Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

assistance - zrobiłem projekt :)

Featured Replies

Napisano

wy tu gadu gadu a ja w międzyczasie zrobiłem takie skomne coś KLINKEN

co wy nato???

1. nie działa jeszcze dolna listwa (faq itd)

2. hasło "assistance" (baza jest fikcyjna=przykładowa)

3. trzeba ją przenieść gdzieś bo to konto mojej firmy i szefowie mnie chaja.gif

4. wymyśleć warunki rejestracji itd

czekam na opinie komentarze i krtytykę

Napisano

> wy tu gadu gadu a ja w międzyczasie zrobiłem takie skomne coś

> KLINKEN

> co wy nato???

> 1. nie działa jeszcze dolna listwa (faq itd)

> 2. hasło "assistance" (baza jest fikcyjna=przykładowa)

> 3. trzeba ją przenieść gdzieś bo to konto mojej firmy i szefowie mnie

> 4. wymyśleć warunki rejestracji itd

> czekam na opinie komentarze i krtytykę

bardzo dobry pomysl ok.gif

Napisano

> wy tu gadu gadu a ja w międzyczasie zrobiłem takie skomne coś

> KLINKEN

> co wy nato???

> 1. nie działa jeszcze dolna listwa (faq itd)

> 2. hasło "assistance" (baza jest fikcyjna=przykładowa)

> 3. trzeba ją przenieść gdzieś bo to konto mojej firmy i szefowie mnie

> 4. wymyśleć warunki rejestracji itd

Witam ja moge pomóc w sprawah technicznych. mam opanowany php i mysql. strone bym mógł zbudować w pełni sprawną i bardzo funkcjonalną, z zabezpieczaniami wedle życzenia.

ps. zakupie serwer na webd.pl bo są naprawde dobre i szybki: projekt bedzei obejmował baze danych z uzytkownikami AK oferującymi swoją pomoc, z mozliwością rozbudowy (serwis z przyszłością), wyszukiwarka: wstępny projekt gdy będę miał czas zbuduje czyli za ok 2 tygodnie, potem rozbuduje. Bedzie mozliwa rejestracja samodzielna.

Napisano

Bardzo ciekawie to wyglada waytogo.gif Jednak sugeruje w 2 kolumnie zamiast nick lepiej aby bylo wg wojewodztwa

Napisano

Trzeba by bylo w tym zaznaczyć kto co moze zaoferowac, jaki rodzaj pomocy........

Napisano

> Trzeba by bylo w tym zaznaczyć kto co moze zaoferowac, jaki rodzaj

> pomocy........

coś w stylu hospitality ???

pozdrawiam

massud

Napisano

> coś w stylu hospitality

Czy ktoś ma znajomośći na policji, ktoś ma dobrego mechanika. Ktoś inny ma qr....y na imprezke jak autko bedzie w naprawie..........

Chodzi oto żeby napisać kto co może zaoferować.

POZDRO

Napisano

Podoba mi się, bardzo dobry pomysł i od razu deklaruje swoją pomoc dla potrzebujących.

Napisano

super pomysł ok.gif

Napisano
  • Autor

> Witam ja moge pomóc w sprawah technicznych. mam opanowany php i

> mysql. strone bym mógł zbudować w pełni sprawną i bardzo

> funkcjonalną, z zabezpieczaniami wedle życzenia.

> ps. zakupie serwer na webd.pl bo są naprawde dobre i szybki: projekt

> bedzei obejmował baze danych z uzytkownikami AK oferującymi

> swoją pomoc, z mozliwością rozbudowy (serwis z przyszłością),

> wyszukiwarka: wstępny projekt gdy będę miał czas zbuduje czyli

> za ok 2 tygodnie, potem rozbuduje. Bedzie mozliwa rejestracja

> samodzielna.

Też dobra myśl. Tylko właśnie się zastanawiam czy jest sens aż tak rozbudowywać wirtynę. Bo w sumie najprościej byłoby tak:

ktoś chce liste więc musi spełnić warunki: (przykładowo)

1. musi zgłosić sam chęć pomocy dla innych (np. wysyła meila na [email protected] i zostaje wpisany do bazy)

2. ma staus na AK minimum "swój"

3. musi oczywiście posiadać aktywne konto na AK

spełnia warunki - wysłanie meila z hasłem do bazy (hasło kodowane algorytmem RSA 128 bitów)

baza byłaby akualizowana w miarę potrzeb (np. 1 w tygodniu)

plik excella jest łatwy "w obsłudze" czyli po prostu wrzucasz sobie na kompa wpisujesz hasło i drukujesz listę.

