Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia dwusprzeglowa - technika jazdy.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jako że od niedawna jeżdżę autem z taką skrzynią biegów to mam pytanie techniczne:

jak jest zdrowiej dla suchych sprzęgieł, jeździć na autohold czy z trzymaniem nogi na hamulcu na światłach.

Auto hołd bardzo lubię i się do niego przyzwyczaiłem w poprzednim aucie. Jak przenoszę nogę na gaz to zrywa go. Trochę ciężko natomiast delikatnie do hamować z włączonym.

Bo to żeby nie jeździć w trybie Eco to wiem, bo w tym trybie rusza na ogół z drugiego biegu.

Ktoś mi wyjaśni/ doradzi?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
54 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Witam.

Jako że od niedawna jeżdżę autem z taką skrzynią biegów to mam pytanie techniczne:

jak jest zdrowiej dla suchych sprzęgieł, jeździć na autohold czy z trzymaniem nogi na hamulcu na światłach.

Auto hołd bardzo lubię i się do niego przyzwyczaiłem w poprzednim aucie. Jak przenoszę nogę na gaz to zrywa go. Trochę ciężko natomiast delikatnie do hamować z włączonym.

Bo to żeby nie jeździć w trybie Eco to wiem, bo w tym trybie rusza na ogół z drugiego biegu.

Pozdrawiam

Dwusprzeglowka to technicznie skrzynia manualna ze sterowaniem, wiec jak stoisz to nie ma zapietego biegu.

Dodatkowo nie ma znaczenia czy Ty trzymasz fizycznie noge na hamulcu, czy robi to za Ciebie auto-hold, efekt jest ten sam.

Napisano
  • Autor

Czyli jak stoi na hamulcu to mimo wyświetlania D1 sprzęgła nie ciągną?

Napisano
6 minut temu, BOGUS napisał(a):

Jest tak jakbys w manualu trzymal wcisniety pedal sprzegla.

Napisano
5 minut temu, BOGUS napisał(a):

Nie.

Dobrze, że jest auto stop, bo bez tego trzeba było ciągle trzymać nogę na hamulcu. :ok:

Szkodzi jeżdżenie w korku, gdzie sprzęgła ciągną, a nogą jednocześnie hamujesz.

Napisano
  • Autor
Jest tak jakbys w manualu trzymal wcisniety pedal sprzegla.
Tylko że w manualu to niezdrowe dla docisku...a jak jest tu?

Napisano
  • Autor

To auto ma dwie wady wynikające z oprogramowania...
Trybem domyślnym po odpaleniu jest eco a nie normal,
Druga wada to że tryb żeglowania dostępny jest tylko w trybie eco.

Napisano
3 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Tylko że w manualu to niezdrowe dla docisku...a jak jest tu?

Przeciez caly czas ktores ze sprzegiel  jest wysprzeglone ;]

Napisano
  • Autor
Przeciez caly czas ktores ze sprzegiel  jest wysprzeglone ;]

W sumie tak.

Napisano
16 minut temu, BOGUS napisał(a):

Trzeba bylo brac HEV ;) Nie ma trybu normal i nie zegluje ;]

Napisano
  • Autor

Trzeba bylo brac HEV [emoji6] Nie ma trybu normal i nie zegluje ;]

To auto znalazło mnie nie ja jego...
A żeglowanie nawet fajne bywa.
Pozdrawiam

Napisano
13 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Witam.

Pozdrawiam

Nie chce byc złośliwym, bo to nie HP, ale miejmy jakies granice zdrowego rozsądku;) Za chwilę beda pytania czy zdrowiej dla szyb jak jeździmy w trybie auto-wycieraczek, czy jednak manualnie odpalać :bzik:

Ja uwielbiam wszelkie tryby auto i mam pozalaczane wszystko co sie da, w końcu od tego sa :palacz:

Napisano
13 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Witam.

