Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakaz skrętu w lewo???

Featured Replies

Napisano

Witam. Ponieważ w ostatnim czasie serce.gif zgłebia tajniki ruchu drogowego i w jej elemntarzu natchnąłem się na taka oto sytuację.

Znak "zakaz skrętu w lewo" 277614436-zswl.jpg

Definicja: "Znak ten zabrania skrętu w lewo i zawracania na najbliższym skrzyżowaniu. Jeżeli znak ten jest umieszczony w obrębie skrzyżowania, to dotyczy on najbliższej jezdni, przed którą się znajduje. "

Do opisu dołaczony jest obrazek z taką oto sytuacją:

Jedziemy, stoi znak. Za znakiem po lewej stronie droga wyjazdowa z osiedla, troszkę dalej skrzyżowanie. Według obrazka znak zabrania skrętu w lewo i nawracania na SKRZYŻOWANIU, natomiast nie dotyczy WYJAZDU Z OSIEDLA.

DLACZEGO????

post-17924-14352474586082_thumb.jpg

Napisano

> Witam. Ponieważ w ostatnim czasie zgłebia tajniki ruchu drogowego i

> w jej elemntarzu natchnąłem się na taka oto sytuację.

> Znak "zakaz skrętu w lewo"

No ja również na niego napotykam smile.gif

A co autor miał na myśli... niewiem.gif

Napisano

No i ...???

Napisano

> Definicja: "Znak ten zabrania skrętu w lewo i zawracania na

> najbliższym skrzyżowaniu. Jeżeli znak ten jest umieszczony w

> obrębie skrzyżowania, to dotyczy on najbliższej jezdni, przed

> którą się znajduje. "

> Do opisu dołaczony jest obrazek z taką oto sytuacją:

> Jedziemy, stoi znak. Za znakiem po lewej stronie droga wyjazdowa z

> osiedla, troszkę dalej skrzyżowanie. Według obrazka znak

> zabrania skrętu w lewo i nawracania na SKRZYŻOWANIU, natomiast

> nie dotyczy WYJAZDU Z OSIEDLA.

> DLACZEGO????

widocznie droga wyjazdowa z osiedla jest drogą jednokierunkową hmm.gif

Napisano

> widocznie droga wyjazdowa z osiedla jest drogą jednokierunkową

lub została potraktowana jako droga wewnetrzna

Napisano

Bez znaczenia dla sprawy. Raczej musiałaby być "drogą wewnętrzną", wyjazd z niej to jak wyjazd z parkingu.

Napisano

gdyby byla droga jednokierunkowa to by byl przy niej od razy zakaz wjazdu zlosnik.gif

swoja droga ja bym tez to odebral jako zakaz wjazdu w ta wlasnie droge, a nie na nastepnym skrzyzowaniu zlosnik.gif

Napisano

> Do opisu dołaczony jest obrazek z taką oto sytuacją:

> Jedziemy, stoi znak. Za znakiem po lewej stronie droga wyjazdowa z

> osiedla, troszkę dalej skrzyżowanie. Według obrazka znak

> zabrania skrętu w lewo i nawracania na SKRZYŻOWANIU, natomiast

> nie dotyczy WYJAZDU Z OSIEDLA.

> DLACZEGO????

A czym jest w takim razie połaczenie tej drogi wyjazdowej z osiedla z nasza drogą? Na jakiej podstawie nie jest to uznane za skrzyzowanie? Może są jakies przesłanki po temu (trzeba by sie przyjrzeć konkretnemu przypadkowi), ale generalnie połączenie/przeciecie dwóch dróg niegruntowych to skrzyzowanie. Wyjątkiem jest połączenie/przecięcie drogi z dojazdem do obiektu przy drodze.

Pytanie, czy ten "wyjazd" z osiedla to droga zawierająca jezdnię, czy nie?

Napisano

Może chodzi o jej długość ? Zgodnie z KRD droga to odcinek o długości min. 20m.

Napisano

> gdyby byla droga jednokierunkowa to by byl przy niej od razy zakaz

> wjazdu

> swoja droga ja bym tez to odebral jako zakaz wjazdu w ta wlasnie

> droge, a nie na nastepnym skrzyzowaniu

a skąd wiesz ze nie ma zlosnik.gif

Napisano

> lub została potraktowana jako droga wewnetrzna

A to juz w droge wewnętrznę nie moze być zakazu skrętu? Zakładając ze droga jest dwukierunkowa a zakaz jest ze wzgledów bezpieczeństwa bo np. główna jest bardzo ruchliwa...

Krawiec

Napisano
  • Autor

Cóż. Trudno powiedziec mi coś więcej. Jest to poglądowy rysuneczek w książce dla zaczynających zgłębiać wiedzę, więc raczej nie mówiłym bym tutaj o "konkretnym" przypadku. Stąd moje pytanie. Typowa sytuacja z zakazem skrętu w lewo dla laika. Tylko nieszczęśnie zamioszczono dodatkową ulicę, na której nie ma żadnego dodatkowego opisu.

Napisano
  • Autor

Ale to jest taki poglądowy rysuneczek smile.gif bez szczegółów. Poza tym, gdyby była jednokierunkowa (wyjazd) to tym bardziej powinine być zakaz skrętu grinser006.gif Jeśli to natomiast jest to wjazd nadal nie rozumiem dlaczego nie obowiązuje zakaz smile.gif

Napisano

może być, ale przez narysowanie linii ciągłej na jezdni, ale ogólnie droga wewnętrzna to nie skrzyżowanie dlatego nie znakiem a linią...

biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No i ...???

trzeba było poczekać smile.gif

Napisano
  • Autor

> No ja również na niego napotykam

> A co autor miał na myśli...

