Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura chlodzenia 100oC

Featured Replies

Napisano

czy normalne jest dochodzenie temp chlodzenia do 100oC stojac w jednym pieknym wroclawskim korku?

wiem ze podcisnienie, wiem ze wrzenie do 125oC wzrasta ale od tych 100 juz niedaleka droga do czerwonego pola.

kiedy wlasciwie zaczac sie bac tej temperatury, jak przekroczy 100 i dotrze do czerwonego? wczesniej? pozniej?

Napisano

U mnie to bynajmniej normalne. Jak tylko parę minut samochód stoi w miejscu to załącza się wentylator i spada do 95 i tak w kółko.

Napisano

Przy wskaźnikach 50l i 100oC to norma. Bać się należy jak temperatura wzrośnie powyżej 100 i nie będzie się włączał wiatrak chłodnicy ( u mnie włączenie nasępuje ciut poniżej 100 na wskaźniku a zdarza się to niezmiernie rzadko w gorszych bo warszawskich korkach... )

> czy normalne jest dochodzenie temp chlodzenia do 100oC stojac w

> jednym pieknym wroclawskim korku?

> wiem ze podcisnienie, wiem ze wrzenie do 125oC wzrasta ale od tych

> 100 juz niedaleka droga do czerwonego pola.

> kiedy wlasciwie zaczac sie bac tej temperatury, jak przekroczy 100 i

> dotrze do czerwonego? wczesniej? pozniej?

Napisano

przy 100 włącza cie się wentylator więc nie masz sie co martwić. TTTM

Napisano

w krakowskim normalne wink.gif

a we wrocławskich nie stałem to nie wiem grinser006.gif

jak masz 100 na zegarach to przy ok 100 włącza się went.

u mnie raczej 100 nie mija, a do czerwonego doszło tylko jak nawalił termostat.

Napisano

jeśłi poziom płynu chłodzacego w normie i wentylator się załącza, a temp. nie idzie na czerwone pole, to nie powodów do obaw

Napisano
  • Autor

krakowskie warszawskie czy wroclawskie tutaj chyba mamy najgorsze bo cale miasto rozkopane ale nie o tym mialem:)

przezylem chwile stresu widzac wskaznik na 100 od ktorego bardzo niewiele do czerwonego pola zostalo, wczesniej jakos nie zwracalem na temperature uwagi ale w korku rozne rzeczy sie z nudow robi zeby.GIF

wlasnie u mnie dochodzilo do 100 i pozniej spadalo do 95 ale myslalem ze to od roznych magicznych sztuczek ktore probowalem wink.gif szkoda ze wentylator nie wlacza sie przy nizszej temp,

teraz juz wiem ze do 100oC ma byc bo TTM:)

czy oprocz wskaznika jest jakas kontrolka ktora ostrzega przed za wysoka temperatura? bo jedno padniecie termostatu przy niezwracaniu uwagi na wskaznik = zatarcie silnika, czyz nie?

z gory dziekuje za kazda obecna i przyszla odpowiedz

Napisano

Witam,sprawdz jeszcze ile kabelków wychodzi z włącznika termicznego przy chłodnicy.Jeżeli trzy to powinna się włączać pierwsza prędkość wentylatora przy ok.96stopniach,a druga przy 105.Jeżeli masz dwa kabelki to wiatrak powinien się włączać przy 98.Ja w swojej mam padnięty włącznik termiczny i nie włącza mi pierwszego biegu,tylko drugi przy ok.102-105stopni

Napisano

Witam

Nie bede zakladal nowego tematu bo to nie ma najmniejszego sensu ale pytanie mam podobne w sprawie za duzej temperatury. Jestem ciekaw czy to jest wina termostatu. Otoz jak wiadomo w korkach rosnie w oplowskich silnikach temp. Ja niestety mam taki problem ze jak postoje dochodzi mi do czerwonego pola mad.gif i co mi pozostaje wlaczenie dmuchawy na 4 i pokretlo na grzanie i jakos ta temp spada troche poniezej czerwonego pola.

Napisano

A jaki to silnik?Wentylator się nie włącza!?

Napisano

> Witam

> Nie bede zakladal nowego tematu bo to nie ma najmniejszego sensu ale

> pytanie mam podobne w sprawie za duzej temperatury. Jestem

> ciekaw czy to jest wina termostatu. Otoz jak wiadomo w korkach

> rosnie w oplowskich silnikach temp. Ja niestety mam taki problem

> ze jak postoje dochodzi mi do czerwonego pola i co mi

> pozostaje wlaczenie dmuchawy na 4 i pokretlo na grzanie i jakos

> ta temp spada troche poniezej czerwonego pola.

Tio ja opiszę mój przypadek.

