Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O kamizelkach odblaskowych.

Featured Replies

Napisano

Pytanie: Czy wjeżdżąjąc aktualnie na teren Czech należy mieć w pojeździe kamizelkę odblaskową (kolor) i w jakiej ilości. Dla kierowcy, dla pasażerów? Janusz K.

Odpowiedź: Zgodnie z wyjaśnieniem uzyskanym od Ambasady Czech w Warszawie – kamizelki odblaskowe dla indywidualnych osób nie są obowiązkowe na terenie Czech. Pragniemy zwrócić uwagę, iż wyjaśnienie dotyczy wyłącznie pojazdów osobowych. Tak więc obowiązują tylko kierowców tzw. samochodów handlowych.

Pytanie: W innych krajach Europy?

Odpowiedź: Kamizelki ostrzegawcze dla podróżujących samochodami osobowymi obowiązują w Austrii, Włoszech i Hiszpanii oraz Chorwacji (od 1.1.2006), Finlandii, Hiszpanii, Portugalii. Obowiązek posiadania kamizelek zapowiadali także Niemcy (aktualnie obowiązują dla pojazdów ciężarowych i autobusów). Nie ma znaczenia ich kolor, muszą jednak spełniać wymagania normy EN471. Odblaskowa kamizelka nie może być schowana w bagażniku. Musi być w kabinie samochodu po to, żeby w razie unieruchomienia pojazdu osoba wysiadająca mogła od razu w nią się ubrać. Policja już na granicach sprawdza, czy w samochodzie jest przynajmniej jedna kamizelka, jej brak jest karany mandatem. Samo posiadanie kamizelki nie wystarcza. Każda osoba opuszczająca unieruchomiony na drodze samochód musi ją mieć na sobie.

W Austrii: Od 1 maja 2005 wszedł w życie przepis nakładający na użytkowników dróg (kierowców i pasażerów pojazdów) obowiązek zakładania kamizelek ostrzegawczych, jeśli opuszczają pojazd w razie awarii samochodu lub wypadku. Przepis obowiązuje na autostradach i innych drogach na obszarze niezabudowanym. Policja oraz służby graniczne przy wjeździe do Austrii kontrolują czy wjeżdżający pojazd na terytorium kraju posiada co najmniej jedna kamizelkę. Brak kamizelki jest karany mandatem w wysokości minimum 21 €.

We Włoszech kamizelka jest wymagana podczas pobytu poza autem na autostradach i drogach szybkiego ruchu, również w zatokach parkingowych. Kolor dowolny: czerwonym, pomarańczowy lub żółty.

W Hiszpanii: Przepisy nieco łagodniejsze niż w Austrii. Policja nie może sprawdzać, czy kierowca ma kamizelkę w aucie, lecz tylko czy założył ją w określonych sytuacjach. Za brak kamizelki mandat do 91 €.

W Portugalii: Za brak kamizelki ostrzegawczej policja może ukarać mandatem od 60-600 €.

Pytanie: A w Polsce, czy istnieje obowiązek posiadania i używania kamizelek ostrzegawczych?

Odpowiedź: Kamizelki odblaskowe w Polsce nie są obowiązkowe. Ustawa Prawo o ruchu drogowym zobowiązuje: "Art. 41. Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze jest obowiązana używać w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu elementów odblaskowych odpowiadających właściwym warunkom technicznym." Artykuł ten pochodzi z rozdziału 5 "Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach" w/w ustawy. Polska policja zaczyna promować na polskich drogach używanie odblaskowych strojów ochronnych. Kamizelka odblaskowa winna odpowiadać normie ÖNORM EN 471 (Dyrektywa 89/686/EEC). Tak więc aktualnie kamizelkę muszą posiadać jedynie pewne grupy transportowe jak np. kierowcy przewożący materiały niebezpieczne.

źródło źródło

Napisano

no to sięprzyda, już sobie nawet to drukuje, można było by stworzyć osobny wątek przepisów tak jak tu o kamizelkach i wcześniej o gaśnicy itp i podwiesić go.

Napisano

Kamizelke (narazie tylko dla kierowcy) od 1 padziernika trzeba rowniez wozic w Polsce wink.gif

Dla wyjasnienia to rozmawialem z policjantem o tym

Napisano

> Kamizelke (narazie tylko dla kierowcy) od 1 padziernika trzeba

> rowniez wozic w Polsce

> Dla wyjasnienia to rozmawialem z policjantem o tym

nigdzie o tym nie slyszalem ale jak tak jest to trzeba sie zaopatrzyć

Napisano

> nigdzie o tym nie slyszalem ale jak tak jest to trzeba sie zaopatrzyć

Ja tez nigdzie, tylko mnie zaciekawilo jak mnie policjant podczas kotroli o kamizelke zapytal wink.gif

A koszt kamizelki to okolo 10zl wiec nie majatek

Napisano

> rowniez wozic w Polsce

jakas podstawa prawna, czy sobie tylko jaja robil?

przeciez gdyby cos takiego weszlo to byloby glosno w mediach - no, przynajmniej bylby jakis komunikat. a jest cisza.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> rowniez wozic w Polsce

Rozmowa to trochę mało czekamy na Dz. U. a własciwie derektywe UE.

