Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co ile tkm wymieniac olej w jtd?

Featured Replies

Napisano

Przy ostatniej wymianie mechanik podkusil mnie na jakis malo znany olej, ale podobno baaardzo dobry frown.gif. teraz zrobilem 11,5 tkm na tym oleju i jestem za granica i nie mam jak zmienic. Zastanawiam sie ile mozna na tym BEZPIECZNIE pojezdzic, zanim wroce do Polski to dojdzie do 14 tys. Wymieniac teraz czy 14tkm to tez bedzie OK? olej byl polsyntetyk 10W40 firmy Midland (Quaker State). Filter byl wymieniany takze. A tak przyokazji, wymieniacie filter przy kazdej wymianie?

tu link do tego oleju, jesli sie ktos zna na parametrach: http://www.olbromski.pl/microoil-midland-ssc-8.php

z gory dziekuje za podpowiedzi

Pawel

Marea 105 jtd 111 tkm.

Napisano

Ja bede (bede. bo JTD mam od miesiaca) wymienial co 10-12 tys, ale IMHO 14 tys raz do roku roznicy naprawde nie robi. Jak masz obawy, to po prostu go nie katuj wink.gif

Przy poprzedniej Selenii Diesel importer (FL) zalecal wymiane co 7,5 tys, przy obecnym Mobilu Super S 10-40 producent nic nie zaleca wink.gif

Co do filtra - jasne, za kazdym razem. Inaczej teoretycznie czysty olej moze wyplukac stare smieci z filtra.

Napisano

z filtrem jest dokladnie tak jak kolega wyzej pisze - trzeba wymienic przy kazdej wymianie oleju!!zawsze!!niektorzy mechanicy zalecaja tez wymiane filtra paliwa razem z wymiana oleju ale to nie jest zupelnie potrzebne!!!spokojnie zrobisz na tym oleju jeszcze 3 czy nawet 5 tysiecy kilometrow. widzialem oleje ktore nie byly wymieniane przez 50 tys km...i jakos to jezdzilo wink.gif)ale absolutnie nie polecam - olej juz nie ma wielu wlasciwosci - przy 15 tysiacach jest jeszcze ok smile.gif

Napisano

> Przy ostatniej wymianie mechanik podkusil mnie na jakis malo znany

> olej, ale podobno baaardzo dobry . teraz zrobilem 11,5 tkm na

> tym oleju i jestem za granica i nie mam jak zmienic. Zastanawiam

> sie ile mozna na tym BEZPIECZNIE pojezdzic, zanim wroce do

> Polski to dojdzie do 14 tys. Wymieniac teraz czy 14tkm to tez

> bedzie OK? olej byl polsyntetyk 10W40 firmy Midland (Quaker

> State). Filter byl wymieniany takze. A tak przyokazji,

> wymieniacie filter przy kazdej wymianie?

> tu link do tego oleju, jesli sie ktos zna na parametrach:

> http://www.olbromski.pl/microoil-midland-ssc-8.php

> z gory dziekuje za podpowiedzi

> Pawel

> Marea 105 jtd 111 tkm.

Nic się nie stanie jak wymienisz trochę później Po pierwsze z tego co piszerz jesteś za granicą więc będziesz jechał w trase a to lepsze warunki jak po mieście po drugie lejesz pewnie lepsze paliwo to też ma wpływ a po trzecie oleje są już lepsze jak kiedyś więc i okresy ich wymiany sie wydłużają A po czwarte już widziałem auta w których oleju był wymieniany jeszcze żadziej i silniki przeżyły(tego ostatniego jednak nie polecam)

Napisano

Spokojnie do tych 14 tkm pojeździj. Nawet o tym nie myśl i wymieniaj po powrocie.

Napisano

> Przy ostatniej wymianie mechanik podkusil mnie na jakis malo znany

> olej, ale podobno baaardzo dobry . teraz zrobilem 11,5 tkm na

> tym oleju i jestem za granica i nie mam jak zmienic. Zastanawiam

> sie ile mozna na tym BEZPIECZNIE pojezdzic, zanim wroce do

> Polski to dojdzie do 14 tys. Wymieniac teraz czy 14tkm to tez

> bedzie OK?

zależy gdzie zrobisz te 14 kkm , jak głównie po mieście to juz troche dużo , a jak po trasie to mało ok.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

... ja tam wymieniam co 10 kkm (Mobil1 10W-40)

Napisano

ja wymieniam co około 15k a zalecenia w ksiazce przegladow to co 20k wiec nie przesadzajmy z tymi czestymi wymianami

pozdr

Napisano

15kkm i nowy filtr przy każdej wymianie i można spokojnie jeździć - nie masz się co stresować a co do ilości to chyba coś koło 4,3litra z tego co rozmawiałem z mechanikiem jak mi wymieniał ale ja mam 2,4jtd i tam wchodzi 5L -pzdr. wink.gif

Napisano

ja zalałem castrol magnatec 5w40 i na stronie producenta zalecaja wymiane co max 20000 lub max 12 miesiecy wiec spokojnie objedziesz cool.gif apropos niewierze w te cuda typu mało znanych firm a juz napewno odpada olej marki tesco smile.gif pewnie produkuja go z frytek wink.gif

Napisano

Ja wymieniam co 12-13000 km - a dlaczego wlałeś półsyntetyk?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.