Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kocioł gazowy

Featured Replies

Napisano

Walczę ze spadającym ciśnieniem w instalacji CO/CWU i wygląda na to, że wymiennik w moim Termecie dokonał żywotu.

Jest sens kupować sam wymiennik (lekko ponad 2kPLN) czy olać, wymienić cały kocioł i mieć spokój na kolejną dekadę?

Jakie kotły obecnie warto kupić? Termet w sumie spoko, ale może coś się zmieniło przez ostanie 10 lat?

Napisano
2 godziny temu, luccass napisał:

Walczę ze spadającym ciśnieniem w instalacji CO/CWU i wygląda na to, że wymiennik w moim Termecie dokonał żywotu.

Jest sens kupować sam wymiennik (lekko ponad 2kPLN) czy olać, wymienić cały kocioł i mieć spokój na kolejną dekadę?

Jakie kotły obecnie warto kupić? Termet w sumie spoko, ale może coś się zmieniło przez ostanie 10 lat?

Jaki masz kociol? Kupuj taki zebye trzeba było przerabiac podejść.

Np kolejny Termet

Napisano
14 minut temu, deszczowyRoman napisał:

Jaki masz kociol? Kupuj taki zebye trzeba było przerabiac podejść.

Np kolejny Termet

"Kupuj taki żeby nie trzeba było przerabiać podejść."

Napisano

A po czym wnosisz, że to wymiennik?

Zwykle gdzie indziej się rozszczelniają.

Jaki termet?

Napisano

Mam w wodociągu "żelazną" wodę.

Termet mi się sprawdza, 8 rok eksploatacji bezawaryjnie. Poprzedni Buderus po końcu gwarancji psuł się co roku, wytrzymał 12lat.

U rodziców Viessman też już końcówka, 6 rok eksploatacji. Zażelaziona woda je wykańcza i czujniki fiksują. Serwisant już skasował za jego naprawę ok 900zł a kocioł dalej fiksuje, spadki ciśnienia.

Mój serwisant mówił, że Termet na bardzo dobrą konstrukcję palników. Viessman chciał kupić licencję od Trmeta.

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, mayster_tcz napisał:

Jeśli nie przeżarty a pękł to daj pospawać.

Nie wiem w sumie co się wydarzyło, bo wycieku gołym okiem nie widzę. Być może cieknie od tej strony zwojów, których nie widać z wnętrza wymiennika.

Póki co monitoruję temat, ale miałem wymiennik otwarty, wysuszony, ciśnienie w instalacji 2bar i kilka ładnych kropek nakapało do kubka podstawionego pod rurkę odpływu kondensatu z wymiennika…

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, maras77 napisał:

A po czym wnosisz, że to wymiennik?

Zwykle gdzie indziej się rozszczelniają.

Jaki termet?

Opisałem wyżej. Ecocondens plus.

Napisano
8 minut temu, luccass napisał:

Opisałem wyżej. Ecocondens plus.

600 -700 zł uzywany wraz z palnikiem. ok

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, maras77 napisał:

600 -700 zł uzywany wraz z palnikiem. ok

Gdzie szukać takowego z pewnego źródła? Szkoda trochę zachodu na coś co za rok-dwa klęknie…

Napisano
9 minut temu, luccass napisał:

Gdzie szukać takowego z pewnego źródła? Szkoda trochę zachodu na coś co za rok-dwa klęknie…

Najpierw potwierdź, że to wymiennik.

Moim zdaniem to mało prawdopodobne w tym wymienniku.

Napisano
  • Autor
Teraz, maras77 napisał:

Najpierw potwierdź, że to wymiennik.

Moim zdaniem to mało prawdopodobne w tym wymienniku.

W kolejnym kroku potwierdzę, czy to w ogóle wewnątrz kotła, czy w instalacji, takze jeszcze trochę potwierdzeń mnie czeka.

Chodzi mi po głowie jeszcze problem z naczyniem wzbiorczym wbudowanym w kocioł, ale nie mam pojęcia jak je zdiagnozować i czy może powodować regularne spadki ciśnienia.

