Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiepskie wyniki analizy spalin

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kilka dni temu byłem na corocznym badaniu technicznym. Mógłbym powiedzieć, że wszystko było pięknie, fajnie, ale niestety wyniki z analizatora spalin nie powalają na kolana.. Właściwie to powalają, ale wartościami poza limitem crazy.gif

Wyniki wyglądają następująco:

Benzyna

HC = 245 ppm

CO = 0.6%

CO2 = 13.80 %

O2 = 1.29 %

Obroty = 2500 rpm

AFR = 14.94

Lambda = 1.03

LPG

HC = 429 ppm

CO = 2.96%

CO2 = 11.30 %

O2 = 0.65 %

Obroty = 2500 rpm

AFR = 14.06

Lambda = 0.91

Katalizator wymieniany dokładnie 20 kkm temu.

Świece (oryginał GM) wymienione 3 kkm.

Przewody WN mają teraz dokładnie 20 700 km (kupowane u krisba).

Co koledzy sądzą? Miał ktoś może podobny problem? Dodam jeszcze że silnik to X16XEL z przebiegiem 160 kkm.

Palił około 1l oleju 5W40 na 10 000 km.

Diagnosta twierdzi, że najlepiej podłączyć się pod TECH-a i on zdiagnozuje. To samo mówił mechanik i to samo twierdzą w Oplu.

Postanowiłem jednak zapytać kącikowiczów, zanim wyłuskam z kieszeni stówkę na podpięcie pod urządzenie diagnostyczne, które jak znam prawa Murphy'ego pokaże brak błędów.

Kontrolka check engine na benzynie nie zapaliła mi się jeszcze nigdy, odkąd mam to auto. Na pewno jest jednak sprawna, bo zdarzało jej się kiedyś zaświecić na LPG.

Co koledzy sądzicie? Ma ktoś jakieś typy? Wymienić kable? Sonda lambda?

Mi się wydaje, że to sonda lambda i klecę właśnie tester diodowy, żeby ją sprawdzić. No, ale fachura ze mnie żaden oslabiony.gif

Z takimi wynikami boję się jechać w dłuższą trasę, bo szkoda mi przyrody cool.gif no i silnika też. Wiadomo jak to na niego wpłynie?

Napisano
  • Autor

Hmm... właśnie znalazłem aukcję na allegro z sondą lambda (nie do mojego silnika akurat), ale facet pisze, że, cyt:

TYPOWE OBJAWY USZKODZONEJ SONDY LAMBDA :

- zwiększone zużycie paliwa

- samoistne osady na rurze wydechowej

- czarny dym wydzielający się z rury wydechowej

- nierównomierna praca silnika

- - zwiększona ilość co i hc w spalinach podczas sprawdzania spalin na analizatorze spalin

http://allegro.pl/item115436301_sonda_lambda_opel_vectra_omega_astra_ecotec.html

zlosnik.gif

Intensyfikuję prace nad testerem sondy smile.gif

Napisano

> CO = 2.96%

Myślałem, że zaalarmuje Cię to:

HC = 429 ppm

wink.gif

Napisano
  • Autor

> wyreguluj instalke LPG

Ech... moja instalka to oddzielna historia. A jak jeżdzę do gazowników to #%#!$@ się denerwuję.

Przymierzam się do wymiany kompa od gazu, o ile to cudeńko (STAG2-L) można tak nazwać biglaugh.gif

Napisano

> Ech... moja instalka to oddzielna historia. A jak jeżdzę do

> gazowników to #%#!$@ się denerwuję.

> Przymierzam się do wymiany kompa od gazu, o ile to cudeńko (STAG2-L)

> można tak nazwać

bo większość ustawia wsio na ucho, tak jak gaźnik w maluchu zlosnik.gif

Napisano

> Myślałem, że zaalarmuje Cię to:

> HC = 429 ppm

nie znam sie na tym - mozesz oświecić ...

to coś jak niedopalone paliwo co idzie w parze ze zbyt duzą ilością CO ... czyli na LPG zbyt uboga mieszanka ?

Napisano
  • Autor

> nie znam sie na tym - mozesz oświecić ...

> to coś jak niedopalone paliwo co idzie w parze ze zbyt duzą ilością

> CO ... czyli na LPG zbyt uboga mieszanka ?

Ja też nie wiem, ale z tego co wiem, w tym silniku wartość HC powinna być w okolicach 10 ppm

angryfire.gif

Napisano

> to coś jak niedopalone paliwo co idzie w parze ze zbyt duzą ilością

> CO ... czyli na LPG zbyt uboga mieszanka ?

Powinno być poniżej 100. Koledze tomba z postu powyżej zero ucieko wink.gif

Duża zawartośc weglowodorów = kiepski katalozator. Duża ilośc CO = niewłasciwy skład mieszanki, niedopala.

Napisano
  • Autor

> Powinno być poniżej 100. Koledze tomba z postu powyżej zero ucieko

> Duża zawartośc weglowodorów = kiepski katalozator. Duża ilośc CO =

> niewłasciwy skład mieszanki, niedopala.

To znaczy nie pomyliło mi się smile.gif Wyczytałem kiedyś w autokąciku, że silnik na wtrysku z dobrym układem zapłonowym ma HC około 10 ppm. W wątku pewien kolega pokazywał skany swoich wydruków z analizatora. Mam wrażenie, że to była astra, ale nie pamiętam...

