Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.7 isuzu, jaka normalna temperatura pracy???

Featured Replies

Napisano

Witam, jaka jest cena termostatu do astry jak w podpisie? I gdzie ewentualnie najtaniej to kupic we wroclawiu?

Sprawdzilem ze chlodnica zaczyna sie nagrzewac juz przy 78C, czyli za szybko sie otwiera. Zauwazylem tez zwiekszone spalanie, bo ciagle mam niedogrzany silnik. Srednia temperatura to 80C. W korkach jest gora 93C. Więc chyba termostat do wymainy icon_rolleyes.gif.

Napisano

EDIT:

Coś się pierdzieli z załącznikami. Ale cana jest około 50 zł

Napisano

Co prawda nie mam silnika ISUZU, ale efekt mam podobny: temperatura normalnie oscyluje w granicach 80 stopni, a jeżdżąc po wa-wie w korkach dochodzi dopiero do 90 (temp otoczenia 30 stopni). Dowiadywałem się na ten temat u fachowców i powiedzieli, że tak może być. Podobno diesel nie potrzebuje tak jak benzyna 90 stopni. Pytałem się również znajomego co ma vectre B z silnikiem 2.0 DTL i u niego jest tak samo - normalnie poniżej 90 stopni. Jak to jest więc z tą temperaturą?

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Co prawda nie mam silnika ISUZU, ale efekt mam podobny: temperatura

> normalnie oscyluje w granicach 80 stopni, a jeżdżąc po wa-wie w

> korkach dochodzi dopiero do 90 (temp otoczenia 30 stopni).

> Dowiadywałem się na ten temat u fachowców i powiedzieli, że tak

> może być. Podobno diesel nie potrzebuje tak jak benzyna 90

> stopni. Pytałem się również znajomego co ma vectre B z silnikiem

> 2.0 DTL i u niego jest tak samo - normalnie poniżej 90 stopni.

> Jak to jest więc z tą temperaturą?

> Pozdr

No wlasnie....

A spalane, troche mi wzroslo, ze 2-3 litry wiecej pali icon_eek.gif

A wentylator podczas upalow mi sie wlaczyl moze ze 2 razy na chwile (ok 5s). W zasadzie to wcale sie nie wlacza, troche to dziwne, jezeli by mial byc taki zimny to po co mu wentyaltor screwy.gif. Cos musi byc z tym termostatem. Ale najdziwniejsze jest to ze mam to auto juz ponad 2 lata i odkad pamietam, zawsze tak bylo, ale zdraznilo mnie to spalanie, w zasadzie troche intensywniej jezdze ostatnio, ale zeby az tak palil (ok 8-10l)?

Napisano

> Podobno diesel nie potrzebuje tak jak benzyna 90

> stopni.

> Jak to jest więc z tą temperaturą?

Ano tak, że na termostacie do diesla jest napis 85* lub 88* a na tym od benzyniaka 92*

Napisano
  • Autor

> Ano tak, że na termostacie do diesla jest napis 85* lub 88* a na tym

> od benzyniaka 92*

No ale to znaczy ze przy tej temp jest w pelni otwarty, czy zaczyna dopiero puszczac?

Napisano

> No ale to znaczy ze przy tej temp jest w pelni otwarty, czy zaczyna

> dopiero puszczac?

Pytaj producenta co miał na mysli wink.gif

A tak na poważnie to napewno nie jest temperatura pełnego otwarcia. Napewno też nie poczatku. Kiedy gotuje się termostat w czajniku wyraźnie widać, że zaczyna się popuszczać już przy 70* i potem już gwałtowniej otwiera się coraz bardziej do 100* (niestety wody bardziej nie ogrzejesz pod normalnym ciśnieniem wink.gif . Myslę, że jest to temperatura jaką termostat utrzymuje w układzie.

Napisano

Czyli wnioskuje, że u mnie jest wszystko OK.

A jeśli u mnie jest OK to kolega prez8s niepotrzebnie szuka dziury w całym.

