Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chce zagazować astre 1.6 8V

Featured Replies

Napisano

Instalacja II generacja.

Dzwoniąc po warsztatach zaobserwowałem duże rozbieżności cenowe od 1300 do 1900 zł. Wszystkie o które się pytałem poziadają polski sterownik i włoska reszte.

Czemu wystepują tak duże róznice cenowe ?

Do użytkowników aut z gazem: Kiedy następuje u was przełączenie na gaz (obroty + tem - ale jaka).

Napisano

> Instalacja II generacja.

> Dzwoniąc po warsztatach zaobserwowałem duże rozbieżności cenowe od

> 1300 do 1900 zł. Wszystkie o które się pytałem poziadają polski

> sterownik i włoska reszte.

> Czemu wystepują tak duże róznice cenowe ?

> Do użytkowników aut z gazem: Kiedy następuje u was przełączenie na

> gaz (obroty + tem - ale jaka).

Te tańsze pewno bez komputera sterującego mieszanką.

Kup z kompem - będzie mniej palić i nie trzeba jej co jakiś czas regulować. 30.GIF

Napisano

może jedni liczą już z butlą w koło a drudzy nie a to około +100pln, może jeden włoski reduktor jest np. 100 tanszy niz inny włoski, tak samo może być ze sterownikami, musiałbyś pytać ich konkretnie co zakładają zeby porównać ceny. Ważniejsze abyś dał zamontować tam gdzie ludzie ich chwalą.

jak sobie zechcesz,

ja mam obroty 1900, a czujnik temperatury odłączony,

na zimę przestawiam obroty na około 2500 abym mógł jechać normalnie trochę na benzynie rozgrzewając silnik

Napisano

Jak jeszcze mialem gaz 2gen z kompem (ELPIGAZ nicolaus bodajze) w takim wlasnie silniku to kazda z tych wartosci byla do ustawienia.

Latem troszke pozniej na gazik

zima troszke wczesniej

ja mialem:

latem +17 stopni 2200rpm

zima +13 stopni 2200rpm

no i tak poszla dalej w swiat smile.gif

Napisano
  • Autor

A jak myślicie czy warto przerabiac - ponoc zbliza sie podwyzka ?

Przy przebiegu 15000 20000 tys rocznie ?

Napisano

> A jak myślicie czy warto przerabiac - ponoc zbliza sie podwyzka ?

> Przy przebiegu 15000 20000 tys rocznie ?

kolego na to pytanie sam sobie odpowiedz, przelicz wszystko ( np: http://autocentrum.pl/?FF=147&s=allegro) i zobaczysz jak wyjdzie

a myslisz ze jak podniosa cene lpg to pb nie skoczy do gory?

palacz.gif

Napisano

ja jak widac w podpisach mysle ze nie warto bawic sie z gazem...

teraz mam diesel i juz nie bede nigdy ingerowal w uklad zasilania silnika. Mialem dosc gazu.... mimo iz ja zdaje sie ze i tak mialem malo z nim klopotow.... Montowalem w ELPIGAZ, wszystko jak nalezy, jak cos nie teges to zaraz poprawili, zaradzili to nie moge powiedziec... ale juz mialem dosc tego gazu :/ i raz na 2 miesiace cos zawsze musialem jechac bo cos tam bo to tam, bo sio tam....

ale moze ja za bardzo wymagajacy jestem smile.gif i 60tkm rocznie tez moze dlatego czestotliwosc wizyt u mechaniokow dlatego wyzsza :/

Napisano

a kto to może wiedzieć?

podwyżką straszą co jakiś czas, a proporcja gaz/noPB się utrzymuje. Narazie widomo, że nie podniosą na bene, ale o gazie cisza - więc nie wiadomo co będzie - narazie wiadomo że wybory będą jesienią cfaniaczek.gif

Jesienią 2005 roku cena gazu do ceny była taka, że wychodziła oszczędność 5zł/100km, teraz jest troche lepiej, co będzie dalej

confused.gif

co do samej instalki, popytaj dokładnie co i jak (jaki reduktor, jaki komp, jaka butla) wtedy można coś będzie powiedzieć. Przy instalce ważny jest montaż więc czasem lepiej dać troche więcej za coś co będzie mieć ręce i nogi.

Napisano

przy gazie 80% sukcesu to instalator 20% to instalka. Nie wiem z jakiego miasta jestes wiec ci nie polece warsztatu.

