Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki akumulator...??

Featured Replies

Napisano

Mam do wymiany akumulator w mojej Asterce. Obecnie jeżdżę na baterii firmy "Krzak" smile.gif 12V 45Ah. Moje pytanie jest takie, czy mogę wrzucić nówkę sztukę o pojemności 60 Ah (Centra)?? Pytam, bo spotkałem sie z opinią, ze 60-tka moze być w Astrze niedoładowana..hmm.. niewiem.gif

Napisano

> spotkałem sie z opinią, ze 60-tka moze być w Astrze

> niedoładowana..hmm..

Możesz dać aku o dowolnej pojemności - ograniczeniem jest wielkość półki na aku oraz jego wysokość.

Ważna jest nie tyle pojemność ile wydajność prądowa przy niskich temperaturach - im więcej tym lepiej.

Napisano

otoz blad, wazna jest rowniez pojemnosc, a to dlatego ze jak wladujesz takiego byka ze stara to nie bedzie sie dobrze ladowal akumulator i bedzie niedoladowany, dlatego najlepiej zebys kupil 45, bo jest on dostosowany wlasnie do tego auta, z roznych opinii polecam centra futura grinser006.gif

Napisano

> otoz blad, wazna jest rowniez pojemnosc, a to dlatego ze jak

> wladujesz takiego byka ze stara to nie bedzie sie dobrze ladowal

> akumulator i bedzie niedoladowany, dlatego najlepiej zebys kupil

> 45, bo jest on dostosowany wlasnie do tego auta, z roznych

> opinii polecam centra futura

Po pierwsze to ze STARA nie wejdzie pod maskę.

Po drugie mylisz się, może być nawet 60Ah i więcej. W niczym to nie przeszkadza.

Napisano

> Po pierwsze to ze STARA nie wejdzie pod maskę.

> Po drugie mylisz się, może być nawet 60Ah i więcej. W niczym to nie

> przeszkadza.

po pierwsze to oczywiste ze sie nie zmiesci, napisalem tak w przenosni a chodzilo mi o pojemnosc,

a po drugie montaz akumulatora o wiekszej pojemnosci wiaze sie rowniez z wymiana alternatora, ktory to jest dobrany wlasnie do danej pojemnosci akumulatora, dlatego bledne jest przekonanie ze "wstawie aku wiekszej pojemnosci to bedzie lepiej", tak naprawde w najlepszym wypadku bedzie dzialal jak standardowej pojemnosci bo i tak bedzie tylko tyle ladowany i nie wiecej grinser006.gif

Napisano

> a po drugie montaz akumulatora o wiekszej pojemnosci wiaze sie

> rowniez z wymiana alternatora, ktory to jest dobrany wlasnie do

> danej pojemnosci akumulatora, dlatego bledne jest przekonanie ze

To znaczy jak dobierany - oświeć mnie bo to jakaś nowość.

> "wstawie aku wiekszej pojemnosci to bedzie lepiej", tak naprawde

> w najlepszym wypadku bedzie dzialal jak standardowej pojemnosci

> bo i tak bedzie tylko tyle ladowany i nie wiecej

Też nie rozumię - a czym się różni ładowanie akumulatora o pojemności 30Ah od aku 60Ah??

Napisano

Jestem w temacie bo wlasnie dzis wpakowalem do auta nowy aq. Jest firmy Nord Star o poj 60Ah wiec takiej o jaka pytasz, prad rozruchowy 480A.

Nord%20Star%2012V%2060Ah.jpg

Napisano

ja ci powiem tak kupiłem do mojego starego auta centre nie zawiodłem się i teraz ponownie zdecydowałem się na centre 43ah.

Też słyszałem opinie że właśnie większy aku nie będzie doładowany a to niedobrze, nie wiem czy to prawda ale podam taki przykład. Jak masz baterie (takie akumulatorki) paluszki o pojemności 2100mAh a masz ładowarke która ładuje tylko do 1800mAh to nie naładuje do 2100 zeby.GIF więc może podobnie jest w aucie (ale moge się mylić). Kończąc moją wypowiedz powiem tyle do astry wystarcza 43Ah ale jedny firma która sie dla mnie teraz liczy to Centra mimo swojej ceny, ale wiem za co płacę.

