Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Stonic 1,0 T-GDI manual 6 biegów

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś ?

Internet nieśmiało mówi o problemie polegającym na skłonności do kangurowania przy ruszaniu i jeździe na jedynce. Zauważyłem, że salony dają na jazdy próbne 1,2 wolnossący i to jest podejrzane.

Podobne problemy były lata temu z Rio 1,2 dlatego na jazdy dawali 1,4.

Napisano
2 godziny temu, PawelR napisał(a):

Ma ktoś ?

Internet nieśmiało mówi o problemie polegającym na skłonności do kangurowania przy ruszaniu i jeździe na jedynce. Zauważyłem, że salony dają na jazdy próbne 1,2 wolnossący i to jest podejrzane.

1.2 jest wzorowe do ruszania ;) Sam rusza bez niczego. 1.4 ma słaby dół z wolnych obrotów i gaśnie jak cholera, 1.0 jest jeszcze bardziej "nerwowy" ;) 

Napisano
2 godziny temu, PawelR napisał(a):

Ma ktoś ?

znajomy kilka lat temu po przesiadce z O1 1,9TDI 90km długo nie mógł się przyzwyczaić do ruszania 1,0-100km w Stonic . Cały czas przy ruszaniu obroty trzymał w okolicach 1,5-2krpm bo mu auto gasło zawsze jak za mało gazu dodał . Za to chwali jak to mało pali po mieście ( 6-6,5l , a tyle to palą mocniejsze wersje w innych autach 4-cylindrowe )

Napisano
  • Autor
31 minut temu, Camel napisał(a):

1.2 jest wzorowe do ruszania ;) Sam rusza bez niczego. 1.4 ma słaby dół z wolnych obrotów i gaśnie jak cholera, 1.0 jest jeszcze bardziej "nerwowy" ;) 

Jechałem niedawno 1,2 na jeździe próbnej. Fajnie jeździ, ale przełożenia typowo miejskie. Dlatego moje pytanie o 1,0:)

Napisano
9 minut temu, PawelR napisał(a):

Jechałem niedawno 1,2 na jeździe próbnej. Fajnie jeździ, ale przełożenia typowo miejskie. Dlatego moje pytanie o 1,0:)

1.0 ma turbo i nie potrzebuje być wysoko kręcone i na trasie obroty będą sporo niższe na ostatnim biegu . Miałem kiedyś Hyundai I30 1,4 benzyna 100km , to przy 140km/h na obrotomierzu było z tego co pamiętam 4krpm , w obecnym aucie mam 3krpm przy 140km/h , silnik też 1.4 ale z turbo . takie 1,0T będzie miało sporo więcej Nm niż takie 1,4 wolnossące nie wspominając o 1.2

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
3 godziny temu, PawelR napisał(a):

Ma ktoś ?

Porównane 1.0 do 1.2

https://zeperfs.com/en/duel7042-8441.htm

i 1.0 do 1.4

https://zeperfs.com/en/duel7042-12399.htm

auta różne ale waga podobna 

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
Godzinę temu, PawelR napisał(a):

No trzeba przy ruszaniu przywalić z obrotów bo zgaśnie ;) 

1.2 do miasta i tych max 120 idealne.

Napisano

Jeździłem x-ceedem 1.0 i ruszał bardzo ok, za to znam kogoś z Hyundaiem i20 i tam to podobno masakra, więc :nie_wiem:

Napisano
25 minut temu, Camel napisał(a):

No trzeba przy ruszaniu przywalić z obrotów bo zgaśnie ;) 

1.2 do miasta i tych max 120 idealne.

co jak co warto dopłacić do 1.0-100km te 4kzł 

- 6 biegów 

- wg producenta niższe spalanie ( niewiele ale niższe , a na trasie na pewno niższe i pewnie ciszej z racji niższych obrotów silnika 3-cylindrowego ale jednak  )

- 112Nm przy 4.2krpm  vs 172Nm od 1.6krpm zrobi sporą różnicę  

- do ruszania 1.0 się szybko przyzwyczai 

- Vmax 179km/h vs 158km/h w sumie bez znaczenia , ale różnica 100-140km/h będzie spora więc przy wyprzedzaniu się przyda wyższa moc 

Napisano

Znajoma ma 1.0 mhev i nie slyszalem, żeby skarżyła się na kangurka. Tylko tam chyba sprzęgło jest "by wire".

1.2 75km kiedyś mielił katalizatory - 

moze poprawili, moze nie. Ja bym się nie pchał.

Napisano
13 godzin temu, PawelR napisał(a):

Ma ktoś ?

Mam i30 z silnikiem 1.0 120 KM i jest przy dynamicznym ruszaniu dziwny efekt i to chyba jest to kangurowanie. I nie na jedynce tylko przy szybkim wrzuceniu dwójki. Przy normalnej zmianie biegów i jeździe na jedynce w korku nie ma tego efektu. Można spokojnie powoli ruszyć bez dotykania pedału gazu a jak ruszy to powoli jedzie płynnie.