Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki - reaktywacja

Featured Replies

Napisano

Dyskusji na ten temat było na AK sporo. Jakieś pół roku temu (w okolicach grudnia 2005), po wczytaniu się w nie wszystkie (lub prawie wszystkie), zanabyłem sobie do MSS żarówki Helli (H4, żadne tam blue-cośtam, watów tyle, ile powinno być, homologacja i w ogóle, "Light Power +50%" chyba się nazywały). Miały ładnie świecić, wytrzymywać całkiem długo (podobno dużo dłużej niż Philipsy czy inne wynalazki, niemal tyle samo, co zwykłe żaróweczki, bo budowa porządna, czy coś - nie chce mi się teraz tych wątków odgrzebywać), etc.

Kupiłem, założyłem i faktycznie - świecą lepiej (poprzednie żarówki prawdopodobnie były od nowości auta, czyli 3 lata). Zadowolony sobie jeździłem i było git. W ramach zapasu, kupiłem sobie w supermarkecie zwykłą żaróweczkę General Electric, za 18 PLN chyba (najzwyklejsza, też z homologacją). Było pięknie aż do powrotu z urlopu (ostatnia sobota). Wsiadam do fury, odpalam, patrzę - jedno światełko tylko bździ pozycyjnymi. Tia...

Założyłem GE. Odpalam ponownie - qrde, światło obu reflektorów jest "na oko" nie do odróżnienia (w jednym Hella, w drugim GE)! icon_eek.gif Barwa taka sama, natężenie również identyczne. Patrzyłem w różnych warunkach, również w nocy, patrząc zarówno w same reflektory jak i na światło rzucane na jednolite powierzchnie w różnych kolorach. Nie ma szans odróżnić.

Wczoraj (poniedziałek, dwa dni po sobocie) strzeliła druga Hella... oslabiony.gif

Pojechałem do supermarketu, kupiłem i założyłem drugą GE.

I chyba się wyleczyłem z super-duper żarówek +50%... Jak to mówią na reklamach dziadoskich proszków do prania - po co przepłacać za to samo... smirk.gif

Napisano

Ja tez sie wyleczylem z super zarowek hehe.gifjezdzilem w swoim autku na philipsach cos tam+ .ale jedna sie przepalila i pojechalem do marketu/xyz/ kupic takowa hehe.giftrafilem na wyprzedaz i kupilem za 9,00pln 2 szt botarii bodajze hahaha.gifzalozylem i jestem bardzo zadowolony roznicy zadnej a w kieszeni zostalo paredziesiat zl. na 20.GIFhehe.gifwaytogo.gif/H7/

Napisano

ja mam BV na mijania i powiem ze jak sa nowe to naprawde czuc roznice. teraz po roku swieca troszke slabiej, ale nadal jest dobrze.

na dlugich mialem narva blue - Ci przegieli z niebieskim, ale dlugich rzadko uzywalem wiec olalem. teraz mialem jechac na nocke i kupilem zwykle biale 10 pln/2 sztuki. i co? i roczne, slabe narva blue byly lepsze od tamtych sick.gif

w efekcie kupilem osram allweather (zoltawy odcien maja) i teraz te jezdza na dlugich.

w efekcie samochod swieci naprawde bardzo dobrze.

bardzo czuje roznice jadac w nocy ok.gif

aha, wszystkie zarowki u mnie to h1.

pozdro

fosfor

Napisano

A ja polecam Philips Longer Life. Świecą normalnie ale wytrzymują znacznie dłużej. To w czasach gdy wymiana żarówki czesto jest karkołomną sprawą jest niebagatelne

Napisano

żeby wpełni docenić te żaróweczki trzeba jeździć na markowych reflektorach soczewkowych. W zwykłym kloszu tego się nie zobaczy, ale jak np w mioch reflektorach H1-H7 Helli to efekt tych jak to nazywacie-niby żarówek philipsa jest piorunujący palacz.gifwaytogo.gif

Napisano

Kup Tungsramy Megalajty + 50%(h1 i h7) i + 60% (h4)

Cena jak za zwykłe żarówki, a skuteczność o wiele lepsza ok.gif

Napisano

> Dyskusji na ten temat było na AK sporo. Jakieś pół roku temu (w

> okolicach grudnia 2005), po wczytaniu się w nie wszystkie (lub

> prawie wszystkie), zanabyłem sobie do MSS żarówki Helli (H4,

> żadne tam blue-cośtam, watów tyle, ile powinno być, homologacja

> i w ogóle, "Light Power +50%" chyba się nazywały). Miały ładnie

> świecić, wytrzymywać całkiem długo (podobno dużo dłużej niż

> Philipsy czy inne wynalazki, niemal tyle samo, co zwykłe

> żaróweczki, bo budowa porządna, czy coś - nie chce mi się teraz

> tych wątków odgrzebywać), etc.