Napisano

> ja ci powiem tak kupiłem do mojego starego auta centre nie zawiodłem

> się i teraz ponownie zdecydowałem się na centre 43ah.

> Też słyszałem opinie że właśnie większy aku nie będzie doładowany a

> to niedobrze, nie wiem czy to prawda ale podam taki przykład.

> Jak masz baterie (takie akumulatorki) paluszki o pojemności

> 2100mAh a masz ładowarke która ładuje tylko do 1800mAh to nie

> naładuje do 2100 więc może podobnie jest w aucie (ale moge się

> mylić). Kończąc moją wypowiedz powiem tyle do astry wystarcza

> 43Ah ale jedny firma która sie dla mnie teraz liczy to Centra

> mimo swojej ceny, ale wiem za co płacę.

Ładowarka nie ładuje do jakiejś pojemności tylko monitoruje napięcie ładowania i naładuje akumulatory o każdej pojemności tylko dłużej to będzie trwało. Tak samo jest w samochodzie, jaki się nie wsadzi aku to można go naładować tylko jest to kwestią czasu jazdy (ładowania), miałem w maluchu 60Ah i było ok. pod chmurką leciała muzyczka, potem się jeździło i się aku ładował ładnie

Napisano

Alternator można obciążyć prądem 80A więc nawet możesz załadować accu 72Ah.

Napisano

> Alternator można obciążyć prądem 80A więc nawet możesz załadować accu

> 72Ah.

A dlaczego nie np. 120Ah?

Napisano

> Mam do wymiany akumulator w mojej Asterce. Obecnie jeżdżę na baterii

> firmy "Krzak" 12V 45Ah. Moje pytanie jest takie, czy mogę

> wrzucić nówkę sztukę o pojemności 60 Ah (Centra)??

możesz spokojnie ok.gif, lepszy rozruch zimą i dłuższa żywotność samego aku . Jeśli decydujesz się na Centrę , wybierz model Plus bo w przeciwieństwie do Futury możesz doładować ten aku zwykłym prostownikiem ok.gif

Pytam, bo spotkałem sie z opinią, ze 60-tka moze być w Astrze niedoładowana..hmm..

to jest mit z czasów kiedy zamiast alternatorów były prądnice zlosnik.gif

Napisano

> A dlaczego nie np. 120Ah?

Bo się nie zmieści smile.gif

Napisano

Do tej pory gdy bylem zmuszony kupic aq tez kupowalem zawsze tylko Centre. Gdy kupilem Passata to siedzial w nim 3 miesieczny aq Jenox. Pewnego dnia zostal on calkowicie wyladowany przez ojca po tym jak zapuscil sobie radyjko na fulla na kilka godzin - ponowne naladowanie niewiele dalo bo i tak juz nie trzymal swoich parametrow. Z gwarancji nie skorzystalem bo koszty z tym zwiazane bylyby niewspolmierne do korzysci (koszty dojazdu do punktu serwisowego, brak aq zastepczego) wiec kupilem Centre 62Ah zlosnik.gif

O zakupie tego NordStara zdecydowaly m.in. prawa ekonomii bo kupilem go u znajomego w sklepie praktycznie bez marzy. Do tej pory nie mial na ta marke zadnych reklamacji, a gdyby cos sie stalo to wymienia mi na inna sztuke od reki bez zmudnej procedury reklamacyjnej. No i wreszcie sam producent nie byl tutaj bez znaczenia - jak widac na foto jest nim ZAP Piastow Sznajder wiec firma ktora od dawna wraz z konkurentem tzn Centra jest liderem na polskim rynku akumulatorow

A pojemnoscia aq nie przejmuje sie za bardzo bo wg EPC byly stosowane od 36 do 85 Ah oraz alternatory o wydajnosci pradowej od 55 do 100A wiec podejrzewam ze przy moim silniku nie jest stosowany najslabszy alternator wink.gif

Napisano

> a po drugie montaz akumulatora o wiekszej pojemnosci wiaze sie

> rowniez z wymiana alternatora, ktory to jest dobrany wlasnie do

> danej pojemnosci akumulatora...

Nie chce byc niegrzeczny, ale wiesz o tym ze szkoly, czy moze z doswiadczenia? Jesli nie jestes czegos pewien, po prostu nie pisz nic. Forum czytaja mlodzi kierowcy i to co piszemy tutaj biora za dobra monete.

