Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia dwusprzeglowa - technika jazdy.

Featured Replies

Napisano
  • Autor
Co to za auto?
Tucson.
Dokładnie jak prawie stoisz i normalnie odpuszczasz pedał to ten dociska. Takie uczucie, jakby ułamek sekundy za wcześnie. W sportage tego nie było ale tam był manual.
A z parkowaniem to się zgodzę. Może się nauczę szybko to robić automatem ale na razie jest wolniej.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
48 minut temu, zinger napisał(a):

Nie zrozumiałeś. ASB nie ma dla mnie żadnej wady przy parkowaniu, chodziło o AH, ktory faktycznie troszkę utrudnia i wtedy go wyłączam. 

Rozumiem doskonale, bo mam w manualu auto hold i jest to świetne rozwiązanie, używam zawsze, ale w manualu nigdy nie musiałem tego wyłączać. Jak widzisz przy ASB trzeba podczas manewrowania przeważnie klikać w ten guzik, żeby wyłączyć AH, bo "zerwanie" hamulca przy próbie dojechania do ściany może skończyć się naprawą ściany. 

Napisano
49 minut temu, BOGUS napisał(a):

Tucson.
Dokładnie jak prawie stoisz i normalnie odpuszczasz pedał to ten dociska. Takie uczucie, jakby ułamek sekundy za wcześnie. W sportage tego nie było ale tam był manual.
A z parkowaniem to się zgodzę. Może się nauczę szybko to robić automatem ale na razie jest wolniej.
Pozdrawiam

No to są takie upierdliwości przy ASB i AH. Jak chcesz używać autoholda, to podczas zatrzymywania sterownik w końcowej fazie sam zbuduje ciśnienie w pompie hamulcowej. W VAGu to trochę lepiej działa, bo podczas zatrzymywania się ze skrzynią DSG musisz sam zbudować ciśnienie pedałem hamulca odpowiednio duże, jeśli muskasz hamulec i auto staje, to pompa sama dociśnie po wykryciu toczenia choćby 1 km/h, ale jeśli wytworzysz pedałem wystarczające ciśnienie, to tak już stoi po zatrzymaniu. W manualu jest to o tyle dobre, że bez mocnego deptania w pedał hamulca mogę się toczyć z wciśnietym sprzęgłem nawet wtedy, kiedy AH jest w stand by. Po prostu wytwarzam ciśnienie hamulca z wyczuciem i odpuszczam w ostatniej chwili jeśli nie chcę, by AH mnie trzymał.

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

No to są takie upierdliwości przy ASB i AH. Jak chcesz używać autoholda, to podczas zatrzymywania sterownik w końcowej fazie sam zbuduje ciśnienie w pompie hamulcowej. W VAGu to trochę lepiej działa, bo podczas zatrzymywania się ze skrzynią DSG musisz sam zbudować ciśnienie pedałem hamulca odpowiednio duże, jeśli muskasz hamulec i auto staje, to pompa sama dociśnie po wykryciu toczenia choćby 1 km/h, ale jeśli wytworzysz pedałem wystarczające ciśnienie, to tak już stoi po zatrzymaniu. W manualu jest to o tyle dobre, że bez mocnego deptania w pedał hamulca mogę się toczyć z wciśnietym sprzęgłem nawet wtedy, kiedy AH jest w stand by. Po prostu wytwarzam ciśnienie hamulca z wyczuciem i odpuszczam w ostatniej chwili jeśli nie chcę, by AH mnie trzymał.

W Tucsonie też mogę zatrzymać auto bez aktywacji AH, tylko trzeba bardzo delikatnie operować hamulcem. 

Moze kolega musi go lepiej wyczuć po przesiadce z manuala.

Napisano
6 godzin temu, klaudio napisał(a):

W czym to przeszkadza przy założeniu, że jest to włączone na stałe?

Że jak jedziesz blisko ściany, to ćwiczenie refleksu gaz-hamulec żeby nie przyłożyć, nie jest moim ulubionym sportem :phi: 

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Rozumiem doskonale, bo mam w manualu auto hold i jest to świetne rozwiązanie, używam zawsze, ale w manualu nigdy nie musiałem tego wyłączać.

Jak widzisz przy ASB trzeba podczas manewrowania przeważnie klikać w ten guzik, żeby wyłączyć AH, bo "zerwanie" hamulca przy próbie dojechania do ściany może skończyć się naprawą ściany. 

Nie mam pojecia jak jest z manualem, bo juz od lat nimi nie jezdze, chyba, ze z wypozyczalni. Kazda taka przygoda tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze manual to zło i nie ma najmniejszego sensu w autach do codziennej jazdy. Wiec nawet jak od czasu do czasu musze kliknac dezaktywacje ah, to jest to niewspomniernie mniejszy klopot niz ciagle kopanie sprzegla i machanie wajcha. Natomist z tym zrywanie i waleniem w sciane to juz mocna przesada, nie zauwazylem takiego efektu/zagrozenia u siebie.

