Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za niskie obroty...

Featured Replies

Napisano

Witam....

Przeszukalem forum, ale niestety jak cos potrzeba to nic nie mozna znalezc.

Prosze o pomoc, otoz... Mam Astre F kombi '92 C16NZ LPG, autko jak na te lata spisuje sie niezle, ale ostatnio pojawil sie problem, mianowicie (postaram sie opisac to dokladnie):

pomykam tak okolo 60km/h i mam skrecac, zjazd pod katem 90st., przyhamowuje, sprzeglo, redukjca do 2-jki, wchodze w zakręt i .... obroty silnika spadaja mi do 500 jak mam juz skrecone kola. Jest tak praktycznie za kazdym razem. Czasem bywa ze gasnie mi silnik, i czasem ciezko jest wyrobic sie w zakrecie, bo niestety kierownica sie nie kreci przy zgaszonym silniku frown.gif

Co to moze byc? A moze TTTM?

Wczesniej mialem cos takiego jak przy predkosci 80km/h jadac prosto wcisnalem sprzeglo, lub wrzucilem luz, to obroty spadaly do 500, ale to byla wina gumy laczacej wlot powietrza z filtrem. Zdjalem ja i wygialem tak, aby powietrze nie wpadalo w nia bezposrednio i problem zniknal przy jezdzie na wprost, ale przy skrecaniu kierownica nadal pozostał.....

Pomozcie.

Napisano

Ostatnio zaczął mi tak gasnąć, na gazie i benzynie, okazało się, że plastykowa obudowa wtrysku się obluzowała i nieszczelna była, dokręciłem śruby i się uspokoiło.

Napisano

Z opisu wynika, że masz wspomaganie. Nie szedłbym tropem instalacji gazowej tylko poprzyglądał się własnie wspomaganiu.

Napisano

> Prosze o pomoc, otoz... Mam Astre F kombi '92 C16NZ LPG, autko jak na

> te lata spisuje sie niezle, ale ostatnio pojawil sie problem,

> mianowicie (postaram sie opisac to dokladnie):

> pomykam tak okolo 60km/h i mam skrecac, zjazd pod katem 90st.,

> przyhamowuje, sprzeglo, redukjca do 2-jki, wchodze w zakręt i

> .... obroty silnika spadaja mi do 500 jak mam juz skrecone kola.

> Jest tak praktycznie za kazdym razem. Czasem bywa ze gasnie mi

> silnik, i czasem ciezko jest wyrobic sie w zakrecie, bo niestety

> kierownica sie nie kreci przy zgaszonym silniku

> Co to moze byc? A moze TTTM?

> Wczesniej mialem cos takiego jak przy predkosci 80km/h jadac prosto

> wcisnalem sprzeglo, lub wrzucilem luz, to obroty spadaly do 500,

> ale to byla wina gumy laczacej wlot powietrza z filtrem. Zdjalem

> ja i wygialem tak, aby powietrze nie wpadalo w nia bezposrednio

> i problem zniknal przy jezdzie na wprost, ale przy skrecaniu

> kierownica nadal pozostał.....

> Pomozcie.

Ja miałem tak samo w Polonezie. Jak skręcałem w jedną stronę to mi gasł, a w drugą obroty szły do góry jak na ssaniu. Okazało się, że była nieszczelność pomiędzy filtrem pow. a mikserem gazu.

Wiem, że poldek to nie asterix, ale może podpowiedź się przyda

Napisano

> Z opisu wynika, że masz wspomaganie. Nie szedłbym tropem instalacji

> gazowej tylko poprzyglądał się własnie wspomaganiu.

eeeee, z tym wspomaganiem to On napisał przy okazji tylko ,ze jak mu zgaśnie w zakręcie to nie może dokończyć skręcania bo kiera zablokowana, tak myślę.

Ja bym jednak skupił się na instalacji.

Ile przejechane km ma reduktor ? Kiedy ostatnio regulowana ? Moze membrany już na tyle zużyte, ze na zakrętach pod wpływem siły odśrodkowej zubaża aż do zgaśnięcia hmm.gif albo i membrany i regulacja hmm.gif

Napisano
  • Autor

Mam wspomaganie, ABS i centralny zamek, to wersja CLUB.

Powiem jeszcze, ze slinik normalnie w trakcie postoju chodzi ladnie, rowno, w trakcie jazdy tez jest wszystko OK, problem jest tylko podczas ostrych skretow, jak trzeba mocno pokrecic kierownica. Nawet podczas wolnego cofania....

instalacja gazowa miala przeglad na jesieni, membrany byly wymieniane. Regulacja zrobiona. Osobiscie stawialbym ze cos ze wspomaganiem, ale.... nie jestem specjalista.

Czy moze byc tak, ze jest za malo plynu/oleju w instalacji wspomagania i sie silnik dusi bo ma za duze obciazenie?