Ogólnie limit to 100 ppm dla HC. Natomiast wniosek, że to kiepski kat odrobinę mnie... zastanawia. Po pierwsze mój kat ma rok. Po drugie... jak auta przechodzą analizę spalin bez kata? Tylko proszę mi nie mówić, że nie przechodzą smile.gif

Ja się jednak skupię na testerze sondy.

Napisano

> Natomiast wniosek, że to kiepski kat odrobinę mnie... zastanawia.

Na temat zadań katalizatora:

Quote:

Procesowi spalania towarzyszy, niestety, powstawanie również związków toksycznych w postaci tlenku węgla (CO), nie spalonych węglowodorów (HC), tlenków azotu (NOx) i cząstek stałych.

Aby te związki toksyczne stały się nieszkodliwe dla otoczenia, muszą przejść określone przemiany.

Przeprowadzenie spalin przez dopalacz katalityczny powoduje redukcję NOx do wolnego azotu i tlenu oraz
utlenienie (dopalenie) CO i HC
na dwultenek węgla i wodę. Współczesne katalizatory spełniają te trzy ważne funkcje i dlatego są zwane trzyfunkcyjnymi. Sprawność tych procesów nazwana jest konwersją i może osiągnąć wartości bliskie 90 (%).

Cały artykuł tu:

http://www.zss.pl/~moto/www_publikacje/publikacje02.htm

Upieram się, że duża zawartość HC = kiepski katalizator. Mówisz, ze Twój ma rok. Wstawiałeś oplowski (dedykowany) czy jakiś uniwersalny? wink.gif Myslę, że pytanie jest retoryczne... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Cały artykuł tu:

> http://www.zss.pl/~moto/www_publikacje/publikacje02.htm

> Upieram się, że duża zawartość HC = kiepski katalizator. Mówisz, ze

> Twój ma rok. Wstawiałeś oplowski (dedykowany) czy jakiś

> uniwersalny? Myslę, że pytanie jest retoryczne...

moze sonda kiepska i skład mieszanki na tyle kiepski, że nawet dobry kat nie zdoła tego dopalić ...

Napisano

> moze sonda kiepska i skład mieszanki na tyle kiepski, że nawet dobry

> kat nie zdoła tego dopalić ...

Zgadzam się, ale zobacz na tę ilość: HC = 429. To musiałaby być naprawdę porąbana mieszanka, skoro kat o sprawności 90% zostawił aż 429. A gdyby taka była mieszanka to objawy dały by się odczuć podczas jazdy: brak mocy, trudności z odpaleniem, dławienie itp.

Z tym, ze trzeba jeszcze wziąc pod uwagę, że to co pokazuje analizator może daleko odbiegać od prawdy, znając nasze stacje diagnostyczne... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Moja bez kata przeszła przeglądzik

grinser006.gif i wszystko było w normie cool.gif

Napisano

> Witam!

> Kilka dni temu byłem na corocznym badaniu technicznym.

cut

> Palił około 1l oleju 5W40 na 10 000 km.

>cut

> przyrody no i silnika też. Wiadomo jak to na niego wpłynie?

Witam!

Pali ci za duzo, zle chodzi silnik, brak mocy itp.?? Jesli nie olalbym wyniki.

Co do oleju mi tez palil orginalny oplowski tez w granicach litra ale po zmianie na Mobila 5w50 za okolo 100km mam wymiane i spalil mi moze ze 2-3 setki, jesli nawet tyle bo od 2k nie widze ubytku, bo nalalem jak mialem polowe na miarce a trzyma mi caly czas na full.

Napisano

To chyba zależy jeszcze od stanu silniczka bo mój stary x16xel lubił olej bardzo spalać i jak pojechałem na analize spalin to gościu popatrzył i mówi ze wychodza kosmiczne cyfry.... oczywiście bez kata pojechałem za to na nowym silniczku co mnie zastanawiało bardzo dalej bez kata ale gościu sie pytał co zrobiłem bo prawie norme trzymało :/ Teraz zaraz jade na wstawienie katalizatora bo jeden przelotowy tłumik to za mało i troszeczke głośno jest smile.gif

Napisano

Pojechałem dziś do kolegi, który prowadzi stację diagnostyczną. Wypytałem o wyniki analizy spalin. Dowiedziałem się, że duże wyniki dotyczące HC i CO mogą świadczyć że:

1. Zły skład mieszanki ale wtedy należy jeszcze spojrzeć na współczynnik LAMBDA. Normalnie powinien wahać się w okolicach 1.0. Jeżeli ten współczynnik jest OK, to należy przejść do punktu 2 i 3 :

2. spala olej

3. padnięty katalizator

U kolegi tomba, LAMBDA jest jest OK, z tym, że na gazie mógłby być ciut wyższy. W związku z tym duża ilość HC i CO prawdopodobnie świadczy o punkcie 2 i 3

Przy okazji zrobiłem sobie analizę spalin zlosnik.gif Jestem bardzo zadowolny smile.gif :

CO2 - 14.86

HC - 62

O2 - 0.81

CO - 0.005

LAMBDA - 1.034

Dowiedziałem się też na temat: "strumienica a analiza spalin". Jeżeli silnik jest w dobrym stanie (nie bierze oleju) to wyniki bedą niemal identyczne jakby był katalizator. Natomiast jeżeli silnik ma apetyt na olej wynik HC dochodzi do 2500.

Tyle na temat mojej dzisiejszej edukacji smile.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.