3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

W VAGu to trochę lepiej działa, bo podczas zatrzymywania się ze skrzynią DSG musisz sam zbudować ciśnienie pedałem hamulca odpowiednio duże, jeśli muskasz hamulec i auto staje, to pompa sama dociśnie po wykryciu toczenia choćby 1 km/h, ale jeśli wytworzysz pedałem wystarczające ciśnienie, to tak już stoi po zatrzymaniu

Tu sie z TOba zgodze, bo przed Tucsonem mialem Atece z DSG i AH i tam nigdy nawet nie pomyslalem, zeby AH wylaczac przy parkowaniu bo zwyczajnie nic nie wadzil :ok:

Napisano
12 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Rozumiem doskonale, bo mam w manualu auto hold i jest to świetne rozwiązanie

W manualu to jest raczej Hill-Hold. To trzyma hamulec tylko, jak się wozidło chce samo toczyć na sprzęgle.

Napisano
7 minut temu, kiziuk napisał(a):

W manualu to jest raczej Hill-Hold. To trzyma hamulec tylko, jak się wozidło chce samo toczyć na sprzęgle.

Hill-hold utrzymyje cisnienie przez chwile na wzniesieniu, zeby sie auto nie stoczylo przy ruszaniu.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Hill-hold utrzymyje cisnienie przez chwile na wzniesieniu, zeby sie auto nie stoczylo przy ruszaniu.

Wydawało mi się, że to napisałem :phi: 

Napisano
9 minut temu, kiziuk napisał(a):

Wydawało mi się, że to napisałem :phi: 

NIe do konca, bo autohold w manualu tez moze byc...

Hill-hold trzyma hamulce max kilka sekund i nachylenie musi byc dosc konkretne.

Autohold bedzie trzymal tak dlugo jak bedziesz stal, np na swiatlach, nawet przy niewielkim spadku.

Napisano
38 minut temu, kiziuk napisał(a):

@Maciej__ już wytłumaczył. W Alfie i Mazdzie mam Hill Holda przy manualach, a w Golfie Auto Hold, który może i 3 minuty stać na zaciśnietych hamulcach.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

NIe do konca, bo autohold w manualu tez moze byc...

Hill-hold trzyma hamulce max kilka sekund i nachylenie musi byc dosc konkretne.

Autohold bedzie trzymal tak dlugo jak bedziesz stal, np na swiatlach, nawet przy niewielkim spadku.

Miałem w mondziaku "Auto-Hold", który okazał się po prostu zwykłym hamulcem ręcznym elektrycznym, który zwalniał się po puszczeniu sprzęgła.

Niezależnie od tego był Hill-Hold, który trzymał na wzniesieniu jeszcze ze dwie sekundy po puszczeniu hamulca, wystarczyło z 10 stopni pochylenia, bo tyle mam przed bramą.

Więc w sytuacji, kiedy w zasadzie to jest jeden system - bo chyba obydwa były oparte o elektrykę (plus jeszcze system "antykolizyjny", który po prostu ten elektryczny ręczny uruchamiał) - nie wiem, czy jest sens rozbijać to na atomy, o których wiadomo, że musi być jak najwięcej, bo przecież ma być pierdyliard systemów :phi: 

Napisano
  • Autor

Miałem w mondziaku "Auto-Hold", który okazał się po prostu zwykłym hamulcem ręcznym elektrycznym, który zwalniał się po puszczeniu sprzęgła.
Niezależnie od tego był Hill-Hold, który trzymał na wzniesieniu jeszcze ze dwie sekundy po puszczeniu hamulca, wystarczyło z 10 stopni pochylenia, bo tyle mam przed bramą.
Więc w sytuacji, kiedy w zasadzie to jest jeden system - bo chyba obydwa były oparte o elektrykę (plus jeszcze system "antykolizyjny", który po prostu ten elektryczny ręczny uruchamiał) - nie wiem, czy jest sens rozbijać to na atomy, o których wiadomo, że musi być jak najwięcej, bo przecież ma być pierdyliard systemów :phi: 
Auto hold trzyma na ręcznym a hill hold na hamulcu zasadniczym poprzez utrzymanie jeszcze przez chwilę ciśnienia w pompie ABS
Pozdrawiam

Napisano
13 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Rozumiem doskonale, bo mam w manualu auto hold i jest to świetne rozwiązanie, używam zawsze, ale w manualu nigdy nie musiałem tego wyłączać. Jak widzisz przy ASB trzeba podczas manewrowania przeważnie klikać w ten guzik, żeby wyłączyć AH, bo "zerwanie" hamulca przy próbie dojechania do ściany może skończyć się naprawą ściany. 

Co to za auto, że się coś zrywa ? W normalnym dotykasz gaz i auto płynnie rusza .

Napisano
3 minuty temu, sdss napisał(a):

Co to za auto, że się coś zrywa ? W normalnym dotykasz gaz i auto płynnie rusza .