Mimo tego ciekaw jestem jakie rezultaty może przynieść wymiana termostatu na nowy egzemplarz. Jeśli kolega prez8s zdecyduje się jednak na taką operację to mógłby podzielić się wynikami jakie przyniosła wymiana tego elementu.

Napisano
  • Autor

> Czyli wnioskuje, że u mnie jest wszystko OK.

> A jeśli u mnie jest OK to kolega prez8s niepotrzebnie szuka dziury w

> całym.

> Mimo tego ciekaw jestem jakie rezultaty może przynieść wymiana

> termostatu na nowy egzemplarz. Jeśli kolega prez8s zdecyduje się

> jednak na taką operację to mógłby podzielić się wynikami jakie

> przyniosła wymiana tego elementu.

No skoro tak, to chyba cos nie tak z moja nogą, pewnie za ciezka sie zrobila wink.gif.

zmienilem temat, moze kacikowicze z tym silnikiem tutaj zaglądną i sie wypowiedzą

Napisano

no ja sie nie zgodzę z tą teorią. u mnie temperatura trzyma 94-95 a jak tylko stanę w korku to odrazu 100 i wentylatorek. Spalanie normalne 6,5-7.

edit. Ale mam x17dtl. sorki nie czytałem dokladnie tytułu

Napisano
  • Autor

> no ja sie nie zgodzę z tą teorią. u mnie temperatura trzyma 94-95 a

> jak tylko stanę w korku to odrazu 100 i wentylatorek. Spalanie

> normalne 6,5-7.

dobra zmienie termostat i zobaczymy, gdybac nie ma co, jak nic to nie da to przynajmniej bede wiedzal ze utyła mi noga grinser006.gif

Napisano

> Witam, jaka jest cena termostatu do astry jak w podpisie? I gdzie

> ewentualnie najtaniej to kupic we wroclawiu?

> Sprawdzilem ze chlodnica zaczyna sie nagrzewac juz przy 78C, czyli za

> szybko sie otwiera. Zauwazylem tez zwiekszone spalanie, bo

> ciagle mam niedogrzany silnik. Srednia temperatura to 80C. W

> korkach jest gora 93C. Więc chyba termostat do wymainy .

U mnie jest podobnie jeśli chodzi o temperaturę , wentylator właczył mi się chyba ze dwa razy przez pięć lat. Może dlatego że nie mam okazji jeździć w korkach. Spalanie ok 6l , chyba że zapomnę wymienić filtr powietrza to wtedy rośnie.

Napisano
  • Autor

Kupilem termostat w hurtowni za 34zl. To jest taki sam jak do benzyniakow 1.6-1.8 i wszystkie diesle 1.7. Temperatury podane na termostatcie to 92/107C, czyli poczatek otwarcia to 92C a pelne otwarcie to 107C. Więc mam niedogrzany silnik. Rury gumowe od chlodnicy w zasadzie nie sa az takie gorace zeby sie nie dalo ich dotknąc, u ojca w suzuki 1.9TD po 10 min jazdy nie idze ich palcem dotknąc takie gorace, a u mnie mozna je nawet calą reką na chwile zlapac i potrzymac.

Teraz musze znalezc troche czasu i wymienie i zobaczymy jakie rezultaty.

Napisano

To czekam na Twoje spostrzeżenia prez8s.

Jak dla mnie za dużo osób ma podobna temperaturę (około 80) żeby bawić się w wymianę termostatu, tym bardziej, że słyszałem opinie iż silnik ten niezbyt dobrze znosi wyższe temperatury - pękanie bloku, lecące pierścienie itp.

Napisano

> Ano tak, że na termostacie do diesla jest napis 85* lub 88* a na tym

> od benzyniaka 92*

DZIWNE

to dlaczego w sklepie do diesla sprzedali mi z temp na 92 st.

i jak zamontowałem to tak jest - na wskaźniku 92 i ani wiecej nawet w gorący lipiec

Napisano

> To czekam na Twoje spostrzeżenia prez8s.