Pozdrawiam

jeździć normalnie i nie kombinować. A w instrukcji coś specjalnego napisali czego nie robić ze skrzynią? Dopiero kupiony a już zamartwianie się sprzęgłami? Grupa VAG? A poza tym to jak AutoHold jest włączony to o jakim dohamowaniu mówisz? Przecież wtedy auto stoi 8] Przynajmniej u mnie w każdym który to miał bo to tak ma działać. Nie ma opcji że AutoHold włączony i auto pełza chyba że mówisz o włączonym przycisku. Moment załączenia AutoHold widać na desce rozdzielczej bo świeci się zielona ikona. 

Napisano
21 minut temu, zinger napisał(a):

Nie chce byc złośliwym, bo to nie HP, ale miejmy jakies granice zdrowego rozsądku;) Za chwilę beda pytania czy zdrowiej dla szyb jak jeździmy w trybie auto-wycieraczek, czy jednak manualnie odpalać :bzik:

Ja uwielbiam wszelkie tryby auto i mam pozalaczane wszystko co sie da, w końcu od tego sa :palacz:

czytałem gdzieś że młodzi nie wiedzą jak zatankować samochód. Czekam na pierwszy post na AK :phi:

Napisano
11 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Tutaj problemem nie jest oprogramowanie a kierowca bo kupił złe auto.

Wyobraź sobie że niektóre nie posiadają trybu ECO i można być złym na złe oprogramowanie że za każdym razem jak odpalasz silnik to ustawia tryb SPORT a nie COMFORT.
Tryb żeglowania jest dostępny domyślnie na przykład w trybie COMFORT (którego nie da się konfigurować) albo z trybu INDIVIDUAL można sobie zrobić samemu według upodobań tryb ECO z żeglowaniem.

Ale żeby było ciekawiej, w każdym trybie można sobie ręcznie przełączyć skrzynię z trybu ECO na tryb SPORT (bo przykładowo nie ma w nich domyślnie w trybie DRIVE żeglowania) pozbywasz się tego ustrojstwa

20241113_164031.jpg

Napisano
14 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Witam.

Pozdrawiam

Unikać pełzania i niemrawego ruszania bez dodawania gazu zwłaszcza pod wzniesienie. To chyba najbardziej jej szkodzi.

Napisano
43 minuty temu, lucash napisał(a):

czytałem gdzieś że młodzi nie wiedzą jak zatankować samochód. Czekam na pierwszy post na AK :phi:

Z tankowaniem to moze przesada, ale potrafię sobie wyobrazić, ze taki mlody-niedoswiadczony, ktory od początku tylko w nowych autach rodzicow jezdzil, gdzie masz wszystko zautomatyzowane i nagle wsiada do jakiegoś starszego, bardziej analogowego auta i zonk :totalszok:

Napisano
6 minut temu, zinger napisał(a):

Z tankowaniem to moze przesada, ale potrafię sobie wyobrazić, ze taki mlody-niedoswiadczony, ktory od początku tylko w nowych autach rodzicow jezdzil, gdzie masz wszystko zautomatyzowane i nagle wsiada do jakiegoś starszego, bardziej analogowego auta i zonk :totalszok:

Kiedyś pytałem na stacji jak otworzyć wlew paliwa w starej skodzie ;]

Napisano
7 minut temu, zinger napisał(a):

mnie bardziej zastanawia jak stare dziadygi radzą sobie w nowych autach. Ostatnio widziałem w wypasionym Mercu takiego dziadunia, pewnie po 80tce. I się zastanawiałem czy korzysta z dobrodziejstw czy jeździ bardziej 'po staremu', tj bez muzy z telefonu, z wyłączonymi różnymi wspomagaczami itp.

ps: to wbrew pozorom nie jest wyśmiewanie starszyzny i @rwIcIk - Ty się jeszcze nie łapiesz :hehe:;] 

Napisano
10 minut temu, zinger napisał(a):

Pewnie clickbajt: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/pokolenie-z-boi-sie-tankowac-samochod-skale-problemu-ujawnilo-badanie/dypcrzq 

Nie da się zautomatyzować tankowania. A jak zobaczą jakieś szkolenie BHP i zobaczą co prąd może zrobić to uwierz mi że następny artykuł będzie o problemie z ładowaniem EV :phi:

