Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła stopu ?

Featured Replies

Napisano

Kiedys jadąc w dzien za asterka F doszedłem do wniosku ze swiatła stopu sa troched za małe i wogule sa bardziej widoczne z boku niz z tyłu,wiec jak pewnego sobotniego poppłudnia nudziło mi sie to sobie przerobiłem je tak ze teraz swieci mi sie wszystko co czerwone w lampach po nacisnieciu hamulca. W czwartek jade na przegląd i teraz nie wiem czy przejdzie takie cos, według mnie w niczym to nie przeszkadza ze po wcisnieciu hamulca zaswiecaja sie tez swiatła przeciwmgielne (moc zarówek taka sama jak swiateł stopu) ale jak sie ma to do przepisów ?

Napisano

> Kiedys jadąc w dzien za asterka F doszedłem do wniosku ze swiatła

> stopu sa troched za małe i wogule sa bardziej widoczne z boku

> niz z tyłu,wiec jak pewnego sobotniego poppłudnia nudziło mi sie

> to sobie przerobiłem je tak ze teraz swieci mi sie wszystko co

> czerwone w lampach po nacisnieciu hamulca. W czwartek jade na

> przegląd i teraz nie wiem czy przejdzie takie cos, według mnie w

> niczym to nie przeszkadza ze po wcisnieciu hamulca zaswiecaja

> sie tez swiatła przeciwmgielne (moc zarówek taka sama jak

> swiateł stopu) ale jak sie ma to do przepisów ?

A możesz napisać jak zrobiłeś żeby przy stopie wszystko świeciło ?? Wczoraj kumpel jadąc za mną stwierdził że jak mam włączone światła mijania to w dzień nie bardzo widać kiedy hamuję i polecił założenie trzeciego stopu - jednak to nie bardzo mi się podoba (kolejny potencjalny elementwydający niezbyt zamierzone w samochodzie dźwięki)

Daj znać w czwartek czy były problemy na przeglądzie.

Pzdr

Napisano

wiecie co. a to dziwne. bo u mnie stopy są całkiem oddzielnie od świateł mijania. Ale chyba tylko sedan tak miał i muszę powiedzec, że całkiem dobrze one świecą.

pozdrawiam

Napisano

> ze po wcisnieciu hamulca zaswiecaja

> sie tez swiatła przeciwmgielne

Pomysł dobry, ale nie chciałbym jechać za tobą w nocy w korku kiedy stopami świeci się prawie bez przerwy wink.gif Jeśli jechałeś kiedyś za kimś (a napewno jechałeś), kto w normalnych warunkach (mówię o nocy) włączy przeciwmgielne, to wiesz jak daje po oczach takie światło.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> wiecie co. a to dziwne. bo u mnie stopy są całkiem oddzielnie od

> świateł mijania. Ale chyba tylko sedan tak miał i muszę

> powiedzec, że całkiem dobrze one świecą.

> pozdrawiam

W HB tez sa oddzielne tylko ze sa małe i tak troche z boku umieszcone bo zachodza wieksza czescia na "błotnik". W sedanie sa "lepsze" lampy moim zdaniem.

Napisano
  • Autor

> Pomysł dobry, ale nie chciałbym jechać za tobą w nocy w korku kiedy

> stopami świeci się prawie bez przerwy Jeśli jechałeś kiedyś za

> kimś (a napewno jechałeś), kto w normalnych warunkach (mówię o

> nocy) włączy przeciwmgielne, to wiesz jak daje po oczach takie

> światło.

> Pozdroofka

Zgadza sie, zdaje sobie sprawe ze w nocy w korku rażą te lampy, ale duzo nowych aut (a nawet stare niektóre japonczyki) tez raza stopami, a tak wogule to przeciwgielne u mnie nie swieca mocniej niz "stopy" tylko poprostu teraz stop ma wieksza powierzchnie swiecenia i to wszystko, np. Mitsubishi eclipse to dopiero ma "stopy" z 4 razy wieksze niz teraz u mnie.

Napisano

> Mitsubishi eclipse to dopiero ma

> "stopy" z 4 razy wieksze niz teraz u mnie.

Mialem okazję widzieć zlosnik.gif

A co do przeglądu... Jak diagnosta się nie zorientuje to podbije. Chociaż nie sądzę. Codziennie widzi tyle Asterek, że na pamieć zna jak wyglądają stopy smile.gif Może zarzucić Ci jedno (oprócz braku homologacji) : Nie ma różnicy w świeceniu w sytuacji: włączony stop i włączasz przeciwmgłowe. Chociaż taka sytuacja zdarza się raz na tysiąc lat, dla niego to będzie argument.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Mialem okazję widzieć

> A co do przeglądu... Jak diagnosta się nie zorientuje to podbije.