Oczywiście to wszystko można zrobić w php i mysql tylko czy jest sens? Ktoś musiałby nad tym czuwać, ktoś kto zna dobrze bazy danych i technologie www itp. A jeden zaktualizowny plik wrzucic na serv to w sumie kazdy by mógł (każdy=ktoś kto ma jakiekolwiek pojecie) Oczywiście ja gorąco popieram wszelkie chęci i w ogóle git ale chcę ci ułatwić życie, zaoszczędzić czas itd.

Myślcie jak to zrobić, ja już coś nam nabazgrałem teraz trzeba to wszystko złożyć do kupy rozsądnie. Wszystkie propozycje mile widziane.

Jak bedziemy siedzieć i gadać to nic nie zrobimy.

Napisano
  • Autor

Bardzo dobry pomysł. Jestem za i służe pomocą w razie czego.

Napisano

Pomysł z assistance jest super.

Nie podoba mi się tylko to że wpisu może dokonać tylko osoba która na status swój. Oczywiście rozumiem, że to tylko propozycja. Ja jestem świeżakiem i to nie tylko na kąciku ale również w mechanice elektryce i cała moja wiedza na temat Astry jest na prawdę mała. Nie naprawię komuś auta pod blokiem albo na parkingu w Tesco, ale mogę podwieżć trochę wachy albo wziąć kogoś na sznurek ewentualnie dam skorzystać z kibelka w czasie gdy jest taka potrzeba. Czytam autokącik codziennie i wszystko co do tej pory zrobiłem przy swojej Astrze to dzięki waszym podpowiedziom. Powtarzam nie mam wiedzy praktyczne j więc w taki mały sposób spróbuję się odwdzięczyć.

Nie jest to krzyk rozpaczy, że nie będę ewentualnie na liście ale pomyslcie o tym. Każdy kto chce pomóc innym powinien mieć możliwość wpisu.

Pozdrawiam

Napisano

> Trzeba by bylo w tym zaznaczyć kto co moze zaoferowac, jaki rodzaj

> pomocy........

No, tak byloby najlepiej. Powinno byc napisane, co kto potrafi, lub czy ma jakis przydomowy warsztacik, lub dysponuje jakims sprzetem przydatnym do ewentualnej naprawy, czy ma dostep, lub orientuje sie gdzie w okolicy mozna szybko zakupic czesci i takie podobne rzeczy. Mysle ze powinno sie to rozdzielic na kategorie pomocy, od prostej typu podholowanie, do skomplikowanej typu pomoc w naprawie.

Ja tez sie na to pisze ok.gif.

Napisano

tez sie zgadzam ze to dobry pomysł nigdy nikt nie jest wstanie wyczuc gdzie wyniknie problem z autkiem a tutaj jak znalazł waytogo.gif

Napisano

> Oczywiście to wszystko można zrobić w php i mysql tylko czy jest

> sens?

Nie tylko sens ale i konieczność. Owszem, listę z kontaktami można przechowywać pliku Exela ale przecież chcesz zrobić logowanie userów na hasło. Formularz rejestracji zrobisz w html, czemu nie, ale html nie wystarczy do obsługi tego formularza. Przecież muszą być gdzieś zapisane nicki i hasła userów z którymi trzeba porównywać to co człowiek wpisuje podczas logowania. Html tego nie potrafi, poza tym gdzie przechowywać hasła i nicki? W plikach tekstowych? Trochę niewygodne i niebezpieczne. Lepiej w bazie mySQL tak, jak proponuje kolega SynergY. A więc php i mySQL.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie tylko sens ale i konieczność. Owszem, listę z kontaktami można

> przechowywać pliku Exela ale przecież chcesz zrobić logowanie

> userów na hasło. Formularz rejestracji zrobisz w html, czemu

> nie, ale html nie wystarczy do obsługi tego formularza. Przecież

> muszą być gdzieś zapisane nicki i hasła userów z którymi trzeba

> porównywać to co człowiek wpisuje podczas logowania. Html tego

> nie potrafi, poza tym gdzie przechowywać hasła i nicki? W

> plikach tekstowych? Trochę niewygodne i niebezpieczne. Lepiej w

> bazie mySQL tak, jak proponuje kolega SynergY. A więc php i

> mySQL.