> Jak dla mnie za dużo osób ma podobna temperaturę (około 80) żeby

> bawić się w wymianę termostatu, tym bardziej, że słyszałem

> opinie iż silnik ten niezbyt dobrze znosi wyższe temperatury -

> pękanie bloku, lecące pierścienie itp.

Tylko, że Ty masz inny silnik niż kolega prez8s. W dtl-ach temperatura zazwyczaj jest terochę wyższa (w granicach 90-95), chyba, że w G coś zmienili.

Pozdrawiam

Napisano

W dtl-ach temperatura zazwyczaj jest terochę wyższa (w granicach 90-95), chyba, że w G coś zmienili. ???

Pytałem się kilku osob co mają DTL'ki (1.7 i 2.0) i u nich też jest koło 80 stopni normalnie, więc już nic nie rozumiem. W szeroko zachwalanym przez to forum serwisie - autoekspert powiedziano mi, że taka własnie temperatura jest OK dla tych silników, więc powiem szczerze, że już zgłupiałem.

icon_eek.gif

Napisano

> Kupilem termostat w hurtowni za 34zl. To jest taki sam jak do

> benzyniakow 1.6-1.8 i wszystkie diesle 1.7. Temperatury podane

> na termostatcie to 92/107C,

Powiem ci, że sytuacja jest dziwna.

Wg EPC i w konsekwencji (numer katalogowy) według katalogu Hans Pries do silnika 1.7TD idzie termostat 13 38 046 czyli 92C

Natomiast wg opelshop do 1.7 TD do numeru silnika 731418 idzie termostat 88C :

http://www.opel-shop.pl/product_info.php...99c5edd49d88409

a od numeru silnika 731419 termostat 85C :

http://www.opel-shop.pl/product_info.php...99c5edd49d88409

> 92/107C, czyli poczatek otwarcia to 92C a pelne otwarcie to 107C.

Kłóciłbym się, że 92 to początek otwarcia, ale w sumie to nie ma znaczenia.

Napisano

> Powiem ci, że sytuacja jest dziwna.

> Wg EPC i w konsekwencji (numer katalogowy) według katalogu Hans Pries

> do silnika 1.7TD idzie termostat 13 38 046 czyli 92C

Według mojej wersji EPC powinien być 1338056 lub 1338075 (w zależności od nr silnika). Czyli takie jak podane w linkach.

Edit: 1338046 to termostat do 1,7 DTL a to jest silnik oplowski i faktycznie temperatura jego otwarcia jest 92C. Dla ciekawostki na rynki cieplejsze (Tunezja) przewidziany jest do tego silnika termostat 1338024 z temp otwarcia 82C. Chciałbym taki na lato. grinser006.gif

Napisano

> No i sie okazuje ze mam inny termostat, jutro jade wymienic. Do isuzu

> jest zupelnie inny, wlasnie ten:

> http://www.opel-shop.pl/product_info.php...5edd49d88409NTC 88C.

> Co to znaczy????

Pewnie chodzi o temperaturę otwarcia 88C. Masz też rację z wyglądem tego termostatu (jest jakby podwójny)

Napisano

> Edit: 1338046 to termostat do 1,7 DTL a to jest silnik oplowski i

> faktycznie temperatura jego otwarcia jest 92C. Dla ciekawostki

> na rynki cieplejsze (Tunezja) przewidziany jest do tego silnika

> termostat 1338024 z temp otwarcia 82C. Chciałbym taki na lato.

Czyli mamy tak samo w naszych wersjach grinser006.gif

Napisano

> Czyli mamy tak samo w naszych wersjach

No dobra tylko, że w linkach pokazujesz termostaty do silnika isuzu a w EPC szukasz silnika GM.

wink.gif

Napisano

> No dobra tylko, że w linkach pokazujesz termostaty do silnika isuzu a

> w EPC szukasz silnika GM.

Tak, ale ani w EPC ani w linkach nie ma nawet wzmianki o Isuzu. W obydwu przypadkach mowa jest o silniku 1.7DTL wink.gif Daletego napisałem, że "sytuacja jest dziwna."