> Kupiłem, założyłem i faktycznie - świecą lepiej (poprzednie żarówki

> prawdopodobnie były od nowości auta, czyli 3 lata). Zadowolony

> sobie jeździłem i było git. W ramach zapasu, kupiłem sobie w

> supermarkecie zwykłą żaróweczkę General Electric, za 18 PLN

> chyba (najzwyklejsza, też z homologacją). Było pięknie aż do

> powrotu z urlopu (ostatnia sobota). Wsiadam do fury, odpalam,

> patrzę - jedno światełko tylko bździ pozycyjnymi. Tia...

> Założyłem GE. Odpalam ponownie - qrde, światło obu reflektorów jest

> "na oko" nie do odróżnienia (w jednym Hella, w drugim GE)!

> Barwa taka sama, natężenie również identyczne. Patrzyłem w

> różnych warunkach, również w nocy, patrząc zarówno w same

> reflektory jak i na światło rzucane na jednolite powierzchnie w

> różnych kolorach. Nie ma szans odróżnić.

> Wczoraj (poniedziałek, dwa dni po sobocie) strzeliła druga Hella...

> Pojechałem do supermarketu, kupiłem i założyłem drugą GE.

> I chyba się wyleczyłem z super-duper żarówek +50%... Jak to mówią na

> reklamach dziadoskich proszków do prania - po co przepłacać za

> to samo...

obecnie w aucie mam ww Helle wcześniej miałem też Helle tyle, że blue coś tam - broń boże nie świeciły na niebieski nic z tych rzeczy wink.gif te ostatnie padły po jakichs 40kkm i byłem z nich zawodolony różnica znaczna w porównaniu do "serii" teraz kupiłem te Light power i również jestem zadolony, zobaczym,y ile pojezdza ...

pozatym te 40zł to żadne koszta a po nocach bardzo często jeźdze i lubie widzieć gdzie jade zlosnik.gif

Napisano

Tak z mojego doświadczenia:

1) "Superżarówki" są bez sensu, bo żarówki przestają świecić... z powodu wstrząsów! Dokłądnie, nie przepalają się tak szybko, tylko po prostu nie wytrzymują naszych dróg.

I - jak pisze Snajper - po co przepłacać za coś, co i tak zaraz się rozleci.

2) Największe znaczenie dla jakości świała ma reflektor... To czy jest nowy, czysty i jak został zaprojektowana. W moim Toledo są małe reflektory i nisko umieszczone - efekt: jakość świateł jest "zadowalająca" i tyle. Wczoraj jechałem nocą w trasie Peugeotkiem 107 - niby tanie gówienko, ale reflektory (zespolone!) jak w lokomotywie. Na seryjnych żarówkach rewelacyjny zasięg "krótkich", doskonały "przegląd pobocza", a długie to już poezja - po horyzont. I nie, nie były niewłaściwie ustawione grinser006.gif

Podsumowując: żarówki wymieniam raz do roku (nawet jak jeszcze świecą) na jakieś szajsy za 10 zł, wychodząc z założenia że albo i tak zaraz padną, albo już bańki się okopciły i świecą gorzej.

Ach, jeżdżę "cały rok" wink.gif

Napisano

> Kup Tungsramy Megalajty + 50%(h1 i h7) i + 60% (h4)

> Cena jak za zwykłe żarówki, a skuteczność o wiele lepsza

ja miałem H1, świeciły tylko ciut lepiej od serii, po ok 2 miesiacach cięgłej jazdy na światłach jedna się przepaliła....

kupiłem wtedy philipsa BV i różnica jest znaczna.....

żarówki mają prawie rok i nadal świecą BDB...

w nubirze mam BV juz ponad 2 lata (H4), świecą nawet lepiej niż H1 w drugim aucie... a to za sprawą lepszych relektorów

dlatego uważam że jak chesz kupić dobre żarówki to philips bluevision będzie dobrym rozwiązaniem ok.gif

Napisano

> Tak z mojego doświadczenia:

> 1) "Superżarówki" są bez sensu, bo żarówki przestają świecić... z

> powodu wstrząsów!

Cieńszego włókna, które musi dać te "+50%" przy identycznen mocy. Inna sprawa, że nigdy żarówka nie świeci o 50% lepiej.

Przez 3 lata miałem w Uno Osramy Silverstary +60% - nic się nie przepaliło.

Przez 2 lata mam w Bravo Tungstamy Megalajty +50% nic się nie przepaliło.

> 2) Największe znaczenie dla jakości świała ma reflektor...

ok.gif

> Podsumowując: żarówki wymieniam raz do roku (nawet jak jeszcze

> świecą) na jakieś szajsy za 10 zł,

Tyle właśnie kosztują TMegalajt wazniak.gif

Napisano

> Ach, jeżdżę "cały rok"

ja tez...

tungsram megalight zlosnik.gif 25 zl za 2 sztuki... wymieniam nawet jak swieca co ~1,5 roku

duzo lepiej niz zwykle a sa trwale

Napisano

> ja miałem H1, świeciły tylko ciut lepiej od serii, po ok 2 miesiacach

> cięgłej jazdy na światłach jedna się przepaliła....

