez najmy.

Według mnie, rzeźnia na rynku używek zaczyna się z kilku powodów

Główny, zaczynająca się rzeźnia na rynku nowych przez Chińskie samochody, i tutaj walka w segmencie mass market najbardziej odczuwalna

No a to, że zostały pewnie nie do końca dobrze obliczone wartości rezydualne dla samochodów po najmach 2-3 letnich, też oczywiście ma duże znaczenie

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, akisel napisał:

Według mnie, rzeźnia na rynku używek zaczyna się z kilku powodów

Główny, zaczynająca się rzeźnia na rynku nowych przez Chińskie samochody, i tutaj walka w segmencie mass market najbardziej odczuwalna

No a to, że zostały pewnie nie do końca dobrze obliczone wartości rezydualne dla samochodów po najmach 2-3 letnich, też oczywiście ma duże znaczenie

Obliczyli tak specjalnie żeby im się co2 zgadzało.

Napisano

moze zrobia kolejne najmy tych aut po najmach zlosnik

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał:

moze zrobia kolejne najmy tych aut po najmach zlosnik

No, znajomemu tak obliczyli doplate w VW za ryski i td, ze zdecydował sfinansować leasingiem z pozniejszym wykupem, bo nie byl przygotowany na wykupienie po zakończeniu najmu ;)

Napisano
11 godzin temu, iwik napisał:

Chyba firmy leasingowe pod szyldem producenta, bo tylko one oferowały najmy na takich warunkach (czyli producent dokładał, żeby to się spinało finansowo).

Oni po prostu zgarnęli dopłaty. Zarobili teraz a potem spokojnie spuszczą te autka za śmieszny pieniądz, aby się ich pozbyć i i tak będą do przodu.

Dodatkowo Stellantis musi zniwelować kary za CO2 w gamie modelowej i pchają te EV za bezcen, bo jeden BEV to brak kary na 5 aut spalinowych.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, akisel napisał:

No, znajomemu tak obliczyli doplate w VW za ryski i td, ze zdecydował sfinansować leasingiem z pozniejszym wykupem, bo nie byl przygotowany na wykupienie po zakończeniu najmu ;)

Bardzo dziwne albo nie dbał. Przed wynajem dostaje sie zakres możliwego zużycia, uszkodzen.

Napisano
18 godzin temu, Jaruga napisał:

On mówił akurat o hybrydach i spalinowych a w elektrykach jeszcze większa patologia się zrobiła właśnie przez dopłaty. A te najmy to bokiem wyjdą dealerom czy firmom leasingowym? Kto jest właścicielem tych pomników?

ale co w tym roku było unikalnego ?

Leasingi 2, 3, 4 letnie istnieją od dawna. Ludzie/firmy zwracają auta i jakoś szału cenowego nie ma. Auta trafiają zwykle do pośredników autohandlu i tak sobie wiszą aż kombinacja ceny i czasu trafi na klienta. F. leasingowy mają wliczone utraty wartości i to rekompensują ratą. Jedynie co ostatnio poważnie wpłyneło na ceny to konkurencja z CHRL. Skoro nowe auta tanieją (w sumie już od jakiegoś czasu) to i używane tanieją.

Co innego EV, tu były dopłaty. Stosunkowo dużo aut w 2025r zakupiono z dopłatą (ok 35k) w stosunku to całości. Tu też auta potaniały, wiec siłą rzeczy używki muszą być tańsze. Imho w mniej chodliwych autach będzie prosta kalkulacja cena nowego- utrata wartości - dotacja, ale czy tak dokładnie będzie czas pokaże.