Do rzeczy.

Tak obrazowo... Wyobraz sobie, ze chcesz napelnic butelke woda, podkladasz ja pod kran i po chwili jest napelniona. Wiaderko... bierzesz kawalek weza otwierasz ten sam kurek i napelniasz. Trwa to kilka razy dluzej, ale da sie napelnic. Chcesz miec beczke pelna wody... bierzesz ten sam waz odkrecasz i mozesz isc na kawe, bo to troche potrwa. Dlugo, ale napelnic sie da.

I teraz, jesli chesz wziac szklanke wody, mozesz ja nalac z butelki, zaczerpnac z wiaderka lub beczki.

W butelce miesci sie ok. 5 szklanek wody, w wiaderku masz ich 50, a w beczce ok 1000.

Aby uzupelnic brak wody w butelce (nie masz lejka), biezesz kieliszek 50 ml i wlewasz do niej 4 kieliszki. Aby uzupelnic wode w wiadrze, tez wystarcza Ci 4 kieliszki. Aby uzupelnic brak w beczce nie potrzebujesz pompy strazackiej, ale wlewasz te same 4 kieliszki wody.

Jesli chodzi o uplywnosc pradu z akumulatora, mozemy to porownac do parowania. Z otwartej butelki jest znikoma, ale jest. Z wiadra paruje wiecej, a z beczki jeszcze wiecej, bo powierzchnia parowania wieksza. Jednak jesli operacje brania wody i uzupelniania wykonujemy dosyc czesto, to braki wody uzupelniamy na biezaco wlewajac np. pol kieliszka wody wiecej.

Toz to takie proste.

Kiedys pisalem na forum, ze przez pare lat wozilem w Skodzie 105 akumulator 185 Ah i nigdy nie podlaczalem go do prostownika, wystarczyl maly fabryczny alternator aby zachowac ciaglosc jego pracy.

pozdrawiam

Napisano

O Ho hoo jaki temat burzliwy. I to o tak starym wynalazku jak akumulator. Niemniej temat jest bynajmniej tak samo zawiły jak uznanie usterki gwarancyjnej przez producenta akumulatora. Myslę że cała burza tkwi w potencjale werwy , tegosści umysłów oraz doświadczenia Astroforowiczów. A tych przymiotów jak widać nam nie brakuje. I chwała Nam za to . chaja.gif

A wracając do tematu - w sklepach mają tabele - jaki akumulator (pojemnosć) do danego auta- jest tam przedział od .. do.... Raczej tego bym sie trzymał. Choć teoretycznie akumulator z kombajnu też powinien działać. Jednak ja nie zaryzykuje i nie podłacze akumulatora zkombajnu (tymbardziej ze go nie posiadam.) Kto ma i chce sprawdzić to chetnie przypatrze się takowemu experymentowi. Pozdrawiam - oby akumulatory nie doprowadziły do rozłamu Astrowiczów pub2.gif

Napisano

Witam...

Ładowanie akumulatora w samochodzie polega na podawaniu mu prądu aż uzyska napięcie x ... pewnie coś koło 14V

Możesz sobie włożyć nawet 200Ah i będzie doładowany ważne żeby akumulator przed włożeniem był naładowany do pełna... W tedy alternator będzie dawał sobie radę z doładowywaniem go w miarę jazdy...

Ładowanie dużego aku będzie poprostu dużo wolniejsze...

To że masz alternator 70A to przecież nie znaczy że akumulator ładujesz takim prądem - prawdopodobnie wystrzeliłby w kosmos.

Bezpeczne łądowanie akumulatora jak na mój gust to max 5A(prostownikiem) a to i tak dużo....

Prawdopodobnie historie z niedoładowanym akumulatorem wynikają z tego że jak już rozładujeż taki duży akumulator o wiele trudniej doładować go do momentu aż można odpalić silnik...

Napisano

> Nie chce byc niegrzeczny, ale wiesz o tym ze szkoly, czy moze z

> doswiadczenia? Jesli nie jestes czegos pewien, po prostu nie

> pisz nic. Forum czytaja mlodzi kierowcy i to co piszemy tutaj

> biora za dobra monete.