Napisano
  • Autor

Jestem z Łodzi może ktoś coś poleci

Napisano

Powiem Ci tak : Lepiej dać więcej za instalkę bo tak naprawdę to wyjdzie Ci to taniej! (wiem z doświadczenia). Zakładaj instalacje u kogoś kto jest dłużej w branży a nie np 2 miesiące i ma dobrą opinie!

NIE POZWÓL SOBIE ZAŁOŻYĆ STEROWNIKA STAG!!!! STAG to jest straszna lipa!!!

Napisano

hehe podwyzka cen gazu zbliza sie wtedy jak w TV nei maja o czym mówić smile.gif

czyli 2-3 razy do roku

fakt zze cena poszla w gore, ponad rok temu ale teraz oscyluje wokol 2 zl smile.gif

Napisano

> kolego na to pytanie sam sobie odpowiedz, przelicz wszystko ( np:

> http://autocentrum.pl/?FF=147&s=allegro) i zobaczysz jak

> wyjdzie

> a myslisz ze jak podniosa cene lpg to pb nie skoczy do gory?

No właśnie mają regulować na bieżąco akcyzę, aby relacja ceny gazu do benzyny wynosiła 65-70% (źródło-Ministerstwo Finansów).

Ja bym dzisiaj już gazu nie zakładał.

Napisano

> No właśnie mają regulować na bieżąco akcyzę, aby relacja ceny gazu do

> benzyny wynosiła 65-70% (źródło-Ministerstwo Finansów).

pożyjemy zobaczymy , takie teksty słyszymy od paru lat

> Ja bym dzisiaj już gazu nie zakładał.

ja też zlosnik.gif ale nie ze wzgledu na te ploty a ze względu na moje małe przebiegi roczne obecnie i perspektywe sprzedaży auta w za rok dwa, ale skoro mam lpg to jeżdże za 50% kosztów jazdy na noPb zlosnik.gif

Napisano

> pożyjemy zobaczymy , takie teksty słyszymy od paru lat

> ja też ale nie ze wzgledu na te ploty a ze względu na moje małe

> przebiegi roczne obecnie i perspektywe sprzedaży auta w za rok

> dwa, ale skoro mam lpg to jeżdże za 50% kosztów jazdy na noPb

witam.

ja tez nie chciałem gazu jak mało jeździłem, wręcz byłem przecuiwnikiem ingerencji w autko.

Wszystko zmieniło się gdy musiałem zmienic prace i autko kula około 40.000-50.000 rocznie.

Jednak wystarczył jeden wyjazd do rodzinki do niemczech żeby zobaczyc oszczędnoiści rzędu 1/4 ceny instalacji gazowej

Więc ogólnie jeśli masz gotówke to zakładaj wink.gif

Różnice czuć w portfelu.

A jak ceny pójdą do góry zawsze mozna na bezynie jeździć.

pozdro

Napisano

> przy gazie 80% sukcesu to instalator 20% to instalka.

Oj, prawda, smutna prawda...

Napisano

> pożyjemy zobaczymy , takie teksty słyszymy od paru lat

> ja też ale nie ze wzgledu na te ploty a ze względu na moje małe

> przebiegi roczne obecnie i perspektywe sprzedaży auta w za rok

> dwa, ale skoro mam lpg to jeżdże za 50% kosztów jazdy na noPb

Jeśli słyszałem to w telewizorni z ust ministra finansów na konferencji prasowej, to nie są ploty, tylko potwierdzenie prac prowadzonych w ministerstwie w tym kierunku

Napisano

> Jeśli słyszałem to w telewizorni z ust ministra finansów na

> konferencji prasowej, to nie są ploty, tylko potwierdzenie prac

> prowadzonych w ministerstwie w tym kierunku

ministra finansów powiadasz ? hehe.gif

którego ? bo ostatnio co parę tygodni mamy innego i każdy ma nowe pomysły hehe.gif

A co do szczegółów to planuje się wzrost akcyzy na lpg z 600ileśtam pln za chyba tonę lpg do 1000pln co przełoży się na wzrost litra lpg o 25-30 groszy, więc nawet jak to się sprawdzi to chyba nie jest powód do paniki. Tyle, że zbliżają się wybory samorządowe i jak PIS chce swoimi kolesiami obsadzić samorządy to żaden ich minister nie podejmie tak niepopularnej decyzji.

