Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zraszacz ogrodowy nie wynurzalny

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule. Czy są dostępne takie zraszacze ale interesują mnie takie montowane na stałe a nie szpilkowe. Mam obawy czy ciśnienie jakie mam podniesie zraszacz i szukam alternatyw.

Napisano

są, ale do czego chcesz używać? Chcesz taki wydajny to podlewania trawnika, czy rabatek z kwiatkami?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bergerac napisał:

są, ale do czego chcesz używać? Chcesz taki wydajny to podlewania trawnika, czy rabatek z kwiatkami?

Do trawnika.

Napisano
W dniu 1.03.2026 o 13:52, KYRTAP napisał:

Jak w tytule. Czy są dostępne takie zraszacze ale interesują mnie takie montowane na stałe a nie szpilkowe. Mam obawy czy ciśnienie jakie mam podniesie zraszacz i szukam alternatyw.

Zawsze możesz dołożyć pompkę to ci podniesie ciśnienie i wynurzalne zadziałają bez problemu.

Napisano
  • Autor
W dniu 3.03.2026 o 13:45, kanu napisał:

Zawsze możesz dołożyć pompkę to ci podniesie ciśnienie i wynurzalne zadziałają bez problemu.

Pompa w studni głebinowej da radę podnieść zraszacz?

Napisano
1 minutę temu, KYRTAP napisał:

Statyczne?

Spada trochę poniżej, potem włącza się pompa i dobija ponad 4.

Gdy włączy się podlewanie, pompa włącza się co chwilę, więc ciśnienie zmienia się.

Ale to nie ma wpływu na zraszacze. Stoją sztywno wysunięte.

Sekcje po kilka zraszaczy są włączane kolejno na określony czas.

Napisano

U mnie ciśnienie w okolicach 6bar z sieci.

15 wynurzalnych mam podzielonych na 3 sekcje ale nawet jak odpalę wszystkie razem + około 150m linii skroplacjącej to dają radę.

Co ciekawe to nie widzę różnicy w zraszaniu między włączonym jednym obwodem z 5 zraszaczami a jednocześnie 3 obwodami z 15toma zraszaczami (a mam 5 dużych bijących nawet ponad 10 metrów).
Sąsiad postawił do trawnika trzy takie stojące - wbijane na pręcie ale i jemu biją nawet pod 30-40 metrów. Co ciekawe jak to tak kiedyś zostawił na 2 tygodnie urlopu to niestety wąż odbił mu się na trawniku i zrobił nieładne ślady.

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał:

Statyczne?

To bez różnicy, bo zależy od pompy. Na swojej (1kW) mogę włączyć nawet 3pętle na raz a to jest z 20 zraszaczy.

5 minut temu, bengamin napisał:

Co ciekawe to nie widzę różnicy w zraszaniu między włączonym jednym obwodem z 5 zraszaczami a jednocześnie 3 obwodami z 15toma zraszaczami (a mam 5 dużych bijących nawet ponad 10 metrów).

Kwestia wydajności źródła. U mnie jest różnica, bo spada ciśnienie przy 20 zraszaczach podpiętych calową rurką, ale ja mam hydrofor.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, sherif napisał:

To bez różnicy, bo zależy od pompy. Na swojej (1kW) mogę włączyć nawet 3pętle na raz a to jest z 20 zraszaczy.

Te dwadzieścia zraszaczy zasilanych jest z hydroforu? Wszystkie się podnoszą?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, rwIcIk napisał:

Sekcje po kilka zraszaczy są włączane kolejno na określony czas.

To ile tych zraszaczy masz na sekcje?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Musiałbym policzyć, po kilka.

To może jednak pójdę w te zraszacze wynurzalne. Co możecie polecić? Jakich unikać?

Napisano
3 godziny temu, KYRTAP napisał:

Te dwadzieścia zraszaczy zasilanych jest z hydroforu? Wszystkie się podnoszą?

Tak. Takie kilka to i kompresor podniesie.

Napisano
8 godzin temu, KYRTAP napisał:

To może jednak pójdę w te zraszacze wynurzalne. Co możecie polecić? Jakich unikać?

Nie doradzę, bo u mnie ogrodnik wszystko robił.

Masz jakiś skład z taką armaturą? Podjechać i coś doradzą.

U mnie https://nawadnianiekris.pl/

Napisano

Ja w warunkach przyłącza miałem że muszę pociągnąć z głównej rury prawie 250 metrów rurą PE-Fi50x3,7

Zamiast kombinować to tą rurą wszedłem do środka do domu.

Mnie projekt nawodnienia zrobiła firma HYPO.PL i pomogli dopasować zabawki. Dobrze doradzili bo duża działka i nie miałem pojęcia jak się za to zabrać. Weź pod uwagę że ceny z 2017 roku.

