Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przyczepa specjalizowana vs przyczepa lekka

Featured Replies

Napisano

czy taką przyczepę mogę ciągnąć jako przyczepę lekką na katB. ?

Czy mogę ją przerobić demontując agregat prądotwórczy ?

stan dobry, cena atrakcyjna, potrzebuję osobno przyczepę i agregat

image.png.c0f0585ef6851cbdf094e121c65306b3.png

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Jak nie przekroczysz łącznie 4250kg to tak😁

Musiałby mieć wtedy auto o DMC ponad 3500.

Napisano

Przecież to jest przyczepa lekka.

A to czy możesz ją ciągnąc to zależy od tego co ma w dowodzie rejestracyjnym pojazd ciągnący.

Co do przeróbki to jest kwestia tylko zmiany przeznaczenia.

Znajdź firmę, która ma certyfikat do takich przeróbek, zmień przeznaczenie i już.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Musiałby mieć wtedy auto o DMC ponad 3500.

To dość logiczne😂

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, fred77 napisał(a):

Przecież to jest przyczepa lekka.

A to czy możesz ją ciągnąc to zależy od tego co ma w dowodzie rejestracyjnym pojazd ciągnący.

Co do przeróbki to jest kwestia tylko zmiany przeznaczenia.

Znajdź firmę, która ma certyfikat do takich przeróbek, zmień przeznaczenie i już.

ale czy musze zmienić przeznaczenie ?

czy wystarczy że zdemontuję agregat i przerobię sobie komorę agregatu na skrzynię sam ?

Napisano
2 godziny temu, jqr napisał(a):

czy wystarczy że zdemontuję agregat i przerobię sobie komorę agregatu na skrzynię sam ?

Wg prawa musisz, w dowodzie masz wpis specjalistyczna a przerobisz na lekką.

Wystarczy ci oświadczenie o dokonaniu zmian konstrukcyjnych od warsztatu samochodowego i na SKP. 

Niektóre SKP nie chcą tego robić, wolą klepać pieczątki w dowód i przebiegi do cepik.

Ja będę na dniach zmieniał auto na specjalistyczne to co napiszę jak poszło.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 28.10.2025 o 19:23, jqr napisał(a):

Zmiana przeznaczenia musi być zrobiona na podstawie dokumentu wystawionego przez warsztat, który się tym zajmuje.

Możesz sobie przerobić wszystko tylko nie wiadomo co będzie gdy cokolwiek się stanie, lub przy jakiejś kontroli drogowej.

Lepiej dmuchać na zimne.

Pamiętam, że mój Nissan Terrano miał wcześniej wpisany "Pojazd specjalny" i przemianowałem go na osobowy. Nie pasowało to, że pojazd jest specjalny, a ma 7 miejsc.

Akurat tu nic nie musiałem przerabiać, bo siedzenia i pasy były wszystkie.

Warsztat zajmujący się zmianą przeznaczenia pojazdów wystawił mi tylko fakturę na stówkę i już.

Myślę, że zmian możesz też dokonać sam, a potem postaraj się tylko o dokument z takiego warsztatu i po kłopocie.

Napisano
W dniu 8.11.2025 o 10:30, fred77 napisał(a):

Zmiana przeznaczenia musi być zrobiona na podstawie dokumentu wystawionego przez warsztat, który się tym zajmuje.

Możesz sobie przerobić wszystko tylko nie wiadomo co będzie gdy cokolwiek się stanie, lub przy jakiejś kontroli drogowej.

Lepiej dmuchać na zimne.

Pamiętam, że mój Nissan Terrano miał wcześniej wpisany "Pojazd specjalny" i przemianowałem go na osobowy. Nie pasowało to, że pojazd jest specjalny, a ma 7 miejsc.

Akurat tu nic nie musiałem przerabiać, bo siedzenia i pasy były wszystkie.

Warsztat zajmujący się zmianą przeznaczenia pojazdów wystawił mi tylko fakturę na stówkę i już.

Myślę, że zmian możesz też dokonać sam, a potem postaraj się tylko o dokument z takiego warsztatu i po kłopocie.

Obecnie jestem na etapie przerabiana w drugą stronę. Ciężarowy 3,5T na pojazd specjalny - pomoc drogową.

Mogłem przerobić go samodzielnie bo mam odpowiednie kody PKD.

25.11.Z Produkcja konstrukcji metalowych i ich części, 33.11.Z Naprawa i konserwacja metalowych wyrobów gotowych,

95.31.A Naprawa mechaniczna i serwisowa pojazdów silnikowych, z wyłączeniem motocykli, 95.31.B Naprawa blacharsko-lakiernicza 

Sam sobie f VAT nie wystawię ale wystarczyło napisać oświadczenie o zmianach konstrukcyjnych. 

Z tym kwitem na SKP okręgowe i dopiero diagnosta zrobił przegląd podstawowy oraz rozszerzony ze zmianami.

Musiałem jeszcze do rejestracji pojazdu na specjalny dostarczyć kwit z US o zwolnieniu z akcyzy. Przy okazji dowiedziałem się, że wszystkie auta ciężarowe do 3,5T sprowadzone z EU muszą do rejestracji posiadać ten kwit !!!

Napisano
W dniu 28.10.2025 o 19:23, jqr napisał(a):

Musisz 

Napisano
W dniu 28.10.2025 o 22:22, Tre-Bor napisał(a):

Wg prawa musisz, w dowodzie masz wpis specjalistyczna a przerobisz na lekką.

Wystarczy ci oświadczenie o dokonaniu zmian konstrukcyjnych od warsztatu samochodowego i na SKP. 

Niektóre SKP nie chcą tego robić, wolą klepać pieczątki w dowód i przebiegi do cepik.

Ja będę na dniach zmieniał auto na specjalistyczne to co napiszę jak poszło.

Nawet powiem więcej, żadna SKP.

tylko OSKP 👍