Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatywa dla Xceed

Featured Replies

Napisano

Moje uszanowanie.

Zastanawiam się nad zmianą auta i jednym z moich faworytów była KIA Xceed. Niestety naczytałem się, że skrzynia 7DCT to nie jest zbyt szczęśliwa opcja. A tylko z taką można go obecnie zamówić.

Jak do tej pory obejrzałem oprócz samego Xceeda (126 tys. za Tribute) i dostałem wyceny na:

• Skodę Kamiq (1.5 TSI z DSG w opcji Drive z grzaną przednią szybą) za 126 tys.

• Toyotę Corollę 1.8 Style za 136 tys.

• VW Golfa (Life plus 1.5 eTSI z DSG) za 137 tys.

Każda z wycen obejmuje dopłatę za lakier i jakieś dodatki. Cena Toyoty nie zawiera haka holowniczego.

Wcześniej byłem jeszcze w Hyundai zobaczyć i30 Fastback ale obecnie wycofali go z produkcji. Myślałem jeszcze żeby obejrzeć Civica i Mazdę CX-30. Dla jasności, szukam nowego samochodu raczej w automacie. Hak i grzane fotele muszą być koniecznie.

Ale im więcej oglądam tym bardziej nie wiem co wybrać. Może ktoś zaproponuje coś jeszcze (bez chińczyków) albo napisze coś na temat rozważanych aut.

Napisano

Nowa mazda potaniala cx5 zaczyna się od +/- 130, z wygladu auto bardzo ladne + materiały w kabinie bardzo dobre.

Więcej miejsca, bagażnik, navi google itp.

583l

Pojemność bagażnika

Nawet15,6”

Wyświetlacz centralny

Ponad100aplikacji WBUDOWANYCH

USŁUG GOOGLE**

Edytowane przez vanice77

Napisano

Moja serce używa takiego xCeed od dwóch lat (właśnie z DTC) i jest bardzo zadowolona. Z racji tego, że obsługa techniczna jest na mojej głowie to śledzę stosowne fora na FB i większych wątków czy afer dotyczących takiej skrzyni nie pamiętam.

Napisano

Osobiście wolałbym kie jak Toyotę Corollę 1.8, to chyba najtaniej zrobione auto w klasie, taniej sie nie da, plastik fantastik+ koniecznie zatyczki do uszu bo najgorsze wyciszenie w klasie.

Napisano
15 minut temu, vanice77 napisał:

Osobiście wolałbym kie jak Toyotę Corollę 1.8, to chyba najtaniej zrobione auto w klasie, taniej sie nie da, plastik fantastik+ koniecznie zatyczki do uszu bo najgorsze wyciszenie w klasie.

To oczywiście kwestia gustu, ale mnie ta KIA się bardzo podoba - zarówno na zewnątrz jak i w środku. A - dodatkowo - Corolla jest na każdym rogu i gdzie się nie obrócę to widzę minimum kilka sztuk, bo na Uberze jeździ praktycznie tylko ten model Toyoty, więc ulice od niego pękają.

Napisano
7 godzin temu, pepe990 napisał:

Zastanawiam się nad zmianą auta i jednym z moich faworytów była KIA Xceed. Niestety naczytałem się, że skrzynia 7DCT to nie jest zbyt szczęśliwa opcja. A tylko z taką można go obecnie zamówić

DCT zużywają się po prostu sprzęgła koło 100kkm i trzeba z 7k zapłacić za wymianę. Generalnie jest podobnie w innych dwu sprzęgłówkach. Ja bym xceeda nie brał bo to już stary schodzący model i następcy nie będzie.. to znaczy jest K4 ale raczej XK4 już nie będzie.

Ostatnio na forum ludzie kupowali focusa i puga 308...

Napisano

Civic pewnie będzie najlepszym wyborem. Aktualnie za 135k z dopłatą za lakier ok

Nie wiem jaka forma zakupu. Jak na firmę to można za okolice 130k wziąć też Nissana QQ. Ale cena do zakupu prywatnego jest z czapy tutaj (nissan nadal odklejony od rzeczywistości z cennikami) facepalm

Ja bym jeszcze oprócz golfa obejrzał nowego T-Roca, podobno w przeciwieństwie do poprzednika fajne, dobrze jeżdżące auto.

otomoto.pl
No image preview

Nowy Volkswagen T-Roc 2026 - 125 800 PLN, 5 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Volkswagen T-Roc? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Edytowane przez iwik

Napisano

Nowy t-roc lub Hyundai kona. Ten ostatni trochę futurystycznie wygląda ale mnie się podoba. Ewentualnie jak do miasta to Honda hrv.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał:

Civic pewnie będzie najlepszym wyborem. Aktualnie za 135k z dopłatą za lakier ok

Jak znajdziesz jeszcze coś z placu. Rocznik 2026 już nie ma rabatow i jest wyraznie drozszy (choc mysle, ze rabaty się pojawią).