Mykałem sobie latem astrolotem i jak wiadomo na postojach w korkach astrolot się się strasznie grzał. Fan załączał się dopiero gdy wskazówka miłała trzecią kreskę na wsaźniku temperatury myślałem że to normalne. Troszkę ubywało mi wody z układu chłodzenia -ale to lato więc myślałem że aż tak szybko paruje (ale biorąc na logikę jak z szczelnego uładu może odparowywać 2cm wody na dzionek-zaglądając w zbiornik wyrównawczy) wycieku nie było nigdzie widać. Aż tu pewnego dnia padł wąż od nagrzewnicy-przyczyna bardzo duże ciśnienie w układzie chłodzenia. Od wymiany węża zaczeło mi ubywać coraz to więcej wody. Podejrzenie padło na uszczelkę pod głowicą . Wymieniłem uszczelkę i to samo-woda gdzieś znika. Zacząłęm rozgrzewać silnik i okazało się że wentylator włącza się na tej trzeciej kresce może ciut wyrzej -gdy woda w układzie chłodzenia zaczyna wrzeć . Zauważyłem a raczej usłyszałem że z chłodnicy wydobywa się syczenie-i wszystko było jasne . Co było powodem tego. Gdy wykręciłem czujnik z chłodnicy który załącza fan okazało się żę poziom syfu w chłodnicy jest równy z połową otworuod czujnika. Dopiero jak wetknąłem w otwór palec zaczeła normalnie lecieć woda a raczej szlam -kit. Syf ten powodował że czujnik odbierał temperaturę wody tylko górną swoją częścią i dopiero z dużym opóżnieniem łapał temperaturę chłodziwa i załączał wiatrak. Wywaliłem chłodnicę wrzuciłem do wanny i zacząłęm ją płukać . Tyle ż niej wypłynęło syfu i szlamu że co gorsze zatkałem odpływ w wannie( ale tio już opiszę w innym temacie smile.gif)

Zamontowałem chłodnicę zalałem wodę i już od miecha ani woda mi nie ubywa ani węże nie twardnieją a wentylator załącza się gdy wsazówka minie o milimetr drugą kreskę (90stopni). A więc cały problem tkwił w za póżnym załączaniu wentylatora i dopuszczeniu cieczy do prawie zagotowania się. Panowie warto zrobić taki zabieg czyszczenia. godzinka czasu i człowiek jeżdzi spokojnie. Do tych co zamulali chłodnice cieknące proszkami radziłbym zrobić płukanko jeśli takie objawy się pokażą bo może tio się źle skończyć dla silnika . DZięki za uwagę . Pozdrawiam

Napisano

termostat termostatowi nie równy , ja w swej omedze wymieniłem bo w zimie wskaznik na trasie pokazywał około 70-80 stopni , latem nie pzrekraczał 95 stopni , zas po wymianie termostatu , cały czas cyklicznie włacza sie i wyłacza sie wentylator , nawet podczas jazdy w upałach na trasie ! (omega B) a temperatura podchodzi do prawie 100 stopni i tak w koło macieju , jednak nigdy nie wiecej niz 100.

Chyba na lato bede zakładał ten stary oryginalny termostat zlosnik.gif

Napisano

> A jaki to silnik?Wentylator się nie włącza!?

Jest to 1.4 60 kucy. Powiedzmy ze wentylator sie wlacza bo takie sa przypuszczenia, jutro napewno dokladniej sprawdze. Wiec przypuscmy ze wentyl sie zalacza to powlaczeniu dmuchawy jak mi sie silnik wychladza to wina termostatu czy jeszcze zwrocic uwage na czujniki?

Napisano

> Jest to 1.4 60 kucy. Powiedzmy ze wentylator sie wlacza bo takie sa

> przypuszczenia, jutro napewno dokladniej sprawdze. Wiec

> przypuscmy ze wentyl sie zalacza to powlaczeniu dmuchawy jak mi

> sie silnik wychladza to wina termostatu czy jeszcze zwrocic

> uwage na czujniki?

Twój termostat zaczyna się otwierać przy 92stopniach,a całkowite otwarcie ma przy 107 stopniach.Wentylator w tym silniku ma jedną prędkość i powinien ci włączać wentylator przy ok 98 stop.Sprawdz jutro czy wąż gumowy przy odpływie z chłodnicy jest gorący jak silnik ma ponad 90 stopni.Jak ten dolny wąż jest gorący,to znaczy że termostat otwiera.Ale może być tak że go otwiera ale zbyt mało,to wtedy pozostaję tylko demontaż i topienie go w szklance.

Napisano

Powiedzcie mi drodzy koledzy gdzie moge znalezc termowylacznik albo czujnik od wentylatora bo okazuje sie ze wentylator od chlodnicy mi nie chodzi sciana.gif mam knige sam naprawiam ale tam nie ma nic napisane na ten temat albo jestem slepy. Czy to moze trzeba wymieniac bezpiecznik?

