Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Idę na taras i wracam zaraz

Featured Replies

Napisano

Czyli zrobiłem sobie kolejną przybudowkę na złomy :jem:

Napisano

ale przed tą wiatą to byś zrobił porządek ze ścianą, a nie taka obdrapana, obdziubana, klej odpadł, siatka wystaje 🤦‍♂️ k....a wyglada jak w slumsach

Napisano
11 godzin temu, Josyp napisał(a):

Czyli zrobiłem sobie kolejną przybudowkę na złomy :jem:

1. No gratki umiejętności i samozaparcia! (punkt z pozytywnym efektem wzmacniającym)

2. ... ale tą drugą belkę od lewej, to Ci skręciło!
3. Aa - czy zadaniem tej wiaty jest utrzymać chałupę w kupie? Sądzą po ilości szpilek, to chyba tak 😄
4. I te dziury w elewacji - sam robiłeś "ku ozdobie" czy to jeszcze po ostrzale z II WŚ?;]

;]

Napisano
  • Autor
12 minut temu, tomkowski napisał(a):

1. No gratki umiejętności i samozaparcia! (punkt z pozytywnym efektem wzmacniającym)

2. ... ale tą drugą belkę od lewej, to Ci skręciło!
3. Aa - czy zadaniem tej wiaty jest utrzymać chałupę w kupie? Sądzą po ilości szpilek, to chyba tak 😄
4. I te dziury w elewacji - sam robiłeś "ku ozdobie" czy to jeszcze po ostrzale z II WŚ?;]

;]

ponoc bylo kiedys gradobicie :jem: belka faktycznie byla krzywa, ale coz - robilem z tego co mialem, kto wie, czy ten taras nie trzyma chalupy ;)

Napisano

fajnie że samodzielnie to zrobiłeś, ale chyba przesadzone trochę z rozstawem tych kotw (za gęsto)

Napisano

Ta siatka obok to sąsiada?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Ta siatka obok to sąsiada?

odgradza mnie od budynkow gospodarczych, a nikt tam nie mieszka

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Waldek40 napisał(a):

fajnie że samodzielnie to zrobiłeś, ale chyba przesadzone trochę z rozstawem tych kotw (za gęsto)

jakies konsekwencje sie z tym wiaza? :O

Napisano
16 minut temu, Josyp napisał(a):

odgradza mnie od budynkow gospodarczych, a nikt tam nie mieszka

ok czyli pewnie jak ktoś chce to się przyczepi ale nikt raczej nie będzie chciał ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Josyp napisał(a):

żadne, tylko tak dziwnie wygląda, ale może i dobrze że jest mocno i przy b. silnym

wietrze nie poderwie tej konstrukcji

Napisano
3 godziny temu, Josyp napisał(a):

Przy mocnym wietrze nie poderwie samej wiaty, tylko wyrwie razem ze ścianą ;] 

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 20:50, Josyp napisał(a):

Czyli zrobiłem sobie kolejną przybudowkę na złomy

szacun, podoba mnie się to :]

jako że będę za jakiś czas budował zadaszenie tarasu to mam kilka pytań:

- belki przy ścianie "stoją" na betonie ? ten beton to solidna konstrukcja czy tzw chudziak ?

- belki podpierające zewnętrzne stoją na betonowych podporach zalanych poniżej progu zamarzania ?

- czy konstrukcja i wytrzymałość jest "na oko" czy wg jakiegoś planu ?

- czy jak z dachu domu śnieg się zsunie na przybudówkę (gdzie już będzie jakiś śnieg, bo mały spad daszku) to przewidujesz że wytrzyma czy loteria ?

nie irytuj się pytaniami bo zbieram wiedzę do własnej budowy a nie że się czepiam ...

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, Jerzyk_ napisał(a):

szacun, podoba mnie się to :]

jako że będę za jakiś czas budował zadaszenie tarasu to mam kilka pytań:

- belki przy ścianie "stoją" na betonie ? ten beton to solidna konstrukcja czy tzw chudziak ?

- belki podpierające zewnętrzne stoją na betonowych podporach zalanych poniżej progu zamarzania ?

- czy konstrukcja i wytrzymałość jest "na oko" czy wg jakiegoś planu ?

- czy jak z dachu domu śnieg się zsunie na przybudówkę (gdzie już będzie jakiś śnieg, bo mały spad daszku) to przewidujesz że wytrzyma czy loteria ?

nie irytuj się pytaniami bo zbieram wiedzę do własnej budowy a nie że się czepiam ...

Nie rzecz jasna nie liczylem, robilem na oko, a ze jestem Polakiem to znam sie na wszystkim :jem:

beton przy scianie lalem na jakies 10cm, beton na podpory na kilkadziesiat cm wykop, w tym kotwa z dospawanym zbrojeniem, calosc zalana betonem i gruzem (zapewne dolek na jakies okolo 60cm)

spad dachu jest maly, wiec bedzie sie to raczej powoli topic, nizli spektakularnie spadac, nawet o tym nie myslalem, ale spokojnie biegalem sobie po tej wiacie i nic nawet sie nie uginalo, wiec obaw poki co nie mam

Napisano
12 minut temu, Josyp napisał(a):

a ze jestem Polakiem to znam sie na wszystkim

a jaki koszt drewna ?

i jakie wymiary belek i łat na daszek ?

Napisano
  • Autor
Teraz, Jerzyk_ napisał(a):

a jaki koszt drewna ?

i jakie wymiary belek i łat na daszek ?

Za drewno dawalem chyba 4700 w sumie, ale to material na nowy dach garazu, ten taras, ganek i przybudowany garaz, wiec tu by wyszlo jakies 1,5-2k zapewne na sam taras, do tego koszt kotew do krawedziakow, kotew do muru, impregnatow, lazury, wkretow, blachy, pretow, podkladek, nakretek,za blache dawalem 5,1k ale to tak jak pisalem na 3 budowle, wiec tez powiedzmy 1/3 na taras

krawedziaki 10x10cm, laty standardowy wymiar (nie pamietam dokladnie ale chyba cos okolo 4x6cm)

Napisano

a jak mocowałeś belki do muru to czymś przyblokowałaś szpilę żeby nie zgnieść styropianu ?

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Jerzyk_ napisał(a):

a jak mocowałeś belki do muru to czymś przyblokowałaś szpilę żeby nie zgnieść styropianu ?

wiercilem na rozmiar tulejki plastikowej do kotwy chemicznej, chyba 22mm z tego co pamietam, mam sciany z totalnie badziewnej cegly, ktora rozpada sie w rekach, wiec otwory wychodzily w praktyce nawet luzniejsze, na to kotwa  chemiczna i wbijalem mlotem pret gwintowany juz z nasadzona podkladka i nakretka, na moim kanale masz filmik z kotwy chetmicznej, tam to pokazalem bardziej. Jak walisz mlotem przez belke to i tak nie zgnieciesz styropianu