Napisano

> Rozmowa to trochę mało czekamy na Dz. U. a własciwie derektywe UE.

Tylko powiedz mi w czym problem kupic kamizelke za 10zl i wozic ja ze soba wink.gif

Napisano

> Tylko powiedz mi w czym problem kupic kamizelke za 10zl i wozic ja ze

> soba

chocby z miejscem gdzie ja wozic.

10 to drogo biglaugh.gif

no i jak napisze ze rozmawialem z policjantem i powiedzial ze obowiazkowe sa nowe trampki w furze, to tez nei problem wydac te 15 plna, ale nie to jest wazne. wink.gif

chodzi o to, skad taki przepis?

pozdro

Napisano
  • Autor

> soba

Dlamnie żaden bo już z 2 lata taką mam w aucie.

Napisano

> Kamizelke (narazie tylko dla kierowcy) od 1 padziernika trzeba rowniez wozic w Polsce....

Jest to nieprawda, nie ma to żadnej podstawy prawnej.

Napisano

> nigdzie o tym nie slyszalem ale jak tak jest to trzeba sie zaopatrzyć

ja swoją już woże w aucie, tak profilaktycznie a kupiłem gdy wyjeżdżałem do czech na kilka h, miejsca nie zajmuje a leżeć sobie może

Napisano

> rowniez wozic w Polsce

Gdzie to jest zapisane? Podaj D.U.

Nie wprowadzaj innych w błąd. NIE MA takiego obowiązku.

Napisano

> rowniez wozic w Polsce

W TV-mówili ze nie ma jeszcze obowiązku......i najprawdopodobniej wprowadzą równoczesnie z przepisem dotyczącym całodobowej i całorocznej jazdy z włączonymi swiatłami wink.gif

U nas na kąciku mamy już klubowe kamizelki od roku yay.gif

Napisano

> rowniez wozic w Polsce

Podstawa prawna?

Policjant może sobie różne rzeczy mówić grinser006.gif

Napisano

> Dlamnie żaden bo już z 2 lata taką mam w aucie.

gdzie ją wozisz?

bo u mnie, aby zgodnie z przepisami "była pod ręką" to jakoś miejsca nie widzę hmm.gif

mam nawet 2szt w autku, ale są koło butli w bagażniku, więc nie "pod ręką".

Napisano

> Gdzie to jest zapisane? Podaj D.U.

> Nie wprowadzaj innych w błąd. NIE MA takiego obowiązku.

Co najwyżej zdrowy rozsądek tak nakazuje.

Delco

Napisano

> soba

No, ale napisałeś, ze prawo nakazuje wink.gif

Napisano

> gdzie ją wozisz?

> bo u mnie, aby zgodnie z przepisami "była pod ręką" to jakoś miejsca

> nie widzę

> mam nawet 2szt w autku, ale są koło butli w bagażniku, więc nie "pod

> ręką".

Przyklej se do fajery waytogo.gif

Napisano

nie tak dawno na granicy czeskiej babka mówiła ze jest obowiązek posiadania kamizelki dla poj osob. i nie tyle w aucie, ma być "pod ręką" kierowcy

Napisano

> Przyklej se do fajery

Ty sobie przyklej. Dam Ci na to czas. banned.gif

mar00ha

Napisano

> gdzie ją wozisz?

> bo u mnie, aby zgodnie z przepisami "była pod ręką" to jakoś miejsca

> nie widzę

> mam nawet 2szt w autku, ale są koło butli w bagażniku, więc nie "pod

> ręką".

ja moją woże w schowku pasażera, razem z apteczką

Napisano

Przepis przepisem. Mam kamizelkę, co prawda w bagażniku, ale jest. Przyjdzie wymiana koła wieczorem i co wtedy? Wolę być widoczny.

Podobnie z trójkątem. W IE chyba nie ma obowiązku używania trójkąta ostrzegawczego (nigy nie widziałem, żeby przed autem stał trójkąt oraz kupiłem auto bez trójkąta). Ponadto pytałem się kilku Irlandczyków - nikt nie wozi ze sobą takiego trójkąta.

Również dla własnego bezpieczeństwa zaopatrzyłem się w trójkąt.

Lepiej mieć takie rzeczy w samochodzie.

Napisano

Spoko przpisy przepisami, ale ja wole wydać te 5 zł i czuć sie bardziej widocznym w czasie (odpukać) awarii po zmroku i w deszczu skromny.gif

Zresztą kamizelki są ostatnio "modne". U siebie w firmie musimy takowe zakładać wchodząc na magazyn, co by na wózkiem nie rozjechali biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.