Napisano
17 minut temu, luccass napisał:

W kolejnym kroku potwierdzę, czy to w ogóle wewnątrz kotła, czy w instalacji, takze jeszcze trochę potwierdzeń mnie czeka.

Chodzi mi po głowie jeszcze problem z naczyniem wzbiorczym wbudowanym w kocioł, ale nie mam pojęcia jak je zdiagnozować i czy może powodować regularne spadki ciśnienia.

Woda musi gdzieś uchodzić.

Najpierw napompuj układ do maksymalnego ciśnienia.

Zdejmij obudowę zewnętrzną, napompuj instalację, odłącz zasilanie od kotła, ale pozostaw podłączoną instalację. Kocioł powinien być zimny. W rożne miejsca i zakamarki kotła możesz powkładać papier toaletowy - to doskonały detektor wycieków.

Zdejmij syfon i podstaw pod złącze od niego słoik.

Po jakimś czasie sprawdź, czy nic nie wycieka - jak leci z dziury po syfonie, to cieknie wymiennik, a jak jest gdzieś mokro w obudowie - to cieknie poza wymiennikiem, ale w kotle.

A jak mokro poza kotłem, to cieknie poza kotłem, tam gdzie mokre )

Napisano
  • Autor
14 minut temu, maras77 napisał:

Woda musi gdzieś uchodzić.

Najpierw napompuj układ do maksymalnego ciśnienia.

Zdejmij obudowę zewnętrzną, napompuj instalację, odłącz zasilanie od kotła, ale pozostaw podłączoną instalację. Kocioł powinien być zimny. W rożne miejsca i zakamarki kotła możesz powkładać papier toaletowy - to doskonały detektor wycieków.

Zdejmij syfon i podstaw pod złącze od niego słoik.

Po jakimś czasie sprawdź, czy nic nie wycieka - jak leci z dziury po syfonie, to cieknie wymiennik, a jak jest gdzieś mokro w obudowie - to cieknie poza wymiennikiem, ale w kotle.

A jak mokro poza kotłem, to cieknie poza kotłem, tam gdzie mokre )

Obudowę, zakamarki, itp to mam dobrze sprawdzone. Wszędzie sucho. Martwi mnie to, że z wymiennika nakapało do słoika kiedy ten był otwarty i wysuszony od wewnątrz.

Napisano
18 minut temu, luccass napisał:

Obudowę, zakamarki, itp to mam dobrze sprawdzone. Wszędzie sucho. Martwi mnie to, że z wymiennika nakapało do słoika kiedy ten był otwarty i wysuszony od wewnątrz.

To rzeczywiście może wymiennik ciec. Dziwne, bo akurat ten uchodził za pancerny.

Sprawdź jak w tym filmiku.

Edytowane przez maras77

Napisano

Na OLX poszukaj.

Druga sprawa - używany wymiennik to kilka stówek, nowy wymiennik to dwa tysie, nowy kocioł 5 tysi, a nowy z montażem 7 tysi.

Napisano
22 godziny temu, Tre-Bor napisał:

Mój serwisant mówił, że Termet na bardzo dobrą konstrukcję palników. Viessman chciał kupić licencję od Trmeta.

a mój kiedyś mówił, że to palnik z Italii ..

Sam palnik jest prosty, szkoda tylko, że docieplenia nie dopracowali, bo się sypie. U mnie Termet 11lat pracuje w miare bezawaryjnie, ale już u rodziców nie ma roku żeby się coś nie zepsuło. Serwis totalnie ich nie ogarnia. Też padł pomysł wymiany, ale jeszcze bez konkretnych planów na co. Poprzedni Junkers prawie 20lat pracował bez większych napraw.

Napisano

U mnie Buderus GB022 hula już ponad 15 lat bezawaryjnie. Wymaga tylko corocznego czyszczenia wymiennika, bo zabrudzony powoduje wywalanie błędu C1 (wysoka temp. spalin) i wyłączenie kotła.

