Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford explorer

Featured Replies

Napisano

Wiadomo, ford g*wno wort.

Ale to w sumie id4.

Oglądałem dziś w salonie, mają w wynajmie za 1700 na 36miesiecy z ac oc i serwisem. Sprzedają przez arval jako ford ambassador.

Jeździł tym ktos?

Bateria 79kwh, 286 koni wersja premium.

Napisano
W dniu 10.04.2026 o 21:51, Chalek napisał:

Ale to w sumie id4.

Oglądałem dziś w salonie, mają w wynajmie za 1700 na 36miesiecy z ac oc i serwisem. Sprzedają przez arval jako ford ambassador.

Jeździł tym ktos?

Nie jeździłem, ale siedziałem zlosnik Ponoć nie ma tragedii, ludzie brali trochę jak były w ambasadorze po ok. 1000 zł brutto. + dopłata + VAT.

Ale z tym pierwszy cały czas się zgadzam hehe

Napisano
W dniu 10.04.2026 o 21:51, Chalek napisał:

Ale to w sumie id4.

Jeździł tym ktos?

Jeździłem i bardzo mi się podobało. Uważam, że Ford zrobił lepszego Volkswagena niż VW. Jako kolejne auto w domu bym brał, chociaż raczej w wersji Capri (to te same auta praktycznie a Capri ładniejsze).

ok

Napisano
23 godziny temu, Ryb napisał:

Jeździłem i bardzo mi się podobało. Uważam, że Ford zrobił lepszego Volkswagena niż VW. Jako kolejne auto w domu bym brał, chociaż raczej w wersji Capri (to te same auta praktycznie a Capri ładniejsze).

ok

Jedynie do czego można się przyczepić to dziwna gama modelowa wśród EV. Mała Puma i potem 3 zbliżone wielkością modele czyli Capri, Explorer i Mach-E. Sam nastawiałem się na Capro, bo bardzo ładne auto, ale w moim przypadku zdecydowanie za duże.

Jeździłem za to Mach-E i bardzo fajne i szybkie auto, ale znów to duży SUV.

Wynika to pewnie z tego, że Mach to Forda platforma, a Capri i Explorer to VW.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

Jedynie do czego można się przyczepić to dziwna gama modelowa wśród EV. Mała Puma i potem 3 zbliżone wielkością modele czyli Capri, Explorer i Mach-E. Sam nastawiałem się na Capro, bo bardzo ładne auto, ale w moim przypadku zdecydowanie za duże.

Dokładnie tak jest. Mustang to konstrukcja Forda, a te dwa dostali od Volkswagena w zamian za platformę do nowego Amaroka.

ok

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Dokładnie tak jest. Mustang to konstrukcja Forda, a te dwa dostali od Volkswagena w zamian za platformę do nowego Amaroka.

ok

Nie tylko. Transporter (cargo) to Transit ).

Napisano
35 minut temu, sherif napisał:

A tego to nie wiedziałem. ok

Napisano
49 minut temu, Ryb napisał:

A tego to nie wiedziałem. ok

Nawet znaczki FoMoCo są w środku, ale system w zegarach już VW.

Dziwne czasy, bo Multivan to dalej VW a nie Ford. Wracając do tematu to imho platformy VW (id) już sa łanych pare lat na rynku, są wieć już dopracowane i RWD ).

Napisano
Teraz, sherif napisał:

Nawet znaczki FoMoCo są w środku, ale system w zegarach już VW.

W Amaroku na centralnym ekranie i na ekranie zegarów też grafika jest od VW.

ok

Teraz, sherif napisał:

Dziwne czasy, bo Multivan to dalej VW a nie Ford. Wracając do tematu to imho platformy VW (id) już sa łanych pare lat na rynku, są wieć już dopracowane i RWD ).

Ja jeździłem tym Explorerem z AWD w maksymalnie wyposażonej wersji. Materiały wewnątrz trochę dziwne (takie jakieś zbyt "eko" i tekstylne) ale całkiem ładne i bardzo dobrze to jeździło. Zadziwiająco, nawet dotykowe guziki na kierownicy okazały się całkiem wygodne i bezbłędne w użyciu. No i podobał mi się ruchomy środkowy ekran ze schowkiem za nim. W VW tego chyba nie ma, ogólnie system Forda wyszedł mu na dobre. Jedyne czego mogę się przyczepić to że był niespecjalnie ładny z zewnątrz ale Capri nie ma tego problemu.

ok

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ryb napisał:

W Amaroku na centralnym ekranie i na ekranie zegarów też grafika jest od VW.

ok

Ja jeździłem tym Explorerem z AWD w maksymalnie wyposażonej wersji. Materiały wewnątrz trochę dziwne (takie jakieś zbyt "eko" i tekstylne) ale całkiem ładne i bardzo dobrze to jeździło. Zadziwiająco, nawet dotykowe guziki na kierownicy okazały się całkiem wygodne i bezbłędne w użyciu. No i podobał mi się ruchomy środkowy ekran ze schowkiem za nim. W VW tego chyba nie ma, ogólnie system Forda wyszedł mu na dobre. Jedyne czego mogę się przyczepić to że był niespecjalnie ładny z zewnątrz ale Capri nie ma tego problemu.

ok

Wiadomo wyglad to kwestia indywidualna.