Odrobina cierpliwosci smile.gif

Napisano
  • Autor

Widzę, że temat się rozwija smile.gif

Panowie, zwóćcie uwagę, że to jest rysunek poglądowy, nie jakiś "szczegolny" przypadek. Rysunek dla kogoś, kto sie uczy. Znak "zakaz skrętu", narysowane autko i strzalki wskazujące, że na skrzyzowaniu nie wolno skręcić w lewo, a we wczesniejszą uliczkę (czymkolwiek ona jest) wolno skręcić.

Napisano

a nie ma żadnej info że ta uliczka to uliczka osiedlowa, wewnętrzna itp.?

Napisano
  • Autor

Nie, nic takiego nie pisze. Można to najwyżej wywnioskować z jej wielkości na rysunku.

Napisano

> może być, ale przez narysowanie linii ciągłej na jezdni, ale ogólnie

> droga wewnętrzna to nie skrzyżowanie dlatego nie znakiem a

> linią...

A dlaczego droga wewn. to nie jest skrzyzowanie?

Droga wewn. to ogóniedostepna droga niepubliczna.

Skrzyzowanie to przeciecie sie dróg z wyłączeniem przeciecia sie drogi twardej z gruntową i drogi twardej z dojazdem do obiektu.

Czyli przecięcie drogi twardej przez inną droge twardą nie bedąca dojazdem do obiektu a oznaczoną znakiem "droga wewn." jest skrzyzowaniem, bo wg mnie nie ma podstaw by tego nie uznac za skrzyzowanie.

Napisano

Wjazd na drogę publiczną z drogi wewnętrznej jest traktowany jako włączanie się do ruchu, zatem może dlatego nie należy tego interpretować jako skrzyżowanie hmm.gif

Napisano

> A dlaczego droga wewn. to nie jest skrzyzowanie?

> Droga wewn. to ogóniedostepna droga niepubliczna.

A od kiedy to wyjazd z parkingu na drogę jest skrzyżowaniem dróg? Masz na nim pierwszeństwo, bo jesteś z prawej?

Napisano
  • Autor

Po nitce do kłębka smile.gif Być może tak własnie jest. Ta "boczna uliczka" może jest własnie traktowana jako droga wewnętrzna. Szkoda, że nie zostało to jakos jasno przedstawione na rysynku i wymagało burzy mózgu na forum. Mógłbym w tym miejscu podac jeszcze kilka innych idiotyzmów zawartych w książkach dla nowych adeptów kierownicy smile.gif

Napisano

> A to juz w droge wewnętrznę nie moze być zakazu skrętu?

Umownie nazwałem ją drogą wewnętrzną, nie wiem jakie są opisy na rysunku, droga wjazdowa na osiedle może być potraktowana jako dojazd do obiektu.

Trudno powiedzieć nie widząc rysunku co autor miał na myśli. (A po jego zobaczeniu może być jeszcze trudniej. wink.gif) Ale znam takie osiedla (sam na takim mieszkam) gdzie wjazd/wyjazd nie jest traktowany jako skrzyżowanie.

Zakładając ze

> droga jest dwukierunkowa a zakaz jest ze wzgledów bezpieczeństwa

> bo np. główna jest bardzo ruchliwa...

> Krawiec

Napisano

> Wjazd na drogę publiczną z drogi wewnętrznej jest traktowany jako

> włączanie się do ruchu, zatem może dlatego nie należy tego

> interpretować jako skrzyżowanie

Ale taka interpretacja kłóci się z definicja skrzyzowania, o której pisałem, jesli droga wewnetrzna (a więc niepubliczna) nie jest gruntową lub nie stanowi dojazdu do obiektu.

Moim zdaniem taka interpretacja jest więc niewłaściwa, gdyż skutkuje tym, ze to co w mysl definicji przepisów ruchu drogowego nazwalibysmy skrzyzowaniem przestaje byc nim zgodnie z tą interpretacją.

A od drugiej strony, zeby byc konsekwentnym - jeśli to nie jest skrzyzowanie, to wówczas:

a) wolno nam wyprzedzac w takim miejscu (na skrzyzowaniu nie wolno, ale to skrzyzowaniem nie jest)

b) nie skutkuje tym, ze pewne znaki zakazu (jak ograniczenie prędkości na przykład) przestają obowiązywać (obowiazuje on i kilka innych m.in. do najblizszego skrzyzowania)

Oczywiście powyzsze spostrzeżenia (koniec obowiazywania zakazów, wyprzedzanie) stosuja się do sytuacji, gdy nie ma żadnych znaków czy sygnałów zmieniających ograniczenia a jedynie mówimy o ogólnych zasadach ruchu.

Napisano

znaki poziome na jezdni wskazują wjazd na parking?

czy jest ciągła ?

bo jeśli jest ciągła , to masz zakaz skrętu na skrzyżowaniu ,

jeżeli nie ma ciągłej to masz zakaz wjazdu na ten parking ,

dodatkowo znak musi być w odległości nie mniejszej niż 30m do wjazdu 893goodvibes.gif

(chyba nic nie pomyliłem ) grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Nie mam pojęcia ile tam jest metrów, bo to rysunek w książce jest smile.gif

Napisano

Tylko że jeśli to jest droga wewnętrzna to MUSI być taka tabliczka przed wjazdem na nią, a jak na rysunku nie ma to nią nie jest...

Napisano
  • Autor
faint.gif nie, nie ma na rysunku żadnego oznaczenia. Nie mam jak zrobić skanu, żeby zamieścić rysunek na forum. Odwołuję się do waszej wyobraźni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.