Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampka wewnętrzna powolne wygaszanie

Featured Replies

Napisano

Witam kiedyś czytałem na kąciku jak mozna było zrobić wewntrzną lampkę żeby po zamknięciu drzwi pomału sie wygaszała proszę o pomoc

Napisano

> Witam kiedyś czytałem na kąciku jak mozna było zrobić wewntrzną

> lampkę żeby po zamknięciu drzwi pomału sie wygaszała proszę o

> pomoc

naucz się korzystać z opcji "szukaj" wink.gif

przykładowe wyniki:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277598871&an=&page=0&vc=1

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=275987124&an=&page=0&vc=1

albo kup gotowy układzik, np. na allegro

zajrzyj na www.elektroda.pl, tam też znajdziesz przykładowe układy...

Napisano

> pomoc

Wersja poprawiona względem wcześniejszego linka smile.gif

Przeczytaj uważnie całość, zanim przystąpisz do montażu!

Schemat jest prosty i nie nastręcza problemów podczas uruchamiania (układ zamieszczony na elektrodzie miałem okazję montować i testowac jeszcze w cinquecento - były duże problemy, żeby zaczął działać poprawnie - na prawdę go nie polecam).

Schemat elekroniczny razem ze spisem elementów i wzorem płytki drukowanej dostępny jest tutaj:

http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,181.html

Żeby nie było wątpliwości: nie jestem autorem tego urzadzenia, jedynie go rozpowszechniam w celu uszczęśliwienia ogółu uzytkowników autokacika. Wszelkie prawa autorskie ma człowiek podpsiujący się jako "Skomy".

Uwagi do listy elementów: rezystor R2 musi mieć moc 5W.

Wzór płytki drukowanej jest poprawny i nie wymaga żadnych przeróbek.

Teraz moja autorska część, tj. montaż elektryczny i mechaniczny układu do samochodów opel corsa i astra.

1. Kupujemy kostkę elektryczną samochodową (wtyk plus gniazdo) na osiem par typowych konektorków samochodowych plus odpowiednią ilość konektorków damskich i męskich (dostępne na 100% w sklepach z car audio, cena ok 3 zł - kostka, 20gr konektorki sztuka). Konektorki montujemy do kabelków, które wyprowadziliśmy z układu - dzięki temu połaczenie układu z instalacją auta będzie w pełni bezpieczne. Zaś konektorki wkładamy w gniazdo.

2. Teraz zaberamy sie za doprowadzenie przewodów do wtyku kostki elektrycznej. Będą potrzebne: ok. 8 metrów kabla o przekroju ok 0,5 mmm (może być zwykły sieciowy) i oczywiście konektorki.

3. Doprowadzenie +, W, D (oznaczenia zgodne ze oryginalnym schmatem). Wyjmujemy lampkę oświetlenia wnętrza. Odkręcamy osłonę przeciwsłoneczną od pasażera, ściągamy fragment uszczelki drzwi, odkręcamy plastikową osłonę przedniego prawego słupka (uwaga - będzie potrzebny klucz torx), odkręcamy i wyjmujemy schowek pasażera. Prowadzimy trzy kable: poczynając od dziury na lampkę, wciskamy pod podsufitkę, potem wzdłuż odsłonietego przedniego słupka i dalej w miejsce schowka (odcinki kabli mają mieć ok. 2 m). Po poprowadzniu kabli skręcamy osłonę słupka, wciskamy uszczelkę, dokręcamy daszek przeciwsłoneczny. Odłączamy fabryczne konektorki od lampki i odcinamy je (ten od żyły popielatej tak, by zostało kilka cm kabla). Do żyły doprowadzającej +12V do lampki (to ta nie-szara) zakładamy nowy konektorek zaciskając jednocześnie jeden z poprpwadzonych wcześniej przewodów (mamy +). Drugą (popielatą, czyli masę po wyłącznikach drzwiowych) żyłę od lampki łączymy w następujący sposób: to co idzie od czujnika drzwiowego do drugiego kabla (D), a ten kawałek z konektorkiem do trzeciego kabla (W). Całość oczywiście izolujemy. Z drugiej strony kabli mocujemy konektorki, wciskamy we wtyk (oczywiście we właściwe miejsca, tak, by zgadzało się to z układem konektorków we wcześniej zmontowanym gnieździe!).

4. Doprowadzenie S (czyli +12V po stacyjce). Można to wziąć niemal z kazdego czarnego kabla poprowadzonego fabrycznie w aucie (jednak wcześniej proponuję sprawdzić, czy na pewno). Ja wziąłem napięcie po stacyjce z kostki TID (wymagało to demontażu TIDa): szybkozłączką podłączyłem się właśnie do czarnego kabla w wiązce idacej do TIDa, dalej kabel poprowadziłem przez jedą z dziur, by wyszedł w miescu schowka pasażera, zakończyłem konektorkiem i wetknąłem do wtyka. Możemy zamontować ponownie TIDa.

