Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MG ZS hybryd +

Featured Replies

Napisano

Mam MG ZS hybryd + , samochód jak jest zimny, nie osiągnął jeszcze swojej temperatury, jedzie do pewnej prędkości raz 70 km, raz 80 km / h , wysokie obroty, nie przełancza biegu wyżej, wciskam pedal gazu, samochód nie zwiększa prędkości. Jak samochód osiągnie swoją temperaturę to wszystko jest ok. Proszę o info czy to jest normalne czy jakaś usterka. Dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Napęd hybrid+ w MG3 i ZS opisywany jest jako identyczny (ale łączna moc układu hybrydowego w zs jest większa o kilka km więc jakaś różnica musi być :P)

Potwierdzam że hybrid+ jest mocno wrażliwy na temperaturę ale nie obserwuję u siebie aż takiej masakry jak opisujesz no

Może dlatego że MG3 jest lżejszy i jeżdżę tylko po mieście.

Jedyne co mogę Ci poradzić to sprawdzenie w serwisie mg czy masz wgrany nowy firmware do sterownika napędu.

Wiem że ZS otrzymał poprawkę softu, która jest skuteczna i chwalona przez użytkowników.

MG3 jeszcze nie doczekał się takiej poprawki. (

btw1. Wiemy już więcej jak pracuje napęd hybrydowy MG, na YT jest kilka dobrych filmików gdzie rozpracowano budowę i zasadę pracy hybrid+ i np. rozprawiono się z powszechnym, a błędnym poglądem że tam jest jakaś 3 biegowa skrzynia przełączająca biegi w zależności od prędkości.

btw2. Wydaje się że MG porzucił tę konstrukcję jako przekombinowaną i będzie montował nowszą wersję Hybrid+ taką jaka jest aktualnie w HS Hybrid+

• 1 miesiąc później...
Napisano

Cześć, z ciekawości wczoraj pojechałem sprawdzić ZS Hybrid+ i mam następujące przemyślenia

Zalety:

• Cena vs wyposażenie to wielki plus

• Całkiem znośnie to jeździ po mieście na elektryku

Wady lub niedociągnięcia

• Brak lampek pasażerów i jest z tyłu ciemno po prostu, bo przednia lampka to też w sumie symboliczna, od biedy można coś wetknąć w USB z tyłu, no ale dlaczego?

• Jazda poza miastem i czasami w mieście - trudno jest mi użytkownikowi turbo benzyn a wcześniej turbo diesli zaakceptować nieadekwatny przypływ lub odpływ mocy versus obroty silnika. Finalnie wygląda, że albo ta benzyna jest za słaba do napędu elektrycznego albo trzeba zmodyfikować skrzynię, bo jest mocno nierówno jak na 197KM odczucia są takie jakby momentami było ich 125.

• Kierownica zasłania kawałek ekranu środkowego

• Ekran wydaje się być średnio responsywny w stosunku do normalnego tabletu/telefonu i menu co najmniej chińskie

• Przyciski pod ekranem jednakowe i nieco bez sensu - można by to jednak bardziej przemyśleć

• Ekran przed kierowcą jest przekombinowany - przez godzinę jazdy (choć oczywiście nie próbowałem cały czas, i może tak ma być) nie udało mi się ustalić co ma być na nim podczas gdy włączony jest tempomat. Ogólnie to chyba by było pierwsze auto, w którym bym musiał przeczytać instrukcję, żeby obsłużyć wszystkie funkcje zgodnie z ich przeznaczeniem.

Jakie mi się nasuwają wnioski po tej jeździe to jest to, że jednak wolę 50 koni mniej i standardową jednostkę MHEV z dwusprzęgłówką zamiast szalonego i niezdecydowanego wyjca, który momentami jedzie jak szalony, a momentami zdycha. Jednym problemem jest to, że nie uda się znaleźć takiego z 4 cylindrami i adekwatnym wyposażeniem, tylko trzeba minimum z 20 - 30k PLN dołożyć albo szukać okazji z placu na wyprzedaży rocznika, ale też raczej trzeba dołożyć.

Napisano
12 minut temu, gilbert3 napisał:

Cześć, z ciekawości wczoraj pojechałem sprawdzić ZS Hybrid+ i mam następujące przemyślenia

Zalety:

• Cena vs wyposażenie to wielki plus

• Całkiem znośnie to jeździ po mieście na elektryku

Wady lub niedociągnięcia

• Brak lampek pasażerów i jest z tyłu ciemno po prostu, bo przednia lampka to też w sumie symboliczna, od biedy można coś wetknąć w USB z tyłu, no ale dlaczego?

• Jazda poza miastem i czasami w mieście - trudno jest mi użytkownikowi turbo benzyn a wcześniej turbo diesli zaakceptować nieadekwatny przypływ lub odpływ mocy versus obroty silnika. Finalnie wygląda, że albo ta benzyna jest za słaba do napędu elektrycznego albo trzeba zmodyfikować skrzynię, bo jest mocno nierówno jak na 197KM odczucia są takie jakby momentami było ich 125.

• Kierownica zasłania kawałek ekranu środkowego

• Ekran wydaje się być średnio responsywny w stosunku do normalnego tabletu/telefonu i menu co najmniej chińskie

• Przyciski pod ekranem jednakowe i nieco bez sensu - można by to jednak bardziej przemyśleć

• Ekran przed kierowcą jest przekombinowany - przez godzinę jazdy (choć oczywiście nie próbowałem cały czas, i może tak ma być) nie udało mi się ustalić co ma być na nim podczas gdy włączony jest tempomat. Ogólnie to chyba by było pierwsze auto, w którym bym musiał przeczytać instrukcję, żeby obsłużyć wszystkie funkcje zgodnie z ich przeznaczeniem.

