Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Idzie zima A jaki rozmaiar opon zimowych wybrac

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie przymierzam sie do kupne felg stalowych 5 calowych i teraz nasuwa mi sie pytanie jakie opony zimowe kupic w jakim rozmiarze mma jedna pare 145/70 r13 fuldy ale zastanawiam sie nad oponami 155/70 r13 lub na 65 ktos moze napisac czy jest roznica w prowadzeniu ??

/???

Napisano

> Witam mam pytanie przymierzam sie do kupne felg stalowych 5 calowych

> i teraz nasuwa mi sie pytanie jakie opony zimowe kupic w jakim

> rozmiarze mma jedna pare 145/70 r13 fuldy ale zastanawiam sie

> nad oponami 155/70 r13 lub na 65 ktos moze napisac czy jest

> roznica w prowadzeniu ??

> /???

145/70 - najciensze przez co najwiekszy nacisk na powierzchnie i na sniegu najwieksze trzymanie (przynajmniej teoretycznie) ale za to troche mniejsza szerokosc przez co gorsze trzymanie na innych nawierzchniach

155/65 i 155/70 - róznia sie od siebie tylko profilem, jedną poprostu bardziej bedziesz mógl smigac po wysokich kraweżnikach dziurach itp

ja jakbym teraz wybierał to wybrałbym 155/65

Napisano
  • Autor

> 145/70 - najciensze przez co najwiekszy nacisk na powierzchnie i na

> sniegu najwieksze trzymanie (przynajmniej teoretycznie) ale za

> to troche mniejsza szerokosc przez co gorsze trzymanie na innych

> nawierzchniach

> 155/65 i 155/70 - róznia sie od siebie tylko profilem, jedną poprostu

> bardziej bedziesz mógl smigac po wysokich kraweżnikach dziurach

> itp

> ja jakbym teraz wybierał to wybrałbym 155/65

a nie lepiej 155/70 ??? tzn bede ciut szersze

Napisano

> a nie lepiej 155/70 ??? tzn bede ciut szersze

pierwsza cyfra czyli 155 oznacza szerokosc opony a druga czyli 70 wysokosc.

czy wezmiesz 155/70 czy na 65 bedziesz miał ta sama szerokosc ale 155/65 bedzie na nieco nizszym profilu

Napisano

> pierwsza cyfra czyli 155 oznacza szerokosc opony a druga czyli 70

> wysokosc.

> czy wezmiesz 155/70 czy na 65 bedziesz miał ta sama szerokosc ale

> 155/65 bedzie na nieco nizszym profilu

Pierwsza liczba oznacza szerokość opony (155mm) druga to wartość stosunku wysokości do szerokości (np.65) 13 cali to oczywiście średnica felgi. I teraz jak kupisz 155/70/13 to kupisz rozmiar występujący np w fiacie uno i ta opona ma 1,5 cm większą średnicę, skutkiem czego będzie słabsze przyśpieszenie. Założyć się da, ale moim zdaniem do normalnej jazdy lepiej wybierać rozmiary dedykowane do konkretnego auta. Pozdrawiam - przyczepnej zimy

Napisano

> a nie lepiej 155/70 ??? tzn bede ciut szersze

bo na 155/65 masz niższy profil a co za tym idzie lepsze trzymanie boczne

ale przy takich rozmiarach generalnie nie ma wielkiej roznicy, co weźmiesz to bedzie dobrze

byle duzo bieżnika i w miare sprawdzona guma

Napisano

> /???

Do 7-setki najlepiej 145/70 r13, bo na szerszych bedzie gorsza przyczepność. Oponki polecam Dębica Frigo ok.gif

Napisano

> /???

155/65 jest troche szersza przez co niby na sniegu bedzie gorzej, ale za to na innych nawierzchniach powinno byc lepiej niz na 145/70, ale pewnie roznica jest bardzo subtelna. co do opon 155/70 to juz straszny balon i stracisz na dynamice i w zakretach bedza sie "giac" strasznie!

ja bym wzial 155/65

Napisano

ja poprzedniej zimy miałem okazje jeździć i na oponkach 145/70 (w CCSie takie miałem) i na 155/65 (w Seju takie mam), za każdym razem były to oponki Dębica Frigo. I prawde mówiąc nie odczułem praktycznie żadnej różnicy, jedne i drugie oponki spisywały się bardzo dobrze ok.gif więc obojętnie co wybierzesz to będzie dobrze wink.gif

