Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kapanie płynu chłodniczego w F-ce 1,7 TD

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam następujący problem z moją Astrą F (Caravan 1,7 TD Isuzu, 1995, przebieg 170kkm):

cieknie (właściwie kapie pomalutku, minimalnie) płyn chłodniczy. Nawet czasem kapnie, czasem nie yikes.gif

Mam autko od 2 tygodni, wymieniłem pompę wody, przy okazji czujnik termiczny i rezystor wentylatora chłodnicy (silnik niebezpiecznie szybko nagrzewał się).

Po wymianie pompy wody problem kapania niby ustał, przez parę dni samochodzik nie miał moczenia nocnego crazy.gif, a tu dziś- znienacka- znowu jakaś kałużka, co prawda dużo mniejsza, ale zawsze.

Co myślicie bracia i siostry?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje

Pat

Napisano

> Co myślicie bracia i siostry?

Skąd dokładnie cieknie? Tzn w ktorym miejscu jest kałuża?

Napisano
  • Autor

> Skąd dokładnie cieknie? Tzn w ktorym miejscu jest kałuża?

Przy problemie z pompką kałuża była trochę po prawej stronie (na wys. pompy), teraz jest trochę bardziej centralnie, jakby między chłodnicą a silnikiem na środku... Tak mi się wydaje.

Pozdrawiam

pat

Napisano

ja miałem podobny problem co rano widziałem kałużke jakiegoś płynu wąchająć go doszedłem do wniosku że to płyn chłodniczy (taki zapach jak orzechy włoskie) postanowiłem wyjąć chłodnice i zobaczyłem że całkiem na dole ma ona brzuch tzn. że poprzedni właściciel lał wode i zimą woda zamarzła mi chłodnica i rozwaliło ją, wymieniłem ją na używaną z allegro i jest git. Swojego czasu dałem za nią z wszystkim (wentylatorem i intercoolerem) 500zł z przesyłką ale problem ustał i silnik lato czy zima trzyma 90-91 stopni, no chyba że depniesz latem do 140 to temperatura podejdzie do góry- oczywista grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. Czyli że wymienić chłodnicę? screwy.gif Całą (z osprzętem?).

Czy poczekać, poobserwować i dopiero?

Znalazłem (póki co ) na Allegrze to:

http://allegro.pl/item122720015_opel_astra_i_1_7td_isuzu_chlodnica_cieczy.html

i to:

http://allegro.pl/item122983220_nowa_chlodnica_wody_opel_astra_1_7td_isuzu_91_96.html

Co myślicie?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Pat

Napisano

weż się nie pakuj w koszty narazie. kup sobie w jakimś sklepie z cześciami takie opiłki do uszczelnienia chłodnicy- chybą z 5 zł pojemniczek kosztuje. Jeśli wyciek nie jest duży to powinno pomóc. Już nie raz z tego korzystałem i żadnych skutków ubocznych nie widzę

Napisano
  • Autor

> weż się nie pakuj w koszty narazie. kup sobie w jakimś sklepie z

> cześciami takie opiłki do uszczelnienia chłodnicy- chybą z 5 zł

> pojemniczek kosztuje. Jeśli wyciek nie jest duży to powinno

> pomóc. Już nie raz z tego korzystałem i żadnych skutków

> ubocznych nie widzę

Opiłki? Na czym to polega? czy to się jakoś wlewa/wsypuje do chłodnicy? spineyes.gif Naświetl sprawę, proszę.

Dzięki za radę

Pozdrawiam

Pat

Napisano

> Opiłki? Na czym to polega? czy to się jakoś wlewa/wsypuje do

> chłodnicy? Naświetl sprawę, proszę.

> Dzięki za radę

> Pozdrawiam

> Pat

Kupujesz taki pojemniczek, może tam jest z 50 gram proszku (wygląda jak opiłki metalu) no i wsypujesz to do rozgrzanego uprzednio płynu chłodzącego.

oo tu znalazłem na allegro

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=121521248

ale myślę ze powinno być w każdym motoryzacyjnym sklepie. pozdrawiam

Napisano

> Dzięki. Czyli że wymienić chłodnicę? Całą (z osprzętem?).

> Czy poczekać, poobserwować i dopiero?

> Znalazłem (póki co ) na Allegrze to:

> http://allegro.pl/item122720015_opel_astra_i_1_7td_isuzu_chlodnica_cieczy.html

> i to:

> http://allegro.pl/item122983220_nowa_chlodnica_wody_opel_astra_1_7td_isuzu_91_96.html

> Co myślicie?

> Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

> Pat

Ja tylko sugeruje co powinieneś zrobić nono.gif pamiętaj tylko, że nowa część to nowa część a zaklejanie chłodnicy jest tylko na jakiś okresu czasu i zawsze może puścić i dalej będzie ciec, a tak dzieje się zawsze przy pilnych wyjazdach.