Napisano

nowy kocioł 5 tysi, a nowy z montażem 7 tysi.

10 godzin temu, maras77 napisał:

Na OLX poszukaj.

Druga sprawa - używany wymiennik to kilka stówek, nowy wymiennik to dwa tysie, nowy kocioł 5 tysi, a nowy z montażem 7 tysi.

Nie no, tyle to nie.

Za 5 to Gold można poszukać.

Kondensacyjny Crystal tyle https://allegro.pl/oferta/kociol-ecocondens-crystal-ii-plus-25-2-funkcyjny-termet-wkd4831000000-17265644613

+ za montaż chciał ode mnie 1600zł z podstęplowaniem gwarancji

Napisano
W dniu 30.03.2026 o 09:53, sherif napisał:

Sam palnik jest prosty, szkoda tylko, że docieplenia nie dopracowali, bo się sypie. U mnie Termet 11lat pracuje w miare bezawaryjnie, ale już u rodziców nie ma roku żeby się coś nie zepsuło. Serwis totalnie ich nie ogarnia. Też padł pomysł wymiany, ale jeszcze bez konkretnych planów na co. Poprzedni Junkers prawie 20lat pracował bez większych napraw.

Nie ogarnia ? Tam nie ma nic skomplikowanego.

Napisano
19 minut temu, mayster_tcz napisał:

Nie ogarnia ? Tam nie ma nic skomplikowanego.

To norma, nie wiem skąd oni biorą tych serwisantów. Sam przerobiłem 4ech dopiero ostatni był kumaty i pierwszy który nie mądrzył się tylko kontaktował się z producentem. Inni to wymieniacze na pałę. U ojca było podobnie, tylko na prowincji nie ma dostępu do większej ilości obsługi. Jemu podobnie powymieniano nie potrzebnie masę gratów w kotle. Kocioł niby prosty, ale potrafią się dziać dziwne rzeczy. Ostatnio np zaczął dziwnie huczeć.

Napisano
W dniu 29.03.2026 o 11:02, Tre-Bor napisał:

Mam w wodociągu "żelazną" wodę.

Termet mi się sprawdza, 8 rok eksploatacji bezawaryjnie. Poprzedni Buderus po końcu gwarancji psuł się co roku, wytrzymał 12lat.

U rodziców Viessman też już końcówka, 6 rok eksploatacji. Zażelaziona woda je wykańcza i czujniki fiksują. Serwisant już skasował za jego naprawę ok 900zł a kocioł dalej fiksuje, spadki ciśnienia.

W dniu 30.03.2026 o 09:53, sherif napisał:

Viessman vitodens ma identyczny palnik co termet. kilka firm produkuje palniki.

nie wposminajcie ze kocioła 20 lat temu przepracował 20 lat. Tamtych kotłow juz nie ma i nie bedzie.

Teraz jest zysk. I kotłow nie buduje sie na wiele lat tylko na kilka.

np. Pompa vilo- kiedys mozna było ja rozkrecic i wycziszcic . tera sa jednorazowe.

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
  • Autor

Już właściwie nie mam złudzeń - zamknąłem we-wy do kotła, po 10h nakapało z wystudzonego wymiennika pod ciśnieniem całkiem sporo.

Tak sobie myślę, czy czasem sam mu nie pomogłem zalewając kilka lat temu instalację zmiękczoną wodą.

W każdym razie - rozpoczynam poszukiwanie używanego wymiennika, jeśli nie znajdę, to wezmę nowego termeta, tylko muszę przeanalizowac, czy iść w Golda, czy może w jakiś inny model. Robił ktoś może jakiś research ostatnio z kotłów Termeta?
Kotły gazowe kondensacyjne
image.png

EDIT:

Z tego co widzę tylko Gold ma pompę obiegową z modulacją prędkości, więc dla mnie to no-brainer....

Edytowane przez luccass

Napisano

Ja mam silvera, bo nie miałem budżetu na golfa,, no i działa... W tym roku muszę wymienić już elektrodę, poza tym nic się nie dzieje.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam 2szt Termet gold I takie mogę polecić.