Napisano
5 minut temu, tomecki napisał(a):

mnie bardziej zastanawia jak stare dziadygi radzą sobie w nowych autach. Ostatnio widziałem w wypasionym Mercu takiego dziadunia, pewnie po 80tce. I się zastanawiałem czy korzysta z dobrodziejstw czy jeździ bardziej 'po staremu', tj bez muzy z telefonu, z wyłączonymi różnymi wspomagaczami itp.

ps: to wbrew pozorom nie jest wyśmiewanie starszyzny i @rwIcIk - Ty się jeszcze nie łapiesz :hehe:;] 

Skąd wiadomo, że ten Merc był wypasiony? ;]

Mógł mieć mniej nowoczesnych bajerów od jakiegoś Koreańca.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Mógł mieć mniej nowoczesnych bajerów od jakiegoś Koreańca.

To fakt, jezdzilem ostatnio nowym GLC i nie mial np aktywnego tempomatu ;]

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

Nie że nie wiedzą tylko się boją ;]

Napisano
22 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

raczej najnowsza E klasa, więc przyjąłem tak z automatu ;] 

19 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To fakt, jezdzilem ostatnio nowym GLC i nie mial np aktywnego tempomatu ;]

ale luj wie ;] 

Napisano
43 minuty temu, tomecki napisał(a):

często widuję takich na oko o połowę młodszych od dziadunia w lepszej nowszej furce z telefonem przy uchu, więc zakładam, że nawet skonfigurowanie połączenia telefonu przez bluetooth w samochodzie to dla nich rocket science.

Napisano
1 minutę temu, klaudio napisał(a):

często widuję takich na oko o połowę młodszych od dziadunia w lepszej nowszej furce z telefonem przy uchu, więc zakładam, że nawet skonfigurowanie połączenia telefonu przez bluetooth w samochodzie to dla nich rocket science.

nie, to są zwyczajne jełopy :hehe:;] 

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

nie będzie takiego, to forum dla staruszków takich jak my, młodzi tu nie przyjdą ;] Oni będą szukali porad na tik-toku, ostatecznie na grupach facebookowych, co sprytniejsi może u chata GPT...

Napisano
12 minut temu, klaudio napisał(a):

co sprytniejsi może u chata GPT...

czyli trzeba o tym napisać tutaj, żeby chat się nauczył :)

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Ja miałem odwrotnie.

Dawno temu jechałem wtedy nówką sztuką BMW 7 E65. Wsiadłem w to z Lanosa.

Tam wszystko było super bajer. Podjechałem pod stację benzynową, aby to pudło zatankować i nie potrafiłem otworzyć klapki. Szukałem pozycji w menu, przycisku, cokolwiek. Okazało się, że treba ją było tak zwyczajnie analogowo przycisnąć, ale musiałem ludzi popytać :hehe:

A druga sytuacja, to całkiem niedawno, tj 3 lata temu. Odebrałem Golfa 8 z salonu i jadę zatankować. No i zonk, bo właśnie w VW było do tej pory jak w tym BMW 7, czyli przyciskasz klapkę i się otwiera ;]

A VW w Golfie 8 zrobił przycisk i to na dole drzwi kierowcy. Na dole qrefa! Zaraz nad głośnikiem ;] Tez poszukałem kilka minut.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

1 godzinę temu, tomecki napisał(a):

Fakt, problem nie tylko młodych dotyczy. Jak moja żona na badanie techniczne pojechała, to diagnosta musiał za kierownicę wskoczyć w pewnym momencie, żeby sprawnie badanie zakończyć :phi:

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

Pewnie clickbajt: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/pokolenie-z-boi-sie-tankowac-samochod-skale-problemu-ujawnilo-badanie/dypcrzq 

Nie da się zautomatyzować tankowania. A jak zobaczą jakieś szkolenie BHP i zobaczą co prąd może zrobić to uwierz mi że następny artykuł będzie o problemie z ładowaniem EV :phi:

Z ładowaniem auta to jak z ładowaniem smarków, laptopów itp mlodzi mają to obcykane :phi:

Napisano
51 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja miałem odwrotnie.

Dawno temu jechałem wtedy nówką sztuką BMW 7 E65. Wsiadłem w to z Lanosa.

