Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Jakie macie? Co sie teraz.montuje?

Konglomerat, drewno, marmu czy granit?

Ile.cm.wpuszczac w sciane 2 do 3cm.na stronę? Brac grubosc parapetu 2 czy 3 cm? Ile cm powinny eystawc przed ścianę?

Czy warto doplaca. Do marmuru \.granitu? Bo roznica to jakies 30 do 40% wzgledem konglomeratu.

Rogi zaokraglone czy proste?

Napisano

drewno będzie pracować, więc musiałbyś zadbać o dylatację, żeby zmieniające wymiary parapety nie powodowały pękania tynku, no i uważać na ewentualne podlewane kwiatki itp. Nie wystawiaj za dużo, ot wizualnie żeby dobrze wyglądało, żeby ciepłe powietrze nie omijało wnęki okiennej - im głębsza wnęka, tym mniej wystawiaj parapet na zewnątrz, a i tak przy wnęce >25cm możesz mieć problem ze skraplającą się wodą na krawędziach szyb, jeśli nie masz trzyszybowych pakietów. Grubość to kwestia estetyki, ale ładnie wyglądają od 3cm wzwyż. Większe okna to 4+. Kamienne i konglomerat będą pewnie mniej pracować, ale ja z nimi nie mam doświadczenia, więc nie doradzę - nie wiem, co np. łatwiej się plami, czyści itp.

Napisano

W kuchni mam parapet w tego samego materiału, co blat - gruba płyta.

W łazience zrobiony z kafelków, jak na ścianie.

W kotłowni konglomerat.

Pozostałe okna i drzwi balkonowe są do samej podłogi, więc nie potrzebują parapetów.

Nie ma gdzie kwiatków stawiać ;]

Wniosek, jeśli pytasz o parapety, to masz raczej tradycyjny projekt domu.

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Ile.cm.wpuszczac w sciane 2 do 3cm.na stronę? Brac grubosc parapetu 2 czy 3 cm? Ile cm powinny eystawc przed ścianę?

Czy warto doplaca. Do marmuru \.granitu? Bo roznica to jakies 30 do 40% wzgledem konglomeratu.

Mam te grubsze 3cm wyglądają lepiej, materiał brałem marmurowe - jest różnica jednak w wyglądzie (wiem bo mam w mieszkaniu i wydaje mi się, że nawet się rysuje). Rogi w kąt 90 stopni - ale cieniowane jak i krawędzie, wpuszczone po bokach w ścianę gdzieś po 1,5cm i wypuszczone ze 2 cm. W sumie się nie zastanawiałem, przyjechał gościu do domu, pomierzył i zrobił.

Jestem ciekawy jakby wyglądały nie wpuszczane na boki w ściany. 

Napisano

Mam konglomerat.Pamietaj że ten materiał nie jest tak solidny na jaki wygląda. Bardzo łatwo się rysuje i tak samo łatwo można go wyszczerbic na kancie.

Napisano
W dniu 9.11.2025 o 15:10, deszczowyRoman napisał(a):

Na poprzednim mieszkaniu mialem jakis fajny kamien chyba marmur, i bylo to super, warte ceny. 

image.png.413220a93366e643dca64db80bb7dced.png

Napisano

Tez za bardzo nie wnikałem,  ale te 2 cm to biednie wyglądają, minimum 3 cm grubości musi być. Wpuszczalem ok 2 cm ściany,  wystawiony minimalnie, tez ok 2 cm. Konglomerat. Kilkanaście lat, problemów żadnych,  nie wiem nawet czy porysowane, na pewno nie widać, popatrzę jutro pod światło. 

Napisano

Montowałem konglomerat, 3cm grubości, po 2-3cm wpuszczone w ścianę po bokach. Podobne mam w mieszkaniu od kilkunastu lat i nic się nie dzieje.

Kwestia gustu co wolisz, możesz nawet MDF albo z gresu sobie zrobić 😄

Napisano
2 godziny temu, kanu napisał(a):

Montowałem konglomerat, 3cm grubości, po 2-3cm wpuszczone w ścianę po bokach. Podobne mam w mieszkaniu od kilkunastu lat i nic się nie dzieje.

Miałem w bloku parapety z konglomeratu marmurowego. Przez 20 lat nic złego z nimi nie działo się :ok: