Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava na lawecie!!! Pomocy!! Jak wyjąć alternator w JTD??

Featured Replies

Napisano

Witam!! Pisałem już wcześniej, że wracając z Katowic zaczęło mi się coś dymić pod maską i ten dym zaczął wlatywać mi przez nawiewy do wnętrza. Nie wiedziałem co się paliło, bo taki duży dym leciał spod maski. Ale odczekałem chwilę, odpaliłem silnik i pojechałem dalej.

Wszystko niby było w porządku. Żadna kontrolka się nie świeciła. To było jakioś 1-2 miesiące temu. wink.gif

W ostatnim tygodniu przeczytałem posta Antaresa o tym, że mu w taki sam sposób się spalił alternator (a dokładniej stojan) i unieruchomił mu autko(link). Więc pomyslałem, że być może to samo było u mnie. Ale nie było żadnych oznak, więc to po prostu zignorowałem (w końcu przez ponad miesiąc od tej akcji w Katowicach jeździłem i nic się nie działo).

30 listopada wracałem do domu (trasa 250 km) i po ujechaniu 50 km zaczęła się świecić kontrolka ładowania. Wiedziałem już co się święciło. Przełączyłem się wiec na postojowe i kontynuowałem podróż.Ujechałem łącznie 140 km (w tym czasie powoli kontrolki już

zaczęły wariować) i silnik zgasł.

Zadzwoniłem do PZU i tłumaczę im co i jak. A oni na to, że przysługuje mi za darmo przejazd lawetą do miejsca zamieszkania, jeśli znajduję się w odległości od 50 do 130 km od domu. Miałem szczęście - bo do domu miałem 110km. zlosnik.gif Tak więc po 25 minutach od mojego telefonu do PZU zjawiła się laweta i zabrała padakę do garażu pod mój blok.

--------------------------------------------------------------------------

I teraz sytuacja wygląda tak. Dziś mam odkręcony alternator (obudowa nieźle popękana), ale nie wiem jak go wyciągnąć (czy górą czy dołem). niewiem.gif Próbowałem, ale nie wiem co mam dalej odkręcać. Na dole przeszkadza półoś a u góry kilo kabli i filtr. Jak ktoś wie jak wyciągnąć altka z JTD i co trzeba odkręcić to będę wdzięczny za informacje.blagam.gif

Może jeszcze jakieś namiary na regenerowane altki z woj.łódzkiego....

Pozdro i dzięki z góry za info....

Napisano

Nie wiem jak w jtd, ale w 1,6 musiałem jeszcze odkręcić podstawę alternatora i wyjąć ją a potem alternator. Wkładanie w kolejności podstawa, alternator i przykręcanie. Pytałem w serwisie - luzują i opuszczją bodajże zawieszenie z tej strony, taka duża śruba. Było to dwa lata wstecz.

Napisano

Teraz przynajmniej wiem, ile można przejechać bez altka w jtd zlosnik.gif

co do wyciągania altka to od mojego nadwornego mechanika wiem, że dołem i na 100% było zddejmowane koło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Teraz przynajmniej wiem, ile można przejechać bez altka w jtd

> co do wyciągania altka to od mojego nadwornego mechanika wiem, że

> dołem i na 100% było zddejmowane koło

hmmm....no.gif Nieciekawie to brzmi. Ciekawe co trzeba zdjąć oprócz koła??? Bo samo koło nie wystarczy.

A nikt inny z Was nie wyjmował?? Nie ma jakich innych pomysłów oprócz zdejmowania koła??

Napisano

zaniedbales;] jak wiedziales ze sie dymi i ze jest popekany to sie robi a nie liczy ze bedzie dobrze. ja tez nie wiemn jak w dieslu ale jak dolem nie idze to pewnie gora wyjdzie. ja w 1,6 odpiolem przewod od wspomagania i wszystko luz wylazlo powodzenia

Napisano

> hmmm.... Nieciekawie to brzmi. Ciekawe co trzeba zdjąć oprócz koła???

> Bo samo koło nie wystarczy.

