Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie wiem czego szukać - przepust do rury 16mm

Featured Replies

Napisano

Z tacki pompy ciepła skropliny lecą Rurka 16mm. Teraz mi kapie na deski tarasowe. Chciałbym wywiercić dziurę w desce i w to wsadzić rurę żeby po dachu leciało do odpływu. Czy to jest przepust czy jak to się nazywa? Grafitowych to już wogole nie ma. 

Napisano

Grafitowe są rynny, ale średnica pewnie za duża.

Czarne sa rurki elektroinstalacyjne, różne średnicę, z kołnierzem lub bez.

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Grafitowe są rynny, ale średnica pewnie za duża.

Czarne sa rurki elektroinstalacyjne, różne średnicę, z kołnierzem lub bez.

Ja myslalem o takim czymś jak guma przy odpływie z pralki. Wsadzić to w deskę i wepchnąć rurę. Tylko nie wiem czy takie coś występuje. :phi: 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Ja myslalem o takim czymś jak guma przy odpływie z pralki. Wsadzić to w deskę i wepchnąć rurę. Tylko nie wiem czy takie coś występuje. :phi: 

Jak gładka rurka elektroinstalacyjna nie pasi, to jest karbowany peszel.

Jak chcesz coś z hydrauliki to idź do marketu na dział hydrauliczny i se na pewno coś gumowego znajdziesz.

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Z tacki pompy ciepła skropliny lecą Rurka 16mm. Teraz mi kapie na deski tarasowe. Chciałbym wywiercić dziurę w desce i w to wsadzić rurę żeby po dachu leciało do odpływu. Czy to jest przepust czy jak to się nazywa? Grafitowych to już wogole nie ma. 

Nie wiem czy się nada, ale są węże calowe i do tego złączki. 

Ale Ty chcesz coś w rodzaju syfonu i dalej odpływ?

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

a po co przepust? Wiercisz w desce tarasowej otwór o odpowiedniej średnicy i przepuszczasz rurę? 

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Traper się zwie

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

a po co przepust? Wiercisz w desce tarasowej otwór o odpowiedniej średnicy i przepuszczasz rurę? 

Nie pomyślałem o tym.

Napisano
13 godzin temu, wujek napisał(a):

Nie pomyślałem o tym.

załatw sobie wiertło piórkowe np. 20 mm i spokojnie rurę 16 mm przepuścić. Nic nie musisz więcej robić. Nawet uszczelniać, bo i tak woda będzie pod taras leciała, tak jak deszcz. Chyba, że to taras zadaszony bez izolacji, wtedy rurę trzeba dalej wyprowadzić w odpowiednie miejsce.

Napisano

Czy to na pewno dobry pomysł, aby skropliny z tacy wrzucać w rurkę? W ujemnych temperaturach nie zamarznie w środku i się nie zablokuje? 

Napisano
  • Autor
W dniu 5.11.2025 o 12:46, Krisker napisał(a):

Czy to na pewno dobry pomysł, aby skropliny z tacy wrzucać w rurkę? W ujemnych temperaturach nie zamarznie w środku i się nie zablokuje? 

Mam tam grzałkę jest na tacy ociekowej i i na górze w rurce. Czy lepiej dać grzałkę w całej rurze? 

Napisano

No właśnie nie wiem. Może woda z podgrzewanej tacy ma na tyle wysoką temperaturę, że spłynie zanim zamarznie, ale sam chciałbym wiedzieć, jak to jest w praktyce.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Krisker napisał(a):

No właśnie nie wiem. Może woda z podgrzewanej tacy ma na tyle wysoką temperaturę, że spłynie zanim zamarznie, ale sam chciałbym wiedzieć, jak to jest w praktyce.

Grzałka to jest taki elastyczny przewód. Leci sobie po tacce a później siup do rury ile starczy. Były dłuższe grzałki ale przydziadowalem. Zobaczymy jak będzie. 

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 12:59, wujek napisał(a):

Kup tackę ociekową (jeśli nie masz), zamontuj na stelażu pod pompą, z niej będziesz miał dwa otwory (jeden zaślepisz) a do drugiego będziesz miał taki kranik, podczepisz przezroczystą rurkę odpowiedniej średnicy, dostępną w każdym markecie budowlanym ;)