Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chwyt powietrza

Featured Replies

Napisano

Mam prośbę do tych kolegów, którzy jeżdża tylko na benzynie. Czy mógłby ktoś zapodać fotę jak wygląda u nich chwyt powietrza czyli wszystko to co jest założone na króciec wlotowy puszki filtra powietrza.

Pozdroofka

Napisano

co prawda mam gaz ale nic się u mnie nie zmieniło jeśli chodzi o dolot powietrza do filtra wiec postaram sie jutro zapodać jakąś fotke rano.Ale puki co moge to opisać:jest taka rurka która przykręcona jest do przedniego pasa jeden koniec jest w grilu pod lekkim kontem częściowo przesłonięty przez kratke grila a drugi koniec połączony jest łącznikiem gumowym z obudową filtra.Czy koledze o to chodziło???

Napisano
  • Autor

> Czy koledze o to chodziło???

Dokładnie, kolego wink.gif

20.GIF

Uszczegółowię trochę smile.gif U mnie nic nie siedzi na króćcu puszki filtra. Podejrzewam, że asterce nie podoba się, że chłepce ciepłe powietrze. Muszę coś wykombinować i chciałbym zobaczyć skąd dokładnie brane jest powietrze czyli dokąd skierować rurę, którę dorobię a w związku z tym jaki mniej więcej ma mieć kształt.

A może jakieś sugestie?

Pozdroofka

Napisano

> co prawda mam gaz ale nic się u mnie nie zmieniło jeśli chodzi o

> dolot powietrza do filtra wiec postaram sie jutro zapodać jakąś

> fotke rano.Ale puki co moge to opisać:jest taka rurka która

> przykręcona jest do przedniego pasa jeden koniec jest w grilu

> pod lekkim kontem częściowo przesłonięty przez kratke grila a

> drugi koniec połączony jest łącznikiem gumowym z obudową

> filtra.Czy koledze o to chodziło???

U mnie takze jest podobnie zamontowany, grzebiac dzisiaj przygladalem mu sie. Gdzies ktos tu pisal, ze jest jakis plastik zaslaniajacy, wiec go szukalem, ale u mnie nie ma.

Patrzylem sie na ten kat wlotu powietrza, czyby go nie zmienic aby lapal wiecej smile.gif .

Napisano

rano zdemontuje gril i zrobie fotke.Sugestie hmm.gif wstawić z PCV kawałek rurki(przy filtrze jest "jajowata"owalna jak kto woli więc podgrzej PCV i nasuń(średnicy nie wiem ale na pewno cosik dopasujesz.a drugi koniec doprowadz do grila tak żeby powietrze miało łatwy dostęp całość przykręć do okularu(taka pionowa blacha pomiędzy lampą a chłodnica )załuż grill-u mnie była jeszcze jakaś przesłona w grilu na całej jego długości która blokowała połowe tego dolotu ale ją usunołem Acha najważniejsze pomaluj rure na czarno a bedzie jak orginał grinser006.gif i bedzie wszystko waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> dzisiaj przygladalem mu sie.

OK. Ten łącznik puszki i chwytu to nie problem. Ale jak wygląda ten chwyt? To też rurka? Ma taką samą średnicę? Czy może to coś w rodzaju tuby? smile.gif Zastanawiam się czy nie założyć jakiejś gumowej rury na puszkę filtra i puścić gdzieś jej koniec do grilla.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> rano zdemontuje gril i zrobie fotke.

No to już nadmiar szczęscia będzie wink.gif20.GIF

> Sugestie wstawić z PCV kawałek

> rurki(przy filtrze jest "jajowata"owalna jak kto woli więc

> podgrzej PCV i nasuń(średnicy nie wiem ale na pewno cosik

> dopasujesz.a drugi koniec doprowadz do grila tak żeby powietrze

> miało łatwy dostęp całość przykręć do okularu(taka pionowa

> blacha pomiędzy lampą a chłodnica )załuż grill-u

Zrobię dokładnie według wskazówek smile.gif

> Acha najważniejsze pomaluj rure na czarno a bedzie jak orginał

Kurna, jakiś czarny Hamerite wala się w garażu. Będzie jak oryginał grinser006.gif

Dzięki

Pozdroofka

Napisano

> OK. Ten łącznik puszki i chwytu to nie problem. Ale jak wygląda ten

> chwyt? To też rurka? Ma taką samą średnicę? Czy może to coś w

> rodzaju tuby? Zastanawiam się czy nie założyć jakiejś gumowej

> rury na puszkę filtra i puścić gdzieś jej koniec do grilla.

> Pozdroofka

Wyglada to jak mala trabka, z 1-1,5 cm rantu, nie pamietam ale rozmiar taki chyba jak calej rurki, co jest na filtrze.

A jak nie siadly baterie w aparacie tez zrobie foto i kolo poludnia wrzuce.

Napisano
  • Autor

> A jak nie siadly baterie w aparacie tez zrobie foto i kolo poludnia

> wrzuce.

OK, dzięki chłopy za pomoc.

Pytałem na szrotach ale nie mieli. Przy okazji zauważyłem ciekawe zjawisko: im większy szrot tym mniej rzeczy typu plastiki, gumy itp. Na małych szrotach jest wszystko z tym, że trzeba trafić na Astrę smile.gif Wniosek z tego: małe szroty jako, ze mają mało części starają się zarobić na wszystkim, wielkie wyrzucają takie pierdułki bo i tak zarabiają na "mechanice". Jakiś czas temu przejazdem byłem na szrocie w Sulejówku (na wschód od Warszawy). Kilka hal, a na jednej, żeby nie przesadzić, setki silników. Gdzieżby tam przejmowali się jakąś gumką czy plasticzkiem zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Nie nie plasticzki biorą na giełde(bynajmniej tak robią w WLKP)nic nie ginie, a znam takich co zklejali malowali i sprzedawali jako nowehehe.gif i czasem lepiej bo "byle "plastik jechać do serwisu bo na giełdzie mogą zrobić w konia

Napisano

> OK, dzięki chłopy za pomoc.

> Pytałem na szrotach ale nie mieli. Przy okazji zauważyłem ciekawe

> zjawisko: im większy szrot tym mniej rzeczy typu plastiki, gumy

> itp. Na małych szrotach jest wszystko z tym, że trzeba trafić na

> Astrę Wniosek z tego: małe szroty jako, ze mają mało części

> starają się zarobić na wszystkim, wielkie wyrzucają takie

> pierdułki bo i tak zarabiają na "mechanice". Jakiś czas temu

> przejazdem byłem na szrocie w Sulejówku (na wschód od Warszawy).

> Kilka hal, a na jednej, żeby nie przesadzić, setki silników.

> Gdzieżby tam przejmowali się jakąś gumką czy plasticzkiem

> Pozdroofka

I tu sie z Toba znowu zgodze, co prawda nie Astra ale Golf.

Brat kompa ma na podszybiu, kolo wycieraczki. Jezdzil pare razy do Niemiec jakis czas temu i ani tam ani u nas na duzych szrotach nie mogl dostac oslonki na niego.

A tu w Kartuzach na malym, sorki mini szrocie dali mu gratis zlosnik.gif

Napisano

ja mam tylko taka fotke moze coś pomoze a jak nie to niema problemu jutro zrobie inna

Napisano
  • Autor

> mam taka fotke, jaknie pomoze to jutro zrobie inna

Dzięki. Ale pokazujesz wnetrze puszki na filtr. My rozmawiamy o tym co jest zamontowane przed tą puszką (widać kawałeczek gumy nałożony na krócieć puszki).

Pozdroofka

Napisano

Ja założyłem (bo też nic nie miałem) takie coś co się bodajże nazywa łącznik o średnicy 50 mm kupiony w Obi na dziale hydraulicznym zlosnik2.gif. W środkowej części jest karbowany i można go wyginać jak potrzeba. Na rurę odchodzącą od puszki pasuje jakby tam miał być, a i na długość jest ok. Jedyny mankament to taki, że jest ten łącznik biały. Jutro mogę zapodać fotę.

Napisano

W ASO "łapacz" powietrza wraz z gumowym łącznikiem kosztuje 68zł. Kupiłem, bo również nie miałem tych elementów w swoim aucie. Co prawda, wszyscy mechanicy (nawet w ASO) twierdzili, że nie ma znaczenia, czy element ten jest, czy też nie. Pomyślałem jednak, że jeżeli ktoś zaprojektował takie rozwiązanie i zrobił obliczenia dotyczące spalania, trwałości i wydajniości silnika, to ten element musi być. Zauważyłem (byćmoże jest to ocena subiektywna, żeby nie żałować wydanej kasy wink.gif ), że po założeniu w/w elementów, silnik zaczął pracować ciszej i nie występuje już szarpanie przy puszczaniu gazu na 3 biegu jadąc 50 km/h. Jednak patrząc obiektywnie, to mogłem te kilkadziesiąz złotych zainwestować w coś innego.

Pozdrawia

Napisano
  • Autor

> Jutro mogę zapodać fotę.

Jestem wdzięczny za każdą fotkę smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Pomyślałem jednak, że jeżeli ktoś zaprojektował takie rozwiązanie i zrobił

> obliczenia dotyczące spalania, trwałości i wydajniości silnika,

> to ten element musi być.

Jestem tego samego zdania ok.gif

Pozdroofka

Napisano

sorki za jakość ale robione telefonem fota

post-69057-14352473377872_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> sorki za jakość ale robione telefonem fota

Jakość bardzo dobra, nie czepiaj się... wink.gif

W zasadzie wszystko jasne.

Dzięki. 20.GIF

Pozdroofka

Napisano

> Jakość bardzo dobra, nie czepiaj się...

> W zasadzie wszystko jasne.

a Tobie nie chodziło o wlot do filtra od strony atrapki z przodu???

bo Kolega obfotografował nam wlot do rezonatora, od dołu wink.gif

Napisano

to jest włąśnie wlot powietrza przez grill palacz.gif

Napisano

> to jest włąśnie wlot powietrza przez grill

ale to "wpada" do puszki filtra "od spodu", a nie "od przodu" chyba??

drążę, bo u mnie też nie jest fabrycznie, a nigdy się dokładnie nie przyglądałem wink.gif

Napisano
  • Autor

> a Tobie nie chodziło o wlot do filtra od strony atrapki z przodu???

Między puszką a wlotem wiem co jest, taka guma podobna do tej trąbki ze zdjęcia zlosnik.gif Bardziej chodziło mi o sam wlot, tak jak na zdjęciach. Co prawda nie widać go od "tyłu" ale to raczej nie ma znaczenia bo jeśli nie zdobędę oryginalu to i tak go nie stworzę. Zapodam jakąś rurę a jej średnicę widze na focie.

Pozdroofka

Napisano

wchodzi od przodu i ten wlot jest zasłonięty grilem co pokazują moje piękne fotki grinser006.gif i jesli dobrze pamiętam to w obudowie jest jeszcze jeden otwór od dołu(ale tego nie jestem pewien)

Napisano

> a Tobie nie chodziło o wlot do filtra od strony atrapki z przodu???

> bo Kolega obfotografował nam wlot do rezonatora, od dołu

To jest wlot od przodu, rezonator jest pod prawym błotnikiem i widać go po zdjeciu nadkola

Napisano

> To jest wlot od przodu, rezonator jest pod prawym błotnikiem i widać

> go po zdjeciu nadkola

wiem gdzie jest rezonator wink.gif

uwierzysz, że na tych fotkach nie zauważyłem chłodnicy i reflektora??? zlosnik.gif

Napisano

> wiem gdzie jest rezonator

> uwierzysz, że na tych fotkach nie zauważyłem chłodnicy i

> reflektora???

Już się martwiłem, że ktoś się włamał na twoje konto... wink.gif

Napisano

> Już się martwiłem, że ktoś się włamał na twoje konto...

to już było za późno, żebym jeszcze spał zlosnik.gif

ja nomanie widziałem oczami wyobraźni jak kolega niedziela na leżąco te fotki od dołu robi hehe.gif

Napisano

Jak obiecałem, zrobiłem fotki.

Założyłem cos takiego (białe bo szarych nie było akurat, koszt 10 zł);

277398351-p82400871.jpg

A tutaj widać to w całej okazałości, aha średnica 50 i pasuje idealnie.

277398351-p82400881.jpg

post-31534-14352473385859_thumb.jpg

Napisano

> Mam prośbę do tych kolegów, którzy jeżdża tylko na benzynie. Czy

> mógłby ktoś zapodać fotę jak wygląda u nich chwyt powietrza

> czyli wszystko to co jest założone na króciec wlotowy puszki

> filtra powietrza.