Jakie mi się nasuwają wnioski po tej jeździe to jest to, że jednak wolę 50 koni mniej i standardową jednostkę MHEV z dwusprzęgłówką zamiast szalonego i niezdecydowanego wyjca, który momentami jedzie jak szalony, a momentami zdycha. Jednym problemem jest to, że nie uda się znaleźć takiego z 4 cylindrami i adekwatnym wyposażeniem, tylko trzeba minimum z 20 - 30k PLN dołożyć albo szukać okazji z placu na wyprzedaży rocznika, ale też raczej trzeba dołożyć.

Przejedz sie moze z ciekawosci wiekszym MG HS hybrid, tam chyba naped hybrydowy jest duzo lepiej dopracowany.

Przynajmniej z tego co widzialem w testach na YT, bo mnie chinskie wynalazki nie interesuja ;)

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał:

Przejedz sie moze z ciekawosci wiekszym MG HS hybrid, tam chyba naped hybrydowy jest duzo lepiej dopracowany.

Przynajmniej z tego co widzialem w testach na YT, bo mnie chinskie wynalazki nie interesuja ;)

Lepiej pewnie jest i to wiem, ale HS mi nie wejdzie do garażu, więc nie biorę pod uwagę.

Napisano

20 minut temu, gilbert3 napisał:

Lepiej pewnie jest i to wiem, ale HS mi nie wejdzie do garażu, więc nie biorę pod uwagę.

Jak jeszce nie sprawdzales, to moze obejrzyj Renault Captur ok

Wg mnie bardzo fajne auto w tym segmencie.

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

Captur to odczuwalnie dużo mniejsze auto od ZS

Porobiłem kiedyś wymiary w środku na wysokości drzwi i był o ok. 8cm węższy od Vitary na wysokości okien , wnęki na rękę jak i szerokości w podłokietnikach , to całkiem sporo . Z kolei HS był w każdym wymiarze szerszy raptem o 3-4cm od Vitary . ZS bardzo podobnie do Vitary

Napisano

Też myślę o ZS, bo w tych pieniądzach nie ma nic o lepszych osiągach, wyposażeniu, (wydaje się) niezawodności pod kątem braku dwusprzęgłówki, bezpośredniego wtrysku z nagarem, dobrego finansowania i 7 lat gwarancji. Muszę tylko tym pojeździć, bo raczej na YT testerzy chwalą ten napęd i jestem świadomy, że powyżej 120 km/h może zdychać, ale, że aż tak jak opisujesz to się nie spodziewałem.

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał:

Prędzej Symbioz, ale taką kiepską ofertę dostałem, że raczej odpadnie.

42 minuty temu, OPAL napisał:

Muszę tylko tym pojeździć, bo raczej na YT testerzy chwalą ten napęd i jestem świadomy, że powyżej 120 km/h może zdychać, ale, że aż tak jak opisujesz to się nie spodziewałem.

Źle to raczej nie jest (zależy też ile ktoś ma KM teraz), po prostu liczby imo momentami nie odpowiadają parametrom odczuwanym na dupohamowni - bardziej mnie zirytowała obsługa systemów tego auta (choć pewnie to jest kwestia przyzwyczajenia) i głupie braki w oświetleniu wnętrza.

Znakiem zapytania jest także bateria w tej hybrydzie - jak ona będzie żywotna, czy nie będzie tak, że jak jej pojemność zacznie spadać to ten motor, zacznie wyć momentami jeszcze bardziej. Może na odbiór auta wpłynęło to, że zrobiłem 8 km w mieście a prawie 20 na ekspresówce. Jakby to było auto na 3-4 lata, to bym wziął bez zastanowienia, ale jeżdżąc 7-8 kkm na rok to trochę bez sensu na tak krótko, a na dłużej ciężko zaufać marce w zasadzie bez historii pod chińskimi skrzydłami.

Napisano

U mnie (właściwie to u żony) by było 10-12kkm rocznie (90% czasu po mieście), więc też planuję na dłużej (7 lat). Jednak to MG trochę jest na rynku europejskim (np. brytyjskim) i trochę bardziej im ufam niż Omodzie czy Jaecoo. Trochę tego już jeździ.

Niby może może więcej na wartości tracić niż inne marki, ale z drugiej strony do czegoś podobnego trzeba dopłacić te 20-30 kzł jak zauważyłeś, więc obstawiam, że w przyszłości się raczej zbilansuje.

Z drugiej strony jaki jest wybór? Kia xceed jest w dobrej cenie, ale mniejsza, może Arkana się znajdzie, ale to wolałbym 1.3TCE niż dopłacać do hybrydy. Symbioz niby ok, ale węższy w środku tak jak Captur i cenowo drożej. Dacie z zewnątrz ok, ale jednak jak się porówna środek i wyposażenie do MG to meh...

HS dla mnie też za duży, bo to ma być auto głównie do miasta.

ZS pasuje mi pod każdym względem. No i co gorsza żonie się podoba 😀

Teraz jeździmy 200KM dieslem, ale służbowo używam nowej Astry 1.5D 130 KM i zupełnie mi to wystarczy.

Edytowane przez OPAL