> Chociaż nie sądzę. Codziennie widzi tyle Asterek, że na pamieć

> zna jak wyglądają stopy Może zarzucić Ci jedno (oprócz braku

> homologacji) : Nie ma różnicy w świeceniu w sytuacji: włączony

> stop i włączasz przeciwmgłowe. Chociaż taka sytuacja zdarza się

> raz na tysiąc lat, dla niego to będzie argument.

> Pozdroofka

Tak tez myslałem, w sumie to duzo roboty nie ma zeby na chwile przywrócić to do fabrycznego stanu, przerabiajac lampy pomyslalem ze przy przegladzie moga byc problemy.

Napisano

Kiedyś w Maluchu zrobiłem sobie taki patent: załozyłem białe klosze kierunkowskazów i wsadziłem w nie po dwie żarówki - żółtą i białą. Biała służyła do jazdy dziennej ale kiedy włączało się kierunkowskaz, na czas świecenia żółtej przekaźnik wyłączał białą smile.gif Pojechałem na przegląd, pan najpierw się pozachwycał, następnie wypytał o szczegóły ale dowodu nie podbił bo homologacji niet zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A możesz napisać jak zrobiłeś żeby przy stopie wszystko świeciło ??

Moge.

Uzyłem do tego 8 diod prostowniczych (3A w zupełnosci wystarczy) po 4 na strone. Teraz dokładnie nie pamietam gdzie która diode "mocowałem" ale jak chcesz to moge rozebrac lampy i porobic zdjecia (niestety dysponuje tylko aparatem w telefonie ale jakosc nie jest najgorsza).

Do tego dorobiłem sobie drugie swiatło przeciwmgłowe bo chyba w wiekszosci asterek jest tylko jedno, to tez zadna filozofia, wystarczy wsadzic żarówke i przylutowac do niej kabel.

Na przegląd pojade jednak z "fabrycznymi" lampami.

Napisano

> wystarczy wsadzic żarówke i przylutowac do niej kabel.

Ciągnąłeś przewód z lewej lampy? Bo chyba nie ma w wiązce lampy prawej?

Napisano
  • Autor

> Ciągnąłeś przewód z lewej lampy? Bo chyba nie ma w wiązce lampy

> prawej?

Nic nie ciągnałem, w tej chwili nie pamietam czy wystarczyło podac plus czy mase (moge sprawdzic) w każdym razie włącznik przeciwmgielnych podaje (prad lub mase) na cokół zarówki wiec nie ma problemu.

Jutro porobie zdjecia i posprawdzam co i jak bo teraz to dokładnie nie pamietam.

Napisano

> Nic nie ciągnałem, w tej chwili nie pamietam czy wystarczyło podac

> plus czy mase (moge sprawdzic) w każdym razie włącznik

> przeciwmgielnych podaje (prad lub mase) na cokół zarówki wiec

> nie ma problemu.

> Jutro porobie zdjecia i posprawdzam co i jak bo teraz to dokładnie

> nie pamietam.

Widocznie mamy inne lampy. U mnie cała instalacja w tej czarnej płycie z żarówkami wykonana jest w postaci blaszek. Niestety, do miejsca gdzie powinna być żarówka przeciwmgłowych nie doprowadzone sa żadne blaszki. W związku z tym musiałbym pociągnąc z lewej lampy przewód (+) od żarówki przeciwmgłowej no i dołaczyć gdzieś masę.

Napisano
  • Autor

Porobiłem zdjęcia, a wiec lutujemy diody (3A)tak jak na zdjeciach, dodatkowo trzeba wlutowac diody w przewody - niebieski z paskiem i szary z paskiem bo inaczej po wcisnieciu hamulca zaswieca sie postojówki z przodu.

Co do swiatła przeciwmgilenego to u mnie wszystko było oprócz plusa do tej żarówki wiec wystarczyło kawałek przewodu przylutowac do żarówki i do plusa tak jak na zdjeciu.

lewa

277395260-Lampalewa.jpg

prawa

277395262-Lampaprawa.jpg

diody na kablach

277395266-kable2.jpg

zblizenie

277395264-kable1.jpg

żarówka do przeciwmgielnych

277395268-przeciwmgielne.jpg

post-16178-14352473373218_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> d

post-16178-14352473373867_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> .

post-16178-14352473375126_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> > .

post-16178-14352473375736_thumb.jpg

Napisano

> A co do przeglądu... Jak diagnosta się nie zorientuje to podbije.

