Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym smarujecie tloczki w zaciskach hamulcowych ??

Featured Replies

Napisano

W zasadzie jak w temacie. Czym najlepiej smarowac tloczki od zaciskow hamulcowych ? Ja slyszalem, ze jakas pasta miedziaowa, czy to prawda ?

Napisano

> W zasadzie jak w temacie. Czym najlepiej smarowac tloczki od zaciskow

> hamulcowych ? Ja slyszalem, ze jakas pasta miedziaowa, czy to

> prawda ?

tak

ale lebszy jest smar do hamulcow ok.gif

ma kolor miedziany

Napisano

> prawda ?

najtańszym sposobem jest jak przesmarujesz je lekko hydrolem wink.gif ewentualnie są do tego specjalne smary do tłoczków - ale to dodatkowe wydatki wink.gif

Napisano

> smarowidelko firmy ATE 5 pln szt ( niebieska tubka)

tanio i na dwa tłoczki starcza smile.gif sprawdzone smile.gif

Napisano

Heh... Jak sie postara to i na 4 bedzie - wymienialem ostatnio klocki z przodu i oba tloczki przesmarowalem - chodza az milo - i zostalo jeszcze pol tubki smile.gif

Napisano

> Heh... Jak sie postara to i na 4 bedzie - wymienialem ostatnio klocki

> z przodu i oba tloczki przesmarowalem - chodza az milo - i

> zostalo jeszcze pol tubki

no tak ale ja mialem tylko pol tubki własnie smile.gif i na przod mi styklo!

Napisano

ten smar jest przeznaczony tylko do hamulcy ( ma wlasciwosci smaru oraz silikonu) poslizg ze szczelnoscia zlosnik.gif

miedziany smar nadaje sie do smarowania srub oraz elementow skrecanych na sile.

Jest bardzo dobry oraz bardzo drogi:) w porownaniu z towotem itp. co sie oplaca bo smaruje czesci zawieszonka i po 2 latach odkrecaja sie jak nuuuuffffka sztuuuka .:)

ATE ma wswoim asortymencie takze smar do klockow ( smaruje sie okladziny !!!!!!! ) I niwelizuje efekt popiskiwania jak trafi sie twardszy element w skladzie klocka smile.gif

Napisano
  • Autor

No widzicie. A ja ma mproblemtego typu, ze kiedys byly smarowane tylko towotem i niczym wiecej. Teraz po zmianie tarczi klockow pojawil sie problem tego typu, ze hantle sie grzeja. Niby tloczki soe cofaja, ale chyba nie na tyle na ile powinny. Mam jeszcze jedno pytanko:

Czy tloczki wyciskacie na tyle by nie zapowietrzyc hamulcy, czy wyjmujecie caly tlok, smarujecie, a na koniec odpowietrzacie ??

Napisano

> prawda ?

są specjalne smary do tłoczków hamulcowych.

pasta miedziana raczej nie nadaje sie do ich smarowania.

pozdr

edit :

podnies auto zarówno przed jazdą jak zaciski są zimne , jak i po jeździe gdzy są ciepłe i zobacz czy koła sie lekko kręcą.

Napisano

po wcisnieciu tloczka nic sie ci nie zapowietrzy ( wazne3 zeby kontrolowac stan plynu przy wciskaniu poniewaz lubi sie wylewac zpojemnika wyrownawczego)

smaruje sie bez wycisniecia do konca tloczka ( ale najlepiej jak osiagnie swoj max. punkt wysuniecia) Chodzi zeby gumka uszczelniajaca dostala smaru i tyle:) najlepiej przy wciskaniu starac sie zeby tloczek sie obracal smile.gif

grzeje sie prawdopodobnie dlatego ze klocki hamulcowe pracuja w wieszaku z dosc duzym oporem.

czesto wymieniam klocki w roznych typach i przewaznie bez pilowania pilnikiem (klockow) w miejscach gdzie stykaja sie z wieszakiem sie nie obchodzi.

klocki powinny chodzic w miare luzno ( oczywiscie duzy luz nie wchodzi w gre poniewaz beda stukac) poniewaz musza odbijac od tarczy gdy odpuszcza tloczek.

Odpowietrzenie hamulcy jest oczywiscie potrzebne ale tylko po to by zwiekszyc ich skutecznosc ( oraz przy wymianie plynu ham...)

Napisano

> Odpowietrzenie hamulcy jest oczywiscie potrzebne ale tylko po to by

> zwiekszyc ich skutecznosc ( oraz przy wymianie plynu ham...)

ja się podłącze. bo nie rozumiem do końca. sytuacja ; wyjmuje jeden tłoczek z tylnego bębna i potem chce odpowietrzyć , czy wystarczy że odpowietrze jedno właśnie to "koło"??

Napisano

niby tak ( ale oczywiscie jezeli zacisniesz elastyczny przewod ham przy tym kole)

hamulce to w sumie jedyne zabezpieczenie w tym samoch. ( no chyba ze masz pelen schowek Durexow:) wiec dbaj o ich stan i skutecznosc

Napisano

RayanPeter Twój poprzedni AVATAR (czy jak to się tam pisze) podobał mi się o wiele bardziej zlosnik.gif nie ładnie to tak zmieniać nono.gif

Napisano
cool.gif probuje sie zmoblizowac do pracy, jak bede filowal na foto to moze czesciej do garazu bede zagladal, bo jak narazie to sobie dluuuugie wakacje zrobilem
Napisano

> probuje sie zmoblizowac do pracy, jak bede filowal na foto to moze

> czesciej do garazu bede zagladal, bo jak narazie to sobie

> dluuuugie wakacje zrobilem

a co to jakis Opel czy Eskort ?

Napisano

> hmmm hmmm daje ci jeszcze jedna szanse

No przecież widać że to UNO 3d przerobione skromny.gif

Napisano

Zmyliły go te alufelgi i plastikowe nakładki nad kołami... podobne do właśnie do tamtych autek zlosnik.gif

Napisano

> poka wiecej fotkoff twojega cudaczka

Jesio nie zlosnik.gif dopiero jak pojdzie podklad pod lakier , narazie tajemnica tajemnic.

No chyba ze nerwowo nie wytrzymam i potne go w kawalki ( juz taki plan mialem ostatnio) :/

• 6 miesięcy później...
Napisano

> Ciekawie się zapowiada, czekam na efekt końcowy tłoczkow samych raczej sienie smaruje... mozna zaciski smarowac. Ale ja bym radzil raczej zeby na sucho chodziły tylko czyscic co jakis czas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.