Ale teraz wszystko jasne

Napisano
  • Autor

> Tak, ale ani w EPC ani w linkach nie ma nawet wzmianki o Isuzu. W

> obydwu przypadkach mowa jest o silniku 1.7DTL Daletego

> napisałem, że "sytuacja jest dziwna."

> Ale teraz wszystko jasne

A czy przy 88C te rury gumowe od chlodnicy powinny parzyć?

Ja mam wedlug wskaznika caly czas jakies 78C i te rury nie parzą.

Powodem tego ze zainteresowalem sie termostatem jest spalanie, bo wychodzi ze mi teraz pali jakies 12L w miescie icon_eek.gif, a kiedys bylo w granicach 8L przy mocnym deptaniu. Od miesiaca cos mi tak zaczął duzo palic. W zasadzie to codziennie robie teraz jakies 50km po miescie i tankuje co dwa dni za 50zl, zawsze jak zapali sie zydek wink.gif. Ale to srednio wychodzi ze na 100km spala mi ok 12L yikes.gif. Czyli tak jakby caly czas na ssaniu jezdzil. Przy jakiej temp wylacza sie ssanie w dieslu??

Napisano

> A czy przy 88C te rury gumowe od chlodnicy powinny parzyć?

> Ja mam wedlug wskaznika caly czas jakies 78C i te rury nie parzą.

> Powodem tego ze zainteresowalem sie termostatem jest spalanie, bo

> wychodzi ze mi teraz pali jakies 12L w miescie , a kiedys bylo w

> granicach 8L przy mocnym deptaniu. Od miesiaca cos mi tak zaczął

> duzo palic. W zasadzie to codziennie robie teraz jakies 50km po

> miescie i tankuje co dwa dni za 50zl, zawsze jak zapali sie

> zydek . Ale to srednio wychodzi ze na 100km spala mi ok 12L .

> Czyli tak jakby caly czas na ssaniu jezdzil. Przy jakiej temp

> wylacza sie ssanie w dieslu??

Wydaje mi się, że w lecie nawet jazda z otwartym termostatem nie będzie skutkowała tak dużymi różnicami w spalaniu. Chyba musisz szukać gdzie indziej przyczyny wyskokiego spalania.

Napisano

> A czy przy 88C te rury gumowe od chlodnicy powinny parzyć?

Wiesz... U mnie temperatura przynajmniej teoretycznie tej rury to 92* Nie mam aż tak wyczulonych receptorów aby stwierdzić różnicę 4* wink.gif

Ale mogę powiedzieć, że ręki nie utrzymam u siebie.

Co do spalania. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że spalanie wzrosło z 8l do 12l przez niedogrzany silnik. Trzeba szukać usterki gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

> Wiesz... U mnie temperatura przynajmniej teoretycznie tej rury to 92*

> Nie mam aż tak wyczulonych receptorów aby stwierdzić różnicę 4*

> Ale mogę powiedzieć, że ręki nie utrzymam u siebie.

> Co do spalania. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że spalanie wzrosło z

> 8l do 12l przez niedogrzany silnik. Trzeba szukać usterki gdzie

> indziej.

W zasadzie to te 12l to tylko tak orientacyjnie, ale napewno siorbie mi z 10l. Fakt ze wolno nie jezdze, bo lubie przycisnąć, ale wczesniej mniej palil. Szacuje ze teraz pali ponad 2 litry wiecej. I cos ta temperatura za niska, jutro powymieniam termostat, filtry, itp. Zrobie sobie porządek przed zimą z silnikiem i opisze co to dalo. Byc moze zbieglo sie pare rzeczy, tzn za niska temp, brudny filtr, itp. Zobaczymy jutro. A narazie: pozdro for all banana-wave.gif