P.S. Przezorny zawsze ubezpieczony waytogo.gif

Za samą chłodnice nigdy bym nie dał 450zł, ja miałem to z wszystkim jump.gif

Napisano

> Ja tylko sugeruje co powinieneś zrobić pamiętaj tylko, że nowa

> część to nowa część a zaklejanie chłodnicy jest tylko na jakiś

> okresu czasu i zawsze może puścić i dalej będzie ciec, a tak

> dzieje się zawsze przy pilnych wyjazdach.

no i najwyżej. Gorzej kapało napewno nie bedzie po zastosowaniu tego proszku, tylko prawdopodobnie wogóle przestanie wyciekać i naprawa zamiast w 500zł może zakończy sie w 5 zł czego serdecznie zycze. pozdr.

Napisano

> no i najwyżej. Gorzej kapało napewno nie bedzie po zastosowaniu tego

> proszku, tylko prawdopodobnie wogóle przestanie wyciekać i

> naprawa zamiast w 500zł może zakończy sie w 5 zł czego

> serdecznie zycze. pozdr.

A dlaczego nie powiesz koledze ze dosyapnie uszczelniacza moze sie skonczyc rowniez w przyszlosci zapchaniem nagrzewnicy i kompletnym brakiem ogrzewania lub innymi mniejszymi lub wiekszymi zgrzytami.

Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Napisano

> A dlaczego nie powiesz koledze ze dosyapnie uszczelniacza moze sie

> skonczyc rowniez w przyszlosci zapchaniem nagrzewnicy i

> kompletnym brakiem ogrzewania lub innymi mniejszymi lub

> wiekszymi zgrzytami.

> Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Bo mnie to jeszcze nie spotkało i nie słyszałem zeby ktokolwiek znajomy, który stosował ten proszek skarżył sie na jakieś skutki uboczne. Dodam jeszcze że chlodnica w mojej astrze jest dość porządnie zmasakrowana po dość poważnej stłuczce w zwszłym roku i żeby ją uszczelnić wsypałem chyba 3 pojemniki tego proszku i jakoś ani z wyciekami ani z ogrzewaniem nie mam kolpotów. Kolega, który założył temat zrobi co chce, ja mu tylkoi przedstawiam jedno z wielu możliwych rozwiązań problemu. A co bedzie, jeśli powiedzmy to nie jest jedak wina chlodnicy i te 500zł pojdzie w błoto, a ten proszek uszczelni także wycieki na węzach złączkach itp

Napisano

Ciagle sie zastanawiam dlaczego ludzie wymieniaja czesci w ciemno.

Wlasnie najpier kolega powinien sie dowiedziec skad cieknie a pozniej zastanowic sie co z tym zrobic, moze opaska mu puscila i trezba tylko wymienic.

A co do uszczelniaczy to zaslepia Ci kazde pzrewezenie nie tylko dziurke. Tak samo dziala kamien kotlowy powoli sie odklada powodujac zmniejszenie przeswitow w przewodach i chlodnicy.

Naprawde nie jestem zlosliwy tylko nie wolno traktowac uszczelniacza jako naprawe tylko jako polsrodek ktory wplywa dobrze bo nie ma wycieku ale tak naprawde zatyka powoli uklad chlodzenia.

Napisano

> no i najwyżej. Gorzej kapało napewno nie bedzie po zastosowaniu tego

> proszku, tylko prawdopodobnie wogóle przestanie wyciekać i

> naprawa zamiast w 500zł może zakończy sie w 5 zł czego

> serdecznie zycze. pozdr.

Witam. W moim poprzednim samochodzie (fiesta) uszczelniacz wyeliminował wyciek, ale unieruchomił mi termostat!!! Warto postarać sie znależć miejsce wycieku. Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Serdecznie dziękuję wszystkim Kolegom za rady.

Zbieram informacje, lubię znać różne rozwiązania potencjalnych problemów, ale decyzję podejmę po zorientowaniu się, co w trawie piszczy (a właściwie w chłodnicy, czy okolicach).

Póki co, części w ciemno nie wymieniałem, ani nie wymieniam, bo każdy grosz cenny food.gif

Zdaję sobie sprawę, że nic nie zastąpi fachowego spojrzenia mechanika.

Jeszcze raz dzięki za wszystkie posty.

PEACE, kochani Klubowicze 20.GIF30.GIFpalacz.gifyay.gif

Pat

Napisano
  • Autor

Ha.