> Do rzeczy.

> Tak obrazowo... Wyobraz sobie, ze chcesz napelnic butelke woda,

> podkladasz ja pod kran i po chwili jest napelniona. Wiaderko...

> bierzesz kawalek weza otwierasz ten sam kurek i napelniasz. Trwa

> to kilka razy dluzej, ale da sie napelnic. Chcesz miec beczke

> pelna wody... bierzesz ten sam waz odkrecasz i mozesz isc na

> kawe, bo to troche potrwa. Dlugo, ale napelnic sie da.

> I teraz, jesli chesz wziac szklanke wody, mozesz ja nalac z butelki,

> zaczerpnac z wiaderka lub beczki.

> W butelce miesci sie ok. 5 szklanek wody, w wiaderku masz ich 50, a w

> beczce ok 1000.

> Aby uzupelnic brak wody w butelce (nie masz lejka), biezesz kieliszek

> 50 ml i wlewasz do niej 4 kieliszki. Aby uzupelnic wode w

> wiadrze, tez wystarcza Ci 4 kieliszki. Aby uzupelnic brak w

> beczce nie potrzebujesz pompy strazackiej, ale wlewasz te same 4

> kieliszki wody.

> Jesli chodzi o uplywnosc pradu z akumulatora, mozemy to porownac do

> parowania. Z otwartej butelki jest znikoma, ale jest. Z wiadra

> paruje wiecej, a z beczki jeszcze wiecej, bo powierzchnia

> parowania wieksza. Jednak jesli operacje brania wody i

> uzupelniania wykonujemy dosyc czesto, to braki wody uzupelniamy

> na biezaco wlewajac np. pol kieliszka wody wiecej.

> Toz to takie proste.

> Kiedys pisalem na forum, ze przez pare lat wozilem w Skodzie 105

> akumulator 185 Ah i nigdy nie podlaczalem go do prostownika,

> wystarczyl maly fabryczny alternator aby zachowac ciaglosc jego

> pracy.

> pozdrawiam

alternator ma konkretny prad ladowania i nie wmowisz mi ze jest on taki sam jak w samochodach w ktorych sa montowane akumulatory pojemnosci 100Ah czy wiecej, a wlasciwie to nie wiem jaki masz interes zeby do astry takowe montowac (jakis kompleks mniejszosci, tuning czy co innego?) w moim mam 45Ah i nie widze zadnego problemu, ani w zimie ani nigdy, a czy jest madre zeby pol dnia specjalnie jezdzic zeby wielki aku sie naladowal? bo mam nadzieje ze wiesz ze niedoladowany aku ulega zasiarczeniu i go ch.. strzela grinser006.gif

Napisano

> alternator ma konkretny prad ladowania i nie wmowisz mi ze jest on

> taki sam jak w samochodach w ktorych sa montowane akumulatory

> pojemnosci 100Ah czy wiecej

Nie mówimy o różnych alternatorach/samochodach ... tylko o przypadku że ktoś kiedyś miał w swojej astrze 35Ah a teraz chce włożyć 60Ah

Wieć czemu nie wstawić większego aku, przecież duży aku jak kupisz to wystarczy go doładować albo prostownikiem albo podczas dłuższej jazdy do pełna i będzie ok.

No chyba że zapalasz auto 40 razy w ciągu godziny...

Załóżmy że kupisz 60Ah naładowany na max... uruchomisz samochód 5x ... powidzmy zabierasz mu te 20Ah... zostaje 40... musisz jeździć jakieś 4 godziny przy prądzie łądowania 5A żeby to odrobić.... a zostaje ci jeszcze i tak 40Ah na dalsze podboje...

Jeśli masz 35Ah i zabierzesz mu 20Ah to zostanie ci tylko 15Ah więc dużo mniej ... czas ładowania będzie taki sam...

Pomijamy rezystancję wew. akumulatora i takie tam...

Napisano

ok zakladajac ze masz racje, to jaki jest sens miec wiekszy akumulator? chcesz gdzies dac upust nadmiarowi kasy? jaki jest cel takiego "poprawiania" fabryki i montazu aku wiekszego ? hmm.gif

Napisano

> Witam...