> Pozdroofka

spineyes.gif nie zrozumieliśmy się. Ja mówiłem o tym, żeby baza została w pliku excella a nie byłą bazą online opartą na mysql. Natomiast jest oczywiste i logiczne że logowanie w celu pobrania bazy należy zrobić w php. ok.gif

Trzeba to jednak wymyśleć tak, żeby obca osoba nie mogła się zarejestrować ani uzyskać dostępu do bazy. uzbroj_zlo.gifuzbroj_zlo.gifwaytogo.gifbrawo.gif

Napisano

> nie zrozumieliśmy się.

No zgadza się smile.gif

> Trzeba to jednak wymyśleć tak, żeby obca osoba nie mogła się

> zarejestrować ani uzyskać dostępu do bazy.

Mam pomysł aby "połaczyć" bazę userów autokącika i bazę o której mówimy. Człowiek się próbuje rejestrować w "assistance", skrypt sprawdza czy jest zarejestrowany na forum, datę rejstracji/liczbę postów (nie wiem od czego chcesz uzależnić możliwość uzyskania dostepu do "assistance"). Jeżeli spełnia warunki, zapisuje jego dane do MySQL'a czyli następuje rejestracja. Na takie coś trzeba by mieć zgodę adminów forum, bo skrypt musi połaczyć się z bazą forum a to wymaga podania nazwy bazy, nazwy usera i hasła do bazy. Nie wiem czy admini się zgodzą. smile.gif

Napisano

a ta baza mogłaby byc tu, na autokaciku.....;byłoby prosciej i wygodniej.

tez deklaruje pomoc kacikowiczom

yay.gif

Napisano

> a ta baza mogłaby byc tu, na autokaciku.....;byłoby prosciej i

> wygodniej.

Tak, ale jeżeli piszesz skrypt, który nie należy do skryptów forum to musisz polaczyć się z bazą danych forum aby pobrać dane (nick, staż/ilość postów).

Chyba, że napisze się skrypt, który stanie się częścią forum, wtedy includuje się plik zawierający funkcję łączącą z bazą danych i sprawa załatwiona.

Napisano
  • Autor

> No zgadza się

> Mam pomysł aby "połaczyć" bazę userów autokącika i bazę o której

> mówimy. Człowiek się próbuje rejestrować w "assistance", skrypt

> sprawdza czy jest zarejestrowany na forum, datę

> rejstracji/liczbę postów (nie wiem od czego chcesz uzależnić

> możliwość uzyskania dostepu do "assistance"). Jeżeli spełnia

> warunki, zapisuje jego dane do MySQL'a czyli następuje

> rejestracja. Na takie coś trzeba by mieć zgodę adminów forum, bo

> skrypt musi połaczyć się z bazą forum a to wymaga podania nazwy

> bazy, nazwy usera i hasła do bazy. Nie wiem czy admini się

> zgodzą.

brawo.gifyay.gif20.GIF i tu już się rozumiemy. O takie coś mi właśnie chodziło.

Napisano
  • Autor

> No zgadza się

> Mam pomysł aby "połaczyć" bazę userów autokącika i bazę o której

> mówimy. Człowiek się próbuje rejestrować w "assistance", skrypt

> sprawdza czy jest zarejestrowany na forum, datę

> rejstracji/liczbę postów (nie wiem od czego chcesz uzależnić

> możliwość uzyskania dostepu do "assistance"). Jeżeli spełnia

> warunki, zapisuje jego dane do MySQL'a czyli następuje

> rejestracja. Na takie coś trzeba by mieć zgodę adminów forum, bo

> skrypt musi połaczyć się z bazą forum a to wymaga podania nazwy

> bazy, nazwy usera i hasła do bazy. Nie wiem czy admini się

> zgodzą.

Tylko własnie coś mi przyszło do głowy. Bo może być problem techniczny. Otóż zapewne baza forum posiada dane wszystkich userów wszystkich kącików. Inaczej mówiąc zarejestrować na assistance może się każdy user ak, nawet ktoś, kto nie ma auta a bywa na hyde parku czy innych kącikach średnio związanych z motoryzacją. Chyba nie ma wydzielonych baz dla każdego z kącików osobno frown.gif Bo przecież np. ja bywałem najpierw na cento a potem dopiero przeniosłem sie na astre. Skąd zatem skrypt logowania ma wiedzieć kogo zarejestrować a kogo nie..

Napisano

> i tu już się rozumiemy. O takie coś mi właśnie chodziło.

Moim zdaniem najlepiej by było aby skrypt, od "assistance" leżał na tym samym serwerze co nasze forum. Bo jeżeli już zdecydujemy sięna takie rozwiązanie, co do którego właśnie się dogadalismy smile.gif to aby połaczyć się z bazą forum trzeba podać 4 dane:

1. nazwę usera bazy

2. nazwę bazy

3. hasło

4. adres serwera z bazą.