Napisano

Ja kilka dni temu zakupiłem Frigo 2 w rozm 155/65/13 i juz jestem zadowolony choć jeszcze sobie leżą w garażu i czekają

smile.gif Uważam że ten rozmiar jest taki no powiedzmy "fajny" do Seja 1.1 zlosnik.gif Ciekaw jestem jak sie bedzie na nich jeździło, bo niestety opony letnie mam fabrycznie w rozmiarze 145/70 co jest dla mnie straszną porażką (dębica passio) yikes.gif

Napisano

Ja tam jezdze na 145/70 Dębica Frigo juz 7 rok i nie narzekam wogóle, a 155/65 to mam letnie oponki.

Napisano

Mam pytanko doczepiając się do tematu.

Czy warto kupić na fele standardowe do CCka 700 oponki michelin alpin 145/80 r13 zimowe ?? kupić je ?? Będę mógł je założyć na przód i nic nie będzie ?? Jak jest z przekłamaniem licznika :>??

Napisano

Załuż sobie 145/70 chyba że masz dużą moc pod maską to lepiej 155

Napisano

> Mam pytanko doczepiając się do tematu.

> Czy warto kupić na fele standardowe do CCka 700 oponki michelin alpin

> 145/80 r13 zimowe ?? kupić je ?? Będę mógł je założyć na przód

> i nic nie będzie ?? Jak jest z przekłamaniem licznika :>??

Przekłąmywać będzie licznik. Straszny balon. Średnica koła będzie większa od serii aż o 3 cm. Co do tarcia o coś - nie wypowiadam się bo nie wiem.

Napisano

> Na tych samych 7 rok ???

7 zime dla dokładności. Miecha sporo. Po oponkach praktycznie nie widać wieku.

Napisano

Ja kupując cc dostałem 4 opony zimowe. Nie domyślając sie nic załozyłem je na zime i co kilka dni musiałem dopompowywać koła bo schodziło powietrze. Pod koniec zimy jedna opona juz wogóle nie trzymała powietrza sick.gif. Wtedy zobaczyłem z którego roku są oponki i okazało sie że są z '99 cool.gif. Naszczęście miałem wtedy już komplet opon letnich wiec je założyłem a na tą zime kupiłem od znajomego frigo po 1 sezonie na felgach więc nie będzie problemu z przekładką 893goodvibes.gif

Napisano

Moje sa wlasnie z 99 roku i banglaja.

A co do schodzacego powietrza mialem ten sam problem, i jezdzilem po roznych fachmanach i kazdy mowil ze teraz bedzie ok a dalej mnej wiecej co tydzien musialem dopompowywac powietrza.

Dopiero w zeszlym roku trafilem na goscia ktory to porzadnie oponki zalozyl i cala zime mialem spokoj.

Wyczyscil opone, felge, nowe wentyle pozakladal i zamist pasty jakiegos zelu uzyl.

Napisano
  • Autor

> Ja smigam na 145/70 i jest dobrze

Ja tez smiga na oponkach 145/70 r13 kupilem sobie fuldy zimowe a teraz sie przymierzam do kupna na tył na 5 calowe felgi stalowe skoro nie ma różnicy bo cenowo to jest nie wielka różnica rzędu 9zł na sztuce więc chyba wybiore 155/65 r13 na tył a o marke to chyba właśnie szuksze sie na dębice bo np daytony dw500 słyszałem że to ostra kicha i szkoda kasy

Napisano

> bo np daytony dw500

> słyszałem że to ostra kicha i szkoda kasy

a ja dzisiaj troche o nich poczytalem i mialy pozytywna opinie...

Napisano
  • Autor

> a ja dzisiaj troche o nich poczytalem i mialy pozytywna opinie...

Yhm no nie wiem jutro jade oglondac opony z felgami uzywane po 130zl za sztuke ponoc brzytwa smile.gif

Wielkie dzieki za porady wink.gif

Bo zima tuz tuz a trzeba jeszcze pomyślec o zabezpieczeniu podwożia : )

Napisano

> a ja dzisiaj troche o nich poczytalem i mialy pozytywna opinie...

Ja czytałem opinie na temat Dayton DW500 i ludzie są z nich zadowoleni ...

Opisują że sporo lepsze od Dębic Frigo ...

Ja tam kupiłem sobie Daytony D110 i jestem z nich bardzo zadowolony , a teraz zapewne kupię też Daytony , tyle że zimowe smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.