> Chociaż nie sądzę.

Nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek na przeglądzie diagnosta sprawdzał tylne światła w którymś z moich aut rotfl.gif

Tylko przednie i to bez kierunków wink.gif

Napisano

> Nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek na przeglądzie diagnosta

> sprawdzał tylne światła w którymś z moich aut

> Tylko przednie i to bez kierunków

No nie mów.... Nawet światło cofania sprawdzają

Napisano

> No nie mów.... Nawet światło cofania sprawdzają

Nooo nie ... wink.gif

Sprawdzaja tylko hamulce, amorki i ustawienie świateł z przodu smile.gif Maski nie podnoszą (chyba, że do regulacji świateł) rotfl.gif

I tak już od ładnych paru lat oba auta. Mam 2 stacje w poblizu i w obu jest tak samo ok.gif

A np. jak tylne amorki w Astrze miały po 10-20% skuteczności to pan powiedział: "no, dobrze byłoby wymienić" i na tym się skończyło hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nooo nie ...

> Sprawdzaja tylko hamulce, amorki i ustawienie świateł z przodu

> Maski nie podnoszą (chyba, że do regulacji świateł)

> I tak już od ładnych paru lat oba auta. Mam 2 stacje w poblizu i w

> obu jest tak samo

> A np. jak tylne amorki w Astrze miały po 10-20% skuteczności to pan

> powiedział: "no, dobrze byłoby wymienić" i na tym się skończyło

U mnie zawsze przegląd zaczynają od sprawdzenia świateł, najpierw z tyłu a potem z przodu.

Co do szarpaków to ostatnio u brata z przodu wykazało około 50% a jeden amor juz sie pocił nawet, zreszta od jakiegos czasu wogule strach był jezdzic jego asterka bo w zakretach to sie kładła normalnie (a ze przez 5 miesiecy prawie nie była jezdzona to z wymiana zwlekalismy).

P.S> nigdy natomiast nie widziałem zeby na przegladzie sprawdzali spaliny.

Maske podnosili zawsze w celu odczytania numeru silnika, dzisiaj juz mi nie sprawdzali (chociaz potem i tak brali lusterko i do kanału bo inaczej nie odczyta sie w moim silniku numeru)

Napisano

> Nooo nie ...

> Sprawdzaja tylko hamulce, amorki i ustawienie świateł z przodu

> Maski nie podnoszą (chyba, że do regulacji świateł)

> I tak już od ładnych paru lat oba auta. Mam 2 stacje w poblizu i w

> obu jest tak samo

> A np. jak tylne amorki w Astrze miały po 10-20% skuteczności to pan

> powiedział: "no, dobrze byłoby wymienić" i na tym się skończyło

Nie no, u mnie też są takie stacje gdzie sprawdzają tylko hamulce i światła z przodu a "kontrola" zawieszenia sprowadza się do poruszania kierownicą czy nie ma luzów i czy coś nie stuka. Nawet do kanału nie wchodzą. Ale jaki to ma sens? Wolę wiedzieć "co w trawie piszczy" i w porę interweniować smile.gif

Pisałem kiedyś, że mam kolegę diagnostę i zawsze kiedy przejeżdżam koło jego stacji wpadam pogadać. Jak mi się nudzi to też jadę zlosnik.gif Za każdym razem nie odmawiam sobie przejechania przez "ścieżkę zdrowia" zlosnik.gif Jednym słowem mam przegląd średnio raz w tygodniu zlosnik.gif A jak trafi się Asterka na przegląd to włażę z klegą do kanału coby pooglądać i porównać. Pod maskę też lookam w tym samym celu zlosnik.gif

A diagnostykę kolega robi pełną z analizą spalin włącznie.

Pozdroofka

Napisano

> Nie no, u mnie też są takie stacje gdzie sprawdzają tylko hamulce i

> światła z przodu a "kontrola" zawieszenia sprowadza się do

> poruszania kierownicą czy nie ma luzów i czy coś nie stuka.

> Nawet do kanału nie wchodzą. Ale jaki to ma sens?