Jakbym miał szukać to dopłaciłbym 5k do środkowej wersji wyposazenia.

A co do samego auta i napędu - swietne i mocno niedoceniane w Europie auto.

Napisano
5 godzin temu, vanice77 napisał:

....

Nawet15,6”

Wyświetlacz centralny

Ponad100aplikacji WBUDOWANYCH

USŁUG GOOGLE**

Autor szuka samochodu a nie tableta z Aliexpress ;)

Prawdziwa motoryzacja się kończy, dziś kupując auto ludzie bardziej zwracają uwagę na tandetną elektronikę, paski ledowe, wielkość wyświetlacza czy kolorowe lampki w środku, a nie rodzaj zawieszenia, silnika itd.

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Autor szuka samochodu a nie tableta z Aliexpress ;)

Prawdziwa motoryzacja się kończy, dziś kupując auto ludzie bardziej zwracają uwagę na tandetną elektronikę, paski ledowe, wielkość wyświetlacza czy kolorowe lampki w środku, a nie rodzaj zawieszenia, silnika itd.

Paaanie, kiedyś to były czasy, teraz to już w ogóle czasów nie ma. Wszystko się skończyło, a motoryzacja w szczególności.

A może ludzie zwracają uwagę na wszystko, i na mechanikę i na elektronikę i uwaga, uwaga: estetykę. Dlaczego piszesz "tandetną elektronikę"? Kto napisał, że chce mieć tandetną? Może dobrą, użyteczną, estetyczną. Nie jestem jeszcze emerytem, ale pamiętam czasy gdy specjaliści od "panie, kiedyś to była motoryzacja" przestrzegali przed ABS, katalizatorem, automatem, klimą (!). Motoryzacja się zmienia, ale nie kończy. Jeśli porównamy dzisiejsze auta do tych z początków wieku, widać przeskok technologiczny jaki dokonał się w jednym pokoleniu. Głównie za sprawą elektroniki i nie chodzi o kolorowe światełka, ale zaawansowane systemy bezpieczeństwa. Ludzie chcą mieć np. aktywny tempomat, który raz jeden w życiu uratuje kierowcę przed wbiciem się w ciężarówkę na autostradzie. No a za tym idzie automatyczna skrzynia itd, itp. Cóż, samochód nie kosztuje mało. Myślę, że jak ktoś wydaje pieniądze na nowe auto, to estetyka, wygląd, te światełka ledowe i inne rzeczy też są ważne. Nie na darmo marki konkurują na stylistykę i są tu większe różnice niż w rozwiązaniach mechanicznych.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bielaPL napisał:

DCT zużywają się po prostu sprzęgła koło 100kkm i trzeba z 7k zapłacić za wymianę. Generalnie jest podobnie w innych dwu sprzęgłówkach. Ja bym xceeda nie brał bo to już stary schodzący model i następcy nie będzie.. to znaczy jest K4 ale raczej XK4 już nie będzie.

Ostatnio na forum ludzie kupowali focusa i puga 308...

Xceed podobno będzie miał facelifting w połowie roku i będzie upodobniony do reszty gamy. Takie info dostałem w Interbisie w Gdańsku. Niestety do mnie stylistyka K4 nie przemawia. Podobnie mam z Hyundaiem Koną czy Toyotą CH-R.

2 godziny temu, Filipfm napisał:

Jak znajdziesz jeszcze coś z placu. Rocznik 2026 już nie ma rabatow i jest wyraznie drozszy (choc mysle, ze rabaty się pojawią).

Jakbym miał szukać to dopłaciłbym 5k do środkowej wersji wyposazenia.

A co do samego auta i napędu - swietne i mocno niedoceniane w Europie auto.

No właśnie, Honda po obniżkach zaczęła być w kręgu zainteresowań. Civic wygląda fajnie, ma dobry napęd hybrydowy ale mam jedną obawę, czy jak pojawi się dziecko to obsługa nie będzie mnie wkurzać.

W Skodzie podoba mi się to, że można dołożyć grzaną przednią szybę, czego w Xceed (z wyjątkiem BL), Corolli i Golfie już nie zrobię. W salonie oglądałem wersję Monte Carlo i poza panoramą której nie chcę wyglądała spoko. Dodatkowo w Skodzie, gościu sugerował żeby nie pchać się w klasyczny kredyt, tylko wpłacić 37 tys., wtedy rata wyszła by niecałe 600 zł na 4 lata, a potem zmienić na kolejne nowe auto, bez spłacania raty balonowej. Na ten moment jeszcze nie wiem jak zrobię, ale połowę ceny planowałem wpłacić od razu.

