Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obsługa kominka

Featured Replies

Napisano

Się proszę nie śmiać. Do tej pory używałem tylko najzwyklejszy kominek otwarty z rusztem. Obsługa ogranicza się do dorzucania drewna. A teraz trochę techniki i się człowiek pogubił.

Kominek ma jakieś 3 dźwignie. Jedna z boku, dwie od frontu. Coś tam się przestawia w środku jak się nimi rusza. Domyślam się, że to do sterowania przepływem powietrza, ale dlaczego aż trzy wichajstry? 🤣

Na pewno nie do popielnika, bo popielnik jest w formie wyciąganego od góry kosza.

Na razie biokominek wstawiłem, ale drewnem też chciałbym przepalić i kurde się pogubiłem hehe

Helpunku! zlosnik

20260213_185433.jpg

20260213_185648.jpg

20260213_185700.jpg

Napisano

Te z przodu to dopływ powietrza. Ta trzecia to sterowanie ciągiem (w przewodzie spalinowym)

Sorki - nie jestem pewny tej z bok. Wygląda jak trzeba (pewnie się wyciąga) ale jest w dziwnym miejscu umieszczona. Jeśli widzisz odpływ spalin to zajrzyj czy tam się rusza taka „przepustnica”

Ewentualnie ktoś zrobił dopływ powietrza doprowadzony bezpośrednio do kominka i to jest jakiś patent na sterowanie, a te z przodu to owiewanie powietrzem szyby.

Potestuj 👍

Edytowane przez bergerac

Napisano

Te, mi się wydaje że ktoś ogarnięty
doprowadził świeże powietrze z zewnątrz.
Przy dzisiejszej szczelnej stolarce czy ręku to wręcz element obowiązkowy i bardzo podnoszący bezpieczeństwo.
Jak rozpalasz to otwarty na maca potem można trochę przymknac

Te dwie od frontu na dole to chyba po prostu powietrze które wypuszczasz do komory- tylko niezależne wajchy. Przy rozpalaniu otwarte na maca. Potem to już zależy czy chcesz wycisnąć max ciepła na dobrze rozpalonym ( przymykasz) czy chcesz mieć dłużej czysta szybę ale mniej ciepła i szybciej spalone drewno( zostawiasz otwarte na maca)

Brakuje mi jeszcze szybra/ przepustnicy na wylocie- czasami są automatyczne zintegrowane z klamka/ drzwiczkami. Chodzi o to że jak będziesz otwierał dołożyć to nie będziesz robił podciśnienia i wyciągał dymu na salon w trakcie otwierania przy przymkniętymi wylocie tylko wylot zostanie otwarty na maca żeby był cug do komina większy niż Twój ruch otwieranych drzwiczek

Napisano

To z boku to pewnie zamknięcie dopływu z zewnątrz, by nie wiało zimnem, gdy nie potrzeba.

Obecnie mam kominek z jednym suwakiem. I nie ma innych do regulacji.

Na wsi miałem jeszcze regulacje szybra do komina.

Napisano

Z przodu dwie regulacje dopływu powietrza. Z boku dodatkowy zawór bo te wbudowane nie są w stanie zamknąć tak aby się naprawdę długo paliło przy doprowadzeniu z zewnątrz. Przy okazji umożliwia całkowicie zamknięcie żeby kominek nie wychładzał pomieszczenia, gdy nie jest używany.

Napisano

Mam niemal identyczny kominek, tylko lustrzane odbicie. Te dwa dynksy to szyber (przepustnica spalin) i dopływ powietrza (wlot jest od spodu). Ten trzeci nie wiem, pewnie coś z dopływem powietrza też. Czerpnia jest na zewnątrz?

Napisano
W dniu 13.02.2026 o 19:04, To Mirek napisał:

Się proszę nie śmiać. Do tej pory używałem tylko najzwyklejszy kominek otwarty z rusztem. Obsługa ogranicza się do dorzucania drewna. A teraz trochę techniki i się człowiek pogubił.

Kominek ma jakieś 3 dźwignie. Jedna z boku, dwie od frontu. Coś tam się przestawia w środku jak się nimi rusza. Domyślam się, że to do sterowania przepływem powietrza, ale dlaczego aż trzy wichajstry? 🤣

Na pewno nie do popielnika, bo popielnik jest w formie wyciąganego od góry kosza.

Na razie biokominek wstawiłem, ale drewnem też chciałbym przepalić i kurde się pogubiłem hehe

Helpunku! zlosnik

20260213_185433.jpg

20260213_185648.jpg

20260213_185700.jpg

To na dole po prawej to cięgno przepustnicy powietrza dolotowego.

Jeśli masz rekuperację, to kominek nie powinien pobierać powietrza do spalania z pomieszczenia. Jeden z tych "suwaków" poniżej szyby powinien być zawsze zamknięty.