> A nikt inny z Was nie wyjmował?? Nie ma jakich innych pomysłów oprócz zdejmowania koła??

ja robiłem przymiarki do wyciągania , ale jak dokładnie przyjrzałem się ile jest miejsca to dałem sobie spokój ,

naładowałem aku i pojechałem do pracy , a potem do fachmena od wyciągania i ożywiania altków ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja robiłem przymiarki do wyciągania , ale jak dokładnie przyjrzałem

> się ile jest miejsca to dałem sobie spokój ,

> naładowałem aku i pojechałem do pracy , a potem do fachmena od

> wyciągania i ożywiania altków

Ale ja już mam ściągnięty pasek i zdjęty altek z niego. Poodkręcałem to i teraz mam skręcać??

Szkoda czasu. Chyba.....bo nie wiem ile to jeszcze zajmie....

Napisano

> Ale ja już mam ściągnięty pasek i zdjęty altek z niego. Poodkręcałem

> to i teraz mam skręcać??

> Szkoda czasu. Chyba.....bo nie wiem ile to jeszcze zajmie....

masz łikend kup dwa piffa zamknij się w garażu i pomyś na spokojnie.... smile.gif

wiem tyle ze nie górą !!

może zdejmujesz nadkole jak do wymiany rozrządu i jakoś tamtędy wyjdzie niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> masz łikend kup dwa piffa zamknij się w garażu i pomyś na

> spokojnie....

> wiem tyle ze nie górą !!

> może zdejmujesz nadkole jak do wymiany rozrządu i jakoś tamtędy

> wyjdzie

Wyjąłem w końcu to ustroństwo.

Instrukcja pokrótce jakby ktoś chciał kiedyś podejmował się kiedyś tego icon_rolleyes.gif

Genralnie jedyne co wywnioskowałem z wyszukiwania w autokąciku i w google to to, że altka wyjmuje się dołem i prawdopodobnie trzeba odkręcać półoś.

Dla mnie wydawało się to trochę mało "ciekawe" rozwiązanie, więc pomyślałem, że spróbuję wyjąć to tak, jak to kilka lat temu robiłem w Uno 1.3 D wink.gif A wtedy wyjąłem altka górą.

Co ciekawe....wiele się nie zmieniło od tamtego czasu. Wyjąłem to górą w podobny sposób co kiedyś.

Przede wszystkim trzeba wykręcić filtr paliwa i odłączyć wszystkie rurki do niego wpięte (bo będą przeszkadzać) . Następnie wystarczy odkręcić tą blaszkę, do której mocowany był filtr. Ostatnia rzecz to wykręcenie kabli zasilających rozrusznik i tyle. Altek powinien wyjść górą. U mnie tak wyszedł. No ale cały i zdrowy nie był

zlosnik.gif

Pojechałem więc do Łodzi i w Mmarkecie na Pasterskiej kupiłem regenerowany za 550 zł.

I teraz Bravcia wróciła już na polskie kochane drogi....ok.gifok.gifok.gif

Jedyne nad czym muszę teraz pomysleć to jakaś osłona na spód, co by się to jeszcze raz nie zdarzyło (bo to wszystko zaczęło się od wjechania w wielką kałużę - wtedy się zaświeciła lampka od ładowania po raz pierwszy).

Pozdro

Napisano

Wyjmowałem w 1,6 ze 3 razy - dołem , ściągnięte koło, oczywiście prawa strona(pasażera) na podnośniku i nic więcej nie trzeba wykręcać (wcześniej kable od samego alternatora).

Najlepiej robić we dwoje - jeden z góry kombinuje , drugi wyciąga od dołu.

Napisano
  • Autor

> Wyjmowałem w 1,6 ze 3 razy - dołem , ściągnięte koło, oczywiście

> prawa strona(pasażera) na podnośniku i nic więcej nie trzeba

> wykręcać (wcześniej kable od samego alternatora).

> Najlepiej robić we dwoje - jeden z góry kombinuje , drugi wyciąga od

> dołu.

Wg mnie w JTD tak by nie wyszedł. Coś by trzeba było wykręcić jeszcze.

Napisano

> Wg mnie w JTD tak by nie wyszedł. Coś by trzeba było wykręcić

> jeszcze.

Szczerze - to nie wiem jak to jest tam poukładane.