Tam wszystko było super bajer. Podjechałem pod stację benzynową, aby to pudło zatankować i nie potrafiłem otworzyć klapki. Szukałem pozycji w menu, przycisku, cokolwiek. Okazało się, że treba ją było tak zwyczajnie analogowo przycisnąć, ale musiałem ludzi popytać :hehe:

A druga sytuacja, to całkiem niedawno, tj 3 lata temu. Odebrałem Golfa 8 z salonu i jadę zatankować. No i zonk, bo właśnie w VW było do tej pory jak w tym BMW 7, czyli przyciskasz klapkę i się otwiera ;]

A VW w Golfie 8 zrobił przycisk i to na dole drzwi kierowcy. Na dole qrefa! Zaraz nad głośnikiem ;] Tez poszukałem kilka minut.

Ja ostatnio spędziłem dziesięć minut z rowerem przy Toyocie Camry usiłując złożyć oparcia. Pokonała mnie, musiałem na spokojnie usiąść, odpalić YouTube i dopiero udało mi się znaleźć. Do tej pory wydaje mi się, że nie da się w Camry złożyć oparcia z wewnątrz kabiny pasażerskiej.

Napisano
28 minut temu, zinger napisał(a):

Fakt, problem nie tylko młodych dotyczy. Jak moja żona na badanie techniczne pojechała, to diagnosta musiał za kierownicę wskoczyć w pewnym momencie, żeby sprawnie badanie zakończyć :phi:

Ale zdaje się, że to diagnosta powinien prowadzić podczas badania :hmm:

Napisano
26 minut temu, janusz napisał(a):

Ale zdaje się, że to diagnosta powinien prowadzić podczas badania :hmm:

Trochę razy juz bylem na badaniach i jeszcze mi sie nie zdarzyło jak sięgam pamięcią :hmm:

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Trochę razy juz bylem na badaniach i jeszcze mi sie nie zdarzyło jak sięgam pamięcią :hmm:

Pewnie z lenistwa im sie nie chce...

Przepisy stanowia, ze diagnosta powinien wjezdzac na stanowisko.

Napisano
15 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Druga wada to że tryb żeglowania dostępny jest tylko w trybie eco

No nie wiem :phi:  

Wiem, że nie o taką technikę jazdy Ci chodzi, ale żeglowanie to zuo :pifpaf:

Co do Auto-Hold, to ja w zasadzie nie lubię, bo często jeżdżę po garażu i musiałbym sobie to włączać i wyłączać, a trochę mi się nie chce ;) 

Napisano
42 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Co do Auto-Hold, to ja w zasadzie nie lubię, bo często jeżdżę po garażu i musiałbym sobie to włączać i wyłączać, a trochę mi się nie chce ;) 

W czym to przeszkadza przy założeniu, że jest to włączone na stałe? Chyba, że masz na myśli auto, które przy każdym uruchomieniu ma Auto Hold Off i za każdym razem trzeba go włączać - dla mnie to jest niezrozumiałe rozwiązanie, to tak jakby klimatyzację za każdym razem trzeba było włączać.

Napisano
59 minut temu, zinger napisał(a):

Co nie świadczy o tym, że jest to z godne z procedurą. 

Napisano

Ja w tamtym tygodniu w żony Avensis, ale zostawiłem otwarte drzwi i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem na drzwiach.[emoji3]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
10 minut temu, klaudio napisał(a):

W czym to przeszkadza przy założeniu, że jest to włączone na stałe? 

Autohold jest upierdliwe przy manewrowaniu bo odpuszcza z lekka, ale odczuwalna zwloka...

Ja tez deaktywuje przy parkowaniu w garazu, jak trzeba na 2-3 razy cofac i podjezdzac do przodu.

To jest w sumie jedyna sytuacja, gdzie lepiej ogarnialo mi sie manualem niz AT.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Autohold jest upierdliwe przy manewrowaniu bo odpuszcza z lekka, ale odczuwalna zwloka...

Ja tez deaktywuje przy parkowaniu w garazu, jak trzeba na 2-3 razy cofac i podjezdzac do przodu.

Mam tak samo, również wyłączam przy parkowaniu w garażu jak muszę na cm podjeżdżać.