hmm jezdze po mega dziurawej lodzi

caly czas na swiatlach

czeste start / stop

tungsramy wytrzymuja spokojnie po 1,5 roku.. mam juz 2 komplet i sa OK

i za dobra cene zlosnik.gif

tylko ze to h4 - moze sa bardziej trwale od 1ek

Napisano

> Kup Tungsramy Megalajty + 50%(h1 i h7) i + 60% (h4)

> Cena jak za zwykłe żarówki, a skuteczność o wiele lepsza

Jakies 9 miesiecy temu pod wplywem opinii wymienilem na te Megalighty. Tydzien temu szlag trafił jedną. Wymieniłem na starą Varte chyba. 0 róznicy

Napisano

> Tak z mojego doświadczenia:

> 1) "Superżarówki" są bez sensu, bo żarówki przestają świecić... z

> powodu wstrząsów! Dokłądnie, nie przepalają się tak szybko,

> tylko po prostu nie wytrzymują naszych dróg.

> I - jak pisze Snajper - po co przepłacać za coś, co i tak zaraz się

> rozleci.

> 2) Największe znaczenie dla jakości świała ma reflektor... To czy

> jest nowy, czysty i jak został zaprojektowana. W moim Toledo są

> małe reflektory i nisko umieszczone - efekt: jakość świateł jest

> "zadowalająca" i tyle. Wczoraj jechałem nocą w trasie

> Peugeotkiem 107 - niby tanie gówienko, ale reflektory

> (zespolone!) jak w lokomotywie. Na seryjnych żarówkach

> rewelacyjny zasięg "krótkich", doskonały "przegląd pobocza", a

> długie to już poezja - po horyzont. I nie, nie były niewłaściwie

> ustawione

> Podsumowując: żarówki wymieniam raz do roku (nawet jak jeszcze

> świecą) na jakieś szajsy za 10 zł, wychodząc z założenia że albo

> i tak zaraz padną, albo już bańki się okopciły i świecą gorzej.

> Ach, jeżdżę "cały rok"

Miałem w obydwu reflektorach "osramy", świeciły bardzo dobrze, po roku prawa się przepaliła, z powodu nikłych w danym okresie funduszy kupiłem jakieś made in china w tesco za 9zł (żarówki to H7), pojeździłem 4 miesiące i się iedaczyna spaliła, mówi się trudno, chciałem kupić taką samą, ale jak zobaczyłem co ta żarówka zrobiła z reflektorem (cały okopciła "zczerniła", mimo identycznej mocy podawanej na opakowaniu, a cała warstwa anty oślepiająca poprostu odpadła pad.gif ) to stwierdziłem, że nie ma sensu oszczędzać na żarówkach, od tej pory jeżdżę na philipsach +30% za które płace 16zł za sztuke i wszystko jest ok.gif, nie zauważyłem, żeby w drugim reflektorze nastapiły ślady "okopcenia" po wymianie, Droga jest dobrze oświetlana, pobocze, lewe jak i prawa również. Kierowców jadących z na przeciwka nie oślepiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> funduszy kupiłem jakieś made in china w tesco za 9zł (żarówki

> to H7), pojeździłem 4 miesiące i się iedaczyna spaliła,

O, tu dotknąłeś ważnego moim zdaniem problemu. O ile z super-żarówek wyleczyły mnie Helle, o tyle z "byle-czego-za-9-zł" wyleczyło mnie obejrzenie kilku reflektorów po takich żarówkach, tudzież lektura testu "supermarketowych" żarówek, który znalazłem w którymś z pisemek moto w zeszłym miesiącu. Niektóre żarówki nawet bańkę miały przekoszoną! icon_eek.gif

Można sobie niezłe qq taką żarówką zrobić... sick.gif

Tak więc - nie ma sensu szaleć, ale z drugiej strony nie można kupować byle g**na...

Napisano

> Tak więc - nie ma sensu szaleć, ale z drugiej strony nie można

> kupować byle g**na...

Kupuję co jest w ASO - AFAIR tungsramy waytogo.gif

Napisano

sweryjnie mialem GE i po przesiadce na Philipsy BV roznica byla kolosalna, oczywiscie na korzysc BV ok.gif

niedawno jedna mi sie przepalila (po ok. 1,5 roku) i znowu wlozylem jedna z GE i lipa sick.gif

pozdr.

Napisano

Polecam Philipsy Premium +30% - świecą wyraźnie lepiej od "zwykłych" żarówek z marketu ( i niewiele gorzej od drogich żarówek "+50%"), kosztują coś koło 10 zł i wytrzymują bardzo długo.

Napisano

> Polecam Philipsy Premium +30% - świecą wyraźnie lepiej od "zwykłych"

> żarówek z marketu ( i niewiele gorzej od drogich żarówek

> "+50%"), kosztują coś koło 10 zł i wytrzymują bardzo długo.

witam jakie najlepiej żarówki do punto1 jechałem ostatnio nie swoim światła miał lepsze od mojego dodam że mam fabryczne yay.gif

Napisano

lepsze od BV są VisionPlus +50%, a najlepszy stosunek jakość cena mają Philipsy Premium +30% ok.gif

Napisano

Philips Premium +30% ok.gif

Napisano

> Philips Premium +30%

to te do mojego punciaka yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.