Niektóre BMW np. Z AH w automacie nie da się ruszyć delikatnie na 5 cm. Jak już, to wyskoczy na 10 cm i ściana. Z czymś takim też w Superbie 3 się spotkałem, ale wiem, że to kwestia odpowiedniego kodowania czułości. Tyle że nawet VAG ma różne kodowania w jednym modelu auta.

Napisano
20 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Autohold jest upierdliwe przy manewrowaniu bo odpuszcza z lekka, ale odczuwalna zwloka...

Ja tez deaktywuje przy parkowaniu w garazu, jak trzeba na 2-3 razy cofac i podjezdzac do przodu.

To jest w sumie jedyna sytuacja, gdzie lepiej ogarnialo mi sie manualem niz AT.

To był jeden z argumentów dla którego wybrałem VAG zamiast Hyundai/KIA - przymierzałem się do Sportage z 2024 i ten Auto Hold właśnie tak działał jak piszesz, do tego przy ruszaniu czułem takie jakby zerwanie z hamulca postojowego, no i ta konieczność włączania go za każdym odpaleniem samochodu. Cóż, inny koncern - inna filozofia.

W VAG Auto Hold zaciąga ręczny dopiero po całkowitym zatrzymaniu i jak raz go włączysz, to działa po ponownym uruchomieniu samochodu, co dla mnie jest bardziej intuicyjne i wygodniejsze.

Napisano
16 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

W Tucsonie też mogę zatrzymać auto bez aktywacji AH, tylko trzeba bardzo delikatnie operować hamulcem. 

Moze kolega musi go lepiej wyczuć po przesiadce z manuala.

Mi to w Tucsonie lepiej wychodziło niż w Audi. Z Audi miałem już dwa razy tak, że AH puścił za mocno i byłem praktycznie na bramie garażowej, chcąc podjechać na styk. 

Napisano
1 godzinę temu, klaudio napisał(a):

W VAG Auto Hold zaciąga ręczny dopiero po całkowitym zatrzymaniu i jak raz go włączysz, to działa po ponownym uruchomieniu samochodu, co dla mnie jest bardziej intuicyjne i wygodniejsze.

To nie jest ręczny, tylko ciśnienie w pompie abs utrzymuje zaciśnięte wszystkie zaciski. Żeby ręczny w VAGu zaciągnął sam, to trzeba albo zgasić silnik, albo odpiąć pasy, albo otworzyć drzwi. Fajne jest też hamowanie awaryjne guzikiem od ręcznego. Do 100 km/h wszystkie zaciski dostają maksymalnego ciśnienia i trzeba być na to dobrze przygotowanym (nie polecam testować z pasażerami w aucie). Powyżej 100 km/h łagodniej są uruchamiane wszystkie zaciski. 

Napisano
  • Autor
To był jeden z argumentów dla którego wybrałem VAG zamiast Hyundai/KIA - przymierzałem się do Sportage z 2024 i ten Auto Hold właśnie tak działał jak piszesz, do tego przy ruszaniu czułem takie jakby zerwanie z hamulca postojowego, no i ta konieczność włączania go za każdym odpaleniem samochodu. Cóż, inny koncern - inna filozofia.
Miałem Kia z auto hold i pozostawał w takim trybie jak go zgasiłem. W Hyundaiu mam tak samo.
Jedno 22 drugie obecny rocznik.
Pozdrawiam

Napisano
42 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Miałem Kia z auto hold i pozostawał w takim trybie jak go zgasiłem. W Hyundaiu mam tak samo.
Jedno 22 drugie obecny rocznik.
Pozdrawiam

Widocznie poprawili w polifcie bo w MY2023 AH trzeba każdorazowo zalaczac 😕

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

To nie jest ręczny, tylko ciśnienie w pompie abs utrzymuje zaciśnięte wszystkie zaciski. Żeby ręczny w VAGu zaciągnął sam, to trzeba albo zgasić silnik, albo odpiąć pasy, albo otworzyć drzwi. Fajne jest też hamowanie awaryjne guzikiem od ręcznego. Do 100 km/h wszystkie zaciski dostają maksymalnego ciśnienia i trzeba być na to dobrze przygotowanym (nie polecam testować z pasażerami w aucie). Powyżej 100 km/h łagodniej są uruchamiane wszystkie zaciski. 

Masz rację, faktycznie silniczek od ręcznego słychać dopiero spełnieniu warunków które opisałeś.

Z tym "awaryjnym" zaciąganiem elektrycznego ręcznego podczas jazdy, to mam dwa auta VAG i w obydwóch tak samo to działa, czyli zerojedynkowo, testowałem to, chociaż z obawami co się wydarzy. W poprzednim Renault Laguna lepiej to rozwiązali, bo auto na "ręcznym" wyhamowywało na granicy przyczepności, tak jakby ABS działał na tylnych kołach, ale tam nie było znowu Auto Hold działającego podczas jazdy, choć sam hamulec "zaciągał" się po wyłączeniu silnika i zwalniał przy pierwszym ruszeniu i działało to też płynnie.