Napisano
5 godzin temu, zinger napisał(a):

Imo dla szyb zdrowiej jak jest manualnie bo takto macha po suchym.

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Imo dla szyb zdrowiej jak jest manualnie bo takto macha po suchym.

Nie wiem jak u Ciebie, ale mi po suchym nie macha. Raczej jest lag w 2 str, ze czasami za długo czeka z reakcja.

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Nie wiem jak u Ciebie, ale mi po suchym nie macha. Raczej jest lag w 2 str, ze czasami za długo czeka z reakcja.

W każdym aucie jaki miałem to jest nadpobudliwe. Za szybko macha i za szybko się włącza. 

Napisano
  • Autor
jeździć normalnie i nie kombinować. A w instrukcji coś specjalnego napisali czego nie robić ze skrzynią? Dopiero kupiony a już zamartwianie się sprzęgłami? Grupa VAG? A poza tym to jak AutoHold jest włączony to o jakim dohamowaniu mówisz? Przecież wtedy auto stoi 8] Przynajmniej u mnie w każdym który to miał bo to tak ma działać. Nie ma opcji że AutoHold włączony i auto pełza chyba że mówisz o włączonym przycisku. Moment załączenia AutoHold widać na desce rozdzielczej bo świeci się zielona ikona. 
To wiem. Z auto hold jeździłem. Chodzi o to że jak się załącza to jest takie mocniejsze przy hamowanie na końcu jak już auto staje.
Pozdrawiam

Napisano

Wszyscy bagatelizują ale chyba wiem o co Bogusiowi chodzi.

Jak używamy autoholda to np. przy ruszaniu jest mniejsza lub większa zwłoka wynikajaca ze ten hamulec mniej lub bardziej płynnie "puszcza". Można odniesc wrażenie ze w początkowym momencie silnik ze skrzynia musza nie tylko poruszyć samochodem ale też przezwyciężyć opór hamulców, co moze negatywnie wpływac np. na sprzęgło. 

Wszyscy doświadczeni kierowcy którzy juz nie chuchają na swój samochód zupełnie sie tym nie przejmują, ale ludzie którzy są wkręcenie w technikalia troche i maja jakś nowośc pod ręką bardziej sie takimi sprawami martwią.

Sam nie wiem jak jest, ale analogicznie - tempomat aktywny powoduje zwiększone żuycie klocków hamulcowych, bo zamiast hamowac silnikiem używa tych klocków. No i teraz jest pytanie czy autohold nie powoduje przyspieszonego zużycia sprzęgieł

Edytowane przez zenek111

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się że auto hołd oszczędza sprzęgła bo auto rusza od razu a nie pełza. Mi bardziej chodzi o samo zatrzymywanie w ostatniej fazie jak już prawie stoisz łagodnie hamując i w tym momencie zaciągnął byś ręczny.
A że pytam? Lubię wiedzieć jak optymalnie używać techniki. Jeżeli hultaja wyjątkowo nie polubie to sądząc po innych moich autach nie zdąży się zepsuć.
Pozdrawiam

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

3 godziny temu, zinger napisał(a):

Mam tak samo, również wyłączam przy parkowaniu w garażu jak muszę na cm podjeżdżać.

O, a jak pisałem o wadach ASB, to się śmiali wszyscy. Manewrowanie po parkingach i zmiany D/R są największą zmorą automatów. W manualu zdążę wysiąść i zamknąć drzwi, a sąsiad z dsg jeszcze parkuje.

Napisano
2 godziny temu, BOGUS napisał(a):

To wiem. Z auto hold jeździłem. Chodzi o to że jak się załącza to jest takie mocniejsze przy hamowanie na końcu jak już auto staje.
Pozdrawiam

Co to za auto?

Napisano
33 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

O, a jak pisałem o wadach ASB, to się śmiali wszyscy. Manewrowanie po parkingach i zmiany D/R są największą zmorą automatów. W manualu zdążę wysiąść i zamknąć drzwi, a sąsiad z dsg jeszcze parkuje.

Nie zrozumiałeś. ASB nie ma dla mnie żadnej wady przy parkowaniu, chodziło o AH, ktory faktycznie troszkę utrudnia i wtedy go wyłączam.