Poza tym jak zwykle na zimę lpg będzie drożeć (m.in. popyt do ogrzewania) a benzyna tanieć i na lato odwrotnie. Sięgnij pamięcia wstecz, tak jest już od paru lat, tyle że na coraz wyższym poziomie. Być może gaz niedługo będziemy tankowac po 2,50 czy wiecej ale niestety benzyna drozeje w podobnym tempie.

Moim zdaniem jesli ktos jezdzi więcej niż 10-15 tys km na rok i nie planuje sprzedac auta w przeciągu roku czy półtora to lpg opłaca się zainstalować bo różnica w cenia lpg-benzyna zawsze pozostanie prawie dwukrotna. Tyle, ze do wyliczen trzeba wziąść średnią cenę z roku, bo w zimę każdy mówi "ale gaz drozeje ! już nie nie opłaca montować" a przychodzi lato i wszyscy szukają warsztatów montujacych lpg .

Napisano

> ministra finansów powiadasz ?

> którego ? bo ostatnio co parę tygodni mamy innego i każdy ma nowe

> pomysły

Kierunek polityki rządu jest w tym względzie cały czas taki sam, niezależnie od zmiany ministrów (przecież i tak rządzą bracia, więc nie ma znaczenia jaki jest aktualnie minister). Rząd dąży do zmniejszenia klina cenowego między paliwami, obecnie planowana podwyżka akcyzy to tylko pierwszy krok.

A relacje i ruchy cenowe znam, mam LPG od 2 lat.

Napisano

Witam.

Mam taki silnik tylko w astrze II. Instalację Landi. Zrobiłem w 1,5 roku 36000. Myślę, że warto założyć. gdybym nie miał instalacji napewno tyle kilometrów nie zrobiłbym. Po założeniu gazu jeżdżę dwa razy więcej niż wcześniej. Instalacja sprawuje się dobrze, żadnych problemów.

Napisano

Ja też jestem z Łodzi i chce założyc LPG.Czy moze ktos polecic jakis zakład??

Napisano

> ja jak widac w podpisach mysle ze nie warto bawic sie z gazem...

> teraz mam diesel i juz nie bede nigdy ingerowal w uklad zasilania

> silnika. Mialem dosc gazu....

POPIERAM!

Napisano

> ja jak widac w podpisach mysle ze nie warto bawic sie z gazem...

> teraz mam diesel i juz nie bede nigdy ingerowal w uklad zasilania

> silnika. Mialem dosc gazu....

Ja również popieram, jeżdżę na gazie od 2 lat, instalacja działa niezawodnie, ale gdybym miał kasę natychmiast zmieniłbym na turbodiesla

Napisano

> Jestem z Łodzi może ktoś coś poleci

ja zakladalem na wekdarskiej. do tej pory przejechalem 30tkm, co 10tkm jezdze na regulacje (zeby wbili mi w ksiazke jak nakazuje gwarancja) i nie mam zadnych problemow z falujacymi obrotami, z gasnieciem (pierwszego dnia byl taki problem ale zalozyli dodatkowa rure - tzw odwrocony dolot - poczytaj na forum). facet starszy ale mily, ma prcownikow i wydaje sie, ze znaja sie na rzeczy. do tego mial dobra cene (rok temu w maju placilem 1500 z bulta w kole).

wedkarska jest na przeciwko zajezdji tramwajowej na chocianowicach - ja mieszkam w ksawerowie wiec dla mnie bardzo blisko bylo. ale Tobie moze sie srednio oplacac jechac z drugiego konca miasta.

dobre opinie slyszalem tez o stefanowskim ale to tylko opowiesci. jedni chwala inni gania.

ps, moja instalka to bingo M - przed montazem wymienielm rozrzad, swiece, kable plyny

ps II. jedyne do czego moge sie przyczepic to montaz filterka gazu - schowali go tak, ze sami teraz maja problem z jego wymiana. ale wtedy sie na tym nie znalem wiec nic sie nie odzywalem, teraz na pewno zwrocilbym na to uwage. tak aby samemu mozna bylo go wymieniac.

Napisano

astra 95 poj 1.6 8v dałem 1.5roku temu 1300zł+oni tankowali do pełna zakładałem w Seacie --zero problemów biglaugh.gif a zrobiłem nią na gazie już 40tys pali średnio po trasie od 7,4-8,6 miasto 9,5 a i dodam że nie mam czujnika temp przełancza się od obrotów mam ustawione na 2500tys ps.nigdy żadnego wystrzału czy jakichkolwiek problemów z gazem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.