Dzisiaj sucho icon_eek.gif

Jak pieprz... ani kropelki niczego... spineyes.gif

Nic nie qmam niewiem.gif chyba, że moja chłodnica czy co tam knuje coś na przyszły tydzień, bo planuję WYJAZD cfaniaczek.gif

Zobaczymy. W poniedz. oględziny u mechanika, macanie, gmeranie, szukanie dziury w całym. Wydziwianie.

A ja naprawdę widziałem ten płyn pod spodem. crazy.gifslinka.gif

Pozdrawiam

Pat

Napisano

> Ha.

> Dzisiaj sucho

> Jak pieprz... ani kropelki niczego...

> Nic nie qmam chyba, że moja chłodnica czy co tam knuje coś na

> przyszły tydzień, bo planuję WYJAZD

> Zobaczymy. W poniedz. oględziny u mechanika, macanie, gmeranie,

> szukanie dziury w całym. Wydziwianie.

> A ja naprawdę widziałem ten płyn pod spodem.

> Pozdrawiam

> Pat

Jak masz plyn to powinien po wycieku zostac jakis slad tylko trzeba sie dobrze przygladac.

Napisano

> Ha.

> Dzisiaj sucho

> Jak pieprz... ani kropelki niczego...

> Nic nie qmam chyba, że moja chłodnica czy co tam knuje coś na

> przyszły tydzień, bo planuję WYJAZD

> Zobaczymy. W poniedz. oględziny u mechanika, macanie, gmeranie,

> szukanie dziury w całym. Wydziwianie.

> A ja naprawdę widziałem ten płyn pod spodem.

> Pozdrawiam

> Pat

może już nie ma co wyciekać zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> może już nie ma co wyciekać

yyy moze tak byc hehe.gif

Napisano
  • Autor

Kochani.

Bardzo chytra hipoteza.

clown.gif

Ubawiłem się do rozpuku.

Pa.

Napisano

Chcialbym dodac, ze jakis czas temu mialem podobny problem, mam dziurawą chlodnice, kleijem ją ale sie rozszczelnila, potem sypalem rozne uszczelniacze, ale to dzialalo na góra 2 tyg. Wkurzylem sie i kupilem w makro najdrozszy uszczelniacz w plynie STP (ok 16zł) i od ponad 2 mc-y mam spokój. Więc wniosek - te proszki to kicha, klej pęka, chlodnice do isuzu są za drogie. 16zł i po problemie, jak znowu zacznie cieknąć to zaleje jeszcze raz ten plyn smile.gif, na mnie handlarze od chlodnic windujący ceny czerwona.gif, nie zarobią !

Napisano
  • Autor

> Chcialbym dodac, ze jakis czas temu mialem podobny problem, mam

> dziurawą chlodnice, kleijem ją ale sie rozszczelnila, potem

> sypalem rozne uszczelniacze, ale to dzialalo na góra 2 tyg.

> Wkurzylem sie i kupilem w makro najdrozszy uszczelniacz w plynie

> STP (ok 16zł) i od ponad 2 mc-y mam spokój. Więc wniosek - te

> proszki to kicha, klej pęka, chlodnice do isuzu są za drogie.

> 16zł i po problemie, jak znowu zacznie cieknąć to zaleje jeszcze

> raz ten plyn , na mnie handlarze od chlodnic windujący ceny ,

> nie zarobią !

Dzięki za posty, ale wolę chyba raz zapłacić za nową chłodnicę i mieć Św. Spokój na jakiś czas, niż sypać różne kości nietoperza i wampirze racice, co podziała jak klejenie na gumę do żucia...

Sprawdzę, czy to chłodnica, bo wyciek był na wysokości jakiegoś Węża Doprowadzającego, który mógł był rozszczelnić się i umożliwić siąpienie. Zobaczymy. Dam cynk, jak sprawa się skończyła.

Pozdrawiam

Pat

P. S. Dziś wychechłał mi się akumulator do samego dna i tez musiałem wymienić. Zaczyna mnie to już bawić.

Miłych snów.

Bezawaryjnych. 270751858-jezyk.gif

P.

Napisano

YYY - a że tak nieskromnie zapytam - zdiagnozowałeś na 100% źródło wycieku?? Bo takie identyfikowanie wycieku po tym gdzie kałuża jest to chyba "trochę" mało precyzyjne...

KANAŁ, LATARKA, WŁĄCZONY SILNIK I SZUKASZ swieca.gif

Napisano

No to może jeszcze jeden ślad z własnego doświadczenia:

Miałem "kapanko" płynu chłodniczego w baaaardzo icon_eek.gifspecyficznych warunkach - gdy silnik stygł. Na gorącym wszysko oki.

Po wielu bojach doszedłem skąd ciekło - uszcelka termostatu puszczała. Wymiana, dodatkowo czerwony silikon i spokój od 2 lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.