Napisano
1 minutę temu, pepe990 napisał:

No właśnie, Honda po obniżkach zaczęła być w kręgu zainteresowań. Civic wygląda fajnie, ma dobry napęd hybrydowy ale mam jedną obawę, czy jak pojawi się dziecko to obsługa nie będzie mnie wkurzać.

W sensie, że nisko? na liscie była tez Corolla i Golf - zapewne stąd polecenie szczawika.

Z podwyzszonych jest HRV ale to w trasy się nie nadaje - do miasta super. Większy (civic na szczudłach) ZRV jest droższy o ok 20k od Civica.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Filipfm napisał:

W sensie, że nisko? na liscie była tez Corolla i Golf - zapewne stąd polecenie szczawika.

Z podwyzszonych jest HRV ale to w trasy się nie nadaje - do miasta super. Większy (civic na szczudłach) ZRV jest droższy o ok 20k od Civica.

Muszę pojechać do Hondy i obejrzeć auto na żywo. Dodatkowo Civic jest w liftbacku co bardzo mi się podoba. Dlatego szkoda mi było że wycofali i30 w tym nadwoziu.

Generalnie na Golfa dawali największy rabat bo 17 tys. Stąd cena 137k.

Napisano
29 minut temu, pepe990 napisał:

Muszę pojechać do Hondy i obejrzeć auto na żywo. Dodatkowo Civic jest w liftbacku co bardzo mi się podoba. Dlatego szkoda mi było że wycofali i30 w tym nadwoziu.

Generalnie na Golfa dawali największy rabat bo 17 tys. Stąd cena 137k.

Koniecznie zrob jazde probną :) naprawdę fajnie jezdzi z tym napędem.

Na otomoto jeszcze jakies egzemplarze z rocznika 2025 w dobrych cenach wiszą

Napisano
8 godzin temu, Filipfm napisał:

co do samego auta i napędu - swietne i mocno niedoceniane w Europie auto

Ciężko się dziwić, że niedoceniane jak było praktycznie niedostępne i dodatkowo miało cenę z czapy (w PL chyba koło 180k) pukpuk

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, iwik napisał:

Ciężko się dziwić, że niedoceniane jak było praktycznie niedostępne i dodatkowo miało cenę z czapy (w PL chyba koło 180k) pukpuk

Byłem w salonie Hondy w Gdańsku dzisiaj. Pytałem o wersję Elegance ale zostały im już chyba tylko 2 sztuki w ogóle wszystkich modeli Civic z 2025. Czerwonego na którym by mi zależało brak.

W cenniku 2026 niestety na ten moment bez rabatów. Trochę szkoda bo oglądałem egzemplarz już sprzedany i robi niezłe wrażenie. Ale 152k PLNów to już za dużo na moje możliwości.

Babeczka jeszcze wspominała, że będą sprzedawać swoją testówkę, właśnie w tym kolorze o który pytałem ale to jest wersja Advance. Także tego.

Napisano
6 minut temu, pepe990 napisał:

Byłem w salonie Hondy w Gdańsku dzisiaj.

Nie ograniczał bym się tylko do lokalnego salonu jak chce się kupić auto z wyprzedaży, a juz tym bardziej do jednego koloru zlosnik. Otwierasz otomoto i patrzysz gdzie co jest dostępne.

Jestem z Łodzi, a ostatnie 2 auta kupowałem w salonach w Białymstoku i Krakowie hehe

Napisano
  • Autor
8 minut temu, iwik napisał:

Nie ograniczał bym się tylko do lokalnego salonu jak chce się kupić auto z wyprzedaży, a juz tym bardziej do jednego koloru zlosnik. Otwierasz otomoto i patrzysz gdzie co jest dostępne.

Jestem z Łodzi, a ostatnie 2 auta kupowałem w salonach w Białymstoku i Krakowie hehe

Na otomoto czerwonego Elegance 2025 nie ma już ani jednego. Podoba mi się też niebieski metalik, taki jak Skoda lub KIA (blue flame) ale takiego lakieru Honda nie ma w katalogu dla Civica. Zwyczajnie nie chcę auta z klasycznie nudnej palety szary/czarny/biały.

Napisano
W dniu 5.03.2026 o 10:17, Majkiel napisał:

21 godzin temu, pepe990 napisał:

Zwyczajnie nie chcę auta z klasycznie nudnej palety szary/czarny/biały.

zlosnik Każdemu według jego potrzeb...