Napisano
  • Autor

Mam ten co trzeba. Byl dorzszy o ok 10zl. Ale to 88C to oznacza pelne otwarcie, a poczatek jest przy 80C, wiec chyba niepotrzebnie go wzialem. W kazdym razie na razie go nie wymieniam, bo wymienilem dzisiaj filtry powietrza i paliwa. Ten filtr powietrza byl podejrzanie brudny. Pojezdze pare dni jak spalnie nie spadnie to wymienie takze termostat. Poprostu chce pokolei sprawdzac co bylo przyczyną, a jak bym wszystko na raz wymienil to bym nie wiedzial. Wiec za pare dni napisze. Aha i jesli chodzi o silniki dtl to one mają miec jeszcze nizsza temp, bo termostaty są na 85C. To wlasnie kolega pare postow wyzej mial racje z tymi linkami. Jednak diesle w oplu są zimniejsze niz np. w suzuki czy VW.

Napisano

Aha i jesli chodzi o silniki DTL to one mają miec jeszcze nizsza temp, bo termostaty są na 85C. To wlasnie kolega pare postow wyzej mial racje z tymi linkami. Jednak diesle w oplu są zimniejsze niz np. w suzuki czy VW.

I bardzo dobrze, że tak jest bo wtedy w pełni zgadza się z tym co obserwuje u siebie. Czyli: dla DTL 80*C jest OK.

Napisano

U mnie (X17DTL) jest ponad 90 zazwyczaj. A w korkach to pod 100 potrafi dojsc i sie wentylator wlacza (tak twierdzi wskaznik na desce rozdzielczej).

Napisano

> Aha i jesli chodzi o silniki DTL to one mają miec jeszcze nizsza

> temp, bo termostaty są na 85C. To wlasnie kolega pare postow

> wyzej mial racje z tymi linkami. Jednak diesle w oplu są

> zimniejsze niz np. w suzuki czy VW.

> I bardzo dobrze, że tak jest bo wtedy w pełni zgadza się z tym co

> obserwuje u siebie. Czyli: dla DTL 80*C jest OK.

Może jest kilka rodzaju termostatu. Najlepiej wyjąć i sprawdzić co jest na nim napisane. Ja do DTL-a spotkałem tylko na 92C. I z tego co piszą pozostali użytkownicy tego silnika to chyba większość ma temperaturę powyżej 90C. Przyznam, że na lato mógłby być termostat z niższą temperaturą (bo temp. w trasie potrafi oscylować około 95C), ale na zimę ten na 92C sprawdza się doskonale. Na szczęście do zimy nie daleko.

Napisano
  • Autor

Po paru dniach jazdy moge juz zapodac wstepne podsumowanie, wymienilem jednak termostat i musze przyznac ze silnik jak nowy, spalanie zmalalo do normy i temperatura trzyma powyzej 80C czesto dochodzi teraz do 90C, a nawet wyzej. Czyli jednak zbiegly sie u mnnie dwie rzeczy, brudny filtr i kiepski termostat ktory wczesniej trzymal ponizej 80C i zadko kiedy przekraczal tą temp. Teraz auto lepiej sie zbiera, nie trzeba cisnąc na gaz zeby jechac i w dodatku mimo ze przyciskam ostro czesto do max obr. to paliwa prawie nie ubywa, szacuje ze teraz pali kolo 6-7l ale dokladniej to za pare dni bede wiedzial, przedtem bylo powyzej 10l. Aha i turbine juz czuc przy 2200obr, a nie tak jak wczesniej na starym filtrze przy 2700. Ogólnie stary nie byl taki brudny z wyglądu, ale jednak nowy filtr dał sie odczuc niesamowicie. I lepiej turbinke slychac teraz, czuć ze ma lżej. Ogolnie moge stwierdzic ze silnik byl niedogrzany oraz slabiej zasysal powietrze, co sie odbilo na cholernie duzym spalaniu, jak wyliczylem to nawet do 12l yikes.gif siorbał. Ale co dziwne nic nie dymił hmm.gif. Przez jakies dwa miesiące tak jezdzilem, to sie przyzwaczyilem ze powoli zaczal przymulac, teraz to inna jazda zlosnik2.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.