Napisano

> Powiedzcie mi drodzy koledzy gdzie moge znalezc termowylacznik albo

> czujnik od wentylatora

Jeden obraz wart tyle co tysiąć słów:

Kurna, nie działają załączniki.

Stan nad chłodnicą i spójrz po lewej stronie. Na lewej krawędzi będzie wkręcony włacznik wentylatora, mniej więcej na 3/4 wysokości.

Napisano

> Jeden obraz wart tyle co tysiąć słów:

> Kurna, nie działają załączniki.

> Stan nad chłodnicą i spójrz po lewej stronie. Na lewej krawędzi

> będzie wkręcony włacznik wentylatora, mniej więcej na 3/4

> wysokości.

Dobra zlokalizowalem dzisiaj rano. Znacie moze jakas stronke gdzie byloby fajnie opisane co i jak w tej sprawie? Jest jakis sposob na sprawdzenie czy ten termowyłacznik dziala poprawnie czy go odrazu wymieniac? Bo jest chyba tez mozliwosc ze bezpiecznik mogl sie spalic. Sorry ze tak truje z tym ale to moje pierwsze tak skomplikowane autko smile.gif

Napisano

Da się go sprawdzić, ale trzeba go wymontować.

Wsadzić do garnka z wodą (nie zanurzać) i grzać wodę.

W pewnej temp. włącznik powinien się włączyć (czyli ze stanu nieprzewodzenia wejść w stan przewodzenia smile.gif ). Dokładnie nie wiem w jakiej temp. Chyba powinno to być oznaczone na jego obudowie.

Napisano

> Jest jakis sposob

> na sprawdzenie czy ten termowyłacznik dziala poprawnie

Włącz zapłon, zdejmij wtyczkę z włacznika i zewrzyj w niej styki. Jeśli wiatrak wystartuje, to znaczy, ze instalacja jest OK a wina jest po stronie włacznika

Napisano
  • Autor

> Witam,sprawdz jeszcze ile kabelków wychodzi z włącznika termicznego

> przy chłodnicy.Jeżeli trzy to powinna się włączać pierwsza

> prędkość wentylatora przy ok.96stopniach,a druga przy 105.Jeżeli

> masz dwa kabelki to wiatrak powinien się włączać przy 98.Ja w

> swojej mam padnięty włącznik termiczny i nie włącza mi

> pierwszego biegu,tylko drugi przy ok.102-105stopni

miales racje. mam tylko 2przewody do wentylatora czyli zalaczanie przy 100oC jest objawem normalnym frown.gif

pozdrawiam i dzieki za informacje

Napisano

> Włącz zapłon, zdejmij wtyczkę z włacznika i zewrzyj w niej styki.

> Jeśli wiatrak wystartuje, to znaczy, ze instalacja jest OK a

> wina jest po stronie włacznika

powiedz mi drogi kolego ktore mam te styki od "wtyczki" od wentylatora zewrzec? bo sa trzy. Pierwszym problemem dlaczego nie chodzil to byl brak bezpiecznika, zamienilem z nagrzewnicy na wentyl. Nagrzalem motor i zadzialal. Nastepnego dnia kupilem na stacji drugi bezpiecznik i jak juz dojezdzalem do domu samochod znow zaczynal sie gotowac a wentyl nie chodzil. Bezpieczniki sie nie przepalily wiec juz pozostaje czujnik?

Za jakas chwile wrzuce fotki jak to umnie wyglada bo troche jest tam nagmatwane (przez klime mi sie wydaje) i niektorych kabelkow nie chce ruszac bo nei wiem od czego sa biglaugh.gif

A o to fotki

pict0106pg8.jpg

Jeden kabelek ktory jest schowany

pict0107sa9.jpg

Wtyczka wyglada tak od czego to wogole jest?

pict0111fh4.jpg

To jest jakies uziemienie? Jak widac jest pod wentylatorem.

pict0116fc0.jpg

To moj czujnik jak zapewne wiecie smile.gif czy ten kabel tak powienien wygladac?

pict0118vp0.jpg

Co to za skrzynka? jakas z kolejnymi bezpiecznikami? kolo akumulatorka jest.

Za pomoc bym byl wdzieczny, jak cos mam pelne fotki dla zainteresowanych bo nie chcialem rozwalac forum

Napisano

Wiec juz nie uzyskam dalszej pomocy zolta.gif

Napisano

> Wiec juz nie uzyskam dalszej pomocy

Najlepiej odezwij się na gg 8123162.

Napisano

Mam kolejne pytanie w sprawie mojego chlodzenia.

Otoz wentylator podlaczony na krotko dziala, po spieciu stykow w czujniku pyka mi w przekaznikach, przekazniki nie sa popalone ani zaden bezpiecznik. Padl gdzies tam jakis kabel ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.