Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to normalne?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Na początek pytanie o temperaturę - wrzucam tu zdjęcie zrobione przed chwilą i czy taka temperatura nie jest za niska (samochód przejechał ok. 16 km - na zewnątrz plus 3 stopnie, na wyposażeniu klima). W lecie wskazówka jest minimalnie wyżej

Oto zdjęcie

277792562-temperatura.jpg

A drugie pytanie to kilka tygodni temu zobaczyłem, że ubyło mi trochę płynu chłodniczego (ok. 0,5 l) - rok temu był wymieniany i co ciekawe to w zagłębieniach skrzyni biegów zgromadziła się jakaś ciecz, która konsystencją przypominała właśnie płyn chłodniczy. Wówczas wytarłem do sucha i dolałem pół litra płynu a dzisiaj gdy zaglądałem to zobaczyłem, że ponownie zebrało tam się kilka kropel takiej cieczy (na 80 % jest to płyn chłodniczy). Jakieś sugestie skąd mógłby się tam wziąć i czy to TTTM. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

post-39496-143524756635_thumb.jpg

Napisano

> czy taka temperatura nie jest za niska

Jest za niska

> Jakieś

> sugestie skąd mógłby się tam wziąć

no cóż... gdzieś przecieka. Musisz szukać na węzach, może któraś opaska nie trzyma. Najczęściej jest tak, że w miejscu przecieku zbiera się krystaliczny osad o kolorze płynu. Może zbiornik plynu cieknie?

> i czy to TTTM.

Nie, to nie jest TTTM. Sprawny (czytaj: szczelny) układ jest zamknięty i nie ma prawa ubywać płynu. Straty wynikające z parowania są pomijalnie małe bo układ jest ciśnieniowy i do pewnego ciśnienia hermetyczny więc pary wody i glikolu nie mają którędy się wydostać. Krótko mowiąc: tyle ile płynu wlejesz tyle powinno być do jego wymiany.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Z tego co patrzyłem to lewej stronie zbiorniczka (przy korku) na przewodach od abs jest lekki osad (tak jakby kryształki soli). Ostatni się naczytałem na forum o UPG i jestem wyczulony na tym punkcie, ale chyba wówczas płyn nie przedostawał się na zewnątrz. A co do temperatury to rozumiem, że mam termostat do wymiany?

Napisano

Co do temperatury to u mnie jest lekko powyżej 90, tak ok. 93 stopnie

Napisano

> Z tego co patrzyłem to lewej

> stronie zbiorniczka (przy korku) na przewodach od abs jest lekki

> osad (tak jakby kryształki soli).

To prawdopodobnie osad z płynu chłodniczego. Teraz szukaj miejsca z którego się tam znalazł smile.gif

> Ostatni się naczytałem na

> forum o UPG i jestem wyczulony na tym punkcie, ale chyba wówczas

> płyn nie przedostawał się na zewnątrz.

Moze wydostawać sie na zewnątrz ale wtedy nie sikałby po okolicy ale spływał po silniku.

> A co do temperatury to

> rozumiem, że mam termostat do wymiany?

Dobrze rozumiesz wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok. No to już wiem na czym stoję. Dzięki za podpowiedzi.

Dla wszystkich pozdrowienia z Bieszczad

Napisano

> mam termostat do wymiany?

Masz o tyle szczęścia, że termostat masz "na wierzchu" a nie pod rozrządem. 100 - 150 zł w kieszeni. Termostat kosztuje 75 zł, numer katalogowy 1338073, a wygląda tak:

277792745-x16xel.jpg

Sam wymienisz, tylko trochę płynu ucieknie, miej coś na dolewke.

post-36940-14352475664103_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Masz o tyle szczęścia, że termostat masz "na wierzchu" a nie pod

> rozrządem. 100 - 150 zł w kieszeni. Termostat kosztuje 75 zł,

> numer katalogowy 1338073, a wygląda tak:

> Sam wymienisz, tylko trochę płynu ucieknie, miej coś na dolewke.

Super - dzięki za zdjęcia

Napisano

Ej koledzy, a co wyście się tak rozpędzili z tą wymianą termostatu ? Cierpicie na nadmiar gotówki ?

Lelek wiem że jesteś mistrzem świata w termostatach i wskaźnikach do nich, ale... co do termostatu:

1. To że wskazania są takie wcale nie oznacza że temp. jest za niska

2. Czy kiedyś wskazania były wyższe od 90 na wskaźniku i teraz się zmieniły ?

3. Czy w samochodzie jest zimno ?

4. Test macajewa był robiony ?

Co do ubytku płynu:

1. Obserwował po dolaniu płynu czy pod autem sucho ?

2. Czy nie przybywa oleju w silniku ?

Och chłopy, ręce opadają.

Napisano

Do tego można dodać jeszcze pytanie kiedy włącza się wentylator chłodnicy?

Jeśli w okolicach 100*C to rzeczywiście można podejrzewać termostat.

Jeśli w okolicach 90-95*C to równie dobrze może fałszować czujnik temp. na zegary.

Napisano
  • Autor

> Ej koledzy, a co wyście się tak rozpędzili z tą wymianą termostatu ?

> Cierpicie na nadmiar gotówki ?

> Lelek wiem że jesteś mistrzem świata w termostatach i wskaźnikach do

> nich, ale... co do termostatu:

> 1. To że wskazania są takie wcale nie oznacza że temp. jest za niska

> 2. Czy kiedyś wskazania były wyższe od 90 na wskaźniku i teraz się

> zmieniły ?