> Pozdroofka

Tu masz zdjecia orginalu, mocowany jest w polowie do scianki przy reflektorze na wkret. Nie chcialo mi sie rokrecac aby wyjac na zewnatrz i walnelem pare fotek.

post-54341-14352473390726_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Tu masz zdjecia orginalu, mocowany jest w polowie do scianki przy

> reflektorze na wkret. Nie chcialo mi sie rokrecac aby wyjac na

> zewnatrz i walnelem pare fotek.

Dzięki. Pojeździłem trochę po malych szrotach. Napatrzyłem się na róźne Ople i każdy miał inaczej rozwiązany ten dolot. U Ciebie jest tak jak w Vectrze. Aż wreszcie trafiłem na kopię mojej asterki smile.gif Dolot wygląda identycznie jak na fotach kolegi niedziela. Wykręciłem a pan zapytany o cenę machnął tylko ręką. Aby zamontować musiałem wymontowac reflektor bo od jego strony trzeba przykręcić wkręt. Drugi idzie od przodu. Jednym słowem mam oryginała i dzięki za wasze zainteresowanie i pomoc.

Przy okazji wyhaczyłem coś jeszcze zlosnik.gif Z Vectry wyciagnałem cujnik poziomu płyny do spryskiwaczy. Na kąciku któryś z kolegów montował taki czujnik "od góry" robiąc dziurę w korku. Ten jest trochę inaczej skonstruowany: lekki "pręt" grubosci małego palca, w połowie długości ma zawias, który pozwala tej połówce opaść o kąt 45*. Montuje się przez otwór kilka centymetrów powyżej dna, poziomo. Kiedy nie ma płynu, pręt jest "złamany" do dołu i styki wewnątrz niego są zwarte, kontrolka świeci. Kiedy płyn jest to załamanie pręta podnosi się do góry pod działaniem siły wyporu i styki rozwierają się.

Wkrótce montaż zlosnik.gif

Mogłem wyjąć też lampkę z kabiny (tę z dwoma reflektorkami) choć byłoby trudne, bo Vectra miała taką wysokość, że sięgała mi do biodra (sunęła się na boku, następnie tak sunąc przywaliła w mur dachem). Ale jakoś głupio mi było kiedy pomyslałem sobie o czterech trupach które jeszcze niedawnio były pasażerami. To tak jakbym ich okradał.

Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie.

Pozdroofka

Napisano

Piszesz, ze mam jak w Vectra ten wlot, tym bardziej mnie upewniles ze te Special Edition to skladaki z Astry i Vectry B.

Nic mi nie pasuje, pompa paliwa z Vectry, gniazdo diagnostyczne 16-pin itp. sciana.gif

Napisano

> co prawda mam gaz ale nic się u mnie nie zmieniło jeśli chodzi > o dolot powietrza do filtra ...

Sorki, że się wtrącam ale czy kolega "niedziela" na LPG jeździ z normalnym wlotem powietrza prosto zza grilla ?

Bo u mnie gazownik zamontował jakąs rurkę skierowaną gdzieś w bok. Podobno, żeby nie gasł np. przy dojeżdżaniu do świateł na biegu jałowym. Wtedy gaz może być zdmuchnięty i bryczka gaśnie. I to prawda, testowałem.

Ciekaw jestem czy u kolegi nie ma tego efektu ubocznego ?

Napisano

i kolega ma racje bo wtedy zdmuchnie u mnie gazownik zdjoł gume tylko do połowy i jest ok I nic nie modyfikował tz żadnych kolanek itp. a raz założyłem z ciekawości cały ten łącznik i dupa jade 50km/h i na luz i fakt zgasła natychmiast

Napisano

> i kolega ma racje bo wtedy zdmuchnie

> itp. a raz założyłem z ciekawości cały ten łącznik i dupa jade 50km/h i na luz i fakt zgasła natychmiast

Właśnie... jak to jest?

Mi gazownicy zdjęli ten łącznik i zamienili na jakąś czrną karbowaną rurę skierowaną do wnętrza samochodu - "żeby nie zdmuchiwało".

Mało tego wywalili mi jakieś plastiki z puszki filtra...

Faktycznie nie zdmuchuje, ale jak szarpało na niskich obrotach, tak dalej szarpie sciana.gif

Napisano

u mnie w obudowie nic nie było(seryjnie)tz jest otwór z przodu na wlot powietrza z grila i dolny no i wylot do przepustnicy.A kolega ma jeszcze dolto ciepłego powietrza na filtr?Może kolega założy tak 277414063-dolotpowietrza%282%29.jpg

post-69057-14352473534678_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.