Więcej mam je markowane jako online z hurtowni.

Świetne kotły.

Proste działające i dość tanie części.

Napisano
W dniu 31.03.2026 o 15:57, luccass napisał:

Z tego co widzę tylko Gold ma pompę obiegową z modulacją prędkości, więc dla mnie to no-brainer....

Nie. Właściwie każdy sprzedawany teraz kocioł kondensacyjny musi miec pompe PWM obiegową, bo nie spełni norm sprawności.

To kawałek instrukcji silvera:

obraz.png

Napisano
35 minut temu, dunkin napisał:

Ja mam 2szt Termet gold I takie mogę polecić.

Więcej mam je markowane jako online z hurtowni.

Świetne kotły.

Proste działające i dość tanie części.

Golda już nie produkują. Sa GOLD 2.

Czym sie różnią - nie wiem, ale mają mniejsza moc minimalną.

Napisano
W dniu 31.03.2026 o 15:57, luccass napisał:

Już właściwie nie mam złudzeń - zamknąłem we-wy do kotła, po 10h nakapało z wystudzonego wymiennika pod ciśnieniem całkiem sporo.

Tak sobie myślę, czy czasem sam mu nie pomogłem zalewając kilka lat temu instalację zmiękczoną wodą.

W każdym razie - rozpoczynam poszukiwanie używanego wymiennika, jeśli nie znajdę, to wezmę nowego termeta, tylko muszę przeanalizowac, czy iść w Golda, czy może w jakiś inny model. Robił ktoś może jakiś research ostatnio z kotłów Termeta?
image.png

EDIT:

Podeslałbys mi paczkomatem popsuty wymiennik na sekcję?

Napisano
W dniu 2.04.2026 o 05:13, mayster_tcz napisał:

Ja mam silvera, bo nie miałem budżetu na golfa,, no i działa... W tym roku muszę wymienić już elektrodę, poza tym nic się nie dzieje.

Ja mam silvera bo Golda nie chciałem.

Ma gorszą modulację i zbajerzony sterownik.

Silver jest w 100% wystarczajacy 👍

Oczywiście też posiada pompę PWM

Napisano
7 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

co to znaczy?

Hurtownia Oninnen

Napisano

Nie to zwykły Termet Silver, który wg "zakupowców" Oninnen ma być minimalnie tańszy.

W praktyce jest dokładnie odwrotnie

Napisano
image.png.957d84261ab86af593049f4ad476d083.png

EDIT:
Proponuję kupić taki tester https://sklep.osmoza.pl/miernik-tds-global-water-p-2549.html
Masz w instalacji inhibitor?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
W dniu 19.04.2026 o 00:45, maras77 napisał:

Podeslałbys mi paczkomatem popsuty wymiennik na sekcję?

Spoko, jak go finalnie wymienię 😀

Wstępnie jestem umówiony na zakup używki wymiennika za 600zl (czekam, aż sprzedawca wróci z sanatorium dolewając codziennie wody) 😉

Napisano
  • Autor
W dniu 19.04.2026 o 08:23, technix napisał:

Ja mam silvera bo Golda nie chciałem.

Ma gorszą modulację i zbajerzony sterownik.

Silver jest w 100% wystarczajacy 👍

Oczywiście też posiada pompę PWM

Doszedłem do podobnych wniosków, ale rozmieszczenie króćców przyłączeniowych ma nieco inne niż Gold. To co zaoszczędze na kotle, wydam na przeróbkę instalacji 🙃

Napisano
W dniu 19.04.2026 o 09:04, deszczowyRoman napisał:

To jakis drugi sort pieca do hurtowni?

Był wyraźnie tańszy. Praktycznie ten sam kocioł. Kupiłem 3szt - szwagier też skorzystał.

Wszystko działa śmiga. No napis na inny;)

Nie wiedziałem że jest już nową wersja.

Stara śmiga jak wścieka ;)