A jak było z komfortem resorowania i hałasem wewnątrz?

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

ok

Podobno mają te male od Renault przerabiac na Fordy.zlosnik

Napisano
16 godzin temu, sherif napisał:

16 godzin temu, sherif napisał:

12 godzin temu, Rado_ napisał:

Dobrze, że mamy autokącik, tak by człowiek później w niewiedzy kupił VW albo niechcący Forda.

Szkoda, że tej Pumy nie oddali komuś ogarniętemu i usunęli by te babole zlosnik

Napisano
15 godzin temu, Rado_ napisał:

ale co znaczy podobno ? Przy Ford -> VW masz nawet znaczki Forda np we wnętrzu. Co w Fordzie jest z Reno ?

3 godziny temu, komor napisał:

Dobrze, że mamy autokącik, tak by człowiek później w niewiedzy kupił VW albo niechcący Forda.

Szkoda, że tej Pumy nie oddali komuś ogarniętemu i usunęli by te babole zlosnik

Tzn jakie ?

Ciekawe co będize z Id.Polo czy nie będzie to Puma czy konstrukcja własna VW, bo napęd ma mieć na przód ..

Napisano
16 godzin temu, Chalek napisał:

Wiadomo wyglad to kwestia indywidualna.

A jak było z komfortem resorowania i hałasem wewnątrz?

Jakoś nie zwróciłem szczególnej uwagi ani na jedno ani na drugie więc chyba było po prostu ok.

ok

Napisano
24 minuty temu, sherif napisał:

ale co znaczy podobno ? Przy Ford -> VW masz nawet znaczki Forda np we wnętrzu. Co w Fordzie jest z Reno ?

Podobno, bo nie napiszę, ze na pewno jezeli w cenniku nie zobaczę.

Renault 5 maja przeflancowac, a moze i R4 rowniez. Takie zapowiedzi od kilku miesiecy slychac.

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał:

Podobno, bo nie napiszę, ze na pewno jezeli w cenniku nie zobaczę.

Renault 5 maja przeflancowac, a moze i R4 rowniez. Takie zapowiedzi od kilku miesiecy slychac.

Czyli co Puma ba być R5 czy R4 ? Jakoś nie słyszałem o obecnej współpracy Reno z Fordem, ale kto wie ..

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał:

Czyli co Puma ba być R5 czy R4 ? Jakoś nie słyszałem o obecnej współpracy Reno z Fordem, ale kto wie ..

Jak to sie bedzie nazywac, to jeszcze nie podali. Ford chce miec w ofercie małe EV i w tym celu podobno dogadal sie z Renault, tak jak z VW. Teraz wszystkie EV Forda beda autami innych koncernów, bo chyba albo sami nie potrafią, albo ksiegowi wiedzą lepiej.

Nie wnikalem konkretnie co i jak, wiec za wiele nie wiem.

P.s. AI cos wie.zlosnik

Tak, to prawda. Ford oficjalnie nawiązał strategiczną współpracę z Grupą Renault w celu produkcji samochodów elektrycznych (EV) na rynku europejskim. Porozumienie to zostało ogłoszone pod koniec 2025 roku i stanowi istotny zwrot w strategii Forda w Europie.

Oto najważniejsze szczegóły tej współpracy:

Zakres współpracy

Nowe modele: Ford planuje wprowadzić na rynek dwa przystępne cenowo modele elektryczne oparte na technologii Renault. Pierwszy z nich ma zadebiutować na początku 2028 roku.

Platforma Ampere: Nowe „elektryki” Forda będą korzystać z platformy i rozwiązań technicznych Ampere (spółki Renault zajmującej się autami elektrycznymi i oprogramowaniem), co pozwoli na znaczną redukcję kosztów produkcji.

Miejsce produkcji: Samochody mają być montowane we francuskich zakładach Renault (kompleks ElectriCity na północy Francji).

Segment pojazdów użytkowych: List intencyjny obejmuje również współpracę przy rozwoju i produkcji lekkich samochodów dostawczych (LCV) pod obiema markami.