> Ładowanie akumulatora w samochodzie polega na podawaniu mu prądu aż

> uzyska napięcie x ... pewnie coś koło 14V

Od 13,8V do 14,8V - ale 14,4V wskazane

> Możesz sobie włożyć nawet 200Ah i będzie doładowany ważne żeby

> akumulator przed włożeniem był naładowany do pełna... W tedy

> alternator będzie dawał sobie radę z doładowywaniem go w miarę

> jazdy...

> Ładowanie dużego aku będzie poprostu dużo wolniejsze...

> To że masz alternator 70A to przecież nie znaczy że akumulator

> ładujesz takim prądem - prawdopodobnie wystrzeliłby w kosmos.

I tu się mylisz - przy znacznym wyładowaniu akumulatora (np. ciężki rozruch w zimie) prąd ładowania będzie równy ok. max wydajności alternatora minus bieżące potrzeby samochodu. Może to być nawet ok. 70A i nic to nie szkodzi akumulatorowi. Ważna w tym przypadku jest temperatura elektrolitu.

> Bezpeczne łądowanie akumulatora jak na mój gust to max

> 5A(prostownikiem) a to i tak dużo....

Mówisz o prądzie tzw. dziesięciogodzinnym (1/10 pojemności akumulatora). W tym przypadku pełne ładowanie trwa ok. 15 godzin (czasem mniej - zależy jak mocno był wyładowany aku)

> Prawdopodobnie historie z niedoładowanym akumulatorem wynikają z tego

> że jak już rozładujeż taki duży akumulator o wiele trudniej

> doładować go do momentu aż można odpalić silnik...

Zależy jakim dysponujesz prostownikiem. Ja np. mam 30A i ładowanie (szybkie) trwa ok. 30 minut do godziny.

Napisano

> ok zakladajac ze masz racje, to jaki jest sens miec wiekszy

Ma rację!!

> akumulator? chcesz gdzies dac upust nadmiarowi kasy? jaki jest

> cel takiego "poprawiania" fabryki i montazu aku wiekszego ?

Ano taki że w zimie przy 30 st mrozu może to d...ę uratować. Będzie np. o trzy zakręcenia silnikiem więcej i odpali maszynka. I do pracy się nie spóźni i szef nie spuści opier...ki grinser006.gif

Napisano

> alternator ma konkretny prad ladowania i nie wmowisz mi ze jest on

> taki sam jak w samochodach w ktorych sa montowane akumulatory

> pojemnosci 100Ah czy wiecej,

Co to ma do rzeczy? Czytaj uwaznie co napisalem. Odnioslem sie do posta kolegi.

> a wlasciwie to nie wiem jaki masz

> interes zeby do astry takowe montowac (jakis kompleks

> mniejszosci, tuning czy co innego?)

Napisalem cos podobnego?

Pisalem o Skodzie 105, ktora miala silnik z tylu i zbyt lekki przod. To ze akumulator mial 185 Ah to "skutek uboczny" tego ciezaru, ktory wozilem aby dodac wagi z przodu auta. W Asterce mam 55 Ah

>w moim mam 45Ah i nie widze zadnego problemu, ani w zimie ani nigdy, a czy jest madre zeby

> pol dnia specjalnie jezdzic zeby wielki aku sie naladowal? bo

> mam nadzieje ze wiesz ze niedoladowany aku ulega zasiarczeniu i

> go ch.. strzela

Dalej nie rozumiessz problemu pojemnosci akumulatora i ladowania. Prosciej wytlumaczyc nie umiem. Napisalem jedynie, ze sie da eksploatowac wielki, nawet zbyt wielki akumulator w aucie z malym alternatorem i malym poborem instalacji elektrycznej samochodu. To wszystko.

Napisano

> Raczej tego bym sie trzymał. Choć teoretycznie akumulator z

> kombajnu też powinien działać. Jednak ja nie zaryzykuje i nie

> podłacze akumulatora zkombajnu (tymbardziej ze go nie posiadam.)

> Kto ma i chce sprawdzić to chetnie przypatrze się takowemu

> experymentowi.

No więc ja jeździłem swoją astrą cała zeszłą zime na aqu z kombajnu. Powodem było to, ze moja asia ciężko odpala i muszę podczas mrozów kilkanaście sekund krecić i zwykly aqu nie dawał rady.