Napisano

> eeeee, z tym wspomaganiem to On napisał przy okazji tylko ,ze jak mu

> zgaśnie w zakręcie to nie może dokończyć skręcania bo kiera

> zablokowana

Będę się upierał przy wspomaganiu wink.gif

Niech sprawdzi ilość płynu, może pompa kończy żywot...

Pozdroofka

Napisano

Ja raczej stwialbym jednak na instalacje LPG. Mialem podobne objawy tzn. gasniecie silnika przy wchodzeniu w zakret, szczegolnie na rondach. To ze wspomaganie pada to jest raczej efekt gasniecia silnika.

Ile przejechales od ostaniej regulacji LPG. Ja zrobilem ok 7kkm i chyba znowu bede musial odwiedzic gazownikow w zwiazku z ww objawami. Swoja droga mysle ze te 7kkm to troche malo zebym znowu musial regulowac instalacje.

Napisano

> To ze wspomaganie pada to jest raczej efekt gasniecia silnika.

To jest z pewnością efekt gaśnięcia silnika. Tylko dlaczego ten silnik gaśnie? A konkretnie (cytuję) :

"obroty silnika spadaja mi do 500 jak mam juz skrecone kola. Czasem bywa ze gasnie mi silnik"

Ja stawiam, ze wspomaganie bardzo obciąża silnik. Zwróć uwagę na to co napisał kolega w nastepnym poście:

"Nawet podczas wolnego cofania...."

Napisano

no włąsnie zauwazyłem podobny objaw w kliku samochodach z lpg... parownik zamontowany pionowo do kieronku jazdy ja natomiast mam poprzecznie parownik tak jak nie można montować i chodzi ślicznie smile.gif przy hamowaniu nie gasnie przy skręcaniu tym bardziej więc czemu nie można montować parownika tak jak mam.?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Hmmm liczyłem na jakies rozwiazanie ze strony bardziej zaznajomionych kolegow w temacie. A tymczasem, nic konkretnego do tej pory sie nie dowiedzialem. Same gdybania.

Gdybać to ja też umiem.... tylko że nic z tego nie wychodzi frown.gif

Widzę, że mój problem jest jednak specyficzny.

No cóż poczekam jeszcze, może ktoś udzieli mi konkretnej porady frown.gif

Napisano

> Hmmm liczyłem na jakies rozwiazanie ze strony bardziej zaznajomionych

> kolegow w temacie. A tymczasem, nic konkretnego do tej pory sie

> nie dowiedzialem. Same gdybania.

> Gdybać to ja też umiem.... tylko że nic z tego nie wychodzi

Chciałem przypomnieć koledze, że kolega trafił na forum użytkowników Astry a nie inżynierów/konstruktorów od Opla. Każdy kto tu pisał starał się pomóc na miarę swojej wiedzy i doświadczeń.

Ze wzgledu na to:

Quote:

problem jest tylko podczas ostrych skretow, jak trzeba mocno pokrecic kierownica.
Nawet podczas wolnego cofania
....

postawiłem na wspomaganie bo ustawienie parownika czy chwytu powietrza nie ma znaczenia podczas cofania. Sprawdziłeś stan płynu/pompy czy wolisz pogdybać? No, chyba że liczysz na to, ze w jakiś cudowny sposób np. za pomocą magicznego słowa, które padnie na forum, samo się naprawi...

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem płyn we wspomaganiu. Płyn jest.

Przeczyściłem ten "silniczek" od wolnych obrotów - trochę był zabrudzony. Po założeniu go spowrotem silnik trochę lepiej radzi sobie z niwelowaniem efektu spadku obrotów.

Jednak sprawa pozostaje otwarta, gdyż silnik męczy się bardzo i wyraźnie to słychać szczególnie na postoju przy włączonym silniku i skręceniu kól na maxa obojętnie w którą stronę. Wyraźnie silnik zwalnia i stwarza wrażenie jakby było mu bardzo ciężko pracować.

Po wypłacie pojadę do mechanika bo sam chyba nic z tym nie wymyślę. No chyba, że macie jakieś pomysły jeszcze....

Pozdrawiam

Napisano

> no włąsnie zauwazyłem podobny objaw w kliku samochodach z lpg...

> parownik zamontowany pionowo do kieronku jazdy ja natomiast mam

> poprzecznie parownik tak jak nie można montować i chodzi

> ślicznie przy hamowaniu nie gasnie przy skręcaniu tym bardziej

> więc czemu nie można montować parownika tak jak mam.?

u mnie też coś takiego zaczęło się dziać- opcja wymiana filterka gazu i wszystko wróciło do normy Miało to coś wspólnego z obciążeniem silnika przez układ wspomagania kierownicy podczas maksymalnego skrętu itd.... nie będę zanudzał. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.