Potem dostarczali też dwóm sąsiadom nawodnienie i szagrowi. System działa do dzisiaj idealnie. Zrobiłem małą przeróbkę bo mam w działce zakopany zbiornik 5000 Litrów do którego zbieram rurami przez rynny wodę z dachu. Jak w zbirniku jest woda do prosta automatyka zamiast otwierać zawór do rozdzielacza w domu to włącza pompę i na zraszacze idzie woda ze zbirnika.

Bywa że przez 2 tygodnie idzie zebrana woda a potem pływak przełącza zasilanie na wodociąg.

ak1.jpg

ak2.jpg

Napisano
18 godzin temu, KYRTAP napisał:

Nie napisałeś jaką masz powierzchnie trawnika i czy ma regularny kształt.

Ja u siebie trawnik ogarniam tym: Gardena Sprinklersystem - zraszacz wynurzalny wahadłowy OS 140 (8223-20).

Ma regulację na szerokość i długość. Ja mam trawnik prawie regularny prostokąt i od 6 lat u mnie się sprawdza.

Napisano
Godzinę temu, Adalbert napisał:

Nie napisałeś jaką masz powierzchnie trawnika i czy ma regularny kształt.

Ja u siebie trawnik ogarniam tym: Gardena Sprinklersystem - zraszacz wynurzalny wahadłowy OS 140 (8223-20).

Ma regulację na szerokość i długość. Ja mam trawnik prawie regularny prostokąt i od 6 lat u mnie się sprawdza.

Wiekszosc ma taką regulacja. W zależności od rodzaju armatki jest regulowany kąt lub zakres ruchu oraz zasięg. Czesto maja wymienne dysze, którym reguluje sie tez wydatek.

Ja mam K-raina i Rainbow. Na ok 50szt ze 3-4 padły mi po ok 8latach. Pewnie to przez to, ze mam wodę zażelaziona.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Adalbert napisał:

Zraszacze K-rain i Rain-bird działają na innej zasadzie niż Gardena

Czyli jak?

Napisano
  • Autor
16 minut temu, rwIcIk napisał:

Tu nie ma co się doktoryzować.

Ja już tak mam w pracy i w domu zlosnik

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał:

Czyli jak?

Gardena nie działa dookólnie.

U mnie jedna sztuka nawadnia kwadrat 8x25m.

Napisano
10 godzin temu, Adalbert napisał:

U sobie mam wąski i nieforemny trawnik, zraszacze na obrzeżach, więc ustawione odpowiednie kąty działania, by podlewało tylko trawnik.

Napisano
11 godzin temu, Adalbert napisał:

Czyli to dysza "kwadratowa" ?

Przecież są różne rodzaje armatek. Ja mam w niektórych miejscach statyczne, czyli lejące w koło oraz rotacyjne. Rotacyjne mają większe zasięgi i są dokłądniejsze. Mam też "kwadratową" która ma różne rodzaje strumienia w zależności od kierunku.

W czym więc taka Gardena jest inna ?

Ogrodnik mówił mi, że kiedyś miała Gardena super rozwiązanie ze zlewaniem wody, przez to nie trzeba było ich przedmuchiwać przed zimą, ale skasowali już to rozwiązanie.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

U sobie mam wąski i nieforemny trawnik, zraszacze na obrzeżach, więc ustawione odpowiednie kąty działania, by podlewało tylko trawnik.

Jak każdy skromny.

Napisano

1 godzinę temu, sherif napisał:

Ogrodnik mówił mi, że kiedyś miała Gardena super rozwiązanie ze zlewaniem wody, przez to nie trzeba było ich przedmuchiwać przed zimą, ale skasowali już to rozwiązanie.

Właśnie taki posiadam dysza prostokątna : Zraszacz wynurzalny wahadłowy OS 140.

Z tego co widzę nadal jest do kupienia.

Napisano
4 godziny temu, Adalbert napisał:

Właśnie taki posiadam dysza prostokątna : Zraszacz wynurzalny wahadłowy OS 140.

Z tego co widzę nadal jest do kupienia.

Nie wiem czy oto chodzi, już 10lat temu mówił, że ich nie robią. Jest tam inaczej woda odprowadzana po zakończeniu podlewania.

Napisano

Jest tam inaczej woda odprowadzana po zakończeniu podlewania.

3 godziny temu, sherif napisał:

Jest tam inaczej woda odprowadzana po zakończeniu podlewania.

Na przewodzie doprowadzającym wodę zamontowany jest specjalny łącznik.

Pod nim nasypałem żwirek. Po wyłączeniu wody gdy brak ciśnienia ten łącznik tak jakby się otwiera i wypuszcza wodę z rury do ziemi.