Wnioski:

1 alternatorowi nic się nie stało

2 aqu był zawsze doładowany i gotów do działania

3 odpaliłem nawet przy mrozie - 20 , co napewno nie udalo by się przy fabrycznym aqu bo świece grzałem chyba z 4 razy pod rząd i kręcenia też było sporo

Napisano

> No więc ja jeździłem swoją astrą cała zeszłą zime na aqu z kombajnu.

> Powodem było to, ze moja asia ciężko odpala i muszę podczas

> mrozów kilkanaście sekund krecić i zwykly aqu nie dawał rady.

> Wnioski:

> 1 alternatorowi nic się nie stało

> 2 aqu był zawsze doładowany i gotów do działania

> 3 odpaliłem nawet przy mrozie - 20 , co napewno nie udalo by się przy

> fabrycznym aqu bo świece grzałem chyba z 4 razy pod rząd i

> kręcenia też było sporo

A JEDNAK DA SIĘ ZROBIĆ KOMBAJN Z ASTRY.

KOLEDZE PRZYDZIELAM LAURY trophy.gif I OWACJE brawo.gif

Pewno na żniwa akumulator musiał wrócić na swoje miejsce .

Napisano

> Też słyszałem opinie że właśnie większy aku nie będzie doładowany a

> to niedobrze, nie wiem czy to prawda ale podam taki przykład.

> Jak masz baterie (takie akumulatorki) paluszki o pojemności

> 2100mAh a masz ładowarke która ładuje tylko do 1800mAh to nie

> naładuje do 2100 więc może podobnie jest w aucie (ale moge się

> mylić). Kończąc moją wypowiedz powiem tyle do astry wystarcza

> 43Ah ale jedny firma która sie dla mnie teraz liczy to Centra

> mimo swojej ceny, ale wiem za co płacę.

hehe, jak przeczytalem ten poscik to przyomnialo mi sie jak do mojej babci przyszli kolesie z gniazdkami przystosowanymi do 230 V bo z pradem nie ma zartow i cza bylo wymienic. dobrze ze bylem pod reka i pogonilem dziadostwo.

Napisano

> ... wybierz model Plus bo w przeciwieństwie do Futury możesz doładować ten aku zwykłym prostownikiem

Ups a dlaczego to nie można ładować Futury zwykłym prostownikiem, gdzie słyszałeś taką głupotę. Czy to znaczy że jak zostawie auto na światłach i rozładuje akumulator to będę go musiał wyrzucić

... to jakaś bzdura, czym się różni ładowanie w aucie od ładowania prostownikiem??

Napisano

ja mam drugi samochod przedpotopowy z silnikiem diesla 2,8 d to w ta zime wrzucilem sobie aku 280 ah nie dosc ze trakcja lepsza bo tylny naped mam to jeszcze nie mialem problemow z odpaleniem autka ( aku nie byl podlaczony jedynie mase sobie podlaczylem w bagazniku i kabel od spawarki i w razie czego jak maly nie mial sily to sie z duzego palilo smile.gif

Napisano

> Ups a dlaczego to nie można ładować Futury zwykłym prostownikiem,

> gdzie słyszałeś taką głupotę. Czy to znaczy że jak zostawie auto

> na światłach i rozładuje akumulator to będę go musiał wyrzucić

> ... to jakaś bzdura, czym się różni ładowanie w aucie od ładowania

> prostownikiem??

w aucie masz lepszy prady, znaczy troszke szybszy smile.gif)

moja nauczycielka z miernictwa Pozdrawiam pania Idzik na pytanie co to jest gestosc pradu odpowiedziala pieknym stwierdzeniem, "no ze prad jak smietana" moze to wlasnie o to chodzi ze w gniastku za gesty i ledwo co kapie

Napisano

> w aucie masz lepszy prady, znaczy troszke szybszy )

> moja nauczycielka z miernictwa Pozdrawiam pania Idzik na pytanie co

> to jest gestosc pradu odpowiedziala pieknym stwierdzeniem, "no

> ze prad jak smietana" moze to wlasnie o to chodzi ze w gniastku

> za gesty i ledwo co kapie

To miał być żart z Pani Idzik czy wywód naukowy? Bo jak żart to OK; jak wywód to błędny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.