Napisano 3 godziny temu3 godziny Godzinę temu, rwIcIk napisał:Szczelnie, ale woda gdześ musi spływać. W mojej są korytka po bokach i rynny spustowe w słupach.U mnie to samo. "Rynny" w słupach i leci na trawę
Napisano 3 godziny temu3 godziny 15 minut temu, kravitz napisał:U mnie to samo. "Rynny" w słupach i leci na trawęJa zrobiłem drenaż pod ziemią i puszczam rurą dalej, bo rośliny w rabacie miały zbyt mokro
Napisano 3 godziny temu3 godziny 2 godziny temu, sherif napisał:jak sam widzisz, to nie jest 3-4kzł.Przy aluminium nie, ale stal i poliweglan to 3 do 4k.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 1 godzinę temu, marcin_szary napisał:te lamele sie "zamykaja" szczelnie tak ze nic nie popada podczas ulewy, od góry oczywiscie?Tak jak uszczelka jest elastyczna, po kilku katach pewnie zacznie przepuszczać jak pióra wycieraczek
Napisano 2 godziny temu2 godziny 44 minuty temu, kravitz napisał:Tak, totalnie szczelne. Nawet kropla nie kapie.Na końcu każdej z nich jest gumowa uszczelka, która się dociska o sąsiednią lamelęCzęsto otwierasz/zamykasz? Głównie masz zamknięte, czy otwarte?
Napisano 2 godziny temu2 godziny 4 minuty temu, Rado_ napisał:Często otwierasz/zamykasz? Głównie masz zamknięte, czy otwarte?Ja tego nie zamykam z powodu deszczu, chociaż też, ale z powodu wiatru ;)Niestety mamy źle postawiony taras, powinien być na drugiej ścianie widocznej na domu, tj ścianie zachodniej.Teraz jest na południowej, więc wiatr wieje z zachodu w wschód i zwyczajnie łeb urywa ;)A jak się zamknie dach i ściankę zachodnią i południową, to jest miło Zamykane/otwierane po kilka razy w każdy weekend "w sezonie", ale i po pracy sobie usiądę w tygodniu z 1-2x i wtedy tez zamykam.Nawet jak nie wieje, to jest to strona południowa i od słońca lepiej zamknąć, bo się źle siedzi.
Napisano 2 godziny temu2 godziny Hmmm.. no tak się zastanawiam, czy otwieranie tego ma sens? Czy raczej i tak siedzi sie tam przy zamkniętym.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 25 minut temu, Rado_ napisał:Hmmm.. no tak się zastanawiam, czy otwieranie tego ma sens? Czy raczej i tak siedzi sie tam przy zamkniętym.mysle ze po kilku sezonach przestaniesz tego uzywac
Napisano 2 godziny temu2 godziny 19 minut temu, deszczowyRoman napisał:mysle ze po kilku sezonach przestaniesz tego uzywacTak moze być, bo właściwie pergola to zadaszenie. Jak wali słońce czy pada deszcz wiec zastanawiam sie po kiego to otwierać.Otwieranie na pewno ma sens jak to przylega do okien w salonie i chcesz by było wiecej światła jak siedzisz w salonie. Ale u mnie co najwyzej jasniej byloby w piwnicy🤔
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Godzinę temu, Rado_ napisał:Hmmm.. no tak się zastanawiam, czy otwieranie tego ma sens? Czy raczej i tak siedzi sie tam przy zamkniętym.Jak nie siedze to otwieram.Po pierwsze, zamknięte powoduje ze jest ciemno w salonie.A po drugie to nie mam gwarancji że się otworzy jak się wichura zerwie. O ile zamknięty dach nie jest problemem, to by się te boczki raczej porwały lub by je wyrwało z prowadnic. Wystarczy w sumie chwilowy zanik prądu ;)
Napisano 48 minut temu48 min Godzinę temu, Rado_ napisał:Tak moze być, bo właściwie pergola to zadaszenie. Jak wali słońce czy pada deszcz wiec zastanawiam sie po kiego to otwierać.Otwieranie na pewno ma sens jak to przylega do okien w salonie i chcesz by było wiecej światła jak siedzisz w salonie. Ale u mnie co najwyzej jasniej byloby w piwnicy🤔to rob taras z poliweglanu na stałe. jedymie zima bedzie ciemniej
Napisano 6 minut temu6 min Autor 4 godziny temu, Rado_ napisał:Te w marketach są cienkie, lamelki także. Nie mają żadnej elektryki i automatyki. IMO większego śniegu to nie utrzyma.Wiadomo, cena robi swoje, ale te w Obi wydawaly sie solidne. Chyba zaryzykuję, bo CCC, a jak to jest wszystko z amelinum to nie zardzewieje. Co do śniegu, to niestety trzeba dach otwierac, ale jeżeli to samo z siebie siw nie rozpadnie, to nie widzę sensu płacić 30 czy wiecej tysięcy.Zależy co chcesz osiągnąć. Ludzie skarża się też po jakimś czasie różnie bywa ze szczelnością podczas deszczu. Na dobrą sprawę to i roleta rzymska styknie przy takim zastosowanie. Ja chce co bedzie spełniać funkcję cały rok.3 godziny temu, kravitz napisał:No słychać, ale okna mają jednak podwójne czy potrójne szyby, klejone, itp.I mają powierzchnię z 0.5m2, a nie z 10m2 :)Lity też jest gruby. Ja mam okna z 1.5m2 i to dwa
Napisano 2 minuty temu2 min Autor 3 godziny temu, rwIcIk napisał:Ja zrobiłem drenaż pod ziemią i puszczam rurą dalej, bo rośliny w rabacie miały zbyt mokro Właśnie, dlatego nie chciałem mieć rury z drugiej strony, bo trzeba dren robić. Jak jest ładny trawnik, idelanie równy, z siatkę to nie mam serca tego niszczyć. Bez dreny tak na trawę to nie da rady, będzie widać.Wczoraj właśnie wiercąc na słup trafiłem oczywiście w sam środek drenu od rynny . Jeszcze nie było ogrodu to koparką to robiłem, żeby wybrać metr drenu to wszytskei w domu wiadra i taczke kamieni wygrzebałem .