I w czwartym punkcie może być problem, bo nie wszystkie serwery pozwalają na łaczenie się z zewnatrz, czyli podanie adresu w formie:

Code:

$db_host = 'http://adres serwera'; 

Wymagają:

Code:

$db_host = 'localhost'; 

czyli skrypt i baza muszą znajdować się na tym samym serwerze.

Jak widać wszędzie potrzebny jest znaczny udział adminów forum i podanie danych do bazy. Co prawda tylko jednej osobie - autorowi skryptu. Jeżeli sięnie zgodzą, to leżymy.

W związku z tym mam inny pomysl smile.gif

Założyć konto na dowolnym serwerze, może być na webd.pl jak sugeruje SynergY

Napisać skrypt "assistance"

Utworzyć baze danych MySQL na webd.pl, a w niej tabelę zawierająca tylko 3 kolumny: id, nick, data_rejestracji/ilosc_postow (zależnie od koncepcji)

Poprosić adminów forum aby wyeksportowali tabelę z bazy forum zawierającą userów

Z tabeli tej wrzucić dane do kolumn nick i data_rejestracji/ilosc_postow

Formularz "assistance" będzie sprawdzał czy user może się zarejestrować, nie w bazie forum lecz we własnej bazie więc nie potrzebujemy hasła do bazy forum

Jeżeli user spełnia warunki do dopisać go do kolejnej tabeli czyli zarejestrować go.

WADA:

Trzeba co jakiś czas aktualizować tabele w bazie "assistance" czyli prosić adminów forum aby wyeksportowali tabelę userów, bo przecież wciąż rejestrują się nowi userzy.

Trzeba poczekać na kolegę SynergY, on deklarował, że ma opanowany php i MySQL i zobaczymy jakąon ma koncepcję.

Pozdroofka

P.S.

To chyba pierwsze w historii kącika użycie znaczników [ code] [ /code] zlosnik.gif

Napisano

> Tylko własnie coś mi przyszło do głowy. Bo może być problem

> techniczny. Otóż zapewne baza forum posiada dane wszystkich

> userów wszystkich kącików. Inaczej mówiąc zarejestrować na

> assistance może się każdy user ak, nawet ktoś, kto nie ma auta a

> bywa na hyde parku czy innych kącikach średnio związanych z

> motoryzacją. Chyba nie ma wydzielonych baz dla każdego z kącików

> osobno Bo przecież np. ja bywałem najpierw na cento a potem

> dopiero przeniosłem sie na astre. Skąd zatem skrypt logowania ma

> wiedzieć kogo zarejestrować a kogo nie..

Tak, masz rację. Niestety nie znam forum UBB.threads i nie mogę nic powiedzieć. Trzeba by się zorientować jaka jest struktura tabeli z userami w tym forum. Może da się znaleść w niej coś charakterystycznego, co odróżnia userów forum Astry od innych...

Napisano

oj....

Dla mnie próbujemy zrobić z igły widły smile.gif Wstawiłem się w rolę złodzije, kretacza lub innego złoczyńce który by dostał taka listę, i co on może?? Przeciez podjaemy tylko nicka, województwo, telefon, oraz jakieś uwagi a w nich szczegóły pomocy. Więc moim zdaniem integracja assistance z AK nie jest sensowna i nie będzie taka łatwa. Poprostu tak jak ktoś wcześniej napisał zróbmy tak:

1. Niech ktoś zbierze dane chetnych osób do pomocy czyli tzw. liste - moze być coś ładnego w exelu, gotowego do druku! (w miarę opcjonarnego gotowego do aktualizacji)

2. Stworzyć serwis assistance na webd.pl z bazą danych (wystarczy nawet php) w której będzie będzie można sie juz tylko zalogować na login i hasło - login z AK a hasło wybrane przez urzytkownika AK, by i przesłąne do autora scryptu - tak wiec do tej bazy będa mieli dostep tylko ludzie którzy wcześniej się zarejestrują u autora scryptu (lub specjalnie zrobiony script aby ktoś mógłby się rejestrować, wpisywać dane woj. tel. uwagi. nick) - oczywiście ze może być to nieporzadana osoba ale taka osoba również moze bez problemu zarejestrować się na AK i śmieć twierdzić ze ona jest od nas i chce liste. Znając życie w necie nie ma zabezpieczeń przed złodziejami jak będa chcieli to i tak swoje zrobią... pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.