Dla mnie taki, że mi to wisi, bo i tak o swój samochód dbam sam, tylko i wyłącznie waytogo.gif

A czego się dowiesz na badamiu raz do roku niewiem.gif Raczej i tak będzie już za późno frown.gif

Nie jeżdżę do warsztatów, bo nie mam zaufania i szkoda mi kasy. Jeśli mam wiekszy problem, warsztat ma kuzyn i tam naprawiają się moje autka ok.gif

Także mi to obojetne, co gość będzie oglądał na przeglądzie, bo i tak np. badania amorów to można sobie o kant d.... wiem z doświadczenia no.gif

Dodam tylko, że fajnie by było jakby ci diagnosci byli tacy skrupulatni przedłużając ważność dowodów Starom, Żukom, Jelczom itp. wynalazkom, których masa jeździ bez świateł, za zasłoną dymną zostawiając na każdych swiatłach plamę oleju wielkości kałuży angryfire.gif

Napisano

> badania amorów to można sobie o kant d....

Tu dobrze prawisz. Wymieniłem amortyzatory z przodu i pojechałem do tego kolegi. Wyniki wyszły gorsze niż miały te stare.

Napisano

> Tu dobrze prawisz. Wymieniłem amortyzatory z przodu i pojechałem do

> tego kolegi. Wyniki wyszły gorsze niż miały te stare.

Ja odwrotnie ..... gość mówił mi, że mają ponad 70% sprawności i wszystko jest ok.gif

Ale czułem, że jest nie tak. Wyjęliśmy amory i w jednym z nich po obróceniu do góry nogami ..... wypadło tłoczysko yikes.gif

Napisano

> Nic nie ciągnałem, w tej chwili nie pamietam czy wystarczyło podac

> plus czy mase (moge sprawdzic) w każdym razie włącznik

> przeciwmgielnych podaje (prad lub mase) na cokół zarówki wiec

> nie ma problemu.

> Jutro porobie zdjecia i posprawdzam co i jak bo teraz to dokładnie

> nie pamietam.

witam.

Mam pytanie do przeciwmgielnych.

Mm identyczne lampy jednak w wiązce kabli brakuje przewodu od przeciwmgielnych.

Czy u Ciebie był w oryginale??

Możesz zrobić zdjęcia jak wygląda wszystko po zamontowaniu i włączeniu stopu.

Dzięki i pozdrawiam

Napisano

> Ciągnąłeś przewód z lewej lampy? Bo chyba nie ma w wiązce lampy

> prawej?

Wystarczy dorobić blaszkę w prawej lampie i będziesz miał dwa przeciwmgielne. Wszystko jest pod to przygotowane, brak tylko jednego styku. Masz nawet żarówkę dwuwłóknową

Napisano

> Wystarczy dorobić blaszkę w prawej lampie i będziesz miał dwa

> przeciwmgielne. Wszystko jest pod to przygotowane, brak tylko

> jednego styku. Masz nawet żarówkę dwuwłóknową

no właśnie wczoraj jak patrzyłem to nie dochodzi przewód do prawej lampy wdo kostki którą wpinasz w lampe??

czyli nici z tak prostego rozwiązania.

A tą żarówke to niby po co mam mieć dwuwłóknową??-bo nie kumam

Ale sprawdze jeszcze dzisiaj jak bedzie jaśniej:)

pozdro

Napisano

A to nie lepiej zamontować 3 światełko stopu.??? Swiatło stop moze mieś max 21 wat a jak połączysz pare żarówek to napewno będzie miało więcej. Mój wujek ma astre HB i normalne zarówki 21 wat i sieci bardzo dobrze

Napisano

> no właśnie wczoraj jak patrzyłem to nie dochodzi przewód do prawej

> lampy wdo kostki którą wpinasz w lampe??

> czyli nici z tak prostego rozwiązania.

> A tą żarówke to niby po co mam mieć dwuwłóknową??-bo nie kumam

> Ale sprawdze jeszcze dzisiaj jak bedzie jaśniej:)

> pozdro

Jak Miałem sedana to tak było jak napisałem

Nie wiedziałem wtedy że jest tylko jedno światło przeciwmgielne i postanowiłem "naprawić" niedoróbkę fabryki. Włożyłem blaszkę i działało, nawet żarówke miałem dwuwłóknową

Napisano
  • Autor

> A to nie lepiej zamontować 3 światełko stopu.???

Lepiej, ale cena takiego stopu zaczyna sie od 250 zł , a wyroby stopopodobne z tesco to sam sobie montuj cfaniaczek.gif

Swiatło stop moze

> mieś max 21 wat a jak połączysz pare żarówek to napewno będzie

> miało więcej.