Dlaczego Ford to robi?

Współpraca z Renault to dla Forda sposób na zwiększenie konkurencyjności w Europie, gdzie walka o klienta w segmencie tańszych aut elektrycznych (segment B) staje się coraz trudniejsza. Zamiast budować wszystko od zera, Ford „podpina się” pod gotową i efektywną kosztowo technologię partnera.

Warto wiedzieć

To nie pierwsza taka współpraca Forda. Wcześniej Amerykanie nawiązali podobny sojusz z Volkswagenem, czego owocem są modele Ford Explorer EV oraz Ford Capri EV, bazujące na niemieckiej platformie MEB. Partnerstwo z Renault ma być kolejnym filarem europejskiej strategii Forda, skupionym na mniejszych i tańszych pojazdach.

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 16:01, sherif napisał:

Puma nie taka mala znowu. Tym spokojnie w 4 osoby mozna na weekend wyskoczyc (tzn teoretycznie, bo bateria malutka;)), a bagaznik ma wiekszy niez niejeden wiekszy SUV (520l)

Napisano

21 godzin temu, sherif napisał:

Tzn jakie ?

Ciekawe co będize z Id.Polo czy nie będzie to Puma czy konstrukcja własna VW, bo napęd ma mieć na przód ..

Soft, tutaj ewidentnie mają coś wspólnego z Reno zlosnik W moim starym Mondeo z 2017 działało to rewelacyjnie w porównaniu co teraz Ford wkłada na pokłady.

Pewne idiotyczne rozwiązania jak samo włączająca się klima albo podgrzewanie, wszytko trzeba za każdym razem ON/OFF, padający aku 12V, wybudzanie się pojazdu bez przyczyny i takie tam pierdoły.

17 godzin temu, zinger napisał:

Puma nie taka mala znowu. Tym spokojnie w 4 osoby mozna na weekend wyskoczyc (tzn teoretycznie, bo bateria malutka;)), a bagaznik ma wiekszy niez niejeden wiekszy SUV (520l)

No już się tak nie rozpędzaj phi Może kiedyś się odważę pojechać autostradą 200 km, może się uda. Bagażnik ma większy niż jest w zasadzie potrzebny, ale wolałbym więcej miejsca na kanapie z tyłu.

Napisano
19 minut temu, komor napisał:

No już się tak nie rozpędzaj phi Może kiedyś się odważę pojechać autostradą 200 km, może się uda. Bagażnik ma większy niż jest w zasadzie potrzebny, ale wolałbym więcej miejsca na kanapie z tyłu.

Pisze z praktyki ;) Pojechalismy w 4 os dorosle z Krk do NS - lacznie 250km. Miejsca az nadto na tego rodzaju wyjazd. Jestem oczywiscie swiadomy ograniczen itp, ale na jakis krotszy wypad smialo mozna jechac. 200km w 1 strone tez spokojnie autostrada obskoczy, pod warunkiem, ze na miejscu bedzie sie gdzie naladowac.

Co do bagaznika to fakt, mnie tez taki wielki niepotrzebny w miejskim aucie, szczegolnie ta robocza wanna z korkiem spustowym. Ale jakby ktos potrzebowal zawartosc akwarium przewiezc to bedzie jak znalazl zlosnik

Napisano
44 minuty temu, deszczowyRoman napisał:

myslalem ze mowa o takim aucie

https://www.youtube.com/watch?v=gu1G5qwF57w

o to europejksa pokraka

Ten też był do niedawna do kupienia. W EU występował jako 400-konna hybryda. Bardzo fajne auto, nawet mnie przez chwilę kusiło ale chcieli za to ponad 400k to odpuściłem. A jakiś czas później dowiedziałem się, że interesujący mnie nowy egzemplarz poszedł za 300 bo się ich pozbywali i zrobili wielkie rabaty.

oczy3

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 16.04.2026 o 18:14, Ryb napisał:

Ten też był do niedawna do kupienia. W EU występował jako 400-konna hybryda. Bardzo fajne auto, nawet mnie przez chwilę kusiło ale chcieli za to ponad 400k to odpuściłem. A jakiś czas później dowiedziałem się, że interesujący mnie nowy egzemplarz poszedł za 300 bo się ich pozbywali i zrobili wielkie rabaty.

oczy3

Jaka jest przyczyna tych rabatów?hehe

Napisano
W dniu 4.05.2026 o 12:17, alexdombrowski9 napisał:

Jaka jest przyczyna tych rabatów?hehe

Głównie to wycofanie modelu z naszego rynku i chęć pobycia się ostatnich aut, które stoją na salonach a za chwile staną się rzadkim egzotykiem.

ok