Tak w lecie wskazówka prawie opierała się o pole wskazujące 90 st. (ale nigdy nie była na 90 st. lub powyżej - nie liczę jazdy pod górkę na trójce)

> 3. Czy w samochodzie jest zimno ?

W sumie nie, ale nigdy też nie grzał tak jak np. golf III

> 4. Test macajewa był robiony ?

nie był

> Co do ubytku płynu:

> 1. Obserwował po dolaniu płynu czy pod autem sucho ?

Pod autem sucho-sprawdzałem, ale jak wspomniałem to w zagłębieniach skrzyni zgromadziło się parę kropli płynu chłodniczego (miejsce to znajduje się na wysokości połowy długości węża prowadzącego od spodu zbiorniczka wyrównawczego w stronę silnika)

> 2. Czy nie przybywa oleju w silniku ?

Olej cały czas na takim samym poziomie

Napisano

Charly, podobnie jak ty jestem wyznawcą teorii, że prawidłowa temperatura silnika jest wtedy gdy wskazówka jest miedzy niebieskim a czerwonym. Obaj też wiemy, że to jest wskaźnik a nie miernik więc to co pokazuje wskazówka może się różnić u różnych ludzi. Wpływ na to ma raczej nie sama tolerancja miernika wychyłowego, bo jest niewielka, czego nie można powiedzieć o czujniku smile.gif Ale jest też coś takiego jak standard a standardowo przy sprawnym termostacie 92C ludziska mają wskazówkę na wskaźnikach "100*/50l" między kreską oznaczoną "90" a następną.

Wyszedłem z założenia, że skoro kolega z-marian, który jest z nami na forum już prawie dwa lata, zaniepokoił się wskazaniem to znaczy, że poprzednio miał inne wskazania i dlatego napisał. W związku z tym "z automatu" zapodałem wymianę termostatu smile.gif i nie bawiłem się w test Macajewa.

Co do "ciepla w aucie". Przy takim wskazaniu będzie ciepełko.

Pozdroofka

Napisano

Jeżeli w ciągu roku dolałeś pół litra to wyciek jest minimalny i będzie trudno go zlokalizować, trzeba bardzo dokładnie przyjrzeć się wszystkim wężom i ich połączeniom.

Co do termostatu, więc nie miałeś wskazań jak "standardowo" mają inni, zrób test macajewa co on ci powie.

Napisano
  • Autor

> Co do termostatu, więc nie miałeś wskazań jak "standardowo" mają

> inni, zrób test macajewa co on ci powie.

Chyba jednak zdecyduję się na nowy termostat i zobaczę co się zmieni. Pamiętam jak zeszłej zimy dopiero po przejechaniu kilkunastu km w samochodzie zaczęło robić się ciepło więc może już wtedy to była wina termostatu, a dzisiaj zastanowiła mnie temperatura silnika, gdyż nie przypominam sobie aby kiedykolwiek była taka niska

Napisano

Miałem dokładnie ten sam problem w takim samym aucie zlosnik.gif Wymiana pomogła-teraz trzyma temperaturę-jednak potrzebuje około 7-10 km żeby się nagrzać-możliwe, że jakiś lewy termostat mi sprzedali. Jak wymienisz i wszystko będzie z nagrzewaniem auta ok to napisz co i jak-jak możesz to napisz na priv-pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Miałem dokładnie ten sam problem w takim samym aucie Wymiana

> pomogła-teraz trzyma temperaturę-jednak potrzebuje około 7-10 km

> żeby się nagrzać-możliwe, że jakiś lewy termostat mi sprzedali.

> Jak wymienisz i wszystko będzie z nagrzewaniem auta ok to napisz

> co i jak-jak możesz to napisz na priv-pozdrawiam

Ok.

Mam długi weekend od przyszłego piątku więc myślę, że wymiana będzie gdzieś w tych dniach. A przy okazji, myślę aby wyciągnąć płyn ze zbiorniczka wyrównawczego strzykawką - czy wówczas dużo płynu mi ucieknie przy wymianie?

Napisano

> Ok.

> Mam długi weekend od przyszłego piątku więc myślę, że wymiana będzie

> gdzieś w tych dniach. A przy okazji, myślę aby wyciągnąć płyn ze

> zbiorniczka wyrównawczego strzykawką - czy wówczas dużo płynu mi

> ucieknie przy wymianie?

Ja nic nie wyciągałem-podstawiłem płaską miskę i zleciało do miski około 0,5 litra płynu, więc z powrotem wlałem to co w misce i wszystko gra smile.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie zakupiłem termostat francuskiej firmy Vernet - nie wiem czy dobry ale był za 63 złocisze (poza tym innych nie było) no i wszystko wygląda na to, że w piątek będzie wymiana - dam znać na forum po całej operacji i po przetestowaniu. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

Napisano
  • Autor

> Właśnie zakupiłem termostat francuskiej firmy Vernet - nie wiem czy

> dobry ale był za 63 złocisze (poza tym innych nie było) no i

> wszystko wygląda na to, że w piątek będzie wymiana - dam znać na

> forum po całej operacji i po przetestowaniu.

Częściowo nieaktualne - poczytałem na forum, że Vernet jest cienki więc pojechałem do sklepu i go oddałem a w jego miejsce zamówiłem Wahlera (cenowo ok. 90 zł) reszta poprzedniego posta jak najbardziej aktualna, gdyż termostat ma być do odbioru jutro do południa.

Napisano

> Vernet jest cienki

waytogo.gif

> w jego miejsce zamówiłem Wahlera

waytogo.gifwaytogo.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.