Ale w 1,6 są tacy którzy półoś wykręcają aby wydrzeć ustrojstwo. zlosnik2.gif

Napisano

> Wyjmowałem w 1,6 ze 3 razy - dołem , ściągnięte koło, oczywiście

> prawa strona(pasażera) na podnośniku i nic więcej nie trzeba

> wykręcać (wcześniej kable od samego alternatora).

> Najlepiej robić we dwoje - jeden z góry kombinuje , drugi wyciąga od

> dołu.

1.6 to przy jtd maleństwo zlosnik.gif

miałem 1.6 i mam jtd, tam to wszystko było na wierzchu i do wszystkiego był łatwy dostęp zlosnik.gif

Napisano

> Pojechałem więc do Łodzi i w Mmarkecie na Pasterskiej kupiłem

> regenerowany za 550 zł.

a na allegro wystawiali altka za 495 zlosnik.gif

> Jedyne nad czym muszę teraz pomysleć to jakaś osłona na spód, co by

> się to jeszcze raz nie zdarzyło (bo to wszystko zaczęło się od

> wjechania w wielką kałużę - wtedy się zaświeciła lampka od

> ładowania po raz pierwszy).

od jednej kałuży to się nie stało smile.gif altki mają wadę fabryczną i tyle.... choć osłonka może nie zaszkodzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a na allegro wystawiali altka za 495

> od jednej kałuży to się nie stało altki mają wadę fabryczną i

> tyle.... choć osłonka może nie zaszkodzi

Wiem, że wystawili ale potrzebowałem altka najlepiej tego samego dnia więc podjechałem do Łodzi (oczywiście nie Bravcią wink.gif). trochę był droższy, ale przynajmniej go widziałem na własne oczy przed kupnem...

A ostatnio np. podkładki pod rejestracje doszły do wszystkich autokącikowiczów, którzy zamawiali, tylko nie do mnie, więc z pocztą raczej staram się nie robić interesów..... nono.gif

Napisano

> Wiem, że wystawili ale potrzebowałem altka najlepiej tego samego dnia

> więc podjechałem do Łodzi (oczywiście nie Bravcią ). trochę był

> droższy, ale przynajmniej go widziałem na własne oczy przed

> kupnem...

mnie jak siadł , to 2 dni nie miałem auta i musiałem wziąć urlop wink.gif

ale macher załatwił regenerowany Delco 120A za 450 i jeździ do tej pory waytogo.gif

gratuluję zacięcia przy demontażu altka ok.gif

Napisano
  • Autor

> mnie jak siadł , to 2 dni nie miałem auta i musiałem wziąć urlop

> ale macher załatwił regenerowany Delco 120A za 450 i jeździ do tej

> pory

> gratuluję zacięcia przy demontażu altka

Dzięki. Teraz wiem już którędy to wyjąć. Jakbym wiedział to od początku to by poszło dużo szybciej.

Jak wie się co i jak to ogólnie jest gdzieś 1.5 godziny roboty w 2 osoby.

Pozdro

Napisano

> mnie jak siadł , to 2 dni nie miałem auta i musiałem wziąć urlop

> ale macher załatwił regenerowany Delco 120A za 450 i

czy jest napisane na na starym alternatorze czy jest to aleternator 120A czy 105A podali mi auto-samie w lodzi ze sa 2 rodzaje do jtd?

Przy okazji ile powinna kosztowac wymiana alternatora w jtd?

Napisano

> czy jest napisane na na starym alternatorze czy jest to

> aleternator 120A czy 105A podali mi auto-samie w lodzi ze sa 2

> rodzaje do jtd?

powinno pisać , w wersji z klimą montowano 120A

> Przy okazji ile powinna kosztowac wymiana alternatora w jtd?

zależy od machera , 150PLN jest dobrą ceną

Napisano

> czy jest napisane na na starym alternatorze czy jest to

> aleternator 120A czy 105A podali mi auto-samie w lodzi ze sa 2

> rodzaje do jtd?

> Przy okazji ile powinna kosztowac wymiana alternatora w jtd?

wklep VIN do ePera, albo niech to w sklepie zrobią i będzie pewność, ja mam 120A

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.