Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

data 1 rejestracji 01.01.2013

Featured Replies

Napisano

Samochód sprowadzony kilka lat temu z Niemiec, data 1 rejestracji w polskim dowodzie 01.01.2013, a cepik nie wyszukuje. Wszystkie dane zgodne z dowodem rejestracyjnym wpisane poprawnie (nr rej, vin, 1rej.)

O co chodzi?

Edytowane przez swienty

• swienty zmienił tytuł na data 1 rejestracji 01.01.2013
Napisano

Pewnie w systemie nie maja kiedy auto było zarejestrowane po raz pierwszy w D. U mnie auta kupione w USA, też tak mają.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, sherif napisał(a):

Pewnie w systemie nie maja kiedy auto było zarejestrowane po raz pierwszy w D. U mnie auta kupione w USA, też tak mają.

Tylko pewnie auta z USA normalnie wyszukiwane sa w cepiku wg daty rejestracji, a tego nie znajduje :nie_wiem: 

Napisano
13 minut temu, swienty napisał(a):

Tylko pewnie auta z USA normalnie wyszukiwane sa w cepiku wg daty rejestracji, a tego nie znajduje :nie_wiem: 

IMHO jeżeli się nie poda konkretnej daty rejestracji za granicą to urzędy wpisują 1.01 bo nie mają wglądu do zagranicznych systemów. Ważne jest kiedy auto zostało pierwszy raz zarejestrowane w PL.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Ważne jest kiedy auto zostało pierwszy raz zarejestrowane w PL.

I tak wyszukuje w cepiku? Wg daty pierwszej rejestracji w kraju? :hmm: 

Napisano
19 minut temu, swienty napisał(a):

I tak wyszukuje w cepiku? Wg daty pierwszej rejestracji w kraju? :hmm: 

Chodzi Ci o historię pojazdu ?

Jeżeli tak, to wpisujesz datę z 1.01 (pierwszej rejestracji auta). U mnie działa.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, sherif napisał(a):

Jeżeli tak, to wpisujesz datę z 1.01 (pierwszej rejestracji auta). U mnie działa.

No właśnie tutaj nie działa. Ale teraz coś mi świta że niedawno sprawdzałem jakieś auto z Niemiec i wyszukiwało po dacie 1 rej w PL :hmm: 

Napisano

Żeby sprawdzić tylko bazy danych wystarczy VIN. Numer rej oraz datę 1-szej rejestracji wpisujemy "z doopy", klikamy "Sprawdź pojazd".

W wyskakującym okienku informującym nas, że nie ma takiego pojazdu klikamy "Sprawdź w rejestrach zagranicznych", podpisujemy profilem zaufanym i włala...:lizak:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Żeby sprawdzić tylko bazy danych wystarczy VIN. Numer rej oraz datę 1-szej rejestracji wpisujemy "z doopy", klikamy "Sprawdź pojazd".

W wyskakującym okienku informującym nas, że nie ma takiego pojazdu klikamy "Sprawdź w rejestrach zagranicznych", podpisujemy profilem zaufanym i włala...:lizak:

Ale historii przebiegu juz nie podejrzymy. 

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał(a):

IMHO jeżeli się nie poda konkretnej daty rejestracji za granicą to urzędy wpisują 1.01 bo nie mają wglądu do zagranicznych systemów. Ważne jest kiedy auto zostało pierwszy raz zarejestrowane w PL.

Nie pisz głupot, auta z Europy datę pierwszej rejestracji za granicą określa diagnosta przy określaniu parametrów auta, a w przypadku aut z Ameryki za datę pierwszej rej. określa się faktycznie 01-01 bo tam nie podaje się daty pierwszej rej. tylko datę produkcji. A urzędnicy wpisują dane na podstawie badań technicznych a nie swojego widzi mi się.

Napisano
3 godziny temu, dobromir napisał(a):

Nie pisz głupot, auta z Europy datę pierwszej rejestracji za granicą określa diagnosta przy określaniu parametrów auta, a w przypadku aut z Ameryki za datę pierwszej rej. określa się faktycznie 01-01 bo tam nie podaje się daty pierwszej rej. tylko datę produkcji. A urzędnicy wpisują dane na podstawie badań technicznych a nie swojego widzi mi się.

To gdzie ta glupota ? Szczegolnie, ze mozna auto zarejestrewać  na tablice tymczasowe a potem robi przegląd. Co w takim razie wpisuje w UM ?

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

To gdzie ta glupota ? Szczegolnie, ze mozna auto zarejestrewać  na tablice tymczasowe a potem robi przegląd. Co w takim razie wpisuje w UM ?

Czerwone blachy to nie jest pierwsza rejestracja w Polsce, pełne dane do cepa wprowadza się po czerwonych, kiedy jest już badanie techniczne.

Napisano
10 godzin temu, dobromir napisał(a):

Czerwone blachy to nie jest pierwsza rejestracja w Polsce, pełne dane do cepa wprowadza się po czerwonych, kiedy jest już badanie techniczne.

a diagnosta to skąd pierwszą datę bierze ?

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

a diagnosta to skąd pierwszą datę bierze ?

Z dowodu rejestracyjnego?

Napisano
21 minut temu, dobromir napisał(a):

Z dowodu rejestracyjnego?

:facepalm:

Auto z zagranicy ? 

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Auto z zagranicy ? 

To pytanie raczej do diagnosty dlatego dałem "?" przy odpowiedzi, ja nim nie jestem 😁

Napisano
23 godziny temu, sherif napisał(a):

Auto z zagranicy ? 

Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem, i mogę to potwierdzić diagnosta na pierwszym badaniu datę pierwszej rejestracji z zagranicy wpisuje z unijnych d.r.

Napisano
W dniu 8.10.2025 o 11:44, sherif napisał(a):

Chodzi Ci o historię pojazdu ?

Kupiłem auto z DK, historia pojazdu wypluwa mi dane z DK i z Pl.

I tak powinno to wyglądać, a nie tak jak import z De - czyszczenie śmieci z ich rynku bez żadnej weryfikacji.

Napisano

Datę 1  stycznia rejestracji pojazdu przyjmuje się dla pojazdów co do których nie można ustalić dokładnej daty a znany jest tylko rok produkcji.