Tzn. Ile ? Policz 21W + 21W +10W.

Mój wujek ma astre HB i normalne zarówki 21 wat i

> sieci bardzo dobrze

To tylko Twoja subiektywna opinia, ja jak stoje za autem to tez dobrze swieca, ale sa momenty ze nie widac tych stopów , np. jadac w słoneczny dzien, zwłaszcza na swiatłach.

Napisano
  • Autor

> no właśnie wczoraj jak patrzyłem to nie dochodzi przewód do prawej

> lampy wdo kostki którą wpinasz w lampe??

> czyli nici z tak prostego rozwiązania.

> A tą żarówke to niby po co mam mieć dwuwłóknową??-bo nie kumam

> Ale sprawdze jeszcze dzisiaj jak bedzie jaśniej:)

> pozdro

Tez nie wiem o co z ta 2 włuknowa zarowka chodzi.

U mnie kabel fabrycznie jest doprowadzony, ale u Ciebie nie ma wiekszego problemu, ciagniesz kawałek kabla z jednej lampy do drugiej po osłona progu bagażnika.

Jak znajde czas to zrobie zdjecia, narazie mozesz sobie właczyc swiatła mijania, przeciwmgielne i stopy, wtedy na jedenej lampie zobaczysz to co ja mam na dwóch.

Napisano

witam.

a ty miałes przewód od przeciwmgielnych w prawej lampie, czy dorabiałeś.

A jeśli dorabiałeś to którędy najprościej zrobic przejście

pozdro

Napisano

Chodziło mi ze 21 wat na lampe.... Miałem okazje jechac dość długo około 500km za astrą hb seryjną do bulu i zawsze widziałem światła stopu WIęc niewiem o co chodzi... Moze już odblask w lampie się wypalił.???

A co do stopu ja mam załozony trzeci stop jakiś tani z allegro za 30-40 zł i świeci bardzo dobrze nie narzekam...

I z kąd to 10 wat.?? ten dodatkowy stop.??

Napisano
  • Autor

> Chodziło mi ze 21 wat na lampe....

Miałem okazje jechac dość długo

> około 500km za astrą hb seryjną do bulu i zawsze widziałem

> światła stopu

To chyba włacznik miał zwarcie zlosnik.gif

WIęc niewiem o co chodzi...

Przeczytaj dokładnie wszystkie posty to załapiesz o co chodzi.

Moze już odblask w

> lampie się wypalił.???

Jaki odblask ? Zgladałes kiedys do lampy ?

> I z kąd to 10 wat.?? ten dodatkowy stop.??

A czytałes wogule ten watek ?

A co do stopu ja mam załozony trzeci stop jakiś tani z allegro za 30-40 zł i świeci bardzo dobrze nie narzekam...

Dla mnie to tandetnie wyglada.

Nikt Ci nie karze przerabiac stopów, koledzy chcieli zeby opisac ta przeróbke to opisałem, Moja astra, moje stopy a jak bym chciał znac opinie innych na temat zasadnosci tej przeróbki to bym sie o nia zapytał.

Napisano

stop by GM kosztuje 120zł i jest naprawdę dobry

Napisano

Ja tam zrobiłem sobie 3 swiatło stop i mi pasuje i w nocy i w dzień!

Napisano

taaa... a jak pasuje tym z tyłu? nie razi? a jak przeglądy przechodzi?

Napisano

> taaa... a jak pasuje tym z tyłu? nie razi? a jak przeglądy

> przechodzi?

a jak jesteśmy przy światłach to czy mogą być 2 przeciwmgielne?

czy raczej powinno byc jedno?

pozdro

Napisano

> taaa... a jak pasuje tym z tyłu? nie razi? a jak przeglądy

> przechodzi?

Przechodzi!! u mnie wsprawdzają wszsytko, można trzecim światłem lekko sterować, i dac je do dołu i nikomu nie razi a nawet jak skieruje prsto na oczy kierowcy z tyłu to nie razi, normalne światło czerwone i za to bardzo widoczne!!!!

Napisano

> a jak jesteśmy przy światłach to czy mogą być 2 przeciwmgielne?

> czy raczej powinno byc jedno?

> pozdro

Witam!

Pod tym linkiem jest DYREKTYWA RADY 77/538/EWG

<<klik>>

Mozna poczytac, jesli nie za szybko przelecialem to obowiazuje z jednej strony, tam pisze z lewej lub z prawej.

Chyba ze jest cos nowszego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.