Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podkład pod panele na parterze.

Featured Replies

Napisano

Witam. Jak w temacie szukam dobrego podkładu pod panele na parter w bloku. Pod podłogą mam dwa garaże i strasznie ciągnie od betonu dlatego szukam dobrego podkładu. Panele już mam kupione mają 8mm i podkład by miał tak z 3-4mm bo chce się zlicowac z płytkami w kuchni. Dlatego szukam dobre podkładu który by trzymał dobrze ciepło. Może ktoś coś polecić?

Napisano

Na grubości 3-4mm niestety nie zrobisz dobrej izolacji termicznej.

Można pokombinować coś z podkładami z aluminiową powłoką, ale nie spodziewałbym się cudów.

Ogólnie do paneli polecam korek 5mm i więcej, w marketach sporo za niego krzyczą, ale można znaleźć w rozsądnej cenie np. na allegro.

Korek jest dość ciepły i dużo stabilniejszy od gotowych podkładów, zwłaszcza tych z tworzywa, którą lubią się utleniać a potem kruszyć.

Edytowane przez apb77

Napisano
2 godziny temu, apb77 napisał(a):

Można pokombinować coś z podkładami z aluminiową powłoką, ale nie spodziewałbym się cudów.

Może mi ktoś wytłumaczyć jak aluminium ma być izolatorem skoro jest jednym z lepszych przewodników ciepła. ;] 

Napisano
21 minut temu, cumel napisał(a):

Może mi ktoś wytłumaczyć jak aluminium ma być izolatorem skoro jest jednym z lepszych przewodników ciepła. ;] 

Zapewne chodzi o refleks (odbicie) promieniowania cieplnego (ciepło rozchodzi się nie tylko przez przewodzenie). 

Napisano
9 godzin temu, cumel napisał(a):

to jakie zadanie ma folia z apteczki samochodowej? ;]

Napisano
W dniu 3.11.2025 o 19:44, janusz napisał(a):

Zapewne chodzi o refleks (odbicie) promieniowania cieplnego (ciepło rozchodzi się nie tylko przez przewodzenie). 

Prawo Plancka znasz?

Napisano
W dniu 3.11.2025 o 08:50, regielik149 napisał(a):

Witam. Jak w temacie szukam dobrego podkładu pod panele na parter w bloku. Pod podłogą mam dwa garaże i strasznie ciągnie od betonu dlatego szukam dobrego podkładu. Panele już mam kupione mają 8mm i podkład by miał tak z 3-4mm bo chce się zlicowac z płytkami w kuchni. Dlatego szukam dobre podkładu który by trzymał dobrze ciepło. Może ktoś coś polecić?

Ja bym odżałował kilka cm wysokości pomieszczeń i położył warstwę styroduru lub pianki poliuretanowej. Do tego jakieś dobre uszczelnienie folią, zapobiegające wymianie powietrza i dające szanse na niewykraplanie wilgoci na zimnym betonie.