Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjaśnienie stuków w przednim zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Przy okazji wymiany klocków zauwazyłem, że łącznik stabilizatora się urwał i to on generował dziwne losowe stuki. A ceny niezłe: w ASO 1 łącznik 65zeta + 40 wymiana(bo to trudno schodzi, trzeba szlifierką ciąć), w innym sklepie (econaft w Radomiu) łącznik kosztował 15 zł.

A wymieniłem tak: brzeszczotem przeciąłem stary łącznik(10min), obcęgami go ściągnąłem, nowy posmarowałem ludwikiem i łatwiutko wszedł, zakręcenie śruby i gotowe, ledwo duże piwko zdążyłem wypić. No to tyle chwalenia, może się komuś przyda.

Napisano

Robota super claps.gif

w ASO to ja sobie kupiłem tylko trzpień od wybieraka skrzyni biegów za 8,50 zlosnik.gif

Napisano

Tez kiedys kupilem lacznik stabilizatora super tanio ale nie ma to jak rzemieslnik clown.gif Wytrzymal prawie 1000km i nastepny kupilem juz 3 razy drozszy ale firmowy i juz ma zrobione 15tys.km i jak narazie sie trzyma.

Wiec pamietaj aby nie zawsze sugerowac sie cena grinser006.gif

Napisano

> Przy okazji wymiany klocków zauwazyłem, że łącznik stabilizatora się

> urwał i to on generował dziwne losowe stuki. A ceny niezłe: w

> ASO 1 łącznik 65zeta + 40 wymiana(bo to trudno schodzi, trzeba

> szlifierką ciąć), w innym sklepie (econaft w Radomiu) łącznik

> kosztował 15 zł.

> A wymieniłem tak: brzeszczotem przeciąłem stary łącznik(10min),

> obcęgami go ściągnąłem, nowy posmarowałem ludwikiem i łatwiutko

> wszedł, zakręcenie śruby i gotowe, ledwo duże piwko zdążyłem

> wypić. No to tyle chwalenia, może się komuś przyda.

Witam. Ja nie wiem czemu ale u mnie juz 3 razy pekal i to za kazdym razem od strony kierowcy hmm.gifniewiem.gif

Moze dlatego ze ta obejma od gory to plastikowe g....wno??

Jesli ktos z Kolegow mial taki problem to bym prosil napisac czemu tak sie dzialo. We wrocku koszt 1szt - 16pln (na trzebnickiej) co do wymiany - tak jak Kolega, tylko zamiast ludwika uzywalem oleju silnikowego.

Pozdr

P.S. jak Wam sie zdarzy ze Wam peknie to jak bedziecie kupowac nowy to najlepiej przyniescie stary ze soba bo sa 2 rodzaje tych lacznikow a roznia sie wielkoscia dziury (sorry za slownictwo zeby.GIF)

przez ktora przechodzi stabilizator

Napisano

> czemu tak sie dzialo.

Moze dlatego, że:

> koszt 1szt - 16pln

Kup porządny a nie jakiś tani zamiennik.

Napisano

> Moze dlatego, że:

> Kup porządny a nie jakiś tani zamiennik.

Moze faktycznie dlatego, ale zeby za kazdym razem ten sam? Bo ten od pasazera tez jest plastikowy a w ogole to byly jakies metalowe? niewiem.gif

Pozdr

Napisano

tych takich jak my mamy czyli plastikowe wciskane na drazek to nie ma metalowych, ale powiem tak za jakies 25pln/szt kupilem sobie febi/bilstein laczniki i jak na razie pieknie sie trzymaja, na tamtym (nie wiem jakiej firmy) jezdzilem moze rok, kosztowal tez 25zl ale kupowal go mechanik, wiec pewnie nie kosztowal tyle grinser006.gif ale popatrzylem, pozniej poczytalem tu na forum i w tym roku sam zmienilem, bo padly obydwa. Dlatego polecam takie jakie sam zalozylem ok.gif a co do stukow to sam jakies mam na kolumnach mcphersona tylko nie wiem co to moze do konca byc, moze poduszki, a czy moze to byc sworzen ten laczacy kolumne z wahaczem ?

Napisano

> a co do stukow to sam jakies mam na kolumnach

> mcphersona tylko nie wiem co to moze do konca byc, moze

> poduszki, a czy moze to byc sworzen ten laczacy kolumne z

> wahaczem ?

U mnie ostatnio tez zaczelo nap..... klnie.gif....lac jakies 10kkm temu, stuki byly slyszalne tylko na nierownosciach typu 'harmonijka przed swiatlami' i przypominaly jakby nie wiem, bulgotanie czy cos takiego i sie wydawalo ze dochodza centralnie z przekladni kierowniczej, ale sie okazalo ze to koncowki drazkow generowaly te stuki, a co najlepsze ze na tychze koncowkach bylo zero luzu mlot.gif

Tak to sluch potrafi czlowieka zawiesc. 893goodvibes.gif

Napisano

> U mnie ostatnio tez zaczelo nap..... ....lac jakies 10kkm temu, stuki

> byly slyszalne tylko na nierownosciach typu 'harmonijka przed

> swiatlami' i przypominaly jakby nie wiem, bulgotanie czy cos

> takiego

Ja też mam takie stuki . Wymieniłem końcówki drążków kierowniczych, tuleje gumowe (pionowe) na wahaczach, sworznie wahaczy, ustawiłem zbieżność i efekt jest taki, że stuka dalej i do tego prz prekości 90-100km/h kierownica wpada w wibracje. Normalnie krew zalewa sciana.gif

Czy to możliwe, żeby łącznik stabilizatora (którego nie wymieniłem) był odpowiedzialny za te stuki?

Napisano

> czemu tak sie dzialo...

może był za mocno przykręcany? hmm.gif

Napisano

> może był za mocno przykręcany?

Bo jego należy dokręcac jak auto stoi na kołach, nie jest podlewarowane ani coś podobnego.

Ja swój pierwszy łącznik dokręciłem na podniesionym i nie przetrwał 100 km. Następny ustawiałem i dokręcałem na "kołach" i trzyma juz ponad 10kkm.

Pozdrawiam.

Napisano

> Bo jego należy dokręcac jak auto stoi na kołach, nie jest

> podlewarowane ani coś podobnego.

> Ja swój pierwszy łącznik dokręciłem na podniesionym i nie przetrwał

> 100 km. Następny ustawiałem i dokręcałem na "kołach" i trzyma

> juz ponad 10kkm.

> Pozdrawiam.

bardzo ważne jest zachowanie odpowiedzniej odległości między "dużymi podkładkami".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.