5. Doprowadzenie Z, O, czyli impulsów masowych sterujących zamkiem centralnym. Fabryczna centralka jest za plastikiem po prawej stronie od nóg pasażera. Trzeba tam odnaleźć dwa przewody, które sterują zamykaniem i otwieraniem zamka poprzez pilota. Niestety, na razie nie wiem, które to. Ja posiadam w swoim aucie dorabiany zamek centralny, więc montaż był banalny: centalka autoalarmu ma dwa wyprowadzenia właśnie do sterowania zamkiem centralnym za posrednictwem pilota - wpiąłem się w te kable za pomocą szybkozłączek. Dalej tradycyjnie: konektorek i we wtyk.

5. Doprowadzenie -, czyli masy. Z dowolnego miejsca w aucie: może być również zaczerpnięte od sterowania TIDem lub z centralki zamka. Konektorek i we wtyk. Tak mi się przypomiało: jezeli ktoś ma podświetlany schowek, to + i - może sobie wziąć bezpośrednio z lampki schowka za pośrednictwem szybkozłączek lub obcinając fabryczne konektorki i zakładając nowe dodając oczywiście po stosownym kablu.

6. Nowe wiązki kabli możemy poprowadzić wzdłuż oryginalnej wiązki kabli pomagając sobie opaskami zaciskowymi. Samą płytkę z elektroniką pakujemy do jakiegoś pudełka, które można przymocować do schowka od strony grodzi silnikowej.

7. Testujemy poprawność działania układu. Jak wszystko gra, wkładamy na swoje miejsce schowek i jest po sprawie.

Pozdrawiam,

Maciej

PS.I

Pamiętajcie, że większość pożarów w pojazdach jest spowodowanych nieprawidłościami w instalacji elektrycznej. Dlatego cały montaż musi być wykonany solidnie i pewnie, tak by zapewniał bezpieczeństwo w kazdych warunkach działania auta!

Napisano

kolego po co tak komplikować montaż? Wszystkie potrzebne przewody są w lewym przednim słupku, pod plastikową osłoną progu. Wystarczy 1 metr przewodu a nie osiem.

Napisano

Można takie coś kupić na alledrogo za 3-4 zł. montaz banalnie prosty. a sam układ jest wielkości 50 groszy.

Sam mam takie układ i jestem bardzo zadowolony cool.gif

Napisano

> kolego po co tak komplikować montaż? Wszystkie potrzebne przewody są

> w lewym przednim słupku, pod plastikową osłoną progu. Wystarczy

> 1 metr przewodu a nie osiem.

smile.gif do tego doszedłem dopiero jak montowałem centralny smile.gif

tym niejmniej cenna uwaga - fakt

Napisano

> kolego po co tak komplikować montaż? Wszystkie potrzebne przewody są

> w lewym przednim słupku, pod plastikową osłoną progu. Wystarczy

> 1 metr przewodu a nie osiem.

A po co kolego komplikować tak prostą sprawę, po co aż metr kabelka? Wszystko co potrzebne, to jest w tej dziurze jak wyciągniemy lampkę.

Napisano

> pomoc

Ona się wygasza fabrycznie. Przynajmniej u mnie tak jest. Nic nie grzebałem. Tak było do wyjachania z salonu.

Napisano

Musisz mieć kol. Charly strasznie wypasioną Astrę, skoro w otworze po lampce masz plus po stacyjce i impulsy centralnego zamka.

Napisano

> Musisz mieć kol. Charly strasznie wypasioną Astrę, skoro w otworze po

> lampce masz plus po stacyjce i impulsy centralnego zamka.

Kolego alster, tematem postu jest powolne wygaszanie lampki oświetlenia wnętrza, więc potrzeba +12V, masa, i sygnał zamknięcia drzwi, a to wszystko jest tam jak najbardziej dostępne.

Proszę uważnie czytać posty.

Napisano

> Musisz mieć kol. Charly strasznie wypasioną Astrę, skoro w otworze po

> lampce masz plus po stacyjce i impulsy centralnego zamka.

W temacie tego wątku kolega prosił o układ który powoli wygasi lampkę po zamknięciu drzwi. Do tego ni9e potrzeba nic więcej niż to co jest przy lampce.

Napisano

Kol.Charly, kolega do którego był skierowany mój post opisywał układ (również wstawił do niego link) który oprócz wygaszania lampki również ją załącza i wyłącza przy pomocy impulsów sterowania centralnego zamka. Poza tym, lampka jest w tym układzie wygaszana po włączeniu zapłonu (plus po stacyjce). Z całym szacunkiem ale to chyba kolega niedokładnie czyta posty.

Pozdrawiam Robert

Napisano